ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»
Τα προβλήματα των εργαζομένων στην «πρώτη γραμμή»

Τα θέματα της Παιδείας, του Ασφαλιστικού και των Δημοκρατικών Δικαιωμάτων απασχόλησαν το χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας, μετά από πρόταση της «Συμπαράταξης»

Τρία κρίσιμα θέματα, που απασχολούν το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων, των εργαζομένων και της νεολαίας, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά στο σύνολο της χώρας, συζητήθηκαν στο χτεσινό δημοτικό συμβούλιο, μετά από πρόταση της «Αγωνιστικής Αριστερής Οικολογικής Συμπαράταξης για την Αθήνα». Τα ζητήματα της Παιδείας, του Ασφαλιστικού και των Δημοκρατικών Δικαιωμάτων ήρθαν στην «πρώτη γραμμή» της συζήτησης, αναδεικνύοντας τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και προηγούμενα του ΠΑΣΟΚ, μαζί με τις ευθύνες των δημοτικών αρχών.

Ως «ένα ακόμη αρνητικό βήμα», που θα οξύνει παραπέρα τα προβλήματα στη Δημόσια Παιδεία, περιέγραψε ο δημοτικός σύμβουλος της Συμπαράταξης Μανώλης Δανδουλάκης, την επιχείρηση της δήθεν αποκέντρωσης του δημόσιου σχολείου, μέσω του «Καποδίστρια 2». «"Αποκέντρωση" - συμπλήρωσε - την οποία στηρίζουν από κοινού ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας». Τόνισε, δε, ότι «η "Συμπαράταξη" στηρίζει κάθε κινητοποίηση και κάθε μορφή αγώνα των μαθητών, των γονιών και των εκπαιδευτικών, για την αντιμετώπιση των καυτών προβλημάτων της Παιδείας». Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της διπλοβάρδιας, των μισθωμένων κτιρίων, των σχολείων που λειτουργούν σε ...κοντέινερ, της «απώλειας» αναγκαίων για την κατασκευή σχολείων οικοπέδων. «Μπροστά σε αυτή την κατάσταση - κατέληξε - είναι προφανές ότι οι κινητοποιήσεις, οι πορείες και οι καταλήψεις στο χώρο της Παιδείας είναι απόλυτα δικαιολογημένες και "υποκινούνται" από τα εκρηκτικά πλέον προβλήματα».

Ο Αγγελος Μοσχονάς, εισηγητής από την πλευρά της πλειοψηφίας (ΝΔ), προκλητικότατα είπε: «Εχετε μετρήσει, σήμερα με τις καταλήψεις, ποιο θα είναι το κόστος των καταστροφών;». Εκανε λόγο για «βανδαλισμούς» στα σχολεία και είπε ότι οι καταλήψεις ...δεν κάνουν καλό στη δημόσια Παιδεία. Φυσικά, και ο ίδιος, όπως και ο Κώστας Σκανδαλίδης (ΠΑΣΟΚ), υπεραμύνθηκαν του «Καποδίστρια 2» και της περίφημης «αποκέντρωσης». Ο Κ. Σκανδαλίδης είπε ότι δεν είναι κατά των καταλήψεων, αλλά αυτές να γίνονται για ...λειτουργικά θέματα! Ο Αλέξης Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ) εστίασε στα προβλήματα, αποφεύγοντας να αναφερθεί στο φλέγον ζήτημα του «Καποδίστρια 2».

Ασφαλιστικό και «κάμερες»

Επίσης, συζητήθηκαν τα δύο μεγάλα θέματα των δημοκρατικών δικαιωμάτων - με αφορμή την πρόσφατη εγκύκλιο του εισαγγελέα Γ. Σανιδά, να παρακολουθούν οι κάμερες τις διαδηλώσεις - και του Ασφαλιστικού. Ιδιαίτερα για το πρώτο, ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης» Στέλιος Λάμπρου τόνισε ότι αποτελεί «απαράδεκτη επιχείρηση καταπάτησης στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων». Πρότεινε, επίσης, ψήφισμα για το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, που όμως, οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν το δέχτηκαν.

Για το Ασφαλιστικό, η «Συμπαράταξη» τονίζει ότι και ο Δήμος Αθήνας, όπως και οι δήμοι στους οποίους πλειοψηφούν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, έχουν ευθύνη στην αντιασφαλιστική επίθεση που έρχεται. Οπως επισήμανε ο Στ. Λάμπρου, έχουν προωθηθεί εργασιακές σχέσεις - λάστιχο με τους συμβασιούχους, τα προγράμματα «stage», τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης κλπ. Το 19% των εργαζομένων στο δήμο είναι εκτός μονιμότητας, σημείωσε. Και τόνισε πως και ο Δήμος Αθήνας και η ΚΕΔΚΕ πρέπει να είναι πρωταγωνιστές στην αντίθετη κατεύθυνση.

ΖΩΝΙΑΝΑ
Συνεχίζονται έρευνες και αστυνομοκρατία

ICON

Για έκτη μέρα συνεχίστηκαν χτες οι έρευνες της Αστυνομίας στην ευρύτερη περιοχή του Μυλοποτάμου. Μετά τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων, το μπλόκο που είχε στηθεί στην είσοδο του χωριού μεταφέρθηκε σε άλλο σημείο. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή οι γονείς αποφάσισαν να κλείσουν το σχολείο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αστυνομοκρατία και τους ελέγχους που γίνονται μπροστά σε μικρά παιδιά και άτομα με ειδικές ανάγκες. Σημειώνεται ότι πλέον η συζήτηση περιστρέφεται σχεδόν αποκλειστικά γύρω από τα ευρήματα των αστυνομικών δυνάμεων, ενώ κουβέντα δε λέγεται για τις σοβαρές πολιτικές ευθύνες και τις βαθύτερες κοινωνικές και τοπικές αιτίες.

Χτες, ο υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή για τις αστυνομικές επιχειρήσεις. Ο υπουργός, ερωτώμενος για πόσο διάστημα θα παραμείνουν στα Ζωνιανά οι αστυνομικές δυνάμεις, απάντησε «για όσο χρειαστεί». Ο υπουργός πρόσθεσε ακόμη ότι οι προσπάθειες γίνονται με ...πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων και με ξεκάθαρη την πεποίθηση ότι αυτό που συμβαίνει στην περιοχή αφορά ορισμένους, οι οποίοι εκμεταλλεύονται καταστάσεις.

Χτες, σε δύσβατη ορεινή περιοχή, βρέθηκαν πέντε τουφέκια «Καλάσνικοφ», τρία πιστόλια, υποπολυβόλο, τυφέκιο, περίστροφο, σφαίρες και οκτώ σακιά με κομμάτια δενδρυλλίων ινδικής κάνναβης. Τα όπλα βρέθηκαν σε απόσταση 300 μέτρων από το σημείο όπου άγνωστοι οπλοφόροι επιτέθηκαν την περασμένη βδομάδα σε αστυνομικούς, τραυματίζοντας τρεις από αυτούς. Τα όπλα θα περάσουν από βαλλιστικό έλεγχο. Επίσης, θα ελεγχθούν για αποτυπώματα και ίχνη γενετικού υλικού.

Οσον αφορά το δικαστικό σκέλος της υπόθεσης, 19 κάτοικοι των Ζωνιανών έχουν συλληφθεί έως τώρα για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών ή όπλων. Οι εφτά έχουν ήδη καταδικαστεί για πλημμελήματα σε ποινές φυλάκισης έως δώδεκα μηνών, ενώ απ' όσους αντιμετωπίζουν κακουργήματα, δύο έχουν προφυλακιστεί και ένας αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση. Χτες, οδηγήθηκαν στον ανακριτή Ρεθύμνου ένας πατέρας με τους δύο γιους του, στο σπίτι των οποίων βρέθηκαν και 245 χιλιάδες ευρώ. Ο πατέρας κρίθηκε προφυλακιστέος, ενώ μέχρι το βράδυ απολογούνταν οι δυο γιοι του.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣγια την «Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών» πραγματοποιήθηκαν χθες σε αρκετές Πυροσβεστικές Υπηρεσίες με κεντρική αυτή που έγινε στις εγκαταστάσεις του Συντονιστικού Κέντρου του Σώματος, στο Χαλάνδρι. Η «Ημέρα Μνήμης» έχει καθιερωθεί στις 12 Νοέμβρη, ημέρα που έχασε τη ζωή του στο καθήκον ο πρώτος πυροσβεστικός υπάλληλος, δόκιμος πυροσβέστης Β` τάξεως Κωνσταντίνος Πούλιος, το 1942 στη Θεσσαλονίκη.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΝΗΓΙΟΥ: Απαγορεύεται προσωρινά σε όλη την Ελλάδα το κυνήγι μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, σύμφωνα με απόφαση του Ε` Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το Ανώτατο Δικαστήριο ανέστειλε την απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης που εκδόθηκε στις 13 Αυγούστου και με την οποία επιτρεπόταν το κυνήγι για την περίοδο 2007-2008 (20/8/2007 μέχρι 29/2/2008). Η απόφαση ισχύει μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της κύριας αίτησης προσφυγής που έχει κατατεθεί από τη Ζωοφιλική Ενωση και η οποία θα συζητηθεί στις 21 Νοέμβρη. Βέβαια, σύμφωνα με την πάγια τακτική του ΣτΕ, η οριστική απόφαση αναμένεται πριν από τα Χριστούγεννα.

ΠΑΓΟΔΡΟΜΙΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ: Σταματούν τουλάχιστον για ένα εξάμηνο οι διαδικασίες για την κατασκευή Παγοδρομίου (πρόκειται να κατασκευαστεί σε έκταση 7.650 τ.μ.) στην περιοχή Κάτω Σωρός του Αμαρουσίου, καθώς το Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας ανέστειλε την απόφαση του νομάρχη Αθήνας, που ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους και την οικοδομική άδεια της Πολεοδομίας για το Παγοδρόμιο. Στο σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ επισημαίνεται ότι στην περιοχή επιτρέπεται μόνο η ανέγερση κατοικιών (αμιγούς κατοικίας) και πως η κατασκευή του Παγοδρομίου θα επιβαρύνει το οικιστικό περιβάλλον του Δήμου Αμαρουσίου.

Θέλουν μετανάστες με ... προσόντα

Πρόγραμμα στο οποίο προβλέπεται ότι στη χώρα θα εισέρχονται μετανάστες «υψηλών προσόντων και δεξιοτήτων», με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου, δημοσιοποιήθηκε χτες από το υπουργείο Εσωτερικών. Το παραπάνω συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα «Εστία», το οποίο αφορά την «ομαλή προσαρμογή και ένταξη των υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στην ελληνική επικράτεια».

Στο πρόγραμμα γίνεται λόγος για «προγραμματισμό της εισόδου των υπηκόων τρίτων χωρών», «υιοθέτηση της ποσόστωσης σε ορισμένους επαγγελματικούς κλάδους» και «υποστήριξη της εισόδου ατόμων υψηλών προσόντων και δεξιοτήτων». Κατά τα άλλα, το πρόγραμμα συμπληρώνεται από δράσεις δήθεν κοινωνικής ένταξης των μεταναστών, προώθησης του πολιτισμού και της εκπαίδευσής τους...

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, οι περιοχές με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση μεταναστών είναι η Αττική, η Κεντρική Μακεδονία, η Πελοπόννησος, η Κρήτη και η Στερεά Ελλάδα. Κύριες χώρες προέλευσης μεταναστών είναι η Αλβανία (58,22%), η Βουλγαρία (7,56%), η Ρουμανία (4,49%), η Ουκρανία (4,32%), η Γεωργία (2,71%), το Πακιστάν (2,48%), η Ρωσία (2,40%) και η Μολδαβία (2,19%). Οι περισσότεροι νόμιμοι μετανάστες είναι εφοδιασμένοι με άδεια διαμονής για εξαρτημένη εργασία (61,2%).

ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
Ακόμη ένας νεκρός κρατούμενος

Νεκρός στο κελί του στις φυλακές Κορυδαλλού βρέθηκε την Κυριακή ο 48χρονος Ν. Παπαδόπουλος, ο οποίος εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο θάνατός του οφείλεται σε πνευμονικό οίδημα. Ο 48χρονος είχε επιστρέψει στις φυλακές κατόπιν αδείας λόγω θανάτου της μητέρας του. Σύμφωνα με αναφορές συγκρατουμένων του, ο θάνατός του οφείλεται σε υπερβολική δόση ναρκωτικών, ενώ το οξύ πνευμονικό οίδημα είναι η συνήθης επίσημη ιατρική γνωμάτευση σε τέτοιες περιπτώσεις, που ο θάνατος οφείλεται σε χρήση ναρκωτικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ