ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
25ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΩΝ
Ενισχυμένες οι ταξικές δυνάμεις

Ενισχυμένο βγήκε το ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας Μετάλλου (ΔΑΣ), από το 25ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Μετάλλου, που έληξε προχτές Κυριακή, με τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης.

Σε σύνολο 243 ψηφισάντων (στο προηγούμενο Συνέδριο είχαν ψηφίσει 214):

  • Η ΔΑΣ πήρε 81 ψήφους, ποσοστό 33,33% και 9 έδρες, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο Συνέδριο (68 ψήφους, 31,92%, οκτώ έδρες).
  • Η ΠΑΣΚΕ πήρε 108 ψήφους, 44,44%, έντεκα έδρες (89 ψήφους, 41,78% και 11 έδρες είχε στο προηγούμενο συνέδριο).
  • Η ΔΑΚΕ 46 ψήφους 18,93% και πέντε έδρες (41 ψήφους, 19,24% και πέντε έδρες στο προηγούμενο συνέδριο).
  • Η «Εργατική Ενωτική Παρέμβαση» (ΣΥΝ και άλλοι) 8 ψήφους, 3,29% καμιά έδρα (15 ψήφους, 7% και μία έδρα στο προηγούμενο συνέδριο).

Η ΔΑΣ με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την προσπάθεια που έκαναν διάφοροι μηχανισμοί - εργοδοτικοί και άλλοι - το τελευταίο διάστημα να αλλοιώσουν τους συσχετισμούς και να ανακόψουν την ανοδική πορεία και την αυξανόμενη επιρροή των ταξικών δυνάμεων στους εργαζόμενους. Επιπλέον, η ΔΑΣ καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις της «Εργατικής Ενωτικής Παρέμβασης» που προσπαθεί να κλέψει την ένατη έδρα της ΔΑΣ, ξεκαθαρίζοντας ότι η παράταξη «δε θα δεχτεί καμία αλχημεία και καμία κλοπή από αυτά που της έδωσαν οι μεταλλεργάτες».


ΕΡΓΑΤΙΚΟ «ΑΤΥΧΗΜΑ» ΣΕ ΛΑΤΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ
Οργή και αγανάκτηση για το φονικό

Την Επιθεώρηση Εργασίας στη Θεσσαλονίκη απέκλεισαν χτες συνάδελφοι του νεκρού οδηγού. Στο πλευρό τους το ΠΑΜΕ

Συνδικαλιστές των οδηγών και του ΠΑΜΕ έξω από την πόρτα της Επιθεώρησης Εργασίας

Motion Team

Συνδικαλιστές των οδηγών και του ΠΑΜΕ έξω από την πόρτα της Επιθεώρησης Εργασίας
Κατάληψη στα γραφεία της Διεύθυνσης Επιθεωρήσεων Εργασίας στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν χτες το πρωί συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, μέλη των ταξικών συνδικάτων και των σωματείων επαγγελματιών οδηγών, διαμαρτυρόμενοι για το νέο εργατικό «ατύχημα» που έγινε στο Λατομείο Π. Αυλίδη στο Πλαγιάρι του Δήμου Κύρρου στο Νομό Πέλλας και στοίχισε τη ζωή στον 42χρονο συνάδελφό τους οδηγό φορτηγού μηχανήματος (Dumper) Κ. Καργάντση, πατέρα δύο ανήλικων παιδιών. Ο 42χρονος σκοτώθηκε όταν το όχημα που οδηγούσε αναποδογύρισε την ώρα που κατέβαινε από το «πατάρι» του λατομείου. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, τα φρένα «δεν έπιαναν» και στην προσπάθειά του να το συγκρατήσει, το έριξε προς την πλευρά του βουνού.

Οπως δήλωναν οι συγκεντρωμένοι επαγγελματίες οδηγοί, ο συνάδελφός τους ήταν υποχρεωμένος να οδηγεί ένα σαράβαλο αυτοκίνητο παράνομο και επικίνδυνο, που δεν τέθηκε ποτέ σε τεχνικό έλεγχο για την καταλληλότητά του, σε συνθήκες απαράδεκτες, σε χώρο που καμιά υπηρεσία δεν ελέγχει.

«Ζητούμε να μην καλυφθεί το εργατικό έγκλημα που έγινε από υπαιτιότητα του επιχειρηματία που δεν εφαρμόζει κανόνες ασφαλείας. Ζητούμε να ελεγχθούν όλα τα οχήματα, οι συνθήκες εργασίας, αλλά και ο τρόπος εφαρμογής των ΣΣΕ σε όλες τις επιχειρήσεις του Π. Παυλίδη, αλλά και των άλλων επιχειρήσεων στην Πέλλα», τονίζεται σε ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας των συνδικαλιστών του κλάδου των επαγγελματιών οδηγών.

Την ασυδοσία της εργοδοσίας και την απουσία της πολιτείας που ανέχεται αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ν. Πέλλας του ΠΑΜΕ. Η καλύτερη τιμή στη μνήμη των αδικοχαμένων συναδέλφων είναι η έμπρακτη εργατική αλληλεγγύη στις οικογένειές τους και ο αγώνας ενάντια στην πολιτική εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου, σημειώνει ανάμεσα σε άλλα.


ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ - ΤΜΗΜΑ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΥΛΙΚΟΥ
Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι εργαζόμενοι

Σήμα κινδύνου για την ίδια τη λειτουργία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, τις θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων τους, εκπέμπουν οι 200 εργαζόμενοι του τμήματος τροχαίου υλικού (τρένων) του ναυπηγείου, που αποτελούν τα πρώτα μεγάλα θύματα των διαλυτικών σχεδίων της πολυεθνικής ιδιοκτήτριας εταιρείας Thyssen Krup. Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, εργαζόμενοι στο τμήμα αυτό προειδοποίησαν ότι με την «απόσχιση» η ιδιοκτήτρια εταιρεία προσπαθεί να ξεφορτωθεί τους 200, ενώ δρομολογεί συνολικά τη διάλυση του ναυπηγείου και το διωγμό των εργαζομένων.

Ταυτόχρονα, ανέδειξαν τις «εγκληματικές» ευθύνες της ηγεσίας του σωματείου «ΤΡΙΑΙΝΑ», η οποία όπως κατήγγειλαν, ευθυγραμμισμένη με την εργοδοσία, όχι μόνο δε σέβεται την απόφαση της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων που την καθαίρεσε, αλλά, αντί να διενεργήσει εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης, έχει αποφανθεί ότι οι 200 δεν είναι πλέον εργαζόμενοι του ναυπηγείου και κατ' επέκταση ούτε του σωματείου!

Οι εργαζόμενοι παρουσίασαν στοιχεία που δείχνουν τη «μεθοδευμένη» πώληση του τμήματος αυτού σε άλλο γερμανικό όμιλο, τονίζοντας ότι «αποτελεί το πρώτο βήμα μιας συνέχειας και με τις άλλες μονάδες (πλοία επιφανείας - υποβρύχια - επισκευές)». Για την πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου παρουσίασαν όλο το ιστορικό της συνεργασίας της με τον εργοδότη και επισήμαναν ότι αποδεικνύεται και νομικά ότι «οι ισχυρισμοί της εταιρείας και του προεδρείου του σωματείου» ότι οι 200 δεν είναι εργαζόμενοι του ναυπηγείου είναι αβάσιμοι.


Για τις εξελίξεις στη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία

Η λάθος μεταφορά των δεδομένων στην ηλεκτρονική τους μορφή αλλοίωσε τα πραγματικά στοιχεία του πίνακα που συνόδευε το προχτεσινό δημοσίευμα του «Ρ» για τις εξελίξεις στη ναυτιλία και στη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία. Ο πίνακας - τον οποίο επαναδημοσιεύουμε σήμερα στη σωστή του μορφή - δείχνει ότι το εφοπλιστικό κεφάλαιο επενδύει αδιάκοπα στην κατασκευή νέων πλοίων. Την ίδια ώρα, οι θέσεις εργασίας στη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία στα κράτη - μέλη της ΕΕ μειώθηκαν την τελευταία 10ετία κατά 36%, ενώ την ίδια περίοδο ο κλάδος αύξησε την παραγωγικότητά του κατά 43%, επιβεβαιώνοντας την ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων.


Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: Σε ψήφισμα της γενικής του συνέλευσης, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής νομού Αττικής τονίζει την αντίθεσή του στις ιδιωτικοποιήσεις. Στη ΓΣ αποφασίστηκε η συγκρότηση τεσσάρων σωματειακών επιτροπών σε ισάριθμες επιχειρήσεις και η συγκρότηση Επιτροπής Νεολαίας και Πολιτισμού του Συνδικάτου.

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ: «Λουκέτο» μπήκε την περασμένη Κυριακή σε κατάστημα παιχνιδιών στο κέντρο της Αθήνας, ιδιοκτησίας Πανταζόπουλου, μετά από παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων στο εμπόριο και έλεγχο που πραγματοποίησε η Επιθεώρηση Εργασίας. Ο ιδιοκτήτης οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα όπου και του έγινε μήνυση για παράνομη λειτουργία του καταστήματος. Οι εμποροϋπάλληλοι είχαν εντοπίσει ότι ο συγκεκριμένος εργοδότης λειτουργούσε και τα τέσσερα καταστήματα παιχνιδιών σε διαφορετικές περιοχές της Αττικής και τις Κυριακές, απασχολώντας τους εργαζόμενους από τις 10 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ: Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Υγείας για τη μετακίνηση των κεντρικών υπηρεσιών στις εγκαταστάσεις στη Λεωφόρο Κηφισίας 39 (που ήταν Ολυμπιακές εγκαταστάσεις). Καταγγέλλουν ότι οι νέοι χώροι δεν επαρκούν για τη στέγαση του προσωπικού και ότι δε διασφαλίζουν την ενότητα των υγειονομικών υπηρεσιών.

«ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ»: Σήμερα οι εργαζόμενοι κάνουν στάση εργασίας (8-11 π.μ.) και διεκδικούν την επιστροφή χρημάτων από επιδόματα που καταβλήθηκαν, όπως προβλέπει πόρισμα του υπουργείου Οικονομικών.

ΚΕΠ: Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ, διεκδικώντας την αναγνώριση της προϋπηρεσίας, την παραμονή όλων των συναδέλφων τους στην εργασία, τη σύσταση και προκήρυξη όλων των υπολειπόμενων θέσεων, όπως αυτές αντιστοιχούν στο ήδη υπάρχον προσωπικό και άλλα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ