ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΟ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ
Παραλίγο τραγωδία με 292 μετανάστες

Συνελήφθησαν ο καπετάνιος και τα τρία μέλη του πληρώματος

Σώθηκαν την τελευταία στιγμή από τα μανιασμένα νερά του Ιονίου. Η επόμενη μέρα φαντάζει δύσκολη κι αβέβαιη...

Associated Press

Σώθηκαν την τελευταία στιγμή από τα μανιασμένα νερά του Ιονίου. Η επόμενη μέρα φαντάζει δύσκολη κι αβέβαιη...
Από θαύμα σώθηκαν 292 μετανάστες, που, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, έπεσαν στα δίχτυα δουλεμπόρων και αφού για 12 μέρες παρέμεναν στοιβαγμένοι και εξαντλημένοι σε άθλιες συνθήκες στα αμπάρια ενός δουλεμπορικού, τελικά, παραλίγο να θαλασσοπνιγούν στα νερά του Ιονίου.

Συγκεκριμένα, το σαπιοκάραβο «AKTAG», σημαίας Τουρκίας, που τους είχε παραλάβει από τα παράλια της Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία, το βράδυ του Σαββάτου έμεινε ακυβέρνητο, λόγω μηχανικής βλάβης, 11 ναυτικά μίλια περίπου δυτικά του Κατακόλου κι ενώ στην περιοχή έπνεαν άνεμοι 9-10 μποφόρ. Στις 8 μ.μ. εξέπεμψε SOS, αλλά, παρά τις προσπάθειες, ήταν δύσκολη η προσέγγισή του από πλωτά και εναέρια μέσα του Λιμενικού. Τελικά, κοντά του έσπευσαν δύο παραπλέοντα φορτηγά πλοία και ένα ναυαγοσωστικό.

Γύρω στις 12 τα μεσάνυχτα, έσπευσαν ένα ρυμουλκό και ένα ναυαγοσωστικό από το Κατάκολο και ενώ το πλοίο παρασυρόταν από τη θαλασσοταραχή. Στις 3 τα ξημερώματα, ξεκίνησε η διαδικασία πρόσδεσής του και στις 10.30 το πρωί το πλοίο προσέδεσε με ασφάλεια στο λιμάνι του Κατακόλου. Σύμφωνα με δήλωση του καπετάνιου, στο πλοίο επέβαιναν 275 μετανάστες και 15 αλλοδαποί - μέλη του πληρώματος. Από την καταμέτρηση όμως προέκυψε πως οι μετανάστες ήταν τελικά 292 από το βόρειο Ιράκ, από τους οποίους 224 άνδρες, 31 γυναίκες και 37 παιδιά και 3 μέλη του πληρώματος.

Associated Press

Είκοσι δύο από τους μετανάστες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με συμπτώματα εξάντλησης, αφυδάτωσης και υποθερμίας, ενώ ο καπετάνιος και τα τρία μέλη του πληρώματος συνελήφθησαν και το πλοίο κατασχέθηκε. Οι υπόλοιποι μετανάστες, αφού εξετάστηκαν από γιατρούς, μεταφέρθηκαν στο παλιό νοσοκομείο του Πύργου, στοιβαγμένοι ανά 50 άτομα στα μικρά δωμάτια του ιδρύματος, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν να έχουν μια αξιοπρεπή διαμονή, μετά την ταλαιπωρία που έζησαν.

Για το λόγο αυτό, η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» Ηλείας, με τον επικεφαλής της Γιώργο Καραπάνο, προχώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας στους αρμόδιους τοπικούς φορείς, για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων που θα προσφέρουν ανθρώπινη διαβίωση στους μετανάστες.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ 5ου και 6ου ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά

Από την εκδήλωση που έγινε το περασμένο Σάββατο, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Γκράβας
Από την εκδήλωση που έγινε το περασμένο Σάββατο, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Γκράβας
Είναι αναγκαία η οργάνωση του αγώνα «για μια κοινωνία ελεύθερη από τα ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα ναρκωτικά». Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα της εκδήλωσης που διοργάνωσαν το περασμένο Σάββατο το απόγευμα οι Οργανώσεις του 5ου και 6ου Διαμερίσματος του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Γκράβας.

Η εκδήλωση έγινε με στόχο να ανοιχτεί μια πλατιά συζήτηση με τη νεολαία της περιοχής, τους εργαζόμενους, τους φορείς, αναδεικνύοντας την ανάγκη για ουσιαστική αντιμετώπιση των ναρκωτικών, για τη δημιουργία ενός κοινωνικού κινήματος, που θα είναι ριζοσπαστικό, που θα αντιπαλεύει την αντιλαϊκή πολιτική, που θα διεκδικεί δημόσια, δωρεάν Παιδεία, σχολείο που θα μορφώνει, σταθερή και μόνιμη δουλιά, δουλιά με δικαιώματα, για «ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις». «Το θέμα αποκτά ιδιαίτερη επικαιρότητα και λόγω των γεγονότων στα Ζωνιανά και αποδεικνύεται ότι είναι στενά συνδεδεμένο με τις αξίες, τα πρότυπα που γεννά το καπιταλιστικό σύστημα που ζούμε, που ανάγει το κέρδος σε υπέρτατο αγαθό», επισήμανε η Σπυρέττα Παναγή, Γραμματέας της Αχτίδας 5ου και 6ου Διαμερίσματος της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

Ο Νίκος Μπουντούρογλου, αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), ανέπτυξε τη θέση του Κόμματος για τα ναρκωτικά, τις θέσεις των άλλων κομμάτων, ξεσκεπάζοντας μια σειρά από ιδεολογήματα (διαχωρισμός «μαλακών» και «σκληρών», αποποινικοποίηση, ο τοξικομανής πάσχει από «χρόνια υποτροπιάζουσα νόσο» κλπ.). Παράλληλα, αναφέρθηκε σε στατιστικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις δραματικές διαστάσεις του προβλήματος, το ρόλο των φαρμακοβιομηχανιών στα αίτια που γεννούν την εξάρτηση.

«Τα ναρκωτικά δεν είναι ένα πρόβλημα που είναι σύμφυτο με την ύπαρξη του ανθρώπου, όπως ισχυρίζονται. Είναι ένα βαθιά πολιτικό, κοινωνικό πρόβλημα σύμφυτο με τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής. Η συνταγή που προτείνεται σήμερα, είναι η απόλυτη νάρκωση, είναι το "φάρμακο της πρόληψης" και της αποτροπής για οποιαδήποτε μορφή αντίστασης των λαών. Η ομαλοποίηση των συμπεριφορών και η επιβολή κοινωνικού ελέγχου», είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Μπουντούρογλου.

Μαζική δράση για τη σωτηρία της Κορώνειας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την οικολογική καταστροφή στο βιότοπο της Κορώνειας διοργανώνει σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, μπροστά στο Δημαρχείο Λαγκαδά, η Κομματική Οργάνωση Λαγκαδά του ΚΚΕ.

Κάτοικοι και φορείς της περιοχής θα απαιτήσουν να γίνει αμέσως η ολοκλήρωση και λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού του Δήμου, καθώς και η υλοποίηση των απαραίτητων μέτρων για τη σωτηρία της Κορώνειας.

Στο κάλεσμα της ΚΟ Λαγκαδά του ΚΚΕ τονίζεται μεταξύ άλλων: «Καλούμε το λαό και τους μαζικούς φορείς του νομού να καταδικάσουν τις πολιτικές των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και της Νομαρχίας που οδήγησαν στο σημερινό χάλι, να κάνουν δική τους υπόθεση τη σωτηρία της Κορώνειας και την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι πρόκληση και ειρωνεία να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την Κορώνεια οι βουλευτές και τα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ο νομάρχης Π. Ψωμιάδης. Ολοι αυτοί είναι συνυπεύθυνοι και συνένοχοι στην καταστροφή. Είναι αυτοί και οι κυβερνήσεις τους, που ανέχθηκαν και ανέχονται την ανεξέλεγκτη υπεράντληση νερού από τις υδροβόρες βιομηχανίες και τη ρύπανση της λίμνης από τις ίδιες βιομηχανίες και τις αποχετεύσεις που εκβάλλουν στη λίμνη».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδήλωση για την αντιπλημμυρική θωράκιση

Τις προτάσεις τους για την αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλονίκης, θα παρουσιάσουν η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» Θεσσαλονίκης και οι Δημοτικές Παρατάξεις που στηρίζει το ΚΚΕ, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Νοέμβρη, στις 11 π.μ., στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Εισηγητές στην εκδήλωση θα είναι ο Θόδωρος Κυριακίδης, μέλος της Γραμματείας της ΝΑΣ Θεσσαλονίκης και ο Νίκος Ζώκας, εκπρόσωπος των Δημοτικών Παρατάξεων. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από ειδικούς επιστήμονες, εκπροσώπους φορέων και δημοτικών κινήσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ