ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΕΚΟΦΙΝ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Στο πνεύμα της «Λισαβόνας»

Χτες και σήμερα οι Σύνοδοι των δύο Οργάνων

Κλιμακώνει την επίθεσή της σε βάρος των εργαζομένων η Ευρωπαϊκή Ενωση, σε μια περίοδο κατά την οποία το βιοτικό τους επίπεδο δέχεται νέα πλήγματα. Η Στρατηγική της Λισαβόνας, με θέμα αιχμής τη συνέχιση των πολιτικών περαιτέρω ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, μισθούς, μεταναστευτική πολιτική, αλλά και επαναφορά του περιβόητου «πράσινου φόρου», συζητούνται χθες και σήμερα στις Βρυξέλλες στα Συμβούλια υπουργών Οικονομίας «Γιούρογκρουπ» και ΕΚΟΦΙΝ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, στο ΕΚΟΦΙΝ (συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομίας της Ευρωζώνης), συζητούνται σήμερα «οι ενιαίες κατευθυντήριες γραμμές για την επόμενη τριετία για την ανάπτυξη και την απασχόληση». Η σχετική συζήτηση θα γίνει «με βάση έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη Στρατηγική της Λισαβόνας, στα πλαίσια του νέου τριετούς κύκλου (2008-2011) για τα προγράμματα μεταρρυθμίσεων των κρατών - μελών». Πρόκειται για την προώθηση των βάρβαρων πολιτικών στις εργασιακές σχέσεις με την κωδική ονομασία «Flexicuriti» («Ευελφάλεια»), μέσω των οποίων προωθούν την πλήρη φιλελευθεροποίηση της αγοράς εργασίας. Στόχος τους η δημιουργία ενός περιβάλλοντος, όπου οι εργοδότες θα μπορούν να απολύουν κατά το δοκούν χωρίς την καταβολή αποζημιώσεων, δε θα υπάρχουν συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού κλπ.

Στο ΕΚΟΦΙΝ έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί σήμερα έκθεση σχετικά με τις οικονομικές πτυχές της μετανάστευσης. Το θέμα της συζήτησης, φυσικά, δεν είναι άσχετο με τα μέτρα πολιτικής που παίρνουν, η μια μετά την άλλη, οι χώρες της ΕΕ, σε βάρος των οικονομικών μεταναστών, σε ένα περιβάλλον όπου κερδίζουν έδαφος ρατσιστικές, ξενοφοβικές αντιλήψεις. Αλλά και οι μισθοί βρίσκονται στο στόχαστρο της ΕΕ, καθώς, σε επίπεδο επιτροπών, συνεχίζεται η συζήτηση με θέμα «μισθολογικές εξελίξεις και μηχανισμοί διαμόρφωσης των μισθών στην Ευρωζώνη». Οι υπουργοί Οικονομίας εξετάζουν ...ενδελεχώς τις επιπτώσεις των μισθών στις τιμές (πληθωρισμός), αλλά και στο επίπεδο ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας. Και η ενοχοποίηση των μισθών για πληθωρισμό - ανταγωνιστικότητα γίνεται όταν η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία δίνει στη δημοσιότητα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία την περίοδο 1998-2006, το επίπεδο των μισθών στην Ευρωζώνη, ως ποσοστό του ΑΕΠ, μειώθηκε 5 ποσοστιαίες μονάδες... Η πορτογαλική προεδρία, τέλος, επαναφέρει το θέμα της επιβολής φόρου στα επιβατικά αυτοκίνητα, του αποκαλούμενου και «πράσινου φόρου» το οποίο είχε «παγώσει» μετά τις διαφωνίες που είχαν ενσκήψει το 2005, στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


«Βελτιώσεις» ζητά η ΟΚΕ

«Αποστάσεις» από το σχέδιο νόμου για το λεγόμενο «εθνικό ταμείο κοινωνικής συνοχής», επιχειρεί να κρατήσει η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ). Πρόκειται για το νομοσχέδιο, με το οποίο υποτίθεται πως η κυβέρνηση θα καταπολεμήσει την επίσημη φτώχεια με τις ψευτοπαροχές των ...66 λεπτών τη μέρα, που αφορά στο 20% του πληθυσμού. Οι δυνάμεις του κοινωνικού εταιρισμού, που εκπροσωπούνται στην ΟΚΕ, αφήνουν στο απυρόβλητο τα υπερκέρδη του μεγάλου κεφαλαίου όπως και το γεγονός ότι ο κοινωνικά παραγόμενος πλούτος είναι υπεραρκετός, ώστε να καλύψει όλες τις σύγχρονες ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων. Αντίθετα, βρισκόμενοι μέσα στη λογική της διαχείρισης ακραίων φαινομένων φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού αρκούνται σε ορισμένες προτάσεις, αποκλειστικά ...«βελτιωτικού» χαρακτήρα, που δε λύνουν δηλαδή το πρόβλημα της οικονομικής ανέχειας εκείνων που «ζουν» κάτω ακόμα και από το όριο της επίσημης φτώχειας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ