ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ν. ΜΠΕΡΝΣ
«Πίεση» στα Σκόπια λόγω Ανάπολης...

Την ευγνωμοσύνη της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στη διάσκεψη της Ανάπολης και την υποστήριξη των «ειρηνευτικών προσπαθειών» για το Μεσανατολικό εξέφρασε ο Ν. Μπερνς, προσφέροντας ως αντάλλαγμα φραστικές «πιέσεις» προς την ηγεσία της ΠΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας.

«Η κυβέρνηση των Σκοπίων πρέπει να δείξει μεγαλύτερη ευαισθησία στην ελληνική κοινή γνώμη και την ελληνική κυβέρνηση και να καταλάβουν ότι ορισμένες ενέργειές τους ήταν πάρα πολύ προκλητικές», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ μετά τη συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών Ν. Μπακογιάννη στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΟΑΣΕ στη Μαδρίτη.

Την ίδια στιγμή, ο Ν. Μπερνς εξήρε την ελληνική παρουσία στη διεθνή διάσκεψη για το Μεσανατολικό στην Ανάπολη των ΗΠΑ, δηλώνοντας ευτυχής που η κυβέρνηση συμμετείχε στη διάσκεψη ως πλήρες μέλος. «Είμαι ευγνώμων στην κα Μπακογιάννη για την υποστήριξη που προσφέρει στις προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους μετά από 60 χρόνια και τη δημιουργία συνθηκών ασφαλείας στο Ισραήλ», τόνισε, επισημαίνοντας ότι «είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος της Ελλάδας που εμπλέκεται σ' αυτή τη διαδικασία». Ζήτησε όμως «να συνεχίσουμε τη σκληρή δουλιά, να συνεχίσουμε αυτή τη διαδικασία και να επιτύχουμε περαιτέρω πρόοδο».

Για το Κόσσοβο, ο Μπερνς εκτίμησε ότι «οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι, αφού θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος εκεί» είπε και κατέληξε εκφράζοντας την ελπίδα «ότι αυτό θα συμβεί ειρηνικά με σταθερότητα και δε θα υπάρξει βία».

Από την πλευρά της, η Ελληνίδα ΥΠΕΞ αναφερόμενη στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ δήλωσε ότι «είμαστε έτοιμοι να προσέλθουμε σε εποικοδομητικό διάλογο και διαπραγμάτευση και ότι μ' αυτό το πνεύμα αναμένουμε τις προσεχείς μέρες στην Αθήνα τον κ. Νίμιτς».

Για τη συνάντησή της με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, είπε ότι διαπίστωσαν το πολύ καλό επίπεδο οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας και συζήτησαν και για την ατζέντα της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στη Μόσχα.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΓΔΜ
«Σκληρές» κουβέντες από την Ελληνίδα ΥΠΕΞ

Αλλαγή στάσης από τα Σκόπια αναζητά η ελληνική κυβέρνηση στο θέμα της ονομασίας του γειτονικού κρατιδίου. Ωστόσο, η σκοπιανή κυβέρνηση διαφημίζει τις υπηρεσίες που ήδη προσφέρει στις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και η κυβέρνηση των ΗΠΑ τείνει ευήκοον ους.

Η Ελληνίδα ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη βρίσκεται στη Μαδρίτη, όπου συμμετέχει στην 15η υπουργική Σύνοδο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Στο περιθώριο της Συνόδου έχει επαφές με τον ΥΦΥΠΕΞ των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς και τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, με κύριο θέμα συζήτησης τις τελευταίες εξελίξεις στα δυτικά Βαλκάνια.

Στον ΟΑΣΕ μετέχουν 56 χώρες και διατηρεί 17 «αποστολές» στα Βαλκάνια (ΠΓΔΜ, Κόσσοβο, Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Σερβία, Κροατία) την Ανατολική Ευρώπη (Ουκρανία, Λευκορωσία, Μολδαβία), τον Καύκασο (Γεωργία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν) και την Κεντρική Ασία (Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν, Κιργιστάν, Καζακστάν). Εξάλλου, η μελλοντική παρουσία του ΟΑΣΕ στο Κόσσοβο - όπου ο Οργανισμός διαθέτει την πολυπληθέστερη «αποστολή» - απασχολεί ως αυτοτελές θέμα τους υπουργούς Εξωτερικών. Το ζήτημα αποκτά επείγοντα χαρακτήρα, ενόψει της λήξης των επίσημων διαπραγματεύσεων Βελιγραδίου και Πρίστινας και οι υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να εξετάσουν πώς ο ΟΟΣΑ θα παραμείνει στην περιοχή.

Ενόψει και της επίσκεψης του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς, την επόμενη βδομάδα σε Σκόπια και Αθήνα, η Ντ. Μπακογιάννη με δηλώσεις της στον ισπανικό Τύπο κάλεσε το γειτονικό κρατίδιο να εγκαταλείψει «τώρα» την αδιάλλακτη στάση του και να αλλάξει τη συνταγματική του ονομασία, αν επιθυμεί Ελλάδα και ΠΓΔΜ να είναι σύμμαχοι.

Βέβαια, ο Μπερνς φρόντισε να συναντηθεί στη Μαδρίτη με τον Σκοπιανό ΥΠΕΞ Αντόνιο Μιλόσοσκι. Οπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, στη συνάντηση εξετάστηκε η «πρόοδος της χώρας αναφορικά με την αίτηση ένταξής της στο ΝΑΤΟ». Ο Μιλόσοσκι έσπευσε να σημειώσει στον Αμερικανό το μεγάλο ποσοστό της κοινής γνώμης της ΠΓΔΜ που υποστηρίζει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, καθώς και τη συμμετοχή στρατιωτών από την ΠΓΔΜ σε αποστολές του ΝΑΤΟ.

Πάντα κατά το σκοπιανό πρακτορείο, στη συνάντηση «εκτιμήθηκε η σημασία» της απόφασης της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να διπλασιάσει τον αριθμό των στρατιωτών της στο Ιράκ και τονίστηκε ότι τόσο η ΠΓΔΜ όσο και οι άλλες δύο χώρες της «Χάρτας της Αδριατικής» (Κροατία, Αλβανία) δύνανται να εκπληρώσουν τα κριτήρια για να λάβουν πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλη του 2008 στο Βουκουρέστι.

ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τίμησαν τον Γιάννη Χαλκίδη

Σε μια ιδιαίτερα ζεστή εκδήλωση, που διοργάνωσε η Αχτίδα Δυτικών Συνοικιών της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, οι εργαζόμενοι των Αμπελοκήπων τίμησαν τη μνήμη του νεολαίου κομμουνιστή Γιάννη Χαλκίδη που δολοφονήθηκε σε ηλικία 27 χρόνων, από τη στρατιωτικοφασιστική χούντα, τη νύχτα της 5ης Σεπτεμβρίου του 1967. Στην εκδήλωση, που έγινε παρουσία πλήθους κόσμου στο Δημαρχείο Αμπελοκήπων, ο Γιώργος Τεμεκενίδης στέλεχος του ΚΚΕ, ιστορικός, και ο Μ. Σπυριδάκης μέλος της ΕΠ της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

Ο Γιάννης Χαλκίδης ήταν μέλος του ΚΚΕ, Γραμματέας της Νεολαίας Λαμπράκη στους Αμπελόκηπους πριν την κήρυξη της δικτατορίας και αμέσως μετά οργανώθηκε στο Πατριωτικό Αντιδικτατορικό Μέτωπο (ΠΑΜ).

«Με τη θυσία του πέρασε στο πάνθεον των ηρώων του λαϊκού προοδευτικού κινήματος», ανέφερε ο Γ. Τεμεκενίδης. Και σημείωσε ότι ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε τη μνήμη του είναι να δυναμώσουμε την πάλη για την ανατροπή του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος, μαζί με το ΚΚΕ να δώσουμε τη μάχη για να περάσει η εξουσία στα χέρια της εργατικής τάξης και των συμμάχων της.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που ανέβηκε στο βήμα ο Μ.Σπυριδάκης, που μαζί με τον Γ. Χαλκίδη ήταν στον καθοδηγητικό πυρήνα της νεολαίας Λαμπράκη και πολλές φορές έδρασαν μαζί στους χώρους των Αμπελοκήπων. «Ηταν δοσμένος ολόψυχα στον αγώνα για την υπεράσπιση των ιδανικών του λαϊκού προοδευτικού κινήματος», είπε.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, έγινε απαγγελία ποιημάτων από το βιβλίο του Ερμή Μουρατίδη «Ωδή στον Γιάννη Χαλκίδη» που πρόσφατα εξέδωσε η ΚΟΘ του ΚΚΕ. Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με το συγκρότημα της ΚΝΕ.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ»
Αρχισε η οικονομική της εξόρμηση

Για μια ακόμη χρονιά ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων η «Δημοκρατική Μέριμνα» πραγματοποιεί οικονομική εξόρμηση, προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες άπορων αγωνιστών, θυμάτων πολιτικής δίωξης στους οποίους παρέχει ηθική και υλική βοήθεια. Είναι γνωστό ότι ένας αριθμός αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του εμφυλίου πολέμου, που αγωνίστηκαν για τη λευτεριά της πατρίδας, παρά τις υποσχέσεις της πολιτείας παραμένουν αβοήθητοι.

Το έργο της περίθαλψής τους ανέλαβε από την ίδρυσή της η «Δημοκρατική Μέριμνα», χορηγώντας μικρά χρηματικά βοηθήματα που προέρχονται από συνδρομές μελών και προσφορές φίλων και τις οικονομικές εξορμήσεις το Πάσχα και τα Χριστούγεννα.

Οι προσφορές γίνονται δεκτές στα γραφεία της «Δημοκρατικής Μέριμνας» στην οδό Ακαδημίας 78, τηλέφωνο 210.3822.776 και στην Εθνική Τράπεζα στο λογαριασμό 129 592361-13.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΝΤΑΛΜΑ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ
Αμεσα συνδεδεμένο με το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Υιοθετήθηκε χτες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η έκθεση σχετικά με την απόφαση - πλαίσιο για το Ευρωπαϊκό Ενταλμα Επιτήρησης σε προδικαστικές διαδικασίες μεταξύ κρατών - μελών της ΕΕ. Ενα κείμενο στο πνεύμα του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, που προωθεί την αρχή των Βρυξελλών για εναρμόνιση του ποινικού δικαίου των 27 κρατών - μελών...

Συγκεκριμένα, αν και θεωρητικά, το κείμενο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «ανθρωπιστικός παράγοντας» στη μεταχείριση των υπόπτων που δικάζονται σε άλλη χώρα πλην της πατρίδας τους, να εκδίδονται σε αυτές και να θέτονται υπό επιτήρηση, δε φτάνει στην αντικατάσταση του εντάλματος προφυλάκισης, ενώ ακόμα και αν ο ύποπτος δεν κριθεί προφυλακιστέος στην αλλοδαπή όπου δικάστηκε, όταν εκδοθεί στη χώρα του, λόγω της διατύπωσης, είναι αυτομάτως υπό παρακολούθηση.

Τέλος, η έκθεση προωθεί την άρση του διπλού αξιόποινου, καθώς δε θεωρείται προαπαιτούμενο ότι για να τεθεί κάποιος υπό επιτήρηση, το αδίκημα πρέπει να υφίσταται και στα δύο κράτη μέλη, καθώς αρκεί η νομοθεσία του ενός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ