ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υπό την πίεση των λαϊκών αγώνων

Εγκατέλειψε την αλαζονική στάση απέναντι στις σημερινές κινητοποιήσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παραμένοντας όμως αμετακίνητος στην προώθηση των αντεργατικών «μεταρρυθμίσεων»

Αναδιπλώνεται φραστικά η κυβέρνηση απέναντι στους αγώνες των εργαζομένων, αλλά επί της ουσίας παραμένει αμετακίνητη στην προώθηση της ολομέτωπης αντιλαϊκής επίθεσης.

Μπροστά στη δύσκολη θέση, στην οποία έχει περιέλθει εξαιτίας της απόρριψης των αντιδραστικών «μεταρρυθμίσεών» της από τους εργαζόμενους, η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους αντεπίθεσης, επιχειρώντας να αποφύγει την κατά μέτωπο επίθεση με τους εργαζόμενους που αντιστέκονται.

Στο πλαίσιο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εγκατέλειψε το αλαζονικό ύφος απέναντι στη σημερινή πανεργατική κινητοποίηση, δίχως όμως να ανακαλέσει τη θέση της κυβέρνησης ότι δηλαδή τα συλλαλητήρια και οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων δεν επηρεάζουν την κυβερνητική πολιτική.

«Η κυβέρνηση δεν έχει επιδείξει καμία αλαζονεία» απέναντι στο συλλαλητήριο και στους εργαζόμενους που θα απεργήσουν σήμερα, δήλωσε χτες ο Θ. Ρουσόπουλος, αναγνωρίζοντας ...το δικαίωμα των εργαζομένων να διαδηλώσουν «τις θέσεις τους και την άποψή τους στο πλαίσιο της Δημοκρατίας». Στο εύλογο ερώτημα αν η σημερινή κινητοποίηση θα μετρήσει στα επόμενα της κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος περιορίστηκε να δηλώσει ότι είναι «σεβαστή η αντίθετη άποψη», επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση τείνει «ευήκοον ους» μόνο σε όσους συμμετέχουν στο προσχηματικό διάλογο...

Γενικότερα, η κυβέρνηση επιχειρεί να «εκτρέψει» σε ανώδυνη για την πολιτική της κατεύθυνση το μήνυμα αντίστασης και πάλης των εργαζομένων, υποστηρίζοντας ότι η σημερινή απεργία «εκφράζει μια αγωνία και όχι μια διαμαρτυρία των εργαζομένων» επειδή τάχα η ίδια δεν έχει δημοσιοποιήσει ακόμα συγκεκριμένα μέτρα!

Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση αισθάνεται καυτή την ανάσα του λαϊκού κινήματος καθώς κλιμακώνονται οι αγώνες των εργαζομένων, ενώ το πρώτο κύμα των δημοσκοπήσεων μετά τις εκλογές ήρθε να επιβεβαιώσει ότι οι προωθούμενες «μεταρρυθμίσεις» συναντούν την αντίθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας των λαϊκών στρωμάτων, επιτείνοντας την αίσθηση της «απομόνωσης» της κυβέρνησης και της πολιτικής της παρά τις πλάτες που βάζουν οι διάφοροι σύμμαχοι και εταίροι με πρώτο το ΠΑΣΟΚ, που επίσης «καταβαραθρώνεται» στη συνείδηση του κόσμου.

Ο εκπρόσωπος προσπάθησε να υποβαθμίσει τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, επικαλούμενος το γνωστό επιχείρημα ότι πρόκειται για «εργαλεία δουλιάς που αποτυπώνουν τις τάσεις της στιγμής», ενώ η κυβέρνηση κάνει τη δουλιά της και «προχωρά στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου». Αμήχανη ήταν η απάντησή του στο ερώτημα ότι η πολιτική και οι επιλογές της κυβέρνησης τυγχάνουν υποστήριξης από μια μειοψηφία του λαού, παραπέμποντας στο αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών.

Παράλληλα πρόσφερε εκ νέου στήριξη στον Β. Μαγγίνα, αναφέροντας ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, ενώ απέδωσε τις ...διάφορες έρευνες που γίνονται και θα γίνονται για «την προσωπική ζωή του» στο ότι βρίσκεται «στο μάτι του κυκλώνα» εξαιτίας του Ασφαλιστικού.

Στην πρώτη γραμμή της υποστήριξης της αντιλαϊκής επίθεσης βρίσκεται η Ντ. Μπακογιάννη, η οποία πλειοδοτεί υπέρ της επιτάχυνσης των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων. «Η κυβέρνηση προχωρεί ένα δύσκολο μεταρρυθμιστικό έργο. Ενα έργο όμως το οποίο θα αποδώσει προς όφελος των πολιτών αυτής της χώρας», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών μετά τη χτεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν πλήττεται η εικόνα της κυβέρνησης από τα πολλά ανοιχτά μέτωπα. «Οι πολίτες μας έχουν δώσει μια σαφή εντολή: Να λύσουμε τα προβλήματα, ορισμένα από τα οποία είναι, δυστυχώς, προβλήματα ετών. Αυτή την εντολή έχουμε, αυτή την εντολή θα τιμήσουμε», πρόσθεσε η κ. Μπακογιάννη.

ΠΑΣΟΚ
Τα δίνει όλα για την υλοποίηση του αντιασφαλιστικού «νόμου Ρέππα»

Να εφαρμόσει στην «ολότητά» του το νόμο Ρέππα, που οδηγεί τους εργαζόμενους να βγουν «εθελοντικά» στη σύνταξη στα 67 χρόνια με συντάξιμες αποδοχές μειωμένες κατά 10%, κάλεσε χτες την κυβέρνηση ο Γ. Παπανδρέου... κορυφώνοντας την εξόρμηση του ΠΑΣΟΚ για το Ασφαλιστικό.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αρχικά με επίσκεψή του στο ΙΚΑ Περιστερίου και αργότερα με ομιλία του στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, προανήγγειλε υποκριτικά «μάχη στη βουλή και στο πεζοδρόμιο» του ΠΑΣΟΚ για «να ακυρωθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό», αλλά η επιχείρηση παραπλάνησης του λαού «σκόνταψε» στη διατύπωση των θέσεων του κόμματός του που ταυτίζονται απόλυτα με τα αντιασφαλιστικά σχέδια της ΝΔ. Ο Γ. Παπανδρέου τάχτηκε υπέρ του πετσοκόμματος των κατηγοριών των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, προτείνοντας την «αναμόρφωση και επικαιροποίησή» τους, ώστε να ...«αποτυπώνουν τις σημερινές συνθήκες εργασίας, τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε κλάδου, με επιστημονική τεκμηρίωση».

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τις «ενοποιήσεις των ταμείων» βάσει του νόμου Ρέππα, ένα νόμο που χρησιμοποίησαν τόσο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όσο και αυτή της ΝΔ για να προχωρήσουν στις «ενοποιήσεις» χτυπώντας τα ασφαλιστικά δικαιώματα με την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξεων. Ο Γ. Παπανδρέου βέβαια υποσχέθηκε ότι οι «ενοποιήσεις» του ΠΑΣΟΚ θα γίνουν ...«μετά από διάλογο με τους φορείς».

Εντελώς προκλητικά, ο Γ. Παπανδρέου βρέθηκε στα ναυπηγεία Ελευσίνας, που ξεπούλησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για να... καταγγείλει την «πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων», που «πιστά» και «εκσυγχρονιστικά» ψήφισε και ο ίδιος ως υπουργός των κυβερνήσεων Σημίτη!!

Εξάλλου χτες συνεδρίασε και το Πολιτικό Συντονιστικό Οργανο του ΠΑΣΟΚ, που ασχολήθηκε με τον εκλογικό νόμο, τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό και την «Ολυμπιακή» και την εξωτερική πολιτική.

ΚΟ ΧΩΡΙΩΝ Β/Α ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ημερίδα για τη ρύπανση του περιβάλλοντος

Μια ιδιαίτερα σημαντική εκδήλωση - ημερίδα με θέμα «Η επίδραση στην υγεία και στην ποιότητα ζωής από την ανεξέλεγκτη δράση των βιομηχανιών και τις πρόσφατες καταστροφές στην Πάρνηθα» διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Χωριών Βορειοανατολικής Αττικής του ΚΚΕ, το Σάββατο 15 Δεκέμβρη στις 6 μ.μ. στο ΚΑΠΗ της Κοινότητας Βαρνάβα.

Εισηγητές στην εκδήλωση θα είναι οι: Αντώνης Θεοχάρης, δασολόγος γεωπόνος, με θέμα «Εξελίξεις στην Πάρνηθα μετά την πυρκαγιά». Θανάσης Παντελόγλου, βιοχημικός μηχανικός με θέμα «Εξασθενές Χρώμιο - Μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα». Ιπποκράτης Κοκκινόπουλος, γιατρός, νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Ανατολικής Αττικής, με θέμα: «Η οδύσσεια των ΧΥΤΑ στην Αττική». Ο βουλευτής Αττικής του ΚΚΕ Δήμος Κουμπούρης με θέμα «Περιβάλλον και ποιότητα ζωής - Οι θέσεις του ΚΚΕ».

Αναβλήθηκε η δίκη του Στ. Μπενετάτου

Αναβλήθηκε τελικά χτες η δίκη του δημάρχου Νίκαιας Στέλιου Μπενετάτου λόγω της απεργίας των δικαστικών υπαλλήλων. Ο δήμαρχος επρόκειτο να δικαστεί μαζί με τον αντιδήμαρχο Γιάννη Αγγελινιάδη, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Σταύρο Κορομπίλη και τρεις εργαζόμενους του δήμου, επειδή μαζί με κατοίκους και μαζικούς φορείς της πόλης απενεργοποίησαν το Φλεβάρη του 2004 κεραία κινητής τηλεφωνίας που είχε στηθεί επί της οδού Ανωγείων 24 στη Νίκαια.

Στη Μόσχα ο Κ. Καραμανλής

Την επίσκεψη του Κ. Καραμανλή στη Μόσχα στις 17-19 του μήνα ανακοίνωσε και επίσημα χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η επίσημη επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού γίνεται μετά από πρόσκληση του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλ. Πούτιν, διευκρίνισε ο Θ. Ρουσόπουλος, επισημαίνοντας ότι κατά τη διάρκεια των προγραμματισμένων συνομιλιών «θα συζητηθεί ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων διμερούς χαρακτήρα, με ιδιαίτερο βάρος στον ενεργειακό τομέα, καθώς και τα επίκαιρα διεθνή θέματα που παρουσιάζουν αμοιβαίο ενδιαφέρον». Οπως είναι γνωστό, η ελληνική κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τους δύο ρωσικούς αγωγούς μεταφοράς ενέργειας (τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης και τον αγωγό φυσικού αερίου «Σάουθ Στριμ»), διεκδικώντας γεωπολιτικά και άλλα οφέλη από ένα αναβαθμισμένο ρόλο στο παιχνίδι των αγωγών. Ακριβώς γι' αυτό ο Κ. Καραμανλής κομίζει ως «δώρο» προς το Ρώσο πρόεδρο την πρόσφατη απόφαση του ΚΥΣΕΑ για αγορά 450 ρωσικών αρμάτων μάχης ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Σε ερώτηση αν έχουν οριστικοποιηθεί οι ημερομηνίες επίσκεψης του Κ. Καραμανλή στην Αγκυρα, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, δήλωσε ότι δεν έχει κάτι καινούριο να πει.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Νέα υποχώρηση του δικομματισμού

Περαιτέρω πτώση των ποσοστών των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, δείχνει η πρώτη μετά τις εκλογές του Σεπτέμβρη δημοσκόπηση της εταιρείας «GPO», για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού «MEGA». Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 33,8%, έναντι 31,1% για το ΠΑΣΟΚ (δηλαδή φαίνεται να χάνουν 8 και 7 μονάδες αντίστοιχα από τις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές). Ακολούθως «δίνουν» 8,5% στο ΚΚΕ, στον ΣΥΡΙΖΑ 6,1% και στο ΛΑ.Ο.Σ. 4,9%. Ενα 11,9% παρουσιάζεται αναποφάσιστο ή προσανατολισμένο στο λευκό και άκυρο, ενώ 3,7% ψηφίζουν «άλλο κόμμα».

To 63,3% των ερωτηθέντων κρίνει αρνητικά ή μάλλον αρνητικά το έργο της κυβέρνησης (36,4% θετικά ή μάλλον θετικά), ενώ το 81% κρίνει αρνητικά ή μάλλον αρνητικά το έργο της αξιωματικής αντιπολίτευσης (17,1% θετικά ή μάλλον θετικά).

Φθορά παρουσιάζει και η εικόνα του Κ. Καραμανλή, αφού το 48,4% των ερωτώμενων κρίνει τον πρωθυπουργό αρνητικά και μάλλον αρνητικά. Ωστόσο, πολύ μεγάλη είναι και η φθορά του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος κρίνεται αρνητικά και μάλλον αρνητικά σε ποσοστό 63%.

Εξ άλλου, οι εξαμηνιαίες τάσεις της MRB, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, έδωσαν για τη ΝΔ 34,6%, για το ΠΑΣΟΚ 32,2%, για το ΚΚΕ 8%, για τον ΣΥΡΙΖΑ 5,1% και για τον ΛΑ.Ο.Σ. 3,5%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ