ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Σημαντική νίκη της Κούβας

Απορρίφθηκε η πρόταση των ΗΠΑ για αποστολή ειδικού απεσταλμένου για τα «ανθρώπινα δικαιώματα» στο νησί

ΑΒΑΝΑ.--

Ιστορική νίκη χαρακτηρίζει η Κούβα την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ να επικυρώσει την απόφαση του Συμβουλίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε ό,τι αφορά το μη διορισμό ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κούβα.

Συγκεκριμένα, την περασμένη Παρασκευή 168 χώρες υποστήριξαν στη σύσταση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να απαλειφθεί ο ειδικός απεσταλμένος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κούβα, σηματοδοτώντας έτσι ένα σημαντικό χτύπημα στα σχέδια της κυβέρνησης των ΗΠΑ ενάντια στο νησί. Μόνο επτά χώρες τάχθηκαν κατά και 3 απείχαν.

Σημειώνεται ότι για δύο δεκαετίες, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ουσιαστικά επιβάλλει το διορισμό ειδικού απεσταλμένου για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κούβα μέσω «πιέσεων, εξαναγκασμών και απειλών», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του κουβανικού υπουργείου Εξωτερικών και προσθέτει ότι με την απόφαση αυτή «επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά η διεθνής απομόνωση» της πολιτικής της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ανθρωποθυσίες στο βωμό του κεφαλαίου

Τρεις νεκροί εργάτες για κάθε 1 εκατομμύριο τόνους κάρβουνο

Τουλάχιστον 69 είναι τα θύματα από έκρηξη που σημειώθηκε στο ανθρακωρυχείο «Ζασιάντκο» της περιοχής του Ντονέτσκ στην Ανατολική Ουκρανία, νωρίς το πρωί της Κυριακής, ανακοίνωσε το υπουργείο Εκτάκτου Ανάγκης της χώρας. Ελάχιστες είναι οι ελπίδες και για περίπου άλλους 40 εργάτες των οποίων η τύχη αγνοείται.

Περίπου 350 εργάτες έχουν βγει σώοι στην επιφάνεια μέχρι στιγμής. Από τους διασωθέντες 27 εργάτες, που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, ένας εξ αυτών είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Την έκρηξη προκάλεσε το μεθάνιο που είχε συσσωρευτεί στις στοές, σε βάθος άνω των 1.000 μέτρων. Η φωτιά και ο καπνός καθιστούσαν την ατμόσφαιρα αποπνικτική, ενώ δυσκολεύουν το έργο των σωστικών συνεργείων.

Τα ατυχήματα στα ορυχεία της Ουκρανίας είναι συχνά και, πολλές φορές, θανατηφόρα. Το 2007, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, έχασαν τη ζωή τους γύρω στους 80 ανθρακωρύχους και πάνω από 5.000 τραυματίστηκαν. Ενώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι νεκροί το 2006 έφτασαν τους 170, τα συνδικάτα της Ουκρανίας θεωρούν ότι ο πραγματικός αριθμός νεκρών είναι διπλάσιος (!) από τον επίσημο.

Το ανθρακωρυχείο «Ζασιάντκο» είναι το πιο κερδοφόρο και το πιο επικίνδυνο ορυχείο της Ουκρανίας. Εκεί εξορύσσεται το 4-5% του άνθρακα της Ουκρανίας, που δίνει καθαρά κέρδη 250 εκατομμύρια δολάρια ετησίως στους ιδιοκτήτες του ανθρακωρυχείου. Μόνο τα τελευταία δέκα χρόνια στο συγκεκριμένο ορυχείο έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 200 ανθρακωρύχοι.

Οπως δήλωσε στο «Ρ» η Ταμίλα Γιαμπρόβα, Πρόεδρος της Ενωσης Κομμουνιστών της Ουκρανίας: «Οι βασικές αιτίες του ατυχήματος, όπως έχουν δείξει οι ανάλογες πρόσφατες καταστάσεις, βρίσκονται στην υποβάθμιση της ασφάλειας της εργασίας στα ορυχεία, που εκφράζεται με την τεχνολογική καθυστέρηση, αφού εδώ και 20 χρόνια δεν έχει γίνει καμιά σοβαρή ανανέωση των μέσων παραγωγής, με την υποβάθμιση των υπηρεσιών ελέγχου και των κανόνων ασφαλείας. Πρόκειται δηλαδή για την ασυδοσία του καπιταλιστικού συστήματος, τη σκληρή εκμετάλλευση των εργατών, για τη μεγαλύτερη δυνατή αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Οι εργάτες χρειάζεται να συνειδητοποιήσουν πως όσο τα συνδικάτα τους θα ελέγχονται από αντιδραστικές δυνάμεις, που σιωπούν και δεν οργανώνουν την πάλη τους, η κατάσταση αυτή θα συνεχίζεται».


Ι. Π.

ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ - ΚΥΚΛΩΝΑΣ «ΣΙΝΤΡ»
Χιλιάδες οι νεκροί

Φτωχογειτονιά της Ντάκα. Δεν έμεινε τίποτε όρθιο

Associated Press

Φτωχογειτονιά της Ντάκα. Δεν έμεινε τίποτε όρθιο
ΝΤΑΚΑ.--

Εκατόμβες νεκρών αφήνει πίσω του ο κυκλώνας «Σιντρ» στο Μπαγκλαντές, με το λαό της χώρας να στέκεται ανήμπορος απέναντι στη βιβλική καταστροφή. Οι εκτιμήσεις του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου αναφέρουν ότι οι νεκροί θα κυμανθούν από 5.000 έως 10.000, ενώ πάνω από 1.000.000 είναι οι πληγέντες. Χτες ακόμα τα σωστικά συνεργεία προσπαθούσαν να φτάσουν στις απομονωμένες περιοχές, για παροχή βοήθειας, ενώ οι ελπίδες για επιζώντες σβήνουν...

Οσοι αντικρίζουν την καταστροφή κάνουν λόγο για «κοιλάδα θανάτου», ενώ εκφράζονται φόβοι για επιδημίες, καθώς δεν υπάρχει πόσιμο νερό, τρόφιμα, οι συνθήκες υγιεινής είναι ανύπαρκτες... Πάντως και η όποια βοήθεια έρχεται από τις ΗΠΑ ή άλλες χώρες της Δύσης σχετίζεται με τα συμφέροντά τους στην περιοχή, δηλαδή μονοπωλιακών ομίλων που έχουν επιχειρήσεις κυρίως φασόν με πάμφθηνο εργατικό δυναμικό.

Το καθεστώς που διοικεί τη χώρα, υπό όρους «εκτάκτου ανάγκης», περίμενε τέσσερις ημέρες, για να κινητοποιήσει το στρατό να βοηθήσει τους πολίτες, ενώ ο επίσημος απολογισμός των νεκρών ανέρχεται στους 3.113.

Ο «Σιντρ» θεωρείται ο χειρότερος κυκλώνας που έπληξε την περιοχή, από το 1970, που στοίχισε τη ζωή σε 500.000 ανθρώπους και το 1991, που παλιρροϊκό κύμα σκότωσε 138.000...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Ανησυχία για το κλίμα...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ-ΒΑΛΕΝΘΙΑ.- Τη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών ζήτησε το Σαββατοκύριακο ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, υποστηρίζοντας ότι ο πλανήτης είναι «στα όρια της καταστροφής». Αφορμή για τις δηλώσεις Μπαν αποτέλεσε έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC/GIEC) που υιοθετήθηκε το Σάββατο από την ολομέλειά της στη Βαλένθια της Ισπανίας, σύμφωνα με την οποία οι κλιματικές αλλαγές που προκαλεί η ανθρώπινη δραστηριότητα «μπορεί να είναι αιφνίδιες και μη αναστρέψιμες». Φυσικά το ζήτημα της καπιταλιστικής ανάπτυξης που έχει οδηγήσει σε αυτό το σημείο το περιβάλλον ήταν... εκτός πεδίου.

Στο 20σέλιδο περιληπτικό κείμενο της έκθεσής τους οι ειδικοί προβλέπουν αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη ως 6,4 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2100, αύξηση της στάθμης των ωκεανών ως 59 κ.εκ. ως το τέλος του 21ου αιώνα και συχνότερα κύματα καύσωνα, ισχυρών βροχοπτώσεων και καταστροφικότερων κυκλώνων και τυφώνων.

Ετσι ο ΓΓ του ΟΗΕ κατέληξε ότι «δεν μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς πραγματική πρόοδο και μία παγκόσμια συμφωνία μεταξύ όλων των χωρών» από τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, που αναμένεται να αρχίσει στο Μπαλί της Ινδονησίας στις 3 Δεκέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ