ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ο λαός έχει τη δύναμη αν ξεσηκωθεί

Στο ΤΕΙ της Χαλκίδας περιόδευσε χτες το πρωί ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Πρωτούλης

«Με την πλατιά εξόρμηση που κάνει η Οργάνωσή μας σε σχολεία, σχολές, χώρους κατάρτισης, δεν επιδιώκουμε μόνο να μιλήσουμε στους νέους, να τους ενημερώσουμε. Το λέμε καθαρά: Θέλουμε να ξεσηκώσουμε τον κόσμο!». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων, μιλώντας χτες το πρωί με σπουδαστές του ΤΕΙ Χαλκίδας ο Γιάννης Πρωτούλης, γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ. Ο Γ. Πρωτούλης περιόδευσε για λίγη ώρα στους χώρους του ΤΕΙ και στη συνέχεια μίλησε με σπουδαστές στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος.

«Ηρθαμε να σας πούμε πράγματα, που δε θα τα ακούσετε ούτε από τις τηλεοράσεις, ούτε στα ραδιόφωνα», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως υπάρχει δίκαιη αναταραχή στην Παιδεία. Τα ήδη οξυμένα προβλήματα θα οξυνθούν περισσότερο, αφού στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η ενίσχυση της δημόσιας δωρεάν Παιδείας, αλλά η ενίσχυση των «εμπόρων της γνώσης», είπε, αναφερόμενος στη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση για την εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας 36/05, που εξισώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων των ΑΕΙ και ΤΕΙ με αυτά των αποφοίτων των ΚΕΣ.

«Τόσο εσείς, όσο και οι απόφοιτοι των κολεγίων θα παίρνετε ψευτοπιστοποιητικά κατάρτισης, που θα σας οδηγούν στην ανεργία, στην ψευτοδουλιά, έπειτα ξανά στην κατάρτιση και στην ψευτοδουλιά», τόνισε. Επίσης, υπογράμμισε ότι φέρνουν «από την πίσω πόρτα» την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, πριν ακόμα αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος. «Αν σήμερα οι γονείς σας δύσκολα τα φέρνουν βόλτα, κάνουν δυο δουλιές, πληρώνουν αδρά για να σπουδάσετε, αυτό όχι μόνο δε θα αλλάξει, αλλά θα οξυνθεί περισσότερο».

Ο Γ. Πρωτούλης τόνισε, ακόμα, ότι οι εξελίξεις αυτές στην Ανώτατη Εκπαίδευση και γενικά στην Παιδεία συνδέονται άμεσα με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και της Κοινωνικής Ασφάλισης. Το εκπαιδευτικό σύστημα - σημείωσε - θέλουν να το προσαρμόσουν στο μοντέλο του φθηνού εργάτη, του ευέλικτου, χωρίς ουσιαστικές γνώσεις, χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα: «Να νιώθει άχρηστος, ότι αυτός φταίει που είναι άνεργος, που δουλεύει ανασφάλιστος, που αμείβεται με ψίχουλα», είπε χαρακτηριστικά.

Ξέρουν ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις, φοβούνται το ΚΚΕ

«Καλούμε τον κόσμο σε ξεσηκωμό, να οργανώσει την πάλη του. Να μη δείξει καμιά στάση αναμονής και ανοχής. Την αντίσταση του λαού τη φοβούνται όπως ο διάολος το λιβάνι. Γνωρίζουν ότι αυτά τα μέτρα που φέρνουν θα γεννήσουν αγώνες», επισήμανε.

Συμπλήρωσε, ακόμα, ότι το ΚΚΕ προβάλλει σειρά προτάσεων για όλα τα ζητήματα. «Λένε ψέματα ότι το ΚΚΕ δεν έχει θέσεις, δεν έχει πρόταση για το σήμερα», είπε στους σπουδαστές. «Με αυτό τον τρόπο εκφράζεται όχι απλά η διαφωνία τους μαζί μας, αλλά και το άγχος τους μήπως υιοθετηθούν οι προτάσεις μας από το λαό».

Πλούσια συζήτηση και προβληματισμός

Εντονος προβληματισμός εκφράστηκε από τους σπουδαστές σχετικά με την οργάνωση της πάλης, την αποτελεσματικότητα των αγώνων και την αφύπνιση των συνειδήσεων των νέων ανθρώπων. Αναδείχτηκε, επίσης, αμφισβήτηση της κυρίαρχης πολιτικής, ανησυχία για το μέλλον και προβληματισμός για τις μορφές πάλης που μπορούν να υιοθετηθούν.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα...», είπε ένας σπουδαστής, εκφράζοντας παράλληλα δυσπιστία στην πολιτική και στα κόμματα. «Είναι χαρακτηριστικό ότι μια σειρά στρατηγικές επιλογές των μονοπωλίων, όπως η ΕΕ, το ΝΑΤΟ κ.ά., παρουσιάζονται σαν μονόδρομος. Αυτό εγκλωβίζει και ενσωματώνει πολύ κόσμο», απάντησε, μεταξύ άλλων, ο Γ. Πρωτούλης. «Εμείς λέμε: Εμπιστοσύνη στη δύναμή σου. Να καταλάβει ο λαός ότι αν παλέψει οργανωμένα έχει μεγάλη δύναμη». Επίσης υπογράμμισε ότι μόνο μέσα από τον αγώνα μπορούν να βγουν συμπεράσματα και για τα κόμματα και για τους συνδικαλιστές. «Από τον καναπέ δεν έβγαλε κανείς συμπεράσματα», είπε χαρακτηριστικά. «Χρειάζεται δράση μέσα στο λαϊκό κίνημα».

Τέλος, πρόσθεσε: «Ξέρουμε ότι οι αγώνες έχουν το τίμημά τους. Αυτό ίσχυε πάντα. Ομως, ξέρουμε ότι αυτό το τίμημα είναι πολύ μικρότερο από αυτό που πληρώνουμε καθημερινά και που θα πληρώνουμε αν περάσουν αυτά τα μέτρα».

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Μπροστά στις ευθύνες της η Σύνοδος Πρυτάνεων

Τη στάση συναίνεσης της Συνόδου των Πρυτάνεων στην κυβερνητική πολιτική, που εκφράστηκε στην απόφαση της πρόσφατης συνόδου τους, σχολιάζει η ΔΗΠΑΚ, τονίζοντας ότι «η στάση αυτή των πρυτάνεων δεν πρόκειται να αλλάξει την οξύτητα της κρίσης και των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το δημόσιο πανεπιστήμιο. Δεν πρόκειται να φρενάρει την ανάπτυξη των αγώνων του πανεπιστημιακού κινήματος. Θα τους φέρει μπροστά στην καθόλου τιμητική θέση του κυβερνητικού εταίρου, μπροστά στις μεγάλες ευθύνες τους και ασφαλώς μπροστά στην αγανάκτηση του πανεπιστημιακού κινήματος, γιατί φοιτητές, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και οι εργαζόμενοι βλέπουν σταθερά να χειροτερεύει η θέση τους και να απαξιώνεται ταχύτατα το δημόσιο πανεπιστήμιο».

Η ΔΗΠΑΚ σημειώνει ότι η απόφαση της Συνόδου κινήθηκε «πολύ μακριά από τους αγώνες και τις αγωνίες της μεγάλης πλειοψηφίας του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού, των φοιτητών, των εργαζομένων στα ΑΕΙ και του ίδιου του ελληνικού λαού». Συγκεκριμένα, επισημαίνει: «Παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζεται ότι "με το νέο νόμο η κατάσταση στα Πανεπιστήμια δεν έχει επί του παρόντος βελτιωθεί, αλλά αντίθετα έχει δημιουργήσει σειρά προβλημάτων", ότι ζητείται να μην εφαρμοστεί "η Κοινοτική Οδηγία του 2005", η απόφαση της Συνόδου αποδέχεται ουσιαστικά την κυβερνητική πολιτική στο σύνολό της, αποδέχεται να προωθείται η Διαδικασία της Μπολόνια και να εφαρμόζονται οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης που παραδίδουν το δημόσιο πανεπιστήμιο στην κερδοσκοπία των δυνάμεων της αγοράς και του κεφαλαίου, που ξεθεμελιώνουν το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα».

Η Σύνοδος αρκείται σε ορισμένες αμφιβόλου αποτελεσματικότητας μικροβελτιώσεις που δεν αλλάζουν σε τίποτα την πολιτική που εφαρμόζεται, αντίθετα κατατείνουν στη δημιουργία ενός κλίματος «συναίνεσης» και «μετριοπάθειας», που διευκολύνει την τακτική της κυβέρνησης για «την άμβλυνση των γωνιών» που δημιούργησε, προκειμένου να επιτευχθεί το μείζον: Η εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου που ψηφίστηκε.

Η Σύνοδος αποδέχεται τους εσωτερικούς κανονισμούς, βρίσκει ως «ιδιαίτερα θετικό στοιχείο στην αναπτυξιακή πορεία των Πανεπιστημίων», τον τετραετή προγραμματισμό, συμφωνεί με την αξιολόγηση, με τις αλλαγές στις διαδικασίες εκλογής των πρυτανικών αρχών, με το προσχέδιο για τις μεταπτυχιακές σπουδές, δεν τολμά να πάρει θέση ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, για την αναθεώρηση του άρθρου 16. Ζητάει, βέβαια, να εξευρωπαϊστούν τα ελληνικά πανεπιστήμια με το διπλασιασμό της θητείας των πρυτανικών αρχών!

Ακόμη και για την ύπαρξη των ΚΕΣ, από τη μια ζητάει να μην εφαρμοστεί η κοινοτική οδηγία, από την άλλη καταλήγει να προτείνει «αυστηρές προδιαγραφές ελέγχου και λειτουργίας τους», δηλαδή τα νομιμοποιεί.

«Είναι φανερή η τακτική της Συνόδου», σημειώνει η ΔΗΠΑΚ. «Υιοθετεί μια στάση συμφωνίας επί της ουσίας με την κυβερνητική πολιτική και δέχεται να συμβάλει στην πλαγιοκόπηση του πανεπιστημιακού κινήματος και των αγώνων του. Φτάνει να παρακάμπτει ακόμη και αποφάσεις Συγκλήτων που τάσσονται αποφασιστικά ενάντια στις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις», αναφέρει.

ΟΛΜΕ
Ούτε στάση εργασίας δεν κήρυξαν

Στα λόγια αλληλεγγύη, στην πράξη όμως μακριά από τους αγώνες των μαθητών η πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ, σε μία στιγμή μάλιστα που το μαθητικό κίνημα αντιμετωπίζει μια επίθεση κατατρομοκράτησης και τσακίσματός του από κυβέρνηση, εισαγγελείς, στελέχη εκπαίδευσης.

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ ΔΕΕ πρότεινε για μια ακόμα φορά κινητοποίηση με τρίωρη στάση εργασίας για την ερχόμενη Παρασκευή, για συμπόρευση και συμπαράταξη με το μαθητικό και φοιτητικό κίνημα. Ομως με κύρια ευθύνη της ΠΑΣΚ και με τις «Παρεμβάσεις» μαζί με τη «Συνεργασία» να απαιτούν συνδιοργάνωση του συλλαλητηρίου, τελικά δεν πάρθηκε απόφαση. «Θέλουν να είναι οι ίδιοι υπερφίαλοι καθοδηγητές ενός κινήματος, ενώ ούτε ο ρόλος τους ούτε η δύναμή τους ούτε το πλαίσιό τους επιτρέπει κάτι τέτοιο και γι' αυτό υπονομεύουν στην πράξη κάθε κινητοποίηση που έρχεται σε αντιπαράθεση με τα συμβιβαστικά τους πλαίσια», σχολιάζουν εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, σημειώνοντας ότι «η απόφαση έδειξε το πραγματικό πρόσωπο της πλειοψηφίας. Τελικά, στα λόγια είναι συμπαραστάτες των μαθητών και φοιτητών στην πράξη όμως υπονομεύουν οποιαδήποτε αγωνιστική κίνηση που έχει την πρωτοβουλία του ταξικού κινήματος που συγκρούεται με την καρδιά της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Η απόφαση αυτή στην πραγματικότητα δε δίνει τη δυνατότητα σε κανέναν καθηγητή, σε κανένα γονιό να συμπαρασταθεί ενεργά στην κινητοποίηση των μαθητών και παιδιών του». Ανάλογη στάση κράτησε η πλειοψηφία και στο ΔΣ της ΔΟΕ.

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καλεί τους εκπαιδευτικούς, μετά την υπονομευτική και υποκριτική στάση της πλειοψηφίας στην ΟΛΜΕ, να πιέσουν για να κηρύξουν τρίωρες στάσεις εργασίας τα ΔΣ των τοπικών ΕΛΜΕ για τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στα συλλαλητήρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ