ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΦΦΑΣ
Ο σοσιαλισμός προϋπόθεση για την ικανοποίηση των αναγκών

Εκδήλωση στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης για τα 90χρονα της Οχτωβριανής Επανάστασης

Η επικαιρότητα του σοσιαλισμού, η απήχηση των ιδεών του Μεγάλου Οχτώβρη στη νέα γενιά, στη σπουδάζουσα νεολαία, αναδείχτηκε μέσα από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χτες στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης για τα 90 χρόνια από την Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, με ομιλητή τον Χρήστο Κόφφα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο Χ. Κόφφας αναφέρθηκε στα επιτεύγματα του σοσιαλισμού σε όλους τους τομείς, στη συνεισφορά του στο παγκόσμιο κίνημα. Εδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της Παιδείας, της Επιστήμης, του Πολιτισμού.

Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο ρόλο της εργατικής τάξης και του κόμματός της, σημειώνοντας: «Μέσα από τη μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση επιβεβαιώθηκαν οι θέσεις του επιστημονικού κομμουνισμού για τον ιστορικό ρόλο της εργατικής τάξης και του κόμματός της. Επιβεβαιώθηκε και ισχύει η οργανωτική, πολιτική και ιδεολογική αυτοτέλεια του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Οι θεωρίες για τη δημιουργία νέων οργανωτικών υποκειμένων, τύπου φόρουμ, που μιλούν για κανόνες ρύθμισης και εξανθρωπισμού της "παγκοσμιοποίησης" υπέρ των φτωχών, αποσκοπούν στο να αποτρέψουν αυτό που αντικειμενικά ισχύει και σήμερα. Οτι η ταξική πάλη, η πάλη ενάντια στα μονοπώλια, τον ιμπεριαλισμό, έχει στην πράξη αντικαπιταλιστικό χαρακτήρα, οδηγεί στο σοσιαλισμό, στη σοσιαλιστική επανάσταση».

Σπουδαστές παρακολουθούν την ομιλίατου Χρ. Κόφφαστη χτεσινή εκδήλωσηστα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Σπουδαστές παρακολουθούν την ομιλίατου Χρ. Κόφφαστη χτεσινή εκδήλωσηστα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Τόνισε ότι «κάθε μέρα, κάθε στιγμή, ο αγώνας για κάθε λαϊκό πρόβλημα προβάλλει την ανάγκη να δεθεί με την πάλη για τη συγκρότηση του Αντιμονοπωλιακού Αντιιμπεριαλιστικού Λαϊκού Μετώπου πάλης που αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ανατροπή της εξουσίας και της κυριαρχίας των μονοπωλίων για τη λαϊκή, τη σοσιαλιστική εξουσία. Ωστε να γίνουν κοινωνική περιουσία τα πιο σύγχρονα δημιουργήματα της εργασίας, τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής».

Και ξεκαθάρισε: «Για το ΚΚΕ αυτές οι κοινωνικές σχέσεις, η κοινωνική ιδιοκτησία, ο κεντρικός σχεδιασμός, η ικανοποίηση των υλικών και πολιτιστικών αναγκών σε όλο και ανώτερο επίπεδο, η προσωπική ευθύνη στην κοινωνική εργασία, αλλά και ο εργατικός κοινωνικός έλεγχος είναι η ουσία του σοσιαλισμού».

ΚΑΡΟΛΟΥΣ ΒΙΜΕΡ
Βιώνουμε μια εξαιρετική στιγμή στη Βενεζουέλα

Εκδήλωση αλληλεγγύης της ΚΝΕ στη Νομική Σχολή της Αθήνας

Για την κατάσταση και τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα και τη Λατινική Αμερική και για τους αγώνες των λαών της περιοχής συζήτησαν φοιτητές και φοιτήτριες με τον Καρόλους Βίμερ, μέλος του ΠΓ και υπεύθυνο των Διεθνών Σχέσεων του ΚΚ Βενεζουέλας και βουλευτή του Λατινοαμερικάνικου Κοινοβουλίου στη χτεσινή εκδήλωση αλληλεγγύης που διοργάνωσε η ΚΝΕ στη Νομική Σχολή Αθήνας. Το στίγμα της συζήτησης έδινε το πανό της ΚΝΕ: «Αλληλεγγύη στο λαό της Βενεζουέλας ενάντια στην επίθεση του ιμπεριαλισμού».

Το αμφιθέατρο γέμισε από νέους που παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την ομιλία του Καρόλους Βίμερ και τον «βομβάρδισαν» με ερωτήσεις πυροδοτώντας μια πλούσια συζήτηση για τις θέσεις του ΚΚ Βενεζουέλας, την πολιτική κατάσταση στη χώρα, την κατάσταση στην παιδεία και τους αγώνες του λαού και των εργαζομένων. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η πρέσβειρα της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα Μαρία Ινες Φονσέκα καθώς και αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ με επικεφαλής το Γιάννη Πρωτούλη, γραμματέα του ΚΣ και βουλευτή του Κόμματος.

Περιγράφοντας την κατάσταση στη Λατινική Αμερική ο Κ. Βίμερ επισήμανε: «βιώνουμε μια εξαιρετική στιγμή στη Βενεζουέλα και τη Λατινική Αμερική. Εξαιρετική, με την έννοια ότι οι λαοί αποφάσισαν να αλλάξουν ριζικά την κατάσταση της ζωής τους σε ό,τι αφορά την κοινωνική αδικία. Δραστήρια, με την έννοια ότι εντάσσονται στην αντιιμπεριαλιστική πάλη. Το ενδιαφέρον και νέο στοιχείο που υπάρχει, είναι ότι αυτή την περίοδο διεξάγονται πολλές διαφορετικές επαναστατικές μάχες στη Λατινική Αμερική». Αναφερόμενος, στο πρόσφατο δημοψήφισμα που έγινε στη Βενεζουέλα, σημείωσε: «ήταν ένα δημοψήφισμα για ένα Σύνταγμα το οποίο κατοχύρωνε το σοσιαλιστικό δρόμο για τη χώρα. Οπωσδήποτε, για τους επαναστάτες, για τους κομμουνιστές είναι ευχάριστο να μιλάνε και βεβαίως να αγωνίζονται για το σοσιαλισμό. Ομως γνωρίζουμε ακριβώς γι' αυτό, ότι ο σοσιαλισμός δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να φτιάξεις με διατάγματα».

Στον «Ριζοσπάστη» ο Κ. Βίμερ

Σε πολύ θερμό και συντροφικό κλίμα, υποδεχτήκαμε χτες στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας μας τον σύντροφο Καρόλους Βίμερ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Βενεζουέλας και βουλευτή του Λατινοαμερικάνικου Κοινοβουλίου, που συνεχίζει την επίσκεψη στη χώρα μας μετά από πρόσκληση της ΚΕ του ΚΚΕ. Τον συνόδευε ο Νίκος Σερετάκης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος, και τον καλωσόρισε ο Στέφανος Λουκάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, εκδότης και διευθυντής της εφημερίδας. Στην εκτενή συζήτηση με τη Συντακτική Επιτροπή του «Ριζοσπάστη», έγινε αναφορά στην ιστορία και στη σημερινή παρουσία της εφημερίδας και αλληλοενημέρωση για τις εξελίξεις στις δύο χώρες. Και από τις δύο πλευρές, επισημάνθηκε η σημασία που έχουν ο Τύπος και τα ΜΜΕ για το Κομμουνιστικό Κόμμα στην πάλη για την ανατροπή του εκμεταλλευτικού συστήματος. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην κατάσταση στη Βενεζουέλα, στον αγώνα που δίνει ο λαός της ενάντια στην ντόπια αντίδραση και τον ιμπεριαλισμό και επισημάνθηκε η προσπάθεια που κάνει το ΚΚ Βενεζουέλας για να στεριώσει και ισχυροποιηθεί η Μπολιβαριανή Διαδικασία στην προοπτική του σοσιαλισμού. Τονίστηκε ιδιαίτερα η προετοιμασία που κάνει το ΚΚ Βενεζουέλας για να είναι έτοιμο για όλες τις μορφές πάλης. Ο Κ. Βίμερ στη συνέχεια περιηγήθηκε στα τμήματα της εφημερίδας αντάλλαξε μια κουβέντα με τους συντάκτες της, ενώ ευχαρίστησε ιδιαίτερα για το δώρο που του έκανε η εφημερίδα, το Λεύκωμα με τα παράνομα φύλλα του «Ριζοσπάστη» της περιόδου της γερμανικής κατοχής.

Σήμερα η εκδήλωση της ΚΟΑ

Σήμερα Τετάρτη, ο Καρόλους Βίμερ, μέλος του ΠΓ, υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων και βουλευτής του ΚΚ Βενεζουέλας στο Λατινοαμερικάνικο Κοινοβούλιο, θα μιλήσει στις 7 μ.μ. σε εκδήλωση της ΚΟΑ, στην αίθουσα συνεδρίων της έδρας της ΚΕ στον Περισσό.

Στην Ελλάδα ανήκει πλέον και τυπικά η κυριότητα του ρωσικής προέλευσης αντιαεροπορικού συστήματος S-300, που αρχικά είχε αγοραστεί από την κυπριακή κυβέρνηση και τελικά εγκαταστάθηκε στην ανατολική Κρήτη, μετά τη διακρατική συμφωνία, την οποία υπέγραψαν χτες οι υπουργοί Αμυνας Ελλάδας και Κύπρου Χ. Πασιαρδής και Ε. Μεϊμαράκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ