ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΕΣ ΖΩΝΗΣ
Ετρεψαν σε φυγή τους εργολάβους

Οι εκπρόσωποι των εργοδοτών δεν τόλμησαν να παραστούν στη χτεσινή εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων για το μνημείο. Απόλυτα πετυχημένη η απεργία

Η πορεία των εργαζομένων κατευθύνεται προς τα δικαστήρια
Η πορεία των εργαζομένων κατευθύνεται προς τα δικαστήρια
Η εργοδοτική τρομοκρατία δεν περνάει στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη! Αυτό διαμήνυσαν χτες οι εργατοτεχνίτες, οι οποίοι συσπειρωμένοι στα ταξικά τους συνδικάτα, με το μαζικό, δυναμικό παρών τους έξω από τα δικαστήρια του Πειραιά, «έτρεψαν σε φυγή» τους εργοδότες «τσακίζοντας» την επιχείρηση ποινικοποίησης των αγώνων τους.

Χτες είχε καθοριστεί να εκδικαστεί μία ακόμα προσφυγή της Ενωσης Ναυπηγοεπισκευαστών εναντίον των ταξικών σωματείων της Ζώνης. Αυτή τη φορά με πρόσχημα το μνημείο που έχουν στήσει οι εργάτες για να τιμήσουν τους νεκρούς της τάξης τους και να καταγγείλουν τα εργοδοτικά εγκλήματα. Κάτω από την αποφασιστικότητα των εργατών, η εργοδοτική Ενωση δεν τόλμησε να «πατήσει» στα δικαστήρια και η δίκη αναβλήθηκε για τις 11 του Γενάρη.

Οι εργατοτεχνίτες αρχικά συγκεντρώθηκαν στον ηλεκτρικό σταθμό Πειραιά στα πλαίσια 24ωρης απεργίας. Εκεί από τον Νίκο Ξουράφη, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και μέλος της διοίκησης του ΕΚ Πειραιά, καταγγέλθηκε ότι οι εργοδότες και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, «έχουν βρει πιστούς συμμάχους για να περάσουν την πολιτική τους, τη συμβιβασμένη πλειοψηφία και στο ΕΚ Πειραιά. Στο προεδρείο του Κέντρου η πλειοψηφία πήρε τη θέση ότι δεν είναι αποδεδειγμένο πως για τα εγκλήματα στη Ζώνη φταίνε οι εργοδότες»!

Στο πλευρό των εργατών βρέθηκε και μίλησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος, ο οποίος είχε κληθεί να παραστεί στη δίκη ως μάρτυρας υπεράσπισης των σωματείων. Οι εργάτες, με πορεία που ξεσήκωσε τον Πειραιά στο πόδι με τα απανωτά συνθήματα, όπως «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», «Οχι άλλο αίμα εργατών στο βωμό του κέρδους των εργοδοτών», κατέφτασαν στα δικαστήρια. Οταν έγινε γνωστό ότι οι εργοδότες δεν εμφανίστηκαν, οι πρόεδροι των σωματείων μιλώντας στους συγκεντρωμένους έκαναν σαφές ότι «και στις 11 του Δεκέμβρη θα είμαστε και πάλι εδώ με απεργία». Ενώ ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για σήμερα στις 6.30 το απόγευμα στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στον Πειραιά.

ΑΚΤΟΠΛΟΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Πετάνε στη στεριά εκατοντάδες ναυτεργάτες

Μόνο την τελευταία βδομάδα από την παράνομη ακινητοποίηση 8 πλοίων έχασαν τη δουλιά τους 450 εργάτες της θάλασσας. Κάλεσμα αγώνα από ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ

Παράνομα σε συμπαιγνία με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και τις αρμόδιες υπηρεσίες του, οι ακτοπλόοι εφοπλιστές ακινητοποιούν το ένα μετά το άλλο τα ακτοπλοϊκά πλοία, πετάνε μαζικά τους ναυτεργάτες στη στεριά και αφήνουν δεκάδες νησιά στην τύχη τους! Μόνο την τελευταία βδομάδα ακινητοποίησαν 8 πλοία και περίπου 450 ναυτεργάτες πετάχτηκαν στη στεριά!

Ταυτόχρονα παραβιάζουν κατάφωρα Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τις ώρες εργασίας, τα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των ναυτεργατών. Ενώ την περασμένη Παρασκευή η ΑΝΕΚ με συνένοχο τη Ναυτολογία Πειραιά (υπηρεσία του ΥΕΝ), ξεπερνώντας κάθε όριο, προχώρησε σε πράξεις απολύσεων στα φυλλάδια των ναυτεργατών του πληρώματος του πλοίου της «ΒΙΤΖΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ», χωρίς οι ναυτεργάτες να το γνωρίζουν! Δηλαδή η εταιρεία, τους είχε να δουλεύουν ανασφάλιστους, μέχρι και τη Δευτέρα, οπότε και τους επαναναυτολόγησε, επίσης εν αγνοία τους!

Τα πλοία που μέχρι στιγμής έχουν ακινητοποιηθεί είναι τα εξής: «ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑ», «ΝΤΑΛΙΑΝΑ», «ΡΟΔΑΝΘΗ», «ΤΖΕΤ ΦΕΡΙ 1», «ΑΝΘΗ ΜΑΡΙΝΑ», «ΑΙΟΛΟΣ ΚΕΝΤΕΡΗΣ», «ΜΥΤΙΛΗΝΗ» και «ΠΡΕΒΕΛΗ». Σε ό,τι αφορά το «ΒΙΤΖΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ», την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα η ΑΝΕΚ έστειλε το πλήρωμα στη Ναυτολογία Πειραιά για να απολυθεί. Μέχρι και τις 9 το βράδυ κάτω από την παρέμβαση των ταξικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ οι απολύσεις είχαν αποφευχθεί. Οταν οι ναυτεργάτες έφυγαν, τους απέλυσαν εν κρυπτώ! Ωστόσο την ίδια μέρα το «ΠΡΕΒΕΛΗ» της ΑΝΕΚ παρουσίασε βλάβη. Η εταιρεία για να καλύψει το δρομολόγιο του «ΠΡΕΒΕΛΗ» τη Δευτέρα επαναναυτολόγησε τους ναυτεργάτες του «ΒΙΤΖΕΝΤΖΟΣ». Ολα αυτά χωρίς οι ίδιοι οι ναυτεργάτες να έχουν ιδέα!

Στο μεταξύ, από προχτές Δευτέρα το βράδυ ακίνητο στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται το πλοίο «ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ» καθώς οι ναυτεργάτες του πληρώματος ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας απαιτώντας τα δεδουλευμένα τους. Η εταιρεία ΑΝΕΝ (θυγατρική της ΑΝΕΚ) τους οφείλει δύο μηνιάτικα και τα αναδρομικά του 2007, επιπλέον παραβιάζει το ωράριο έχοντας τους ναυτεργάτες στο πόδι 16 και 18 ώρες.

Με... επιστολές απαντάει η ΠΝΟ!

Και ενώ η επιθετικότητα του εφοπλιστικού κεφαλαίου αγριεύει, η πλειοψηφία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας επιδίδεται σε αποστολή...«σκληρών απειλητικών επιστολών»! Αυτή ήταν η απόφαση της χτεσινής συνεδρίασης της Εκτελεστικής της Επιτροπής, στην οποία η πλειοψηφία ενέκρινε και τα κείμενα του απολογισμού και προγραμματισμού δράσης - είναι κομμένα στα μέτρα των εφοπλιστών - που θα παρουσιαστούν στο γενικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας που θα γίνει αύριο Πέμπτη, στις 9 το πρωί στην αίθουσα του ΟΛΠ.

Απέναντι σ' αυτή την επίθεση, τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, τα οποία ήδη έχουν αναλάβει δράση, με δελτίο Τύπου απαιτούν την ανάκληση των παράνομων απολύσεων, να σταματήσει το ΥΕΝ να παραβιάζει τους νόμους για τη δεκάμηνη υποχρεωτική απασχόληση στα ακτοπλοϊκά πλοία και καλεί τους ναυτεργάτες σε οργάνωση και καθημερινό αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, δίνοντας σε πρώτη φάση το μαζικό τους «παρών» στο σημερινό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ.

ΣΕΒΑΘ
Εμμένει στη συνδικαλιστική δίωξη

Με στάσεις εργασίας στην πρωινή και απογευματινή βάρδια απάντησαν χτες οι εργαζόμενοι του τυπογραφείου της ΣΕΒΑΘ στη δίωξη της διοίκησης σε βάρος συναδέλφου τους συνδικαλιστή. Οι 35 εργαζόμενοι του τυπογραφείου απαίτησαν να ανακληθεί η βλαπτική μετάθεση που έγινε στον Α. Βασιλειάδη, μέλος του ΔΣ του εργοστασιακού Σωματείου και μέλος του ΔΣ του Κλαδικού Σωματείου Τυπογράφων Ξάνθης. Οπως καταγγέλλουν, πρόκειται για συνδικαλιστική δίωξη, αφού η απόφαση της εταιρείας να τον μεταθέσει από το τμήμα βαθυτυπίας στο τμήμα επεξεργασίας τουρσιών ήρθε ως απάντηση στις παρεμβάσεις που έκανε για την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Η εκτίμηση επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι η βλαπτική μετάθεση έγινε στις 23 του Οκτώβρη, 5 μέρες μετά από έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία διαπίστωσε ότι δεν εφαρμόζεται η Κλαδική Σύμβαση Λιθογράφων Τυπογράφων, ότι οι χειριστές τυπογράφοι πληρώνονται ως βοηθοί και οι βοηθοί τυπογράφοι ως ανειδίκευτοι εργαζόμενοι.

Στην τριμερή συνάντηση που έγινε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της επιχείρησης επέμενε ότι η διοίκηση δεν πρόκειται να άρει την απόφαση. Μάλιστα, χτες, η διευθύντρια της ΣΕΒΑΘ απείλησε τον Α. Βασιλειάδη ότι αν σήμερα δεν παρουσιαστεί για δουλιά στο τμήμα επεξεργασίας τουρσιών τότε θα του αφαιρέσει την κάρτα εργασίας. Δηλαδή, τον απείλησε με απόλυση. Ο διωκόμενος συνδικαλιστής συνεχίζει να πηγαίνει καθημερινά στο τυπογραφείο, όπου όμως δεν του ανατίθεται εργασία.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Σύσκεψη αύριο στην Πτολεμαΐδα

Σύσκεψη με στόχο την οργάνωση της δράσης των φορέων της περιοχής ενάντια στα σχέδια της ΔΕΗ, διοργανώνει αύριο Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων Ενέργειας Δυτικής Μακεδονίας. Καταθέτει το πλαίσιο διεκδικήσεων που προτείνει, πάνω στο οποίο καλεί όλους τους φορείς να συσπειρωθούν και να οργανώσουν τη δράση τους. Το Σωματείο καλεί σε αγώνα για φθηνό πετρέλαιο, περιβάλλον καθαρό ανθρώπινο, ασφαλή δουλιά με μισθούς που να ανταποκρίνονται στο κόστος ζωής, ηλεκτρική ενέργεια αποκλειστικά δημόσια, ενταγμένη σε ενιαίο φορέα διαχείρισης όλων των πηγών ενέργειας, ενιαίο δημόσιο φορέα αποκατάστασης του περιβάλλοντος και αξιοποίησης της περιοχής.

ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ
Νεκρός 25χρονος εργάτης

Τραγικό θάνατο βρήκε ο 25χρονος Νίκος Ρίζος, εργάτης στο εργοτάξιο της Εγνατίας Οδού στην Κρυσταλλοπηγή Θεσπρωτίας, το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου. Κατά τη διάρκεια επισκευής μηχανήματος (ταινιόδρομος) της εταιρείας «Εδραση», που έχει την ευθύνη για την εκτέλεση των αποστραγγιστικών έργων στο συγκεκριμένο τμήμα της Εγνατίας Οδού, ο εργάτης «τραβήχτηκε» από το μηχάνημα με αποτέλεσμα να πολτοποιηθεί το σώμα του από τη μέση και κάτω. Το νέο έγκλημα έρχεται να επιβεβαιώσει για μια ακόμη φορά την ανάγκη οι εργάτες να κάνουν δική τους υπόθεση την προάσπιση της ίδιας τους της ζωής, να διεκδικήσουν μέτρα ασφαλείας στους τόπους δουλιάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ