ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διαφημιστική «προώθηση» του κεφαλαίου

Αίθουσα γλυπτών στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Eurokinissi

Αίθουσα γλυπτών στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Συνεχίζει ακάθεκτη η κυβέρνηση την «προώθηση» του κεφαλαίου στον πολιτισμό και επικοινωνιακά... Χτες, (λίγες μέρες μετά τα εγκαίνια του Ιδρύματος Θεοχαράκη), ο υπουργός Πολιτισμού, Μ. Λιάπης, εκθείασε το Ιδρυμα Λάτση, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του διευθυντή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Ν. Καλτσά, με τίτλο, «Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο», που διοργάνωσε το Ιδρυμα (έκδοση του οποίου είναι και η εν λόγω έκδοση) μέσα στο σημαντικότερο μουσείο της χώρας.

Είναι τραγικό, ακόμη και μια έκδοση απαραίτητη για ένα τέτοιο μουσείο να αποτελεί «προσφορά του ιδιωτικού τομέα», κατά την υπουργική έκφραση. Είναι όμως και εξηγήσιμο, αφού και αυτή η κυβέρνηση επιδιώκει να καταστήσει το κεφάλαιο στη συλλογική συνείδηση, ως είδος «στρατηγικού εταίρου», ακόμη και σε δραστηριότητες που έπρεπε να ήταν αυτονόητες για ένα υπουργείο Πολιτισμού. Γι' αυτό, ο υπουργός «συγχάρηκε» το Ιδρυμα Λάτση και ευχήθηκε «να συνεχίσει το έργο του στην τόσο αναγκαία για τη χώρα μας προβολή του πολιτισμού μας», διότι «ο πολιτισμός μας χρειάζεται όλους», «η προσφορά του ιδιωτικού τομέα μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην προσπάθεια της πολιτείας», «στο πλαίσιο μιας εθνικής υποχρέωσης που έχουμε όλοι στον τόπο, στην πολιτιστική μας κληρονομιά, στην ιστορία και τους επιγόνους μας».

Βέβαια, όλοι γνωρίζουν ότι η υποχρέωση του κεφαλαίου στη χώρα και στο λαό της κάθε άλλο παρά «συμψηφίζεται» με αρχαιολογικές εκδόσεις, πολύ περισσότερο όταν αυτές συνοδεύονται από κυβερνητικές ευχαριστίες. Αντίθετα, με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο ανοίγεται διάπλατα η πολιτιστική «πόρτα» στο κεφάλαιο, αλλά, εμμέσως, επιχειρείται η κοινωνική «νομιμοποίηση» της αρπακτικότητάς του στους κερδοφόρους - και συχνά ματοβαμμένους από το αίμα εργατών - τομείς δράσης του.

ΕΕΔΥΕ - ΠΕΔΥΕ
Πάνε ... θέατρο

Η ΕΕΔΥΕ, σε συνεργασία με την ΠΕΔΥΕ, προσκαλεί τους φίλους και τα μέλη της στην παράσταση του θεατρικού έργου του Γιώργου Αρμένη «Αμερικάνος στο κεφάλι», στο «Νέο Ελληνικό Θέατρο» (Σπ. Τρικούπη 34 Εξάρχεια, 210-8253489), στις 15/12 (6.15 μ.μ.) ή στις 16/12 (8.15 μ.μ.). Τιμή πρόσκλησης 13 ευρώ. Πληροφορίες - προσκλήσεις στα γραφεία της ΕΕΔΥΕ ((Θεμιστοκλέους 48, 210-3844853), της ΠΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 56, 210-3827303) και στο ταμείο του θεάτρου τις ημέρες της παράστασης. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Το έργο παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Γιώργου Αρμένη και μουσική Διονύση Τσακνή. Παίζουν: Γιώργος Αρμένης, Σοφία Ολυμπίου, Νικολέτα Βλαβιανού, Ελένη Σιδερά, Δημήτρης Καλαντζής.

Μεταφορά Καρυάτιδας

Eurokinissi

Σήμερα στις 11 το πρωί προγραμματίζεται να αρχίσει η μεταφορά της πρώτης Καρυάτιδας (νοτιοδυτική) από το παλιό στο νέο μουσείο της Ακρόπολης. Υπολογίζεται ότι η μεταφορά στο επίπεδο 1 του νέου Μουσείου θα έχει ολοκληρωθεί περίπου σε μια ώρα.

Οι Καρυάτιδες είναι τα έξι αγάλματα κορών που, αντί κιόνων, στηρίζουν με το κεφάλι τους την οροφή της μικρής στοάς (σχήματος Π) του Ερεχθείου, στη βόρεια πλευρά του βράχου της Ακρόπολης. Ονομάστηκαν Καρυάτιδες μεταγενέστερα, επειδή σχετίστηκαν με κοπέλες από τις Καρυές της Λακωνίας που χόρευαν ένα χορό προς τιμήν της θεάς Αρτέμιδος. Φιλοτεχνήθηκαν από τον γλύπτη Αλκαμένη ή, σύμφωνα με άλλους, από τον γλύπτη Καλλίμαχο. Τα πέντε αγάλματα των Καρυάτιδων βρίσκονται στο παλαιό μουσείο Ακρόπολης και το έκτο στο Βρετανικό Μουσείο. Στη θέση τους στο Ερέχθειο έχουν τοποθετηθεί αντίγραφα.


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Κέδρος»: «Σα μουσική, τη νύχτα (Γαλλικά ποιήματα αποχαιρετισμού)» (ανθολογία ποιημάτων Γάλλων ποιητών από τα 15 έως και το 19ο αιώνα, με θέμα το θάνατο, ανθολογημένα και μεταφρασμένα από τον εξαιρετικό ποιητή, δοκιμιογράφο, κριτικό θεάτρου και μεταφραστή Γιάννη Βαρβέρη, ο οποίος στο τέλος του βιβλίου παραθέτει σύντομα βιογραφικά των ανθολογουμένων ποιητών). Νίκη Αναστασέα «Αυτή η αργή μέρα προχωρούσε» (μυθιστόρημα, το πρώτο της Ν. Αναστασέα, με βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα του περιοδικού «Διαβάζω»). Γκίλα Αλμαγκόρ «Το καλοκαίρι της Αβίγια» (μετάφραση Στέλλα Κουτσούκαλη, μυθιστόρημα για παιδιά και ενήλικες).

-- «Πολύτροπον»: Βασίλειος Σ.Ε. Τσιχλής «Το κίνημα του Γουδή και ο Ελευθέριος Βενιζέλος» (μελέτη για το Κίνημα στο Γουδή, το 1909, μια εποχή κρίσιμη για την Ελλάδα) και το ρόλο του Ε. Βενιζέλου. Περιλαμβάνονται βιβλιογραφία και ευρετήριο ονομάτων.

-- «Ελληνικά Γράμματα: Γιώργος Αρχιμανδρίτης «Σε πρώτο πρόσωπο Μίκης Θεοδωράκης» (εικονογραφημένες συνομιλίες του συνθέτη με τον ραδιοφωνικό παραγωγό Γ. Αρχιμανδρίτη. Πρόλογος του Τζακ Λανγκ). «Η ήττα των νικητών (Ιράκ, Λίβανος, Παλαιστίνη, Αφγανιστάν)» (συλλογή άρθρων Ελλήνων και ξένων για τους πολέμους στο Ιράκ, Λίβανο, Παλαιστίνη και Αφγανιστάν. Επιμέλεια Βαγγελιώ Βογιατζή. Η έκδοση έγινε σε συνεργασία με το Ιδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, 398 σελίδες). Γιώργος Τσιμουρής «Ιμβριοι ("Φυγάδες από τον τόπο μας - Ομηροι στην πατρίδα μας")» (επιτόπια έρευνα με μαρτυρίες των λιγοστών ηλικιωμένων Ιμβρίων που έμειναν στη γενέτειρά τους, νιώθοντας όμηροι της βίας του τουρκικού κράτους).

-- «Αγρα»: Πολ Βαλερύ «Διάλογος για το δέντρο» (μετάφραση Κλαίρη Μιτσοτάκη. Εκτός από τους «σωκρατικούς» διαλόγους «Ευπαλίνος» και «Αρχιτέκτων» και «Ψυχή και Χορός» ο μεγάλος Γάλλος ποιητής και διανοητής Πολ Βαλερί έγραψε και το διαλογικό έργο «Διάλογος για το δέντρο», με διαλεγόμενα πρόσωπα τον Λουκρήτιο και τον Τίτυρο). Αντόνιο Ταμπούκι «Η νοσταλγία του πιθανού (Γραπτά για τον Φερνάντο Πεσσόα)» (δοκίμια του μελετητή και καθηγητή της Πορτογαλικής Λογοτεχνίας, για τον κορυφαίο Πορτογάλο ποιητή - πεζογράφο Φερνάντο Πεσσόα, ο οποίος θεωρείται μια ιδιοφυία της παγκόσμιας λογοτεχνίας του 20ού αιώνα).

-- Ιδρυμα Ευγενίδου Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο: Διονύσης Π. Σιμόπουλος - Αλέξης Α. Δεληβοριάς «Από τη Γη στη Σελήνη» (εικονογραφημένος οδηγός της ομώνυμης παράστασης στο Πλανητάριο του «Ευγενιδείου», με κείμενα του διευθυντή του Δ. Σιμόπουλου και του αστρονόμου του ιδρύματος Α. Δεληβοριά. Το βιβλίο απευθύνεται σ' όλες τις ηλικίες εκλαϊκεύοντας την επιστημονική αστρονομική γνώση).

-- «Οδός Πανός» Γιώργος Χρονάς «Το μονόπρακτο Σεβάς Χανούμ» (κείμενα του γνωστού ποιητή για γνωστές γυναίκες του πολιτισμού μας: Λ. Αναγνωστάκη, Λ. Πλάτωνος, Μ. Κάραλη, για τις τραγουδίστριες Σεβάς Χανούμ, Μπλανς Μπέμπα και Γιώτα Γιάννα και μια γυναίκα της Πάτρας). Παναγιώτη Φύτρα - Μάρκο Δραμασιώτη «Εντιθ Πιαφ (Η αγία των δρόμων)» (φωτογραφημένη βιο-εργογραφία της μεγάλης, αθάνατης Γαλλίδας τραγουδίστριας. Περιλαμβάνονται και - μεταφρασμένα στα ελληνικά - διάσημα τραγούδια της). Παναγιώτης Ηλιόπουλος «Ο επιών καιρός» (ποιητική συλλογή). Λουκάς Κωνσταντίνου «Αναμνήσεις ενός βοσκού» (ποιήματα). «Οδός Πανός» (ομώνυμο περιοδικό των εκδόσεων, τεύχος 138, με εκτενές αφιέρωμα στον Διονύσιο Σολωμό, συνοδευόμενο με CD, με τον Χρήστο Τσάγκα ν' απαγγέλλει τον «Υμνο εις την Ελευθερία» κι άλλη πλούσια και ενδιαφέρουσα ύλη).

-- «Ποίηση εν κινήσει» (λεύκωμα του Εργαστηρίου Γραφικών Τεχνών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, με έργα σπουδαστών, εμπνευσμένα από στίχους του τιμώμενου φέτος ποιητή και εικαστικού Νίκου Εγγονόπουλου, τα οποία εκτέθηκαν σε δημόσιους χώρους και μαζικά μέσα μεταφοράς).

-- «Κοινωνία των Δεκάτων» (περιοδικό «(Δέ)κατα»). Ντίνος Σιώτης «Ποιήματα πυρκαγιάς» (ποιήματα στη μνήμη των νεκρών από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού).

-- «Highlights» (περιοδικό για τις τέχνες, τεύχη 29, 30, 31).

- «Ο Πολίτης» (μηνιαία επιθεώρηση ποικίλης ύλης, τεύχη 156, 157, 158, 159).

-- «Πνευματική Ζωή» (λογοτεχνικό περιοδικό, τεύχη 175, 176).

-- «Γραφή» (λογοτεχνικό περιοδικό Δήμου Λαρισαίων, τεύχος 62).

ΑΤΙΤΛΟ

Το βιβλίο του Βασίλη Καπετανέα - Ροδανού, «Νίκος Μπλέτας - Δούκαρης, ο ποιητής της καρδιάς των λαών» παρουσιάζεται τη Δευτέρα (6.30μ.μ.) στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Νίκαιας (Π. Τσαλδάρη 10).

Ο Κώστας Καλαφάτης στις 11 και 18/12, στο «Πλατώ» (Θεσσαλονίκη, Γ. Αγγέλου 14, 2310.321.389) θα παρουσιάσει το νέο δίσκο του «Σαλονίκη - Πάτρα - Σκόπελος» με λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια: Θεοδωράκη, Χατζηχρήστου, Περιστέρη, Παγιουμτζή κ.ά., καινούριες συνθέσεις των Βαγγέλη Κορακάκη, Θανάση Βασιλά και δικές του.

H Λέσχη Ανάγνωσης «Φως» (Πραξιτέλους 179, Πασαλιμάνι, Πειραιάς, 210-4297888) στις 14/12 (8.30μμ) οργανώνει εκδήλωση για την Ευγενία Φακίνου. Η εξαιρετική πεζογράφος θα μιλήσει για τα μυθιστορήματά της «Η μεγάλη πράσινη» και «Η μέθοδος της Ορλεάνης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ