ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
Κουτοπονηριές...

Την πολύ γνωστή κουτοπόνηρη αρχή διαστρέβλωσης του πραγματικού έβαλε σε ενέργεια, για άλλη μια φορά, το «Βήμα». Δηλαδή, παίρνει ένα αληθινό γεγονός και το ντύνει με άλλα φανταστικά ή και πραγματικά, αλλά άσχετα γεγονότα, έτσι που να δημιουργούνται οι αντιΚΚΕ συνειρμοί ή σε περιπτώσεις και αυθαίρετα συμπεράσματα. Ετσι, με αφορμή την επίσκεψη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον πρωθυπουργό για την υπόθεση της ΠΓΔΜ, επιχείρησε για άλλη μια φορά να κάνει το μαύρο άσπρο. Με μια βαρύγδουπη εισαγωγή «ανήμερα της 90ής επετείου από την εισβολή των μπολσεβίκων... η πολιτική απόγονος των Ρώσων κομμουνιστών κυρία Αλέκα Παπαρήγα διάβαινε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου..,» αρχίζει τα υπονοούμενα, τις λογικές ακροβασίες, τα πετάγματα στο '89, τις διάφορες τούμπες της λογικής, από τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ το 1974 μέχρι ό,τι άλλο του κατεβαίνει για να καταλήξει σε συμπεράσματα του τύπου: «Η κίνηση αυτή του Περισσού εξελήφθη από ορισμένους ως "διευκόλυνση" προς την κυβέρνηση...» και άλλα παρόμοια. Οταν είναι ντάλα μεσημέρι και καίει ο ήλιος και κάποιος προσπαθεί να αποδείξει πως είναι νύχτα και κάνει κρύο ίσως ο ίδιος δεν το καταλαβαίνει, αλλά εκείνοι που τον ακούνε - διαβάζουν τον χαρακτηρίζουν...

Πήγε για «εργατοπατερική»...

Τέτοια βλέπουν οι εργάτες και δηλώνουν απογοητευμένοι από τα συνδικάτα: Πρώην συνδικαλιστής της ΠΑΣΚΕ στη Λιβαδειά ζητά από το τοπικό Συνδικάτο Οικοδόμων τα χαρτιά που χρειάζεται για να πάρει τη σύνταξη των εργατοπατέρων! «Δικαίωμα» που αναγνωρίστηκε πριν πολλές δεκαετίες, αλλά καταργήθηκε τα τελευταία χρόνια, κάτω και από την πίεση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Πίσω από το απύθμενο θράσος εκείνων που πρωτοστατούν στην υπονόμευση των εργατικών αγώνων κι από πάνω ζητούν και σύνταξη από τα Ταμεία που χτίζονται στις πλάτες των εργατών, βρίσκεται κάτι ακόμα πιο επικίνδυνο: η αντίληψη που λέει ότι ο συνδικαλισμός είναι μια προσοδοφόρα «ασχολία», είναι επάγγελμα επ' αμοιβή. Κι από αυτή την αντίληψη απορρέει η στάση και δράση τέτοιων δυνάμεων μέσα στο ίδιο το κίνημα και τους καθημερινούς αγώνες των εργαζομένων. Αφού το μόνο για το οποίο «αγωνίζονται» είναι το πώς θα παραδώσουν τα συνδικάτα στις υπηρεσίες του «κοινωνικο-εταιρισμού» και τις εντολές των βιομηχάνων. Πώς θα συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση των αγώνων και την απομαζικοποίηση των συνδικάτων.

... και βγήκε κουρεμένος!

Ετσι έκανε κι ο συγκεκριμένος «συνδικαλιστής». Πήρε όμως την απάντηση που του χρειάζονταν. Η σημερινή, ταξική διοίκηση του συνδικάτου αρνήθηκε κάθε ανάμειξη σε τέτοια παιχνίδια εκμαυλισμού των εργατικών συνειδήσεων. Και σ' επιστολή της προς τον συνδικαλιστή που ζήτησε τα σχετικά «δικαιολογητικά» για τη σύνταξη, τονίζει: «Συνδικαλιστής γίνεται κάποιος από ανάγκη. Για να παλέψει για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, για καλύτερη ζωή, για σύνταξη που θα του επιτρέπει να ζήσει αξιοπρεπώς, για Κοινωνική Ασφάλιση, για δωρεάν Υγεία και Παιδεία, για ανθρώπινες συλλογικές συμβάσεις, για το δικαίωμα στη δουλιά, για το δικαίωμα στη ζωή. Ο συνδικαλιστής πρέπει να είναι παράδειγμα προς μίμηση, ηθικός και τίμιος, να είναι αγωνιστής, συνεχιστής των αγώνων της εργατικής τάξης».

Πραγματικό μάθημα ήθους και περήφανης στάσης - όπως αρμόζει στην εργατική τάξη - από το ταξικό συνδικάτο. Μια περηφάνια άγνωστη σε επαγγελματίες «συνδικαλιστές» που μετά την αποστρατεία τους ζητούν και την ισόβια πληρωμή τους για τις υπηρεσίες που πρόσφεραν. Ας πάνε να τα ζητήσουν από εκείνους που τόσα χρόνια υπηρετούσαν: το κεφάλαιο και τα κόμματά του.

Ζωνιανά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Λόγω των επικείμενων εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο, η προσοχή της Αστυνομίας ήταν στραμμένη στη "μάχη της Αθήνας", αλλά μετά την απρόκλητη επίθεση στο κομβόι των περιπολικών έξω από τα Ζωνιανά, όλα άλλαξαν στο επίπεδο προγραμματισμού. Το μόνο που δεν άλλαξε είναι η εντατική συντηρητική εκπαίδευση 2.000 αστυνομικών των ΜΑΤ και των ΕΚΑΜ στο Γουδί, για να αντιμετωπιστούν πιθανά έκτροπα τις προσεχείς ημέρες...».

Το παραπάνω απόσπασμα από ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στον «Κόσμο του Επενδυτή», δείχνει πεντακάθαρα ποιες είναι οι προτεραιότητες της ΕΛ.ΑΣ. και των διωκτικών αρχών. Πρώτα η καταστολή των λαϊκών αγώνων και η αντιμετώπιση του «εσωτερικού εχθρού». Μετά η «αναχαίτιση» και η «σιδερένια γροθιά» κατά των ξένων μεταναστών... Η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος βρίσκεται πολύ πιο πίσω και μόνο όταν κτυπηθούν αστυνομικές δυνάμεις ή όταν γίνεται «παιχνίδι» για το ξαναμοίρασμα της τεράστιας πίτας που ελέγχει ο υπόκοσμος...


ΠΑΣΟΚική ... αντιπολίτευση

ΤΟ ΠΑΣΟΚ «αλλάζει», «ανανεώνεται», «διευρύνεται», «αποκτά προοπτική», «έχει διαμορφωμένο εκσυγχρονιστικό ρεύμα», σύμφωνα με όσα μας λένε τα στελέχη του, κερδισμένοι ή χαμένοι.

Ο,τι κι αν κάνει, πάντως, «προς τα μέσα», δεν επηρεάζει καθόλου το τι κάνει «προς τα έξω». Ετσι, χτες, στη Βουλή, ψήφισε μαζί με τη Νέα Δημοκρατία ένα ακόμα νομοσχέδιο, που αφορά την αστυνόμευση των λιμανιών και των λιμενεργατών.

Κι αυτή η πράξη σύμπνοιας με αντιλαϊκές επιλογές (που δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία του) δεν είναι ούτε «παπανδρεϊκή», ούτε «βενιζελική». Είναι απλά ...«ΠΑΣΟΚική» και ενδεικτική της «αντιπολίτευσης» που πρόκειται να ασκήσει.

Γιατί είναι σαφές πως ό,τι κι αν αλλάξει στους συσχετισμούς στο ΠΑΣΟΚ εφεξής ουδεμία σχέση θα έχει με τις βασικές πολιτικές επιλογές του. Κι αυτό δε χρειάζεται να είναι κανείς «ειδήμονας» για να το καταλάβει.

ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ αν ο Προκόπης Παυλόπουλος θα φορέσει κανένα αστέρι στο πουκάμισο, πάντως οι δηλώσεις του θυμίζουν πολύ «γουέστερν» του 1950, ιδίως όταν λέει πως «θα εφαρμοστεί ο νόμος και η τάξη».

Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι οι κυβερνώντες θέλουν να «εφαρμόσουν νόμους». Μας το έχουν αποδείξει με τις επιστρατεύσεις απεργών, με τους εισαγγελείς στα σχολεία και τις δικαστικές αποφάσεις που βγάζουν απεργίες παράνομες.

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το θέμα είναι ...ποιους νόμους στην πραγματικότητα θέλουν να εφαρμόσουν και προσπαθούν να μας περάσουν ανάλογα μηνύματα με επικοινωνιακά «κόλπα», όπως αυτό των Ζωνιανών.

Κι επειδή έχουν πολλούς νόμους που θα επιφέρουν δυσαρέσκεια στα συρτάρια τους, κι επειδή το ασφαλιστικό νομοσχέδιό τους «ψήνεται» και σύντομα θα σερβιριστεί, θέλουν φαίνεται να μας θυμίσουν ότι ...υπάρχει και κράτος.

Ενα κράτος με χαφιεδοκάμερες, αστυνομία, ειδικές δυνάμεις, εισαγγελείς και χίλιους δυο κατασταλτικούς μηχανισμούς.

Απάντηση η διάδοση του «Ριζοσπάστη»

Η δημοσίευση της Διακήρυξης της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 90 χρόνια του Κόμματος, στον Κυριακάτικο «Ρ», δε βρήκε θέση ούτε καν ως είδηση στα περίφημα «αντικειμενικά και πλουραλιστικά» ηλεκτρονικά και έντυπα αστικά ΜΜΕ. Αυτό το θάψιμο από τα Μέσα Μαζικής, υποτίθεται, Ενημέρωσης όσο κι αν δε μας ξαφνιάζει, δε σημαίνει ότι δεν προκαλεί. Και είναι πολιτική πρόκληση όχι μόνο απέναντι στο ΚΚΕ, στην ιστορία του και τη σημερινή του πολιτική παρουσία και δράση, αλλά και απέναντι σ' όλον αυτόν τον κόσμο, που απευθύνονται και υποτίθεται ότι τον ενημερώνουν.

Η στάση αυτή έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, αν και δεν είναι κάτι πρωτοφανές, εκδηλώνεται σε μια συγκεκριμένη συγκυρία, όπου, μετά από μια αναγκαστική προβολή του ΚΚΕ κατά την προεκλογική περίοδο, ακολούθησε ένα τείχος σιωπής, που είναι μέρος μιας ευρύτερης επιχείρησης ανάσχεσης της απήχησης της πολιτικής του ΚΚΕ σε πλατιές λαϊκές μάζες. Απήχηση, η οποία καταγράφηκε και στο θετικό εκλογικό αποτέλεσμα της 16ης Σεπτέμβρη. Η συμπεριφορά αυτή αποτελεί μια απόλυτη επιβεβαίωση του ρόλου του μέσων ενημέρωσης, που έχουν αναλάβει μονοπωλιακά την εργολαβία της χειραγώγησης των λαϊκών μαζών, υπηρετώντας συγκεκριμένα ταξικά συμφέροντα και τους πολιτικούς εκφραστές τους.

Την ίδια ώρα που το ΚΚΕ εξαφανίζεται ως παρουσία από τα κανάλια, συνεχής είναι ο βομβαρδισμός στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του δικομματικού σκηνικού, με συνεχείς μεταδόσεις της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας του ΠΑΣΟΚ, ενώ τις προηγούμενες μέρες έδιναν και έπαιρναν τα ρεπορτάζ με σενάρια για τους ψευδεπίγραφους «αντάρτες» στους κόλπους του κυβερνητικού κόμματος. Από τους ίδιους πλασάρονται σαν γεγονότα και ειδήσεις, ακόμα και τα πλέον ασήμαντα πράγματα, εξυπηρετώντας έτσι την ανάγκη των Μέσων για παραγωγή μιας τέτοιας ενημέρωσης, που υπηρετεί τους πολιτικούς και εμπορικούς στόχους τους. Η στάση αυτή είναι μια ακόμα επιβεβαίωση του συνολικότερου ρόλου των αστικών ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης, που, λειτουργώντας ως μέσα της αστικής προπαγάνδας και στήριξης της πολιτικής της πλουτοκρατίας - τα κρατικά δεν εξαιρούνται απ' αυτό - ενισχύουν την επιδίωξη χειραγώγησης του λαού στο κεφάλαιο. Αυτός είναι ο ρόλος τους.

Ομως, όλα αυτά απαιτούν και την ανάλογη στάση των λαϊκών δυνάμεων απέναντί τους. Αυτοί, τη δουλιά τους κάνουν. Από κει και πέρα, η απάντηση έρχεται με την ένταση της λαϊκής πάλης, την ένταση δράσης των μελών και των φίλων του ΚΚΕ ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές, διεκδικώντας αυτά που ανήκουν στους εργαζόμενους. Για να φθάσει όλο και πιο πλατιά όχι μόνο η φωνή του Κόμματος, αλλά κυρίως η πολιτική του δράση, που θα σπάει ντεφάκτο, κάθε φορά, το φράγμα σιωπής που έχουν στήσει οι πολιτικές δυνάμεις της πλουτοκρατίας και τα όργανά τους. Εξάλλου, αυτό που θέλουν να αποτρέψουν, μέσω της αποσιώπησης της φωνής του ΚΚΕ, είναι να περιχαρακώσουν τη δράση του και να βάλουν εμπόδια στο λαό να την προσεγγίσει. Αναπόσπαστο μέρος της δράσης αυτής είναι η αύξηση της κυκλοφορίας του «Ριζοσπάστη» και η διεύρυνση της ανταπόκρισης του «902». Μόνο έτσι η στάση αυτή των αστικών μέσων ενημέρωσης θα ακυρώνεται και εκ των πραγμάτων θα αναγκάζονται να προβάλλουν τη δράση του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ