ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Συνέχεια σε φραστικές αντιπαραθέσεις

Με τους τρεις υποψήφιους προέδρους να υπόσχονται την «αναγέννηση» και τη «νέα αρχή» του ΠΑΣΟΚ και να εμφανίζονται έτοιμοι να συγκρουστούν με το «μεγάλα συμφέροντα» και τον «καθεστωτισμό», αλλά και αποφασισμένοι να εφαρμόσουν μέχρι κεραίας την αντιλαϊκή πολιτική του κόμματος τους, συνεχίζεται η σύγκρουση των αντιμαχομένων στρατοπέδων.

Πέντε μέρες πριν από την 11η Νοέμβρη, μέρα εκλογής του νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου και ο Ευάγγ. Βενιζέλος συνέχισαν τις φραστικές αντιπαραθέσεις, ενώ ο Κ. Σκανδαλίδης τόνισε την ανάγκη για την «ενότητα» του ΠΑΣΟΚ την επόμενη μέρα.

Ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας χτες από τη Χαλκίδα, συνέχισε τον ...αγώνα του εναντίον των «συμφερόντων», υποστηρίζοντας: «Λέμε όχι στα μεγάλα συμφέροντα του παρασκηνίου, του αεριτζηδισμού, της ασύδοτης κερδοσκοπίας και του παρασιτικού κρατισμού». Βέβαια, την ίδια στιγμή, ο ίδιος έσπευσε να ενισχύσει τη λογική των «ισότιμων σχέσεων με τους κοινωνικούς εταίρους που συμφωνούν για την ανάγκη μιας νέας εθνικής στρατηγικής», ζητώντας από τους εργαζόμενους να ταυτίσουν τα συμφέροντά τους μ' αυτά του μεγάλου κεφαλαίου.

Απαντώντας από τον Πειραιά ο Ευάγγ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «το ΠΑΣΟΚ του παρελθόντος κρίθηκε». Υποστήριξε ότι οι «απλοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ ζητούν την εξουσία» και πρόσθεσε ότι το σημερινό «καθεστωτικό ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να κερδίσει τη ΝΔ», σημειώνοντας ότι στις 11 Νοέμβρη θα κριθεί και το αποτέλεσμα των επόμενων εθνικών εκλογών. Με δηλώσεις υπέρ της υποψηφιότητας του Ευάγγ. Βενιζέλου, τάχτηκαν χτες ο Π. Αυγερινός και ο Κ. Καρτάλης.

Με συνέντευξή του στο «Μέγκα», ο Κ. Σκανδαλίδης ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να «διαφυλάξει πλήρως τις εκλογικές διαδικασίες». Ο Κ. Σκανδαλίδης δήλωσε ότι «στο ΠΑΣΟΚ κανείς δεν έχει τα κότσια και τη δυνατότητα να το διασπάσει» και σημείωσε: «Η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει όλους μαζί και σε ό,τι με αφορά θα κάνω το παν να είμαστε όλοι μαζί». Στην «καινούρια μέρα θα είμαι παρών και θα είμαι συνεχώς παρών», είπε ο Κ. Σκανδαλίδης.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
«Οχι» στο γενικευμένο ηλεκτρονικό φακέλωμα

Την επαίσχυντη απόφαση της Κομισιόν να προτείνει το ηλεκτρονικό φακέλωμα ακόμα και των νηπίων, καταγγέλλει η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη». Σημειώνει ότι και μόνη αυτή η εξέλιξη αποκαλύπτει ότι η «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», που αναφέρεται ως λόγος, αποτελεί απλώς το πρόσχημα. Οτι πραγματικός στόχος τους είναι το γενικευμένο φακέλωμά μας από τα γεννοφάσκια, για να θωρακίσουν το υπάρχον σύστημα, να προλάβουν οι κρατούντες λαϊκές αντιδράσεις, ενάντια στην πολιτική και την εξουσία τους.

Επισημαίνει ότι στην ίδια λογική (τους) κινείται και η πρόταση της Κομισιόν προς το Συμβούλιο Υπουργών για εφαρμογή και στο εσωτερικό της ΕΕ του αμερικάνικου συστήματος συλλογής και αποθήκευσης 19 προσωπικών δεδομένων όσων ταξιδεύουν αεροπορικώς στο εσωτερικό της ΕΕ, παρά την αρνητική σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Υπογραμμίζει ότι «οι προτάσεις αυτές για μέτρα δραστικής περιστολής θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, που έρχονται να προστεθούν σε άλλα προηγούμενα, επιβεβαιώνουν τις επανειλημμένες καταγγελίες και προειδοποιήσεις της "Δημοκρατικής Συσπείρωσης" για την ανάγκη επαγρύπνησης, εγρήγορσης και γενικού ξεσηκωμού ενάντια σ' αυτές τις πρακτικές». Μάλιστα, προειδοποιεί ότι ολιγωρία απέναντι σ' αυτές τις πολιτικές σημαίνει ανοχή αν όχι συνεργασία στο σύγχρονο αλυσόδεμά μας.

Τέλος, καλεί το λαό, τις κοινωνικές, επιστημονικές, πολιτιστικές οργανώσεις να αντιδράσουν με κάθε μέσο: Να απαιτήσουν να μην περάσουν οι νέες προτάσεις της Κομισιόν. Να καταργηθούν όλα τα μέτρα συρρίκνωσης των δημοκρατικών κατακτήσεών μας. Να συγκροτήσουν μέτωπο για την προστασία, αλλά και τη διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ
Αναζήτηση ύποπτων «τρομοκρατών»...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ευρωπαϊκό σύστημα παρακολούθησης «αλά αμερικάνα» πρότεινε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο παρουσίασης ενός πακέτου αντιτρομοκρατικών μέτρων, που θα ξεκινά από τον έλεγχο των εκρηκτικών και θα φτάνει μέχρι την απόλυτη επιτήρηση του διαδικτύου. Σε αυτό περιλαμβάνεται και η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος παρακολούθησης όλων των επιβατών πτήσεων από και προς την ΕΕ, που μπορεί να χαρακτηριστεί και επέκταση της υφιστάμενης - και πολυσυζητημένης - συμφωνίας παροχής προσωπικών δεδομένων των επιβατών των υπερατλαντικών στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Η πρόταση της Επιτροπής αφορά τη σύσταση ενός αντίστοιχου συστήματος για τους επιβάτες από και προς την Ενωση, με εξαίρεση τις «εσωτερικές πτήσεις» μεταξύ των «27».

Ως σκοπός του «φακελώματος» αναφέρεται ο «εντοπισμός ατόμων τα οποία εμπλέκονται ή και μπορεί να εμπλέκονται - γενικώς και αορίστως - στην τρομοκρατία ή το οργανωμένο έγκλημα και κλειδί είναι η δημιουργία βάσεων δεδομένων και ατομικών φακέλων για το σύνολο των επιβατών, ανεξαρτήτως υπηκοότητας»...

Σύμφωνα με το σχέδιο που εγκρίθηκε χτες στη συνεδρίαση της Επιτροπής και παραπέμπεται στις κυβερνήσεις, απαιτώντας ομόφωνη έγκριση, τα κράτη - μέλη θα υποχρεωθούν στη δημιουργία Μονάδας Πληροφοριών Επιβατών, που θα συλλέγει και θα αποθηκεύει τα στοιχεία και θα τα έχει στην άμεση διάθεση των μυστικών και κατασταλτικών υπηρεσιών των «27» και των «συνεργαζομένων χωρών».

Τα στοιχεία που είναι στα πρότυπα των 19 που απαιτεί η συμφωνία με τις ΗΠΑ, θα δίνουν δυνατότητα κατάρτισης προφίλ επικινδυνότητας για κάθε πολίτη, με το χαρακτήρα του νέου αντιδραστικού μέτρου, που θα προσπαθεί όχι να συλλάβει «σεσημασμένους», αλλά να «δώσει» υπόπτους και θα διατηρούνται για 21 χρόνια...

ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Επιπλήξεις σε «πατρικό τόνο»...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Σε τόνο πατρικής αυστηρότητας κινήθηκε η χθεσινή έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αφού ναι μεν οι Βρυξέλλες «τράβηξαν το αυτί» στη γείτονα επί συγκεκριμένων θεμάτων, φρόντισαν ωστόσο να επαναβεβαιώσουν τη στήριξή τους στον πρωθυπουργό της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισημαίνοντας τα «θετικά σημεία», που του πιστώνονται ως επιτυχία, όπως και η «επικράτησή» του επί των στρατιωτικών...

Συγκεκριμένα, χαιρετίζεται η «επιτυχία» της Τουρκίας να ξεπεράσει τη «συνταγματική κρίση» και να προχωρήσει στη διενέργεια «δίκαιων εκλογών». Στα «σκοτεινά» για την Αγκυρα σημεία της έκθεσης αναφέρεται ότι πρέπει να επανακινήσει άμεσα τις διαδικασίες «εκδημοκρατισμού» της χώρας, ενώ παγώνει και το κεφάλαιο περί δικαιοσύνης, έως ότου η Τουρκία καταργήσει το νόμο 301, περί προσβολής της τουρκικής ταυτότητας, που οδήγησε στη φυλακή πολλούς ανθρώπους που τόλμησαν να σημειώσουν εγκλήματα της Τουρκίας... Σε χθεσινές τηλεοπτικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Δικαιοσύνης, δόθηκε απάντηση στη σχετική μομφή, λέγοντας ότι ο επίμαχος νόμος είναι σε διαδικασία αλλαγής.

Ιδιαίτερα σημαντική για την Αθήνα κρίνεται η αναφορά στις «ελληνικές διαμαρτυρίες για τις συνεχιζόμενες τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο». Παράλληλα, στα ελληνικού ενδιαφέροντος ζητήματα, αναβαθμίζεται το θέμα του casus belli, το οποίο και περιγράφεται ως απειλή, ενώ επαναλαμβάνονται και οι αναφορές στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Σχετικά με την Κύπρο, γίνεται μνεία στη Συμφωνία της 8ης Ιούλη, περί Οικοδόμησης Μέτρων Εμπιστοσύνης, ως εφαλτήριο για μία λύση του Kυπριακού, ωστόσο η Επιτροπή αρκείται στην απλή καταγραφή της εξακουλουθούμενης τουρκικής αμφισβήτησης του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες στα πλαίσια των ερευνών για το μαύρο χρυσό...

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, διά του εκπροσώπου του, Γιώργου Κουμουτσάκου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έκθεση, σημειώνοντας πως «ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν εκείνες οι αποφάσεις και ενέργειες ώστε στην επόμενη έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μπορέσει να καταγράψει ουσιαστική πρόοδο από πλευράς της Τουρκίας, σε αυτά τα θέματα».

Η Τουρκία από την πλευρά της δεσμεύτηκε ότι θα εξακολουθήσει και θα εντείνει τις μεταρρυθμίσεις, μετά την κρίση που την υποχρέωσε σε επιβράδυνση, τονίζοντας ότι εξακολουθεί να είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην «ευρωπαϊκή της πορεία»...

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Αποδοκιμάζει τη γνωμοδότηση Σανιδά

Την πλήρη αντίθεσή του στο ηλεκτρονικό φακέλωμα και στην παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων και των κοινωνικών ελευθεριών εκφράζει για άλλη μια φορά ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας (ΔΣΑ), ενώ αποδοκιμάζει τη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά με την οποία επιχειρείται να δοθεί το «πράσινο φως» στο «Μεγάλο Αδερφό» για την παρακολούθηση δημοσίων συγκεντρώσεων με τις γνωστές κάμερες C4i, καθώς και φορητές.

Σε χτεσινή συνεδρίαση το ΔΣ του ΔΣΑ ασχολήθηκε με τη γνωμοδότηση Σανιδά την οποία χαρακτήρισε «θεσμική υπέρβαση», καταφέρθηκε κατά της χρήσης του υλικού των καμερών και κατηγόρησε τον ανώτατο εισαγγελέα ότι υποκατέστησε τις αρμοδιότητες της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων.

Ειδικότερα, ως προ την ουσία της εγκυκλίου αναφέρει ότι βρίσκεται σε αντίθεση με το άρθρο 9Α του Συντάγματος και πως εκδόθηκε σε μια περίεργη χρονική συγκυρία, τη στιγμή που εκκρεμεί η έκδοση της απόφασης από την Ολομέλεια του ΣτΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ