ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Οι ανατροπές στο Ασφαλιστικό φέρνουν νέα κέρδη

Εντείνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι τις πιέσεις για την είσοδό τους στην Κοινωνική Ασφάλιση

Οι μεγάλοι ασφαλιστικοί όμιλοι κλιμακώνουν την επίθεσή τους για σημαντική διεύρυνση του πελατολογίου τους στα προγράμματα «ιδιωτικής ασφάλισης», ενώ παράλληλα εντείνουν τις πιέσεις τους με στόχο να βάλουν στο χέρι το ...«χρυσωρυχείο» της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων των εργαζομένων και ειδικότερα των επαγγελματικών ταμείων. Τα παραπάνω προκύπτουν από τα όσα είπε χτες ο Π. Ψωμιάδης, επικεφαλής του τραπεζοασφαλιστικού ομίλου της «Ασπίδας», σε σχετική εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκε και ο επιστημονικός σύμβουλος της ΓΣΕΕ Γ. Ρωμανιάς.

Στην πρώτη θέση της παρέμβασης των ασφαλιστικών εταιρειών βρίσκεται η προσπάθεια να εκμεταλλευτούν τις ανατροπές στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, προκειμένου να αυξήσουν την πελατεία και τα κέρδη τους. Σ' αυτά τα πλαίσια προπαγανδίζουν την καθιέρωση, στις συνειδήσεις των εργαζομένων, της ...«αναγκαιότητας» να επιλέξουν κάποιο από τα συνταξιοδοτικά προγράμματα των εταιρειών, προβάλλοντας ως κεντρικό σύνθημα ότι με ένα ευρώ την ημέρα μπορούν να εξασφαλίσουν μια συμπληρωματική σύνταξη!

Ζήτημα προτεραιότητας για τις ασφαλιστικές εταιρείες, όπως προκύπτει από τα λεγόμενα του Π. Ψωμιάδη, είναι η είσοδός τους στον λεγόμενο δεύτερο πυλώνα ασφάλισης, αυτό των επαγγελματικών ταμείων. Προκειμένου να γίνει αυτό, είπε ο Γ. Ρωμανιάς, θα πρέπει να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο με τρόπο που να έρθει στα μέτρα των απαιτήσεων των ασφαλιστικών και να διευκολυνθούν τα σχέδιά τους. Ο ίδιος, αναφερόμενος στα αποθεματικά των Ταμείων, κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ υποστήριξε ότι τα αποθεματικά τους θα πρέπει να τα διαχειρίζεται μια επιτροπή, αποτελούμενη από εκπροσώπους κομμάτων, εκπροσώπους εργοδοτών και εργαζομένων.

Ο πρόεδρος της «Ασπίδας», αξιοποιώντας την ανασφάλεια που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική για το μέλλον της Κοινωνικής Ασφάλισης, έκανε λόγο για την ανάγκη δημιουργίας «αποταμιευτικής συνείδησης». Να πειστούν, είπε, οι τριαντάρηδες και οι σαραντάρηδες εργαζόμενοι, που έτσι κι αλλιώς και καλύτερη σύνταξη δεν μπορούν να περιμένουν και περισσότερα χρόνια θα δουλεύουν, ότι με ένα ευρώ την ημέρα ο σημερινός σαραντάρης θα μπορεί στα 65 του να έχει μια συμπληρωματική σύνταξη 300 ευρώ το μήνα ή ένα εφάπαξ.

Την ίδια στιγμή, όπως προκύπτει από τα όσα ειπώθηκαν σε ημερίδα που διοργάνωσε χτες η «Ernst & Young», χρηματοοικονομικοί όμιλοι, κινούμενοι ακριβώς στην ίδια κατεύθυνση με αυτή των αξιώσεων των ασφαλιστικών εταιρειών, διατυπώνουν εκτιμήσεις για τον ...ξεπερασμένο χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης που ισχύει και προβάλλουν ως πρότυπο το συνταξιοδοτικό μοντέλο που υιοθετείται από χώρες της ευρύτερης περιοχής όπως η Τουρκία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η ΠΓΔΜ. Ακόμη, εκτιμούν ότι είναι δεδομένη η κερδοφορία των ασφαλιστικών εταιρειών, που μεταξύ άλλων περνάει και μέσα από τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση στον κλάδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως αναφέρθηκε στην ημερίδα, στην Ελλάδα μόνο μέσα στο πρώτο επτάμηνο του 2007 πραγματοποιήθηκαν 4 συγχωνεύσεις, ενώ μόνο μία στην τριετία 2004-2006.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2007
Σε νέα ύψη τα ελλείμματα

Εφτασαν σε 9,7 δισ. ευρώ στο 9μηνο παίρνοντας αύξηση 54,2%. Με εντατικότερους ρυθμούς συνεχίζεται η υπερφορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων

Στην πολιτική υπερφορολόγησης των λαϊκών στρωμάτων της χώρας στηρίζεται η υλοποίηση και του φετινού (2007) κρατικού προϋπολογισμού. Ταυτόχρονα με τις ντόπιες και ξένες τράπεζες μεγαλοδανειστές του δημοσίου που συνεχίζουν να καρπώνονται τα υπέρογκα ποσά για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, τα ελλείμματα αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, σε μια εξέλιξη που η κυβέρνηση σκοπεύει να αξιοποιήσει στην κατεύθυνση αύξησης των φορολογικών βαρών σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η εκτέλεση του προϋπολογισμού στο 9μηνο Γενάρη - Σεπτέμβρη 2007 εμφανίζει τα παρακάτω:

  • Καθαρά έσοδα: Διαμορφώνονται σε 34,9 δισ. ευρώ (από 33,25 δισ. πέρυσι) παίρνοντας αύξηση 5,1% που είναι χαμηλότερη από το στόχο (6,2%)
  • Δαπάνες: Σκαρφάλωσαν σε 41,2 δισ. ευρώ (από 37,3 δισ. ευρώ) παίρνοντας αύξηση 10,3%, πολύ πάνω από το στόχο (6,3%). Τα ποσά για τόκους έφτασαν σε 8,9 δισ. ευρώ (αύξηση 4,4%) ενώ τα ποσά για χρεολύσια διαμορφώθηκαν σε 21 δισ. ευρώ. Οπως προκύπτει, η συνολική αποπληρωμή του κρατικού χρέους (τοκοχρεολύσια) απαιτεί το αστρονομικό ποσό των 29,9 δισ. ευρώ. Στην ίδια περίοδο οι πρωτογενείς δαπάνες (αφορούν στα έξοδα λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης χωρίς τοκοχρεολύσια) διαμορφώνονται σε 32,3 δισ. ευρώ (αύξηση 12%)
  • Τα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού απογειώθηκαν σε 9,7 δισ. ευρώ (από 6,3 δισ. ευρώ στο 9μηνο του 2006) σημειώνοντας αύξηση 54,2%. Ο στόχος της κυβέρνησης για το 2007 προβλέπει αύξηση του ελλείμματος σε ποσοστό 8,1%...
ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ
«Ανάκτηση» διαφυγόντων φόρων

Την επιστροφή των διαφυγόντων φόρων ύψους 200 εκατ. ευρώ που χαρίστηκαν σε περίπου 300 ισχυρές επιχειρήσεις, μέσω της διάταξης για τα αφορολόγητα αποθεματικά για το 2003 και 2004 που προβλεπόταν σε προηγούμενο «αναπτυξιακό» νόμο (της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ) αναζητά το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με τροπολογία που κατατέθηκε χτες στη Βουλή.

Η εξέλιξη έχει να κάνει με την άρνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία έκρινε τη ρύθμιση «παράνομη» και μη συμβατή με τους κανόνες «ανταγωνισμού». Και βέβαια τα ποσά αυτά είναι παρωνυχίδα μπροστά τόσο στις φοροελαφρύνσεις που δόθηκαν τα τελευταία χρόνια σε όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις (έφτασαν στις 10 εκατοστιαίες μονάδες) όσο και στο δωρεάν κρατικό χρήμα που δίνεται μέσω των λεγόμενων αναπτυξιακών νόμων.

Η τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας προβλέπει τα εξής:

  • Από το ποσό του σχηματισθέντος ειδικού αφορολόγητου αποθεματικού αφαιρούνται οι δαπάνες επενδύσεων και το υπόλοιπο υπόκειται σε φορολογία εισοδήματος με το συντελεστή που ίσχυε στη συγκεκριμένη περίοδο. Είναι φανερό δηλαδή, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να ρίξει στα μαλακά τις εν λόγω επιχειρήσεις.
  • Η επιστροφή του φόρου θα γίνει έντοκα και σε 4 μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από το Γενάρη του 2008.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις περίπου 300 επιχειρήσεις οι 90 είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο.

Ελεγχοι αυτοπεραίωσης

Επιχειρήσεις και ελευθεροεπαγγελματίες που υπέβαλαν δήλωση αυτοπεραίωσης και έχουν ΑΦΜ που λήγει στο ψηφίο 8 μπαίνουν στο στόχαστρο της Εφορίας. Σχετική εγκύκλιο κοινοποίησε χτες ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Αντ. Μπέζας, σύμφωνα με την οποία:

  • Σε έλεγχο υπάγονται οι επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα πάνω από 120.000 ευρώ που αφορούν στα εισοδήματα του 2006 (δηλώσεις 2007). Με βάση τα κριτήρια που έβαλε η πολιτική ηγεσία, οι πρόσθετοι φοροέλεγχοι αφορούν σε περίπου 5.000 επιχειρήσεις.
  • Οι εν λόγω επιχειρήσεις θα ελεγχθούν και για τις δηλώσεις ΦΠΑ και άλλων φόρων.
Εκρηξη κερδοφορίας

Η κρίση στο κυρίαρχο πολιτικό σύστημα, δε φαίνεται να επηρεάζει διόλου τις μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις που προέρχονται από το χώρο του Χρηματιστηρίου, τα κέρδη ανά μετοχή για το 2007 προβλέπεται ότι θα είναι αυξημένα κατά 28% και κατά 18% το 2008. Με τις επιδόσεις αυτές, η χώρα μας κατατάσσεται σε μια από τις πρώτες θέσεις διεθνώς(!) και αυτός είναι ο λόγος που τα μεγάλα ξένα «επενδυτικά» κεφάλαια επιλέγουν τη χώρα μας για χρηματιστηριακές τοποθετήσεις. Τα στοιχεία αυτά απλώς καταδεικνύουν ότι η καταλήστευση της εργατικής δύναμης - το απαραίτητο στοιχείο για την άνθηση της κερδοφορίας - βρίσκεται στο απόγειό της. Κατά τα αλλά ο ΣΕΒ επιπλήττει την κυβέρνηση για τη μειωμένη ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Οποία υποκρισία.

Οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν τις θέσεις του ΚΚΕ, ότι η λαϊκή αντεπίθεση πρέπει να ενταθεί, οι ρωγμές που εμφανίζει το πολιτικό σύστημα να γίνουν τριγμοί, ο απεγκλωβισμός των λαϊκών στρωμάτων από το δικομματισμό να επιταχυνθεί. Ο λαός πρέπει να πάρει τις τύχες της χώρας στα χέρια του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ