ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ
Με ελιγμούς και δημαγωγία ο αποχαρακτηρισμός

Επιταχύνεται η αντεργατική ρύθμιση για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, ενώ άμεσα αναμένεται και το πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής

Παρά την αποδεδειγμένη επικινδυνότητα της εργασίας, δεκάδες ειδικότητες στους ΟΤΑ μένουν εκτός ΒΑΕ ή εντάσσονται με αποτρεπτικούς για τους εργαζόμενους όρους

Motion Team

Παρά την αποδεδειγμένη επικινδυνότητα της εργασίας, δεκάδες ειδικότητες στους ΟΤΑ μένουν εκτός ΒΑΕ ή εντάσσονται με αποτρεπτικούς για τους εργαζόμενους όρους
Την ώρα που η Επιτροπή για την αναθεώρηση της λίστας των ΒΑΕ συνεχίζει τις αλλεπάλληλες συνεδριάσεις της για να προωθηθεί το πετσόκομμα δικαιωμάτων, η νέα υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη Πετραλιά - η οποία χτες συναντήθηκε με την Επιτροπή - έκανε γνωστό ότι πρόκειται να υπογράψει την τροπολογία για τα ΒΑΕ των εργαζόμενων στους ΟΤΑ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, η Επιτροπή ζήτησε παράταση για τη σύνταξη του πορίσματος για τα ΒΑΕ (πρέπει να παραδοθεί μέχρι το τέλος του μήνα), ενώ την άλλη βδομάδα αναμένεται νέα συνάντηση με την υπουργό Απασχόλησης, η οποία συνεχίζει τις επαφές με τους «κοινωνικούς εταίρους».

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει εντυπώσεις και να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζόμενων, είναι προφανής. Η τροπολογία που έχει ήδη συνταχθεί και συμφωνηθεί με τις πλειοψηφίες σε ΠΟΕ ΟΤΑ και ΠΟΠ ΟΤΑ από τον περασμένο Νοέμβρη, είναι ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων.

Δεν καλύπτει τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων σε πραγματικά Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα, επιβάλλει βαρύ επασφάλιστρο για τους ήδη εργαζόμενους σε ειδικότητες και κλάδους που εντάσσονται, ενώ εμμέσως προχωρά και σε «αποχαρακτηρισμό» επαγγελμάτων, αφού δεν περιλαμβάνει μια σειρά επαγγέλματα και ειδικότητες που περιέχονται ακόμα και σε αυτόν τον παρωχημένο Κανονισμό του ΙΚΑ.

Σημειώνεται ότι με την τροπολογία αυτή ουσιαστικά επαναφέρονται διατάξεις του νόμου 2703/99, με τον οποίο, εξαιτίας της αναδρομικής πληρωμής ασφαλίστρων στην οποία υποχρεώνονταν οι εργαζόμενοι που εντάσσονταν στα ΒΑΕ, τελικά οι εργαζόμενοι δεν έκαναν χρήση του. Ο περιορισμός στο αναδρομικό χαράτσι μέχρι το 1999 και πάλι δε θα επιτρέψει σε μεγάλο αριθμό εργαζομένων να ενταχθούν, με δεδομένο το σημερινό επίπεδο μισθών.

Η τροπολογία

Με την έγκριση των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών η τροπολογία όπως διατυπώθηκε ήδη από τον περασμένο Νοέμβρη και προωθεί η κυβέρνηση προβλέπει μεταξύ άλλων:

  • Τον αποχαρακτηρισμό επαγγελμάτων, αφού δεν αναγνωρίζει ούτε τα όσα προβλέπει ακόμα και ο παρωχημένος Κανονισμός ΒΑΕ του ΙΚΑ. Ενδεικτικά, για οικοδόμους εργαζόμενους στους ΟΤΑ αναγνωρίζει ως ΒΑΕ μόνο δύο από τις 18 ειδικότητες του κλάδου, ενώ αφήνει εντελώς απ' έξω εργαζόμενους που απασχολούνται σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και αλλού.
  • Βάζει τους εργαζόμενους να πληρώσουν για τα ΒΑΕ - και μάλιστα χωρίς καμιά συμμετοχή του κράτους και των δήμων - επιβάλλοντας βαρύ επασφάλιστρο για όσους ενταχθούν (κρατήσεις 4,3% επί του βασικού μισθού και του ειδικού επιδόματος). Το οποίο γίνεται ακόμα βαρύτερο για τους παλαιότερους εργαζόμενους που θα πρέπει να το καταβάλλουν και αναδρομικά (η αναδρομικότητα φθάνει μέχρι και το 1999).
  • Επιπλέον, για όσους συνταξιοδοτηθούν με βάση το καθεστώς των ΒΑΕ, η σύνταξη που θα πάρουν δε θα είναι πλήρης, αλλά πολύ μικρότερη με βάση τα χρόνια υπηρεσίας.
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Σε ιδιώτες και η θέρμανση

Πατώντας στις ελλείψεις που η ίδια η αντιλαϊκή πολιτική δημιουργεί, η κυβέρνηση εκχώρησε τη λειτουργία του καλοριφέρ σε ιδιωτική εταιρεία, μετά το σάλο που προκάλεσε η μη λειτουργία της θέρμανσης τα βράδια

Τα άγρια χαράτσια των ασθενών στα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία χρησιμοποιεί η κυβέρνηση στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» για να πληρώσει ιδιωτική εταιρεία - αντί να προσλάβει μόνιμο προσωπικό - που θα διασφαλίσει τη διαρκή θέρμανση του νοσοκομείου.

Το καλοριφέρ του «Ευαγγελισμού» λειτουργεί μόνο τα βράδια της μεγάλης εφημερίας - δηλαδή κάθε τέταρτο βράδυ - λόγω έλλειψης προσωπικού! Τις άλλες μέρες, οι νύχτες είναι παγωμένες, καθώς οι κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας οδήγησαν στη διάλυση των τεχνικών υπηρεσιών των νοσοκομείων, επειδή δεν έκαναν προσλήψεις για τις θέσεις όπου οι εργαζόμενοι συνταξιοδοτήθηκαν.

Στον «Ευαγγελισμό» είναι κενές 80 θέσεις στην Τεχνική Υπηρεσία και απέμειναν μόνο μόλις τέσσερις θερμαστές. Το Σωματείο των Εργαζομένων είχε προειδοποιήσει απ' τον Οκτώβριο ότι θα έρθουν οι παγωμένες νύχτες καθώς δύο θερμαστές θα έβγαιναν - όπως και έγινε - στη σύνταξη. Υπήρχε η προκήρυξη μιας θέσης -που δεν ολοκληρώθηκε όμως - μέσω του ΑΣΕΠ, ενώ δύο τραυματιοφορείς προσφέρθηκαν - και μετεκπαιδεύτηκαν - για θερμαστές. Ομως η 24ωρη θέρμανση, με αυτό το προσωπικό, δε διασφαλίστηκε.

Ετσι χτες, και ύστερα από το θόρυβο που ξεσηκώθηκε, η Α' Διοίκηση Υγειονομικών Υπηρεσιών (Α' ΔΥΠΕ) αποφάσισε να αναθέσει σε μια ιδιωτική εταιρεία και για μια βάρδια τη λειτουργία του καλοριφέρ με 70.000 ευρώ το χρόνο, που προέρχονται απ' τα έσοδα των ιδιωτικών ιατρείων. Προέκρινε, δηλαδή, την ιδιωτικοποίηση μιας ακόμα υπηρεσίας, χρησιμοποιώντας ως αιτία τα αποτελέσματα των περικοπών της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης στα νοσοκομεία. Το κονδύλι των 70.000 ευρώ επαρκούσε για την πρόσληψη τεσσάρων μόνιμων θερμαστών με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Η ειδοποιός διαφορά της χτεσινής εκχώρησης είναι ότι πληρώνεται με τις εισπράξεις απ' τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία - με το τριπλοχαράτσι δηλαδή των ασφαλισμένων, μετά τους γενικούς φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Στα απογευματινά ιατρεία οι ασθενείς πληρώνουν από 70 - 150 ευρώ για επίσκεψη και ο «Ευαγγελισμός» το 2006 εισέπραξε ένα εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, ο «Ευαγγελισμός» χρησιμοποιεί χρήματα απ' τα απογευματινά ιατρεία για τέταρτη φορά για παρόμοιο σκοπό. Είχαν προηγηθεί οι πληρωμές σε ιδιωτικές εταιρείες για τη μηχανοργάνωση και τη μηχανογράφηση, την εκκαθάριση τιμολογίων προμηθευτών καθώς και για την πληρωμή των ίδιων των προμηθευτών. Τέλος, στελέχη της Διοίκησης του «Ευαγγελισμού», πειθαρχώντας στην κυβερνητική πολιτική, μιλούσαν για έγκληση συνδικαλιστών που ανέδειξαν το πρόβλημα και έκαναν δηλώσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης...

ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΜΜΕ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ
Αναγκαιότητα η πάλη με όλους τους εργάτες

Μαζικό το μπλοκ του ΠΑΜΕ στην προχτεσινή συγκέντρωση

Συνέχεια στον απεργιακό αγώνα ενάντια στα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης έδωσαν την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες. Στην απεργία συμμετείχαν δημοσιογράφοι, γιατροί, δικηγόροι, τεχνικοί, οδοντίατροι, κτηνίατροι, συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί και δικαστικοί επιμελητές. Στη συγκέντρωση στα Προπύλαια πήραν μέρος με τα πανό των συλλόγων τους οι φοιτητές του Πολυτεχνείου, της Νομικής και του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ.

Ενάντια στην εκφρασμένη προσπάθεια των συνδικαλιστικών δυνάμεων που πλειοψηφούν σε όλους τους παραπάνω κλάδους να περιορίσουν τον αγώνα σε στενά συντεχνιακά πλαίσια και σε αιτήματα ανώδυνα για την κυβέρνηση και την εργοδοσία, εργαζόμενοι και συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ έδωσαν το δικό τους στίγμα στην απεργιακή συγκέντρωση και στην πορεία, συγκροτώντας ένα μαζικό και μαχητικό μπλοκ.

Λίγο πριν, στη συγκέντρωση, οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες είχαν ομόφωνα αρνηθεί να δώσουν το λόγο σε εκπροσώπους της «Πανεπιστημονικής» και των άλλων αγωνιστικών παρατάξεων στους κλάδους που απεργούσαν.

Στόχος τους, ήταν να περιοριστούν οι ομιλίες σε μια προκλητική παράκληση προς την κυβέρνηση να μην πειράξει τα Ταμεία των επιστημόνων και να επανεξετάσει τα σχέδιά της για τους λεγόμενους «υγιείς» ασφαλιστικούς οργανισμούς. Μια επιχειρηματολογία που αντικειμενικά βοηθάει την κυβέρνηση όχι μόνο να ελιχθεί και να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους, αλλά και να διασπάσει τον αναγκαίο κοινό ταξικό αγώνα, να αποτρέψει τη ριζοσπαστικοποίησή του.

Με τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση, οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, απαίτησαν κλιμάκωση του αγώνα μαζί με όλους τους εργάτες και υπάλληλους, με διεκδικήσεις που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και πραγματικές τους ανάγκες. Με τα συνθήματα και τα πανό τους κάλεσαν τους συναδέλφους τους σε κλιμάκωση της πάλης, για να μην περάσουν τα νέα μέτρα, να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, να βρεθούν στο προσκήνιο διεκδικήσεις αντίστοιχες των αναγκών της εργατικής λαϊκής οικογένειας, να πληρώσουν για την Ασφάλιση κράτος και εργοδοσία.

Στην απεργιακή συγκέντρωση παραβρέθηκαν εκ μέρους του ΚΚΕ ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος και η Εύα Μελά, επίσης βουλευτής του Κόμματος. Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία προς το υπουργείο Απασχόλησης στη Σταδίου, όπου εκπρόσωποι της πλειοψηφίας συναντήθηκαν με τη νέα υπουργό Απασχόλησης, και τη Βουλή. Χτες, οι απεργιακές κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν με αποχή των δικηγόρων από την εργασία τους και τρίωρη στάση των δημοσιογράφων.

ΚΝΕ - ΛΑΡΙΣΑ
Καμπάνια για την ανασφάλιστη εργασία

Τρίμηνη καμπάνια με θέμα την ανασφάλιστη εργασία ξεκινάει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λάρισας της ΚΝΕ. Η καμπάνια θα παρουσιαστεί σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στις 11.30 το πρωί, στα γραφεία της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ (Πανός 9, 2ος όροφος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ