ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Νέα βάρη στους εργαζόμενους

Η «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα» καλεί τον εργαζόμενο λαό της πόλης να αντιδράσει μαζικά στη φορομπηχτική πολιτική της διοίκησης του δήμου

Νέες αυξήσεις στους φόρους που επιβάλλονται στους εργαζόμενους εισηγήθηκε χτες στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης η διοίκηση του Β. Παπαγεωργόπουλου. Σύμφωνα με την πρόταση, τα δημοτικά τέλη για το 2008 αυξάνονται κατά 4,5% και τα τέλη στάθμευσης κατά 7,14%. Την αντιδημοκρατική και αντιλαϊκή φορολογία του εργαζόμενου λαού της Θεσσαλονίκης κατήγγειλε η «Θεσσαλονίκη Τώρα», καταθέτοντας συγκεκριμένη πρόταση.

Η «Θεσσαλονίκη Τώρα» επισημαίνει ότι, στα 10 χρόνια που είναι δήμαρχος ο Β. Παπαγεωργόπουλος που στηρίζεται από τη ΝΔ, οι αυξήσεις στα δημοτικά τέλη έχουν ξεπεράσει το 109,77%! Και εξηγεί ότι η πολιτική των ανταποδοτικών τελών με τις συνεχόμενες αυξήσεις, το ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας, των ιδιωτικοποιήσεων κ.ά., δεν πρόκειται να σταματήσει, γιατί είναι αποτέλεσμα της μετατροπής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε μηχανισμό του κράτους, από όπου περνά ένα μεγάλο μέρος των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Η «Θεσσαλονίκη Τώρα» καλεί τον εργαζόμενο λαό της πόλης μαζικά να αντιδράσει απέναντι σε αυτή τη φορομπηχτική πολιτική της διοίκησης του δήμου. Απαιτεί:

  • Να παγώσουν για φέτος τα δημοτικά τέλη και σε ένα βάθος χρόνου να καταργηθούν.
  • Να διπλασιαστούν άμεσα τα κονδύλια προς την Αυτοδιοίκηση σε μια κατεύθυνση προς το παλιό αίτημα για 8%.
  • Να πάψει να λειτουργεί η Αυτοδιοίκηση ως επιχείρηση.
  • Να σταματήσει να στηρίζεται στην πρόσθετη φορολογία των εργαζομένων.
  • Αμεση επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων.
  • Αμεση συνεχή και νομοθετημένη χρηματοδότηση των αρμοδιοτήτων που μεταφέρθηκαν στην Αυτοδιοίκηση.
ΛΑΡΥΜΝΑ
Μαστίζεται από περιβαλλοντικά προβλήματα

Μία πλήρη καταγραφή των περιβαλλοντικών προβλημάτων που μαστίζουν τη Λάρυμνα, όπως τη ρύπανση από τη ΛΑΡΚΟ, τις επιχειρήσεις αμμοβολών και τα ιχθυοτροφεία, που αναμένεται να αυξηθούν αν υλοποιηθεί η πρόθεση της ΔΕΗ να κατασκευάσει, σε συνεργασία με τη ΛΑΡΚΟ, μονάδα παραγωγής ρεύματος 800 MW, έγινε χτες, κατά τη διάρκεια ημερίδας που συνδιοργάνωσαν ο «Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος "Λάρυμνα"» και η Ενωση Ελλήνων Χημικών. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αποφασίστηκε η δημιουργία Συντονιστικής Επιτροπής, η οποία θα συντονίσει τον αγώνα των κατοίκων για την επίλυσή τους.

Τα τελευταία 40 χρόνια, η ποιότητα ζωής στην περιοχή διαρκώς χειροτερεύει, ενώ οι θάνατοι από καρκίνο αυξάνονται χρόνο με το χρόνο. Γι' αυτό και η συμμετοχή φορέων, κατοίκων και επιστημόνων στη χτεσινή εκδήλωση ήταν μεγάλη. Απόντες όμως ήταν οι αρμόδιοι τόσο του ΥΠΕΧΩΔΕ και του υπουργείου Υγείας, όσο και των άλλων εμπλεκόμενων φορέων.

Παίρνοντας το λόγο ο Τ. Χρονάς, νομαρχιακός σύμβουλος και επικεφαλής της ΝΑΣ, τόνισε πως η μόλυνση του περιβάλλοντος στην περιοχή είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών πρακτικών που ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Από την πλευρά του ο Κ. Μπασδέκης, γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Φθιώτιδας του ΚΚΕ, υπογράμμισε πως το ζήτημα του περιβάλλοντος, όπως αυτό εκφράζεται στην περίπτωση της Λάρυμνας, είναι πρώτιστα ζήτημα ταξικό.

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του Γενικού Γραμματέα του Συνδικάτου Μετάλλου Ν. Φθιώτιδας, Π. Πολίτη, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργάτες στη ΛΑΡΚΟ και έχουν να κάνουν με τα ελλιπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

ΟΔΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑ - ΠΑΤΡΑ - ΤΣΑΚΩΝΑ
Αλλη μία ληστρική σύμβαση έγινε νόμος

Ενα ακόμη δημόσιο έργο παραχωρείται στην ιδιωτική κερδοσκοπία, που θα χαρατσώνει για δεκαετίες το λαό, με τη σύμβαση για την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Ελευσίνα - Κόρινθος - Πάτρα -Πύργος - Τσακώνα, που υπερψήφισαν χτες στη Βουλή ΝΔ, ΠΑΣΟΚ (πλην του βουλευτή Απόστολου Κακλαμάνη) και ο ΛΑ.Ο.Σ., ενώ την κατηγορηματική αντίθεσή του εξέφρασε το ΚΚΕ.

Ο εισηγητής του Κόμματος Νίκος Γκατζής σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «ένας ακόμη οδικός άξονας μήκους 283,7 χιλιομέτρων και κόστους 2.807.000.000 ευρώ παραδίδεται στους ιδιώτες με τη μέθοδο της σύμβασης παραχώρησης. Το Δημόσιο θα καταβάλει 630 εκατομμύρια ή 550 εκατομμύρια ευρώ σε τρέχουσες τιμές και ο παραχωρησιούχος περίπου 240 εκατομμύρια ή το 8,5% του συνόλου του κόστους του έργου, εκ των οποίων μάλιστα τα 100 εκατομμύρια θα αποτελέσουν μετοχικό κεφάλαιο. Ουσιαστικά δηλαδή, αν αφαιρεθούν και αυτά, τότε η συμμετοχή του ιδιώτη σ' αυτό το έργο θα είναι 4,3%!».

«Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο που συνδιαμορφώνουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - κατέληξε - κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί σοβαρά ότι είναι δυνατό να διασφαλιστεί για το λαό φθηνή, γρήγορη και ποιοτική παραγωγή δημοσίων έργων, που να καλύπτουν το σύνολο των κοινωνικών αναγκών».

Εκλογοαπολογιστική συνέλευση

Το ΔΣ του Συνδέσμου Φίλων του Μουσείου της ΕΠΟΝ καλεί τα μέλη του σε γενική εκλογοαπολογιστική συνέλευση, τη Δευτέρα 3 Δεκέμβρη και ώρα 4.30 μμ, στα γραφεία του Συνδέσμου (οδός Δουκίσσης Πλακεντίας αρ. 3).

Στο Γοργοπόταμο στις 2 Δεκέμβρη

Την Κυριακή 2 Δεκέμβρη 2007 και ώρα 11 το πρωί, θα πραγματοποιήσουν την εκδήλωση γιορτασμού στο Γοργοπόταμο, η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) και όλες οι Αντιστασιακές Οργανώσεις που ανήκουν στη δύναμη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ). Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, αναμένεται μαζική η συμμετοχή των Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ και των φίλων της Αντίστασης.

Η ΠΕΑΕΑ θα διοργανώσει τη μετάβαση από την Αθήνα με πούλμαν τα οποία θα ξεκινήσουν την Κυριακή στις 7 το πρωί, από την πλατεία Κάνιγγος. (Πληροφορίες για συμμετοχή στα τηλέφωνα: 210.8831.368 και 210.8222.952). Η ΠΕΣΑΘΕΑ συμμετέχει στην εκδήλωση στο Γοργοπόταμο. Πούλμαν θα ξεκινήσουν την ίδια μέρα ώρα 7 πμ, από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Δημαρχείο). Η μεταφορά είναι δωρεάν. Για συμμετοχή, μέχρι και σήμερα, στα τηλέφωνα: 210.3249.037.

Στα ίχνη ομάδων, που πραγματοποιούν εμπρηστικές επιθέσεις, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται η αστυνομία Θεσσαλονίκης μετά τη σύλληψη 26χρονου και το σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος ακόμη τριών ατόμων. Ο 26χρονος φοιτητής, ο οποίος είναι γιος Αστυνομικού Υποδιευθυντή που αποστρατεύτηκε πριν από δύο χρόνια, χτες οδηγήθηκε στον εισαγγελέα. Μετά την απολογία του ο ανακριτής διέταξε την προφυλάκισή του.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, οι τέσσερις συμμετείχαν σε δύο οργανώσεις που τους τελευταίους μήνες πραγματοποίησαν τουλάχιστον τρεις εμπρηστικές επιθέσεις και συγκεκριμένα: Στις 24 Ιουλίου σε ΑΤΜ τράπεζας στη Σταυρούπολη. Στις 23 Οκτώβρη σε αυτοκίνητα της ΔΕΗ. Στις 26 Νοέμβρη σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων.

ΚΡΗΤΗ
Ερευνες σε σπίτια και συλλήψεις

Πληροφορίες που κάνουν λόγο για έρευνες σε σπίτια συγκεκριμένων πολιτικών παραγόντων της Κρήτης και ανθρώπων του περιβάλλοντός τους, είδαν το φως της δημοσιότητας στον τοπικό Τύπο. Τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο και για προσαγωγές, στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας στα Ζωνιανά και άλλες περιοχές της Κρήτης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν, από τους παραπάνω προσαχθέντες οι εννέα οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα, ενώ οι έξι παραπέμπονται σήμερα στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου και διώκονται για παραβάσεις του νόμου περί όπλων. Οι υπόλοιποι τρεις αντιμετωπίζουν κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα και παραπέμφθηκαν στην τακτική ανάκριση, στο πλαίσιο της οποίας απολογούνται τη Δευτέρα.

Στο μεταξύ, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα συντονίζει τις έρευνες που διενεργούνται στην Κρήτη. Πρόκειται για τον Κυριάκο Καρούτσο ο οποίος μεταβαίνει στο νησί ύστερα από παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιώργου Σανιδά, προκειμένου να συντονίσει το προανακριτικό έργο των εισαγγελέων και αστυνομικών διαφόρων περιφερειών. Παράλληλα, αποσπώνται στο Ρέθυμνο από τα Χανιά ένας εισαγγελέας πρωτοδικών και από τον Πειραιά μία εισαγγελέας εφέτης.

Αναβλήθηκε η δίκη των αστυνομικών για τον ξυλοδαρμό φοιτητή

Αναβλήθηκε για τις 2 Απρίλη του 2008 η δίκη των 8 αστυνομικών που κατηγορούνται για την υπόθεση της «ζαρτινιέρας», δηλαδή, για τον άγριο ξυλοδαρμό του 25χρονου Κύπριου σπουδαστή Αυγουστίνου Δημητρίου, κατά τον περσινό εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, στην πλατεία Σιντριβανιού της Θεσσαλονίκης.

Κατηγορούμενοι είναι δυο αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., πέντε αστυφύλακες κι ένας αρχιφύλακας. Οι επτά από τους αστυνομικούς κατηγορούνται για το αδίκημα της απρόκλητης επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία τελεσθείσα από περισσότερα από δύο πρόσωπα. Ο όγδοος κατηγορούμενος είναι ο πρώην διευθυντής της Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ο οποίος υπηρετεί σήμερα ως αστυνομικός διευθυντής Κιλκίς και αντιμετωπίζει το αδίκημα της απλής συνέργειας στην παραπάνω πράξη. Εκτός του παραπάνω αδικήματος - ο αρχιφύλακας, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται σε διαθεσιμότητα - αντιμετωπίζει και το αδίκημα της απρόκλητης έμπρακτης εξύβρισης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι επτά αστυνομικοί «επιτέθηκαν με γροθιές και κλοτσιές στον Αυγ. Δημητρίου και του επέφεραν με σφοδρότητα επανειλημμένα, ταυτόχρονα και διαδοχικά χτυπήματα στο κεφάλι και σε άλλα σημεία του σώματος». Ως μάρτυρες κατηγορίας θα κατέθεταν πανεπιστημιακοί του ΑΠΘ που δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού και είχαν καταθέσει μήνυση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ