ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2007
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πάρτε μέτρα για τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα

Αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, σε συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, ζήτησε ενίσχυση της αντισεισμικής, της αντιπλημμυρικής θωράκισης και της προστασίας των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος

Μέτρα για την αντισεισμική θωράκιση ζητά να παρθούν η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Στη φωτ. μερικά από τα αποτελέσματα της σεισμικής δόνησης τον Απρίλη του 2007 στην Τριχωνίδα
Μέτρα για την αντισεισμική θωράκιση ζητά να παρθούν η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Στη φωτ. μερικά από τα αποτελέσματα της σεισμικής δόνησης τον Απρίλη του 2007 στην Τριχωνίδα
Συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο πραγματοποίησε προχτές αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Σπύρο Χαλβατζή. Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα αντισεισμικής - αντιπλημμυρικής προστασίας, προστασίας των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και θέματα πολιτικής προστασίας. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο Αντώνης Σκυλλάκος, γραμματέας της Kοινοβουλευτικής Oμάδας, ο Γιάννης Νάκης, μέλος της ΚΕ και ο Σταύρος Βαρουτσής, υπεύθυνος του Tμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος.

Η αντιπροσωπεία ζήτησε να παρθούν μέτρα για την ενίσχυση της αντισεισμικής και της αντιπλημμυρικής προστασίας, όπως και για την ενίσχυση της προστασίας των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος. Τονίστηκε ότι χρειάζεται αναπροσαρμογή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης σε αυτούς τους τομείς, καθώς και η πραγματοποίηση των απαραίτητων έργων.

Ενώ το κόστος της αντιπλημμυρικής προστασίας είναι μικρότερο από τις δαπάνες για την αποκατάσταση των ζημιών, οι δημόσιες επενδύσεις κατευθύνονται σε έργα «βιτρίνας». Σε κάθε πλημμύρα γίνεται φανερή η έλλειψη σχεδίου για την άμεση εκτέλεση δράσεων που θα μπορούσαν να προλάβουν και να περιορίσουν τις συνέπειες αντίστοιχων φαινομένων, όπως και η έλλειψη συντονισμού οργάνων και φορέων, η απουσία οργάνου που μπορεί να πάρει άμεσες αποφάσεις.

Εξάλλου, οι σεισμοί έχουν αναδείξει τα δομικά προβλήματα των σύγχρονων ελληνικών πόλεων, όπως είναι οι ασφυκτικές συνθήκες ζωής, οι μεγάλοι συντελεστές δόμησης, η έλλειψη κατάλληλων ελεύθερων χώρων για την εκτόνωση του πληθυσμού την ώρα του σεισμού και η έλλειψη προσβάσεων για το ΕΚΑΒ και την Πυροσβεστική. Στο θέμα αυτό το ΚΚΕ έχει προτείνει τη σύνταξη μελετών χωροθέτησης των μεγάλων έργων και των σημαντικών εγκαταστάσεων που θα παίρνουν υπόψη το σεισμικό κίνδυνο της περιοχής, όπως και την κατοχύρωση για κάθε επέκταση σχεδίου πόλης των αναγκαίων χώρων για την κάλυψη των αναγκών που θα προκύψουν μετά από σεισμό.

Για τη δασοπροστασία η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ πρότεινε την ενίσχυση της πρόληψης, τη δημιουργία ενιαίου φορέα δασοπροστασίας, αλλά και προσλήψεις στους τομείς της αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής και δασικής προστασίας. Για την Πυροσβεστική προτάθηκε η μονιμοποίηση των 5.500 συμβασιούχων πυροσβεστών και να σταματήσει το φαινόμενο της μερικής απασχόλησης.

Η αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ εξέφρασε τη διαμαρτυρία της για τα φαινόμενα της εντεινόμενης αστυνομικής βίας και καταστολής σε βάρος των λαϊκών κινητοποιήσεων (σ.σ. εγκύκλιος για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, χαφιεδοκάμερες κ.ά.). Παράλληλα, κατάγγειλε συγκεκριμένα περιστατικά αστυνομικής βίας σε βάρος μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ζήτησε δε να σταματήσουν οι διώξεις σε βάρος συνδικαλιστών της ΠΟΑΣΥ, όπως και να διευρυνθούν οι περιορισμένες συνδικαλιστικές ελευθερίες του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΛΙΜΕΝΩΝ»
Στήνουν πολυεπίπεδο μηχανισμό καταστολής

Τις διατάξεις του κατήγγειλε στη Βουλή η εισηγήτρια του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη

Ενταση της καταστολής μεθοδεύεται στα λιμάνια με το νέο νομοσχέδιο. Στη φωτογραφία, άποψη από εξόρμηση της ΚΝΕ στο Λιμάνι του Πειραιά
Ενταση της καταστολής μεθοδεύεται στα λιμάνια με το νέο νομοσχέδιο. Στη φωτογραφία, άποψη από εξόρμηση της ΚΝΕ στο Λιμάνι του Πειραιά
Με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, επιχειρείται η επιβολή καθεστώτος αστυνόμευσης σε πλοία, λιμάνια και λιμενικές εγκαταστάσεις, με ένα εκτεταμένο δίκτυο παρακολούθησης.

Αυτό προβλέπεται στις διατάξεις νομοσχεδίου του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για την «ασφάλεια των λιμένων», με το οποίο ενσωματώνεται στο εσωτερικό Δίκαιο σχετική οδηγία της ΕΕ.

Καταγγέλλοντας τις διατάξεις του, στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, η εισηγήτρια του ΚΚΕ Ε. Παντελάκη τόνισε ότι όλα αυτά τα μέτρα έχουν ως βασικό στόχο «το χτύπημα της πολιτικής και της συνδικαλιστικής δράσης, τον αποκλεισμό του λαϊκού κινήματος που δραστηριοποιείται ενάντια στην παράδοση των λιμανιών στους εφοπλιστές και τους μονοπωλιακούς επιχειρηματικούς ομίλους». Υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο εντάσσεται στους γενικότερους σχεδιασμούς που υπάρχουν και με τους οποίους συμφωνούν τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ. Με βάση αυτούς τους σχεδιασμούς, είπε, προετοιμάστηκε τα προηγούμενα χρόνια το έδαφος για το ρόλο που θα παίξουν τα λιμάνια και οι θαλάσσιες μεταφορές στην ανταγωνιστικότητα τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε επίπεδο της Ελλάδας.

Η βουλευτής τόνισε ότι με πρόσχημα την τρομοκρατία, όπως την ορίζουν οι Αμερικανοί και η ΕΕ, χτυπιούνται μια σειρά δημοκρατικά δικαιώματα όλων των λαών και είναι χαρακτηριστικό ότι με το νομοσχέδιο θεσπίζονται μέτρα για την αποτροπή της «σκόπιμης και παράνομης ενέργειας» στα λιμάνια, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι θα βρεθούν στο στόχαστρο όλες οι κινητοποιήσεις των ναυτεργατών στα λιμάνια και τα πλοία ή οι αγώνες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των εμπορευματοκιβωτίων τόσο στον Πειραιά όσο και στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται, συνέχισε, για το στήσιμο ενός πολυεπίπεδου μηχανισμού καταστολής στον οποίο συμμετέχουν έξι υπουργεία, η ΕΥΠ καθώς και άλλα «όργανα ασφαλείας» και μάλιστα χαρακτηριστικό των προθέσεων των κρατούντων είναι ότι η ανάθεση του τομέα λειτουργίας των λιμένων δίνεται σε ιδιώτες.

Ο υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Π. Καμμένος επιβεβαίωσε την παράδοση του συστήματος στους ιδιώτες, λέγοντας ότι αυτό θα προωθηθεί με τις «λεγόμενες Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα», ενώ ισχυρίστηκε ότι είναι αναγκαία τα μέτρα, επειδή «έχει διεθνώς συνειδητοποιηθεί η επιτακτική ανάγκη για ενίσχυση της ασφάλειας στις θαλάσσιες μεταφορές».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ενήμερη για την παράνομη παρακολούθηση της πορείας του Πολυτεχνείου

Καταγγελία των παραιτηθέντων μελών της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στη Βουλή

Αιτήματα για παρακολούθηση ακόμα και εσωτερικών χώρων ή εισόδων πολυκατοικιών δέχτηκε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων από την αστυνομία, η οποία παράνομα παρακολουθούσε με κάμερες τη φετινή πορεία του Πολυτεχνείου.

Η αποκάλυψη έγινε κατά τη χτεσινή ακρόαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής του προέδρου της Αρχής Δ. Γουργουράκη και των μελών της που παραιτήθηκαν από τη θέση τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας μετά την αποκάλυψη της παράνομης παρακολούθησης της πορείας του Πολυτεχνείου.

Η καταγγελία έγινε από το μέλος της Αρχής Α. Παπανεοφύτου, ο οποίος, αναφερόμενος στην παράνομη παρακολούθηση της πορείας του Πολυτεχνείου είπε ότι αυτή προφανώς ήταν σε γνώση των υπουργείων Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.

Τα μέλη της Αρχής εμφανίστηκαν αποφασισμένα και κατήγγειλαν την παρανομία κάτι που προκάλεσε την αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι μάλιστα φέρθηκαν προσβλητικά στους φιλοξενούμενους, κάνοντάς τους νουθεσίες ακόμα και για το ύφος τους. Η στάση τους αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Λ. Κανέλλη, η οποία σε ένδειξη διαμαρτυρίας αποχώρησε από τη συνεδρίαση, καταγγέλλοντας φασιστικές πρακτικές και «λεκτικούς τραμπουκισμούς», προκειμένου να καλυφθεί η κυβερνητική απόφαση να παρακολουθηθεί παράνομα η πορεία του Πολυτεχνείου.

Την κλήση των μελών της Αρχής, αλλά και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά (που δεν προσήλθε) είχε ζητήσει η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη αμέσως μετά τις παραιτήσεις τους και την αποκάλυψη της παρακολούθησης της πορείας του Πολυτεχνείου.

Ο Δ. Γουργουράκης επανέλαβε στη θέση της Αρχής ότι απαγορεύεται ρητά η λειτουργία των καμερών όταν γίνονται διαδηλώσεις και είπε ότι όταν διαπιστώθηκε σε δύο περιπτώσεις παράνομη παρακολούθησε επιβλήθηκε πρόστιμο στην αστυνομία, η οποία έχει προσφύγει για ακύρωση στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ανέφερε ότι ο ίδιος και τα μέλη παραιτήθηκαν για να διασφαλίσουν το κύρος της Αρχής μόλις από έλεγχο διαπιστώθηκε η παράνομη και ενάντια στο Σύνταγμα παρακολούθηση με κάμερες της φετινής πορείας του Πολυτεχνείου. Απαντώντας στις κατηγορίες της κυβέρνησης ότι παραιτήθηκαν «προσχηματικά», αφού η θητεία τους είχε ήδη λήξει είπε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού κατά τον νόμο η θητεία των «Ανεξάρτητων Αρχών» παρατείνεται μέχρι τον ορισμό νέων μελών κάτι που δεν έχει γίνει ακόμη. Ο πρόεδρος είπε ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς - που προχώρησε στη γνωμάτευση ότι επιτρέπεται η παρακολούθηση με κάμερες των διαδηλωτών - δεν είχε καμία επικοινωνία με την Αρχή και ανέφερε ότι η παραίτησή τους δεν εξαρτάται από την αποδοχή της ή όχι από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

Η Λ. Κανέλλη τόνισε ότι ζήτησε την κλήση στην Επιτροπή και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, προκειμένου να πει στους βουλευτές με «ποιανού τις πλάτες» έκανε την παρέμβασή του για τις κάμερες, τις οποίες όπως κατήγγειλε «κάποιοι θέλουν να τις βάλουν μέσα στα σπίτια μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ