ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Επιστολή - απαίτηση για επίσκεψη στους 5 Κουβανούς αγωνιστές

Μετά την άρνηση των ΗΠΑ να επιτρέψουν, ώστε οι πέντε Ευρωβουλευτές Γιώργος Τούσσας (ΚΚΕ), Ιλντα Φιγκεϊρέδο (Πορτογαλικό ΚΚ), Βίλι Μέγιερ Πλέιτε (ΚΚ Ισπανίας), Σάρα Βάγκενκνεχτ (Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού) και Κυριάκος Τριανταφυλλίδης(ΑΚΕΛ) να επισκεφτούν τους πέντε Κουβανούς αγωνιστές πατριώτες, Χεράρδο Ερνάντες, Αντόνιο Γκερέρο, Ραμόν Λαμπανίνιο, Φερναντό Γκονζάλες, και Ρενέ Γκονζάλες, με νέα επιστολή τους που απευθύνεται στον Προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ζοζέ Σόκρατες, τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών, Λουίς Αμάδο, τον Υπατο Αρμοστή για την ΚΕΠΠΑ, Χαβιέ Σολάνα, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χανς Γκερτ Πέτερινγκ και τους Προέδρους των Πολιτικών Ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητούν να δοθεί άδεια, έτσι ώστε να επιτραπεί η συνάντησή τους με τους Κουβανούς κρατούμενους. Θυμίζουμε ότι οι πέντε Κουβανοί κρατούνται από το 1998, επειδή συνέβαλαν στην αποκάλυψη στοιχείων για τη δράση των ομάδων της αντικουβανικής μαφίας από το Μαϊάμι που έχουν στη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή τους αναφέρουν ανάμεσα σε άλλα:

«Αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών της ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου GUE/NGL, από τους προαναφερόμενους ευρωβουλευτές, ζήτησε άδεια να επισκεφτεί τους πέντε Κουβανούς, που είναι φυλακισμένοι στις ΗΠΑ, κάτω από τις πιο εξοργιστικές συνθήκες, περιλαμβανομένης της απομόνωσης, κατά παράβαση βασικών αρχών δικαιοσύνης. Αυτό έχει επίσης επιβεβαιωθεί, μεταξύ άλλων, από την Ομάδα Εργασίας του ΟΗΕ για τις Αυθαίρετες Κρατήσεις, η οποία θεωρεί αυθαίρετη την κράτηση των παραπάνω 5 Κουβανών πολιτών και ζήτησε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να λάβει μέτρα για να αλλάξει αυτή η κατάσταση (Γνωμοδότηση 19/2005).

Οι σχετικές αρχές των ΗΠΑ αρνήθηκαν να επιτρέψουν την επίσκεψη στους Κουβανούς πολιτικούς φυλακισμένους, με την απαράδεκτη δικαιολογία ότι «οι φυλακισμένοι δεν τους γνώριζαν προσωπικά πριν τη φυλάκισή τους».

Αυτή είναι μία ακόμα απαράδεκτη ενέργεια των αρχών των ΗΠΑ σχετικά με τους πέντε Κουβανούς φυλακισμένους που κρατούνται σε βάναυσες συνθήκες. Επιβεβαιώνει ότι οι ΗΠΑ δεν παραβιάζουν μόνο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των πέντε φυλακισμένων, αλλά επίσης τις βασικές αρχές του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου. Επιπλέον, δείχνουν πλήρη έλλειψη σεβασμού σε εκλεγμένους εκπροσώπους των λαών».

Και καταλήγουν: «Λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις που εξέφρασαν γι' αυτό το ζήτημα τα εθνικά κοινοβούλια, διεθνείς οργανώσεις και επιφανείς προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων εννιά κάτοχοι βραβείου Νόμπελ, και το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αρνούνται ακόμα να εκδώσουν βίζα σε στενούς συγγενείς των πέντε, γεγονός που καθιστά αδύνατο να τους επισκεφτούν, σας καλούμε να παροτρύνετε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιτρέψει την επίσκεψή μας στους πέντε Κουβανούς φυλακισμένους, ώστε να μπορέσουμε να πληροφορηθούμε για τις συνθήκες κράτησης και να ελέγξουμε το σεβασμό των δικαιωμάτων τους, βάσει των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και των σχετικών Διεθνών Συνθηκών».

ΡΩΣΙΑ
Συνεχίζεται ο σημαντικός απεργιακός αγώνας

Οι εργάτες στο εργοστάσιο της Φορντ συνεχίζουν την απεργία
Οι εργάτες στο εργοστάσιο της Φορντ συνεχίζουν την απεργία
Η απεργία των εργατών στο εργοστάσιο της Ford στην πόλη Βσεβολόσκ, που βρίσκεται κοντά στο Λένινγκραντ, συνεχίζεται κι αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές απεργιακές κινητοποιήσεις τα τελευταία 15 χρόνια, μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού. Κι αυτό όχι μόνο γιατί διεξάγεται λίγες μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές στη Ρωσία (την Κυριακή 2 Δεκέμβρη), αλλά και γιατί οι εργάτες για πρώτη φορά στη Ρωσία αντέχουν σε μια απεργιακή κινητοποίηση πάνω από μια βδομάδα, κόντρα στην αδιαλλαξία της επιχείρησης, στον απεργοσπαστικό μηχανισμό και τα δικαστήρια.

Η απεργία, που ξεκίνησε στις 20 Νοέμβρη, συνεχίζεται με ένταση και με βασικό αίτημα τις αξιοπρεπείς αμοιβές και την αύξηση του μισθού τους κατά 30%. Το σωματείο απαιτεί μισθό που να καλύπτει τις μεγάλες ανάγκες των εργατών. Ο μισθός των 550 ευρώ, που παίρνουν είναι ελάχιστος μπροστά στην κερδοφορία της επιχείρησης, όταν το «αφεντικό» της Ford έχει βασικό μισθό 666 χιλιάδες δολάρια το μήνα και μόνο τους πρώτους 4 μήνες του 2007 είχε φανερά κέρδη 28 εκατομμυρίων δολαρίων.

Από την αρχή της απεργίας το εργοστάσιο δεν έβγαλε περίπου 6 χιλιάδες αυτοκίνητα. Στις 28 Νοέμβρη η διεύθυνση της Ford προσπάθησε με τους απεργοσπάστες να βάλει σε κίνηση την αλυσίδα παραγωγής, τουλάχιστον την πρώτη από τις τρεις βάρδιες. Ομως η βασική μάζα των εργαζομένων στηρίζει την απεργία και όπως καταγγέλλει το σωματείο η απεργοσπαστική βάρδια δεν είναι πλήρως καταρτισμένη, η αλυσίδα παραγωγής κινείται κατά 2 φορές πιο αργά και κατασκευάζονται ατελή αυτοκίνητα, που δεν περνούν από τον έλεγχο της ποιότητας, αφού όλη η μπριγάδα του «ποιοτικού ελέγχου» της επιχείρησης συμμετέχει σύσσωμη στην απεργία!

Η διεύθυνση του εργοστασίου συνεχίζει στη γραμμή της αδιαλλαξίας και μάλιστα ένα διευθυντικό στέλεχος της επιχείρησης χτύπησε με το αυτοκίνητό του τον 25χρονο εργάτη Α. Φιλίπποφ, που ήταν στην περιφρούρηση της απεργίας. Ο εργάτης μεταφέρθηκε τραυματισμένος στο νοσοκομείο.

Στο μεταξύ ο Αλεξέι Ετμανοφ, πρόεδρος του σωματείου στο εργοστάσιο της Ford, απηύθυνε χτες κάλεσμα στους εργαζόμενους της περιοχής Πριμόριε (Απω ρωσική Ανατολή, με έδρα το Βλαδιβοστόκ), στο οποίο τους καλεί να βοηθήσουν την εκλογή του Β. Τιούλκιν, Α΄ Γραμματέα της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ), που είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΚΚΡΟ στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια. Σε ανάλογες εκκλήσεις, υπέρ της επανεκλογής του Β. Τιούλκιν, έχουν προχωρήσει κι άλλα ταξικά συνδικάτα και συνδικαλιστές από διάφορους κλάδους της χώρας.


Ι. Π. - Ε. Β.

ΤΣΑΝΤ - ΕΕ
Σαφείς προειδοποιήσεις ανταρτών κατά του «ευρωστρατού»

ΝΤΖΑΜΕΝΑ.--«Μη συνταχθείτε με την κυβέρνηση του προέδρου Ιντρίς Ντεμπί... Διαφορετικά θα σας πολεμήσουμε ως ξένο στρατό κατοχής». Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν χτες στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι (που στηρίζει εδώ και χρόνια την κυβέρνηση Ντεμπί) οι Τσαντιανοί αντάρτες της «Συνέλευσης Δυνάμεων για την Αλλαγή» (RFC). Αφορμή για την παραπάνω προειδοποίηση είναι η επικείμενη ανάπτυξη περίπου 4.000 ανδρών του «ευρωστρατού» στη μεθόριο του Τσαντ με το Σουδάν και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. (Υποτίθεται στο όνομα της «ασφάλειας» των Σουδανών προσφύγων απ' το Νταρφούρ...).

Η προειδοποίηση των ανταρτών του «RFC» σημειώνεται ενώ τις τελευταίες μέρες παρατηρείται ανάφλεξη σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα στο τσαντιανό στρατό και την άλλη ανταρτική οργάνωση «Ενωση Δυνάμεων για τη Δημοκρατία και την Ανάπτυξη» (UFDD), που υποτίθεται πως τη «συνέτριψαν» οι κυβερνητικές δυνάμεις πριν μερικούς μήνες... Πηγές προσκείμενες στην τσαντιανή κυβέρνηση υποστήριξαν ότι «σκοτώθηκαν εκατοντάδες ένοπλοι» σε μάχες που σημειώθηκαν μέσα στην τελευταία βδομάδα κοντά στη μεθόριο Τσαντ - Σουδάν. Σε απόσταση βολής απ' την περιοχή που αναμένεται να αναπτυχθεί η (υπό ιρλανδική διοίκηση) αποστολή του «ευρωστρατού».

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Ψήφισμα αλληλεγγύης

Την αμέριστη αλληλεγγύη του στους πέντε Κουβανούς πατριώτες που κρατούνται παράνομα στις φυλακές των ΗΠΑ εκφράζει το Δημοτικό Συμβούλιο Νίκαιας, με ψήφισμα που εξέδωσε. Σημειώνει χαρακτηριστικά: «Επειδή καμία πατριωτική πράξη και καμία ενέργεια ενάντια στον ιμπεριαλισμό δεν μπορεί σήμερα να καταδικάζεται, ο Δήμος Νίκαιας ζητά την άμεση απελευθέρωση των πέντε Κουβανών πατριωτών και δηλώνει πως θα αναπτύξει ποικιλόμορφα τη διεθνιστική αλληλεγγύη της πόλης».

Η ΕΕ στηρίζει τον αντικομμουνισμό

Προκλητική απάντηση σε ερώτηση του ΚΚΕ σχετικά με την πρόσφατη καταδίκη των Ούγγρων κομμουνιστών

Υποκρισία όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία, ειδικά όταν πρόκειται για διώξεις κομμουνιστικών κομμάτων, επέδειξε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως προκύπτει από την απάντησή του σε ερώτηση της ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Διαμάντως Μανωλάκου, σχετικά με την επέμβαση του Δικαστηρίου της Βουδαπέστης στα εσωτερικά του Ουγγρικού Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος, που οδήγησε στην πρόσφατη καταδίκη των μελών της ηγεσίας του σε δύο χρόνια φυλάκισης με αναστολή.

Στην ερώτησή της, η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ καλούσε το Συμβούλιο να απαντήσει αν καταδικάζει «την απαράδεκτη στάση του Δικαστηρίου της Βουδαπέστης ενάντια στο Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα» και αν «θεωρεί ότι οι κατηγορίες που του αποδίδονται αποτελούν σοβαρή ενέργεια παραβίασης πολιτικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και παράνομη επέμβαση στα εσωτερικά ενός καθ' όλα νόμιμου κόμματος»...

Απαντώντας, το Συμβούλιο αποφεύγει να καταδικάσει την απαράδεκτη ενέργεια της ουγγρικής κυβέρνησης και της Ουγγρικής Δικαιοσύνης, καθώς τονίζει ότι «δεν είναι αρμόδιο να σχολιάζει τις αποφάσεις που λαμβάνουν τα δικαστήρια των κρατών - μελών».

Ενα γεγονός - πρόκληση, άμεσης παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που δεν είναι μεμονωμένο. Αντίθετα, έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά αντιδημοκρατικές - αντικομμουνιστικές ενέργειες που λαμβάνουν χώρα σε κράτη - μέλη της ΕΕ, ιδιαίτερα στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη. Η συνεχιζόμενη άρνηση της ΕΕ να πάρει μέτρα καταδίκης για τα κρούσματα αντικομμουνισμού στις χώρες - μέλη αποδεικνύει και επιβεβαιώνει ότι στηρίζει τις ενέργειες αυτές, ενώ αποτελεί απάντηση σε όλους όσοι καλλιεργούν αυταπάτες πως μπορεί το αντιδραστικό μόρφωμα της ΕΕ να αποτελεί χώρο δημοκρατίας και προστασίας των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ