ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η εκμετάλλευση αγκαλιάζει όλο και περισσότερα στρώματα
  • Η χτεσινή παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό
  • Απορρίπτουμε τη λογική του πτωχοκομείου
  • Τροφοδότης του μεγάλου κεφαλαίου είναι ο κρατικός προϋπολογισμός

Eurokinissi

Δε δοκιμάσαμε καμία έκπληξη και από το φετινό προϋπολογισμό, αφού κάθε χρόνος σημαίνει και καινούργιος κατήφορος, τόνισε στην ομιλία της χτες το βράδυ στη Βουλή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, υπογραμμίζοντας ότι έρχονται νέα μέτρα που θα ενισχύσουν την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Αντίθετα, είπε, η κυβέρνηση λέει ψευδώς στον ελληνικό λαό ότι θα βελτιωθεί η κατάστασή του μετά από 10 ή 20 χρόνια, την ίδια στιγμή που δεν περνάει ώρα που να μην παίρνονται μέτρα τα οποία πισωγυρίζουν τη ζωή των εργαζομένων. Τείνει, είπε, να θυμίζει πλέον τη δεκαετία του 1950 το επίπεδο της ζωής των εργαζομένων, αφού η επίθεση είναι ολόπλευρη και δεν αφορά μόνο τους μισθούς λιτότητας. Δίπλα στη λιτότητα καταργούνται κατακτήσεις και δικαιώματα δεκαετιών και κατεδαφίζεται το Ασφαλιστικό, αφού είναι φανερή η επιδίωξη να φθάσει η ηλικία συνταξιοδότησης ακόμα και πάνω από τα 70 χρόνια.

Η Αλ. Παπαρήγα εκτίμησε ότι η ταξική εκμετάλλευση αγκαλιάζει όλο και περισσότερα στρώματα όπως οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίοι αγρότες. Ο προϋπολογισμός, συνέχισε, είναι ταξικός και έχει υπόβαθρο και ηλικιακό και κοινωνικό, αφού πλήττει κυρίως τις γυναίκες και τους νέους. Χαρακτήρισε πρόκληση τη σύσταση του «Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής» και εξέφρασε την αγανάκτησή της για αυτούς τους λεγόμενους «κουμπαράδες των φτωχών». Αμφισβήτησε, δε, τα επίσημα στοιχεία για το ποσοστό φτώχειας στη χώρα μας, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται φτωχός όποιος έχει 5.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα και να μην είναι φτωχός όποιος έχει εισόδημα 6.000 ευρώ. Ή να είναι φτωχή μια οικογένεια με ετήσιο εισόδημα 11.000 ευρώ και να μην είναι φτωχή μια οικογένεια με εισόδημα 12.000 ευρώ. Με βάση την πραγματικότητα, τόνισε, το ποσοστό της φτώχειας στη χώρα μας είναι αρκετά μεγαλύτερο από αυτό που ανακοινώνεται επίσημα. Απορρίπτουμε, συνέχισε, αυτές τις λογικές φτωχοκομείου χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είμαστε αλληλέγγυοι με αυτούς που αντιμετωπίζουν τη φτώχεια. Είναι πρόκληση, είπε, να δίνονται 1.000 ευρώ το χρόνο και αυτό να ονομάζεται «στοχευμένη δράση», για την αντιμετώπιση της φτώχειας. «Αποτελούν προσβολή στα θύματα της αντιλαϊκής πολιτικής τέτοιου είδους φιλόπτωχα ταμεία», είπε χαρακτηριστικά η Αλ. Παπαρήγα, αναφερόμενη και σε διάφορα άλλα «κοινωνικά προγράμματα», όπως η «βοήθεια στο σπίτι», για το οποίο έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση μόνο για τα επόμενα δύο χρόνια. Αυτό που χρειάζονται οι συνταξιούχοι, είπε, είναι αυξημένες συντάξεις και όχι να εξαρτώνται από τέτοιου είδους προγράμματα.

Συνειδητή παραπλάνηση

Σχολιάζοντας τα όσα ακούγονται και μέσα στη Βουλή για την «πρόκληση της παγκοσμιοποίησης», κατήγγειλε ότι αυτή η παγκοσμιοποίηση έχει αρνητικές συνέπειες μόνο για τους λαούς, ενώ αντίθετα έχει ευεργετικές, μόνο για το μεγάλο κεφάλαιο. Η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε και στα όσα κατά κόρον λένε τελευταία στελέχη του ΠΑΣΟΚ για την ύπαρξη αντίθεσης «κεφαλαίου και εργασίας» και τόνισε ότι αυτό αποτελεί προσπάθεια συνειδητής παραπλάνησης του ελληνικού λαού, αφού επιχειρεί να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ ως αντικαπιταλιστική δύναμη. Επίσης, είπε ότι ακούγονται συζητήσεις στα Μέσα Ενημέρωσης ανάμεσα σε στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την ανάγκη φορολόγησης των επιχειρήσεων, που μόνο ως αυτοκριτική μπορεί να θεωρηθεί, αφού το ΠΑΣΟΚ μείωσε τη φορολογία του κεφαλαίου από το 45% στο 35% και η ΝΔ το κατέβασε στο 25%!

Την ίδια στιγμή - είπε - βρίσκονται στο στόχαστρο οι αγώνες των εργαζομένων και είναι χαρακτηριστικό ότι στους διάφορους τρομονόμους αντιμετωπίζονται οι απεργίες των εργαζομένων ως τρομοκρατική ενέργεια, που σκοπό έχει τη φθορά των καπιταλιστών. Από την άλλη, είπε, ακούγονται συχνά εκφράσεις όπως «ακραίος ή άγριος καπιταλισμός» που παραγνωρίζουν ότι ο καπιταλισμός είναι ενιαίος και απλώς περνάει διάφορες φάσεις στην ανάπτυξή του. Σχολιάζοντας τα όσα λέγονται για την ...απέχθεια προς τα αραβικά κεφάλαια που επενδύονται στον ΟΤΕ, αναρωτήθηκε εάν τα άλλα κεφάλαια, της Αγγλίας ή της Σουηδίας για παράδειγμα, είναι καλά.

Εντονη κρατική παρέμβαση

Αναφερόμενη στην κριτική που ασκεί ο ΣΥΝ, ο οποίος διαπιστώνει απουσία κρατικής παρέμβασης στα θέματα της οικονομίας, τόνισε ότι η κρατική παρέμβαση είναι έντονη και αφορά τόσο στο χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων όσο και στη χορήγηση διάφορων χρυσοφόρων κινήτρων στο μεγάλο κεφάλαιο. Επικαλούμενη δημοσίευμα ξένης εφημερίδας εκτίμησε ότι το κεφάλαιο είναι κεφάλαιο, είτε είναι κρατικό, είτε ιδιωτικό, από όπου και αν προέρχεται και τη δράση του μπορεί να τη σταματήσει μόνο το εργατικό κίνημα.

Η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε και στις ιδιωτικοποιήσεις των πρώην ΔΕΚΟ που ξεκίνησαν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρόσχημα την περικοπή δαπανών που πλήρωνε ο ελληνικός λαός και αναρωτήθηκε για ποιο λόγο κάποιες από αυτές έγιναν προβληματικές. Υπενθύμισε ότι κάποτε το κράτος αγόρασε τις προβληματικές εταιρείες που τις είχαν καταχρεώσει οι ιδιοκτήτες τους, τις εξυγίανε και στη συνέχεια τις επέστρεψε σε αυτούς, με μειωμένη τιμή. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί, είπε, είναι ότι παραμένουν ακόμα εφτασφράγιστα μυστικά οι συμφωνίες του Ωνάση με το ελληνικό κράτος για την «Ολυμπιακή», ο φάκελος των ναυπηγείων ή οι διάφορες αγορές του Μποδοσάκη.

Σχετικά με τον προϋπολογισμό είπε ότι σε αυτόν τα διάφορα νούμερα είναι ονομαστικά και ανέφερε χαρακτηριστικά: Ορίζεται ότι η αύξηση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι 8,5%, την ίδια στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι η πραγματική αύξηση θα είναι κάτω και από τον πληθωρισμό, γύρω στο 3,5%. Επίσης, απουσιάζει κάθε κονδύλι για τη σύνταξη των δασικών χαρτών, αφού αυτοί θα γίνουν μετά το 2013, προκειμένου να προηγηθεί η αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος για τα δάση και να αποχαρακτηριστούν εκατομμύρια στρέμματα.

Η Αλ. Παπαρήγα κατήγγειλε ότι οδηγείται σε κλείσιμο ο ΕΛΓΑ, την ίδια στιγμή που οι πυρόπληκτοι έχουν ανάγκη από πραγματικές αποζημιώσεις. Τόνισε ότι οι πυρκαγιές του καλοκαιριού ήρθαν «κουτί» στην κυβέρνηση, αφού διευκολύνεται έτσι η πρόθεσή της να μειωθεί η αγροτική παραγωγή και να συγκεντρωθεί στα χέρια λίγων και να αναπτυχθούν διάφορες άλλες δραστηριότητες όπως για παράδειγμα «η εκτροφή βατράχων». Η αντιλαϊκή πολιτική φαίνεται και σε άλλους τομείς, είπε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ όπως για παράδειγμα στο Ταμείο των ελευθέρων επαγγελματιών που κατέληξε πάμφτωχο ή στην Αλιεία όπου καταστρέφονται οι ψαράδες και επιδοτούνται οι επιχειρηματίες των ιχθυοκαλλιεργειών.

Ολα αυτά, τόνισε, δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο κρατικός προϋπολογισμός είναι τροφοδότης του μεγάλου κεφαλαίου. Κάλεσε δε το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ που αναφέρονται στην αντίθεση κεφαλαίου - εργασίας να αποκαλύψουν όλο το μηχανισμό αυτής της αντίθεσης, να βοηθήσουν τον αγώνα όχι μόνο κατά της ΝΔ, αλλά συνολικά κατά των επιλογών που στηρίζουν το μεγάλο κεφάλαιο, και να στηρίξουν τους λαϊκούς αγώνες.

Απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, του υπενθύμισε ότι στο τέλος του 19ου αιώνα έγιναν αιματηροί αγώνες για να κατακτηθεί το οκτάωρο και όλον τον 20ό αιώνα με την αλματώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας, δεν έχει γίνει ακόμα πραγματικότητα το πραγματικό εφτάωρο. «Είναι παράλογο, στην αρχή του 21ου αιώνα οι εργαζόμενοι να ζητούν την καθιέρωση του εφτάωρου;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά η Αλ. Παπαρήγα.

Σχολιάζοντας τα διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν για συνεργασίες των κομμάτων, είπε ότι άσχετα από το νέο εκλογικό νόμο που θα έρθει στη Βουλή, με τον οποίο το ΚΚΕ διαφωνεί, ζητώντας απλή αναλογική, ένα τμήμα της αστικής τάξης προωθεί κυβερνήσεις συνεργασίας. Τα δίδυμα είπε είναι ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. και ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ και θα προσφερθούν στο λαό να διαλέξει. Ομως, κατέληξε, ο λαός πρέπει να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Με σθένος ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα

Τα εύσημα που παίρνει η κυβέρνηση από την ΕΕ και τα ιμπεριαλιστικά κέντρα επικαλέστηκε ο Κ. Καραμανλής, για να στηρίξει την αντιλαϊκή πολιτική

Επίδειξη πυγμής στη συνέχιση των αντιλαϊκών κυβερνητικών επιλογών θέλησε να κάνει από το βήμα της Βουλής με τη χθεσινή του ομιλία ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «θα συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις με σθένος» και «οι αλλαγές που χρειάζονται θα γίνουν», αφού «είναι η μόνη στρατηγική που δίνει σίγουρες λύσεις» και «είναι η μόνη επιλογή πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης».

Στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του δημόσιου τομέα, ξεκαθάρισε ότι «συνεχίζουμε τις μετοχοποιήσεις παίρνοντας όλα τα μέτρα που απαιτεί το εθνικό συμφέρον». Ειδικά για την «Ολυμπιακή Αεροπορία», υποστήριξε ότι η κυβέρνηση στοχεύει σε «μια υγιή Ολυμπιακή», ενώ για το θέμα είπε ότι «κινούμαστε σε πλαίσιο ευθύνης με ρητές δεσμεύσεις», ώστε «κανείς εργαζόμενος να μη μείνει χωρίς δουλιά» και «να διατηρηθεί η αεροπορική σύνδεση των νησιών μας».

Ειδικά για το Ασφαλιστικό, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει μια «ήπια και δίκαιη μεταρρύθμιση» που θα «απαλλάσσει το ασφαλιστικό σύστημα από τις αδικίες του παρελθόντος», με στόχο ένα «βιώσιμο σύστημα χωρίς να αυξάνονται τα γενικά όρια ηλικίας». Οπως ανέφερε, για το θέμα «συνεχίζουμε ευρύτατο κοινοβουλευτικό και δημόσιο διάλογο», του οποίου «η άρνηση αποτελεί συντηρητική πολιτική».

Ο πρωθυπουργός - επιβεβαιώνοντας το από πού εκπορεύονται οι κυβερνητικές επιλογές - δήλωσε ότι είναι επιτυχημένη η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, αφού «τόσο οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί όσο και η ΕΕ πιστοποιούν ότι η οικονομία μας απέκτησε στέρεες βάσεις και ανέκτησε την αξιοπιστία της», ενώ «οι άμεσες ξένες επενδύσεις διπλασιάστηκαν» και «η ναυτιλία διανύει τα καλύτερά της χρόνια». Πρόσθεσε ότι «βαδίσαμε σταθερά σε ένα περιβάλλον επιβράδυνσης και έκρηξης των τιμών του πετρελαίου».

Οσον αφορά την περίφημη ανάπτυξη, ο Κώστας Καραμανλής ήταν σαφής, λέγοντας ότι «στόχος είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας» που επιτυγχάνεται με την υλοποίηση του νέου αναπτυξιακού νόμου, ενώ παράλληλα προωθείται η «απλοποίηση των διαδικασιών για την ίδρυση επιχειρήσεων». Αναφορικά με την Παιδεία, επισήμανε ότι «επενδύουμε στην ποιοτική αναβάθμιση της Παιδείας» και «συνεχίζουμε τη μεταρρύθμιση», αφού «διευρύνεται η χρήση νέων τεχνολογιών και ενισχύεται η επαγγελματική εκπαίδευση». Για τα δημόσια έργα, ο πρωθυπουργός είπε ότι «το 82% των πόρων κατευθύνεται σε δράσεις εκτός Αττικής», ενώ υπάρχουν «αυξημένοι πόροι στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων», αφού «το πλαίσιο δράσης συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υλοποιεί έργα 3 δισεκατομμυρίων ευρώ».

Επιχειρώντας να καλύψει τις πολιτικές ξεκληρισμού της μικρομεσαίας αγροτιάς, ο Κώστας Καραμανλής δήλωσε ότι «ο αγρότης αποκτά σήμερα τη στήριξη που χρειάζεται για να γίνει επιχειρηματίας στη γη του», αφού «στηρίζεται η μεταποίηση των προϊόντων», ενώ «δίνουμε έμφαση στα σχέδια αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών» και «της βιολογικής γεωργίας».

Τέλος, ο Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι «κάποιοι ορθώνουν εμπόδια στις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος» με «πρακτικές ισοπέδωσης, παραπλάνησης και στείρας αντίδρασης», αφού «αρνούνται το διάλογο, τη συνεννόηση και τη συμμετοχή σε δράσεις ευθύνης». Ειδικά δε για το ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι «είναι πρόκληση να μιλάτε για "Ολυμπιακή", όταν και οι πέτρες ξέρουν τις βαρύτατες ευθύνες που έχετε», κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευσης για «ανέξοδο λαϊκισμό και αοριστολογίες» και «ανεύθυνη κινδυνολογία».

ΠΑΣΟΚ
Η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο...

Μάταιη αποδείχτηκε η προσπάθεια του Γ. Παπανδρέου να εντοπίσει πραγματικές διαφορές του κόμματός του από τη ΝΔ

Πίσω από έντονους χαρακτηρισμούς, σκανδαλολογία και κριτική στον τρόπο διαχείρισης, επιχείρησε να αποκρύψει τη σύμπλευση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ στις κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανικανότητα και κομματική εκμετάλλευση του δημόσιου τομέα, λέγοντας ότι «η χώρα έχει μπει σε αδιέξοδο», αφού «δεν υπάρχει σχέδιο για να πάει η χώρα μπροστά, δεν υπάρχει συνοχή στην κυβέρνηση, οι υπουργοί δε συνεννοούνται», επικρατεί «πελατειακή αντίληψη, αδιαφάνεια» και υπάρχει «λογική κοντόφθαλμη και εσωστρεφής». Οπως είπε, η κυβέρνηση «δεν μπορεί να εγγυηθεί την αυτονομία και τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών», ούτε και είναι ικανή να κάνει μεταρρυθμίσεις. Ειδικά για τον προϋπολογισμό, υποστήριξε ότι πρέπει να συντάσσεται με «συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων και της κοινωνίας των πολιτών» και «με χρήση προηγμένων μεθόδων μέτρησης».

Χαρακτηριστική της υποκρισίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν η αναφορά του Γ. Παπανδρέου στα ευρωπαϊκά προγράμματα STAGE, τα οποία θεσμοθέτησε το ΠΑΣΟΚ, όπου επισήμανε ότι «εσείς χρησιμοποιείται ασύστολα τα προγράμματα STAGE για ανασφάλιστη εργασία και κομματική εκμετάλλευση, ενώ είναι για εκπαίδευση».

Ειδικά για το Ασφαλιστικό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, παρότι επικαλέστηκε τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των εργαζομένων, σε τίποτε δεν αμφισβήτησε την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής. Επέρριψε στην κυβέρνηση ότι «εν μέσω προϋπολογισμού έχουμε αλλαγή του πιο βασικού σας υπουργού» και θέτοντας το θέμα του αν «θα μας απαντήσει ο υπουργός Οικονομίας πώς θα διαχειριστεί τα αποθεματικά των ενοποιημένων ταμείων;». Τάχθηκε ευθέως υπέρ του νόμου Ρέππα, σημειώνοντας πως «με το νόμο Ρέππα ωφελήθηκε η συντριπτική πλειοψηφία εργαζομένων και συνταξιούχων», προσθέτοντας «εάν εφάρμοζαν το νόμο Ρέππα στο σύνολό του δε θα είχαμε αδιέξοδα». Στην ίδια λογική υποστήριξε ότι για τα ασφαλιστικά ταμεία «πρωτεύοντως το θέμα είναι των πόρων και όχι των παροχών», ζητώντας «ενοποιήσεις ταμείων με αξιόπιστες αναλογιστικές μελέτες». Επίσης ζήτησε εκ νέου εξεταστική «για το σκάνδαλο των ομολόγων».

Επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «οι ελληνικές τράπεζες είναι οι πιο κερδοφόρες στην ΕΕ», αποκτώντας «κέρδη στις πλάτες των συμπολιτών μας. Οι Ελληνες είναι χρεωμένοι 90 δισεκατομμύρια». Ειδικά για το θέμα των ΔΕΚΟ, χωρίς να αμφισβητήσει την πολιτική της παράδοσής τους στο ιδιωτικό κεφάλαιο, ο Γ. Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ της «κερδοφορίας» με «οικοδόμηση στρατηγικών συμμαχιών», κατηγορώντας την κυβέρνηση για «εκχωρήσεις με αποικιοκρατικούς όρους». Ιδιαίτερα, μάλιστα, για το θέμα της «Ολυμπιακής» ζήτησε να υπάρξει «μεικτό σχήμα με συμμετοχή δημόσιων και ιδιωτικών κεφαλαίων» με «κοινωνικό συμβόλαιο όπου όλοι οι συντελεστές θα συμβάλλουν».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειψε να προσπαθήσει να εγκλωβίσει συνειδήσεις, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα του έχει «ριζοσπαστική πρόταση», «δεν είμαστε ίδιοι με τη ΝΔ» και ότι «οποίος προπαγανδίζει ότι είμαστε ίδιοι είτε από τα δεξιά είτε με αριστερή φρασεολογία διαιωνίζει τη συντήρηση» και «γίνεται συνώνυμος με τη μοιρολατρία».

ΣΥΝ
Δε θέλαμε να συγκλίνει το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ

Στη γραμμή των αυταπατών για το ρόλο του ΠΑΣΟΚ ο Αλ. Αλαβάνος

Κατηγορώντας την κυβέρνηση για «θατσερισμό» και καλλιεργώντας αυταπάτες με ερωτήματα προς το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να ...αποσαφηνίσει τις θέσεις του για το δημόσιο χαρακτήρα των ΔΕΚΟ και την κοινωνική ασφάλιση, εμφανίστηκε χτες στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος.

Κατηγόρησε τη ΝΔ λέγοντας πως «ζείτε την εποχή του 1970 με τις αντιλήψεις της Θάτσερ» και μιλώντας για «στάση μηδενισμού απέναντι στη δημόσια περιουσία». Για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων ο πρόεδρος του ΣΥΝ υποστήριξε ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει ευθύνες και πρέπει να τις αναλάβει και να πει τι πραγματικά σημαίνει δημόσιος τομέας». Εμμένοντας στη λογική των αυταπατών σχετικά με το ρόλο του ΠΑΣΟΚ, ο Αλ. Αλαβάνος είπε «εμείς δε θα θέλαμε το ΠΑΣΟΚ να συγκλίνει με την κυβέρνηση», ενώ ζήτησε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου να πάρει θέση ενάντια στη νομοθεσία της κυβέρνησης Σημίτη (νόμος Ρέππα) για το Ασφαλιστικό.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατηγόρησε τη ΝΔ λέγοντας ότι είναι «μια κυβέρνηση μειοψηφίας που έρχεται σε αντίθεση με τις προσδοκίες και τα συμφέροντα των πολιτών», έκανε λόγο για «σύστημα δικομματισμού με ψεύτικες πλειοψηφίες» και διαπίστωσε «κοινωνική δυναμική που μπορεί να μας οδηγήσει σε αισιόδοξες εξελίξεις». Επίσης, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι «βλέπουμε μια κυβέρνηση που απουσιάζει από την παγκόσμια σύνοδο για την κλιματική αλλαγή, ενώ έχασε το μεγαλύτερο μέρος του δασικού του πλούτου», προσθέτοντας ότι «θα περίμενε κανείς από μια κυβέρνηση να μην κοιμάται και να σκέπτεται» και «να πάρει μέτρα για την ακρίβεια και να στηρίξει το κοινωνικό κράτος» καθώς και «να δώσει προοπτικές και δυνατότητες στις νέες γενιές».

Ολόκληρη η ομιλία στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη»

Ολόκληρο το κείμενο της χτεσινής ομιλίας της Αλέκας Παπαρήγα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό, θα δημοσιευτεί στο «Ρ» της Κυριακής.

«Ναι σε όλα» από τους βουλευτές της ΝΔ

Με τη θετική ψήφο, των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, ολοκληρώθηκε χτες μετά τα μεσάνυχτα στη Βουλή η πενθήμερη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2008. Είχαν προηγηθεί οι παρεμβάσεις των αρχηγών των κομμάτων και οι τελικές τοποθετήσεις υπουργών της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το προεδρείο, στην ψηφοφορία πήραν μέρος ------ βουλευτές. Υπέρ του προϋπολογισμού ψήφισαν ---------- βουλευτές της ΝΔ και κατά --- βουλευτές της αντιπολίτευσης.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ
Στα συνήθη λαϊκίστικα πρότυπα

Στα συνήθη λαϊκίστικα πρότυπα κινήθηκε η παρέμβαση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ, Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος ζήτησε αλλαγή του τρόπου σύνταξης του προϋπολογισμού προκειμένου οι δαπάνες των υπουργείων να μην εξαρτώνται από τις σχέσεις των υπουργών με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας. Επίσης έκανε λόγο για εφοριακούς που «είναι κουμπάροι πραιτοριανών του υπουργού Οικονομίας», υποστηρίζοντας ότι για τέτοιους λόγους δεν εισπράττεται ο ΦΠΑ και σήμερα η κυβέρνηση σχεδιάζει την αύξησή του. Οσον αφορά τα δημόσια έργα που ανατίθενται σε ιδιώτες, ζήτησε να «δίνονται σε ελληνικά χέρια, να τα δώσουμε σε ελληνικές εταιρείες» μέσω διαγωνισμών... Επίσης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση επειδή δεν πραγματοποιεί τις προεκλογικές της υποσχέσεις λέγοντας πως «αναλάβατε δεσμεύσεις που δεν τηρήσατε», την ίδια ώρα που «σας χωρίζουν από τη μη ύπαρξη αυτοδυναμίας μόλις 27.000 ψήφοι».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ