ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ - ΟΗΕ - ΕΕ
Βλέπουν το αδιέξοδο στον ΟΗΕ σαν «ευκαιρία»...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Σαν «επιτυχία» προέβαλαν χτες Ευρωπαίοι και Αμερικανοί διπλωματικοί αξιωματούχοι την προχτεσινή άκαρπη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου. Είδαν, δηλαδή, το χάσμα ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα (που εκείνοι προκάλεσαν και τροφοδοτούν) σαν ευκαιρία για να προωθήσουν τα σχέδιά τους για απόσχιση της επαρχίας απ' τη σερβική επικράτεια, βάζοντας ήδη στα σκαριά τη νομικίστικη φόρμουλα με την οποία θα τα επενδύσουν... Η κοσσοβάρικη εφημερίδα «Μπότα-Σοτ» έγραφε χτες χαρακτηριστικά ότι η απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας θα μπορούσε να δώσει το νομικό πρόσχημα για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, επειδή τάχα η σαφής αναφορά για παραμονή της επαρχίας «εντός της σερβικής επικράτειας» αναφέρεται στο προοίμιο της απόφασης! Παράλληλα, διπλωματικές πηγές στην ΕΕ προωθούν αυτό το σενάριο για να μπορέσουν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα: Δηλαδή τη για μία ακόμη φορά παραβίαση του διεθνούς δικαίου για αντικατάσταση της σημερινής διοίκησης του ΟΗΕ από την ευρωενωσιακή αποστολή 1.800 αξιωματούχων, που μεταξύ άλλων σχεδιάζεται να εμπλουτιστεί με πιθανή συμμετοχή του ΟΑΣΕ και την «υποστήριξη» ευαγών ιδρυμάτων, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα...

Είναι εξίσου χαρακτηριστικό πως στην προχτεσινή συνεδρίαση του (υπό ιταλικής προεδρίας...) Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ οι πέντε ευρωενωσιακές χώρες που συμμετείχαν (Γαλλία, Βρετανία, Σλοβακία, Ιταλία, Βέλγιο) εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την ανάγκη εξεύρεσης λύσης επειδή η «αβεβαιότητα» γύρω απ' το σημερινό καθεστώς μπορεί να αποβεί παράγοντας αποσταθεροποίησης... Εξυπακούεται πως ως υπερασπιστές της «ανάγκης» για γρήγορη ανεξαρτητοποίηση του προτεκτοράτου πρωτοστάτησαν οι πρέσβεις ΗΠΑ και Βρετανίας, σε αντίθεση με εκείνον της Ρωσίας που απέρριψε την ανεξαρτησία και προέταξε ως λύση τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης. Τέλος, ο επίτροπος της ΕΕ Ολι Ρεν προέβλεψε χτες ότι μετά το αδιέξοδο στο Συμβούλιο Ασφαλείας η ΕΕ «θα προχωρήσει» τις προσπάθειες για «λύση» στο Κοσσυφοπέδιο...

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
«Σύντομα» περισσότερες επιδρομές και εισβολές...

Συνεχείς είναι οι επιδρομές ισραηλινών τανκς στη Γάζα

Associated Press

Συνεχείς είναι οι επιδρομές ισραηλινών τανκς στη Γάζα
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-- Αεροπορικές επιδρομές και χερσαίες επιχειρήσεις με αποτέλεσμα τουλάχιστον επτά νεκρούς Παλαιστίνιους (ανάμεσά τους και άμαχοι) και πάνω από 20 τραυματίες (ανάμεσά τους ένας ηχολήπτης του «Ρόιτερ» και ένας φωτογράφος από τηλεοπτικό σταθμό της Χαμάς) ήταν το αποτέλεσμα της χτεσινής ισραηλινής εισβολής στην πόλη της Γάζας. Ομως, η αύξηση της παρούσας έντασης δεν αναμένεται να σταματήσει ούτε γρήγορα, ούτε εύκολα. Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπάρακ επανέλαβε και χτες τις απειλές του πως «πλησιάζει η ώρα» για μείζονος κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις του στρατού στη Λωρίδα της Γάζας.

Το πρόσχημα που χρησιμοποίησε για την καταστροφή των παλαιστινιακών εδαφών της Γάζας είναι η συνέχιση της (ως επί το πλείστον αναίμακτης...) εκτόξευσης ρουκετών από Παλαιστίνιους μαχητές σε μεθοριακές ισραηλινές περιοχές επί μέρες.

Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός υπουργός Στέγασης Ζέεβ Μπόιμ επιχείρησε χτες να θολώσει τα νερά αναφορικά με τα σχέδια επέκτασης των εβραϊκών εποικισμών στην ανατολική Ιερουσαλήμ (που προκαλούν ακόμη και την αντίδραση του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούτ Αμπάς), δηλώνοντας πως δεν έχει στα σκαριά σχέδιο «εκτεταμένης οικοδόμησης»... αλλά «απλώς εξετάζει την κατασκευή 10.000 διαμερισμάτων»...

Τέλος, Ισραηλινοί αξιωματούχοι απέρριψαν τις προσπάθειες της Ρωσίας για την πραγματοποίηση ειρηνευτικής διάσκεψης κορυφής, λέγοντας ότι επί του παρόντος εστιάζουν στις διμερείς σχέσεις με τους Παλαιστίνιους και δε θα ήθελαν να συρθούν στην ολισθηρή οδό έναρξης διαπραγματεύσεων με τη Συρία και το Λίβανο.

ΗΠΑ
Ομιλία Μπους εφ' όλης της ύλης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Επιμένει στα περί προόδου στο Ιράκ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπους παρότι δήλωσε καθόλου ικανοποιημένος με την... πρόοδο που συντελείται σε πολιτικό επίπεδο στο Ιράκ. Σε ανάλογο μήκος κύματος και για το Αφγανιστάν. Βρίσκει ευκαιρία να επιτεθεί στη Συρία αλλά και στο Κογκρέσο. Και όλα αυτά κατά τη διάρκεια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου «χριστουγεννιάτικο δώρο» προς όλους...

«Υπάρχει κυβέρνηση που λειτουργεί», τόνισε ο Μπους αναφερόμενος στο Ιράκ υπογραμμίζοντας όμως ότι η Ουάσιγκτον δεν είναι ικανοποιημένη με την πρόοδο στη Βαγδάτη. Παρ' όλα αυτά, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για την «εθνική συμφιλίωση».

«Η υπομονή μου για τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ έχει εξαντληθεί προ πολλού», καλώντας συνάμα τη Συρία να σταματήσει να αναμειγνύεται στο Λίβανο.

Οσο για την υπόθεση σχετικά με τις βιντεοταινίες με ανακρίσεις υπόπτων για τρομοκρατία που κατέστρεψε η CIA, ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι θα αναμένει τη λήξη των σχετικών ανακρίσεων, επαναλαμβάνοντας ότι ο ίδιος δε γνώριζε (;) για την υπόθεση και ότι ενημερώθηκε στις αρχές Δεκέμβρη από τον διευθυντή της CIA Μάικλ Χέιντεν.

Τέλος, ο Μπους έστρεψε τα πυρά του και κατά του Κογκρέσου για το ότι εισήγαγε στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό των 550 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ψήφισε την Τετάρτη χιλιάδες προγράμματα τα οποία αποκάλεσε «σπατάλες». Πρόσθεσε ότι έδωσε εντολή στον αρμόδιο αξιωματούχο να αντιμετωπιστεί αυτή η ευρεία σπατάλη. Ωστόσο, οι πρόεδροι των ΗΠΑ, με πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου από το 1998, δεν έχουν το δικαίωμα βέτο σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Επίσης, την Τετάρτη η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων μετά τη Γερουσία υπερψήφισε πρόσθετα κονδύλια ύψους 70 δισ. δολαρίων για το Ιράκ και το Αφγανιστάν στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό των 550 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι Δημοκρατικοί τελικά υποχώρησαν ατάκτως στο σχέδιο της υπερψήφιση του προϋπολογισμού μόνο σε συνδυασμό με το υποτιθέμενο «πρόγραμμα αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ».

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΡΑΚ
Καθ' όλα ενήμερη η Ουάσιγκτον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΓΚΥΡΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Καθ' όλα ενήμερη ήταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ για τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στο βόρειο Ιράκ, προκειμένου να πλήξει στόχους του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, σύμφωνα και με ανακοίνωση του Πενταγώνου, που εκδόθηκε την Τετάρτη, ενώ αρχικά η Ουάσιγκτον έκανε λόγο για «συγκεχυμένες πληροφορίες»...

Σύμφωνα με δήλωση του Πενταγώνου ελήφθησαν «επαρκείς ειδοποιήσεις για τα αεροπορικά πλήγματα της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας εναντίον θέσεων του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ, διαμέσου του κέντρου συντονισμού στην Αγκυρα, όπου τουρκικό προσωπικό και προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ μοιράζονται πληροφορίες».

Τη θέση ότι οι επιχειρήσεις στο Ιράκ θα συνεχιστούν όσο χρειαστεί για την ασφάλεια της Τουρκίας από τους «τρομοκράτες» εξέφρασε χτες ο πρωθυπουργός της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έδωσε συγχαρητήρια στις Ενοπλες Δυνάμεις για την επιτυχία της αποστολής τους.

Στο μεταξύ, ο Σλοβένος Υπουργός Εξωτερικών που αναλαμβάνει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την 1η Γενάρη, Ντιμίτρι Ρούπελ, χαιρέτισε χτες στις Βρυξέλλες τη γαλλική πρόθεση να εγκαταλειφθεί η συνταγματική ρύθμιση περί υποχρεωτικής διενέργειας δημοψηφίσματος για μελλοντικές διευρύνσεις της ΕΕ, που φωτογράφιζε την περίπτωση της Τουρκίας.

Την Τετάρτη αποφασίστηκε και το άνοιγμα δύο ακόμα λεγόμενων «ενταξιακών» κεφαλαίων της Τουρκίας όσον αφορά τα «διευρωπαϊκά Δίκτυα» και την «υγεία και Προστασία των Καταναλωτών».

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Λουτρό αίματος στην επαρχία Ντιγιάλα

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Στο στόχαστρο, και όχι τυχαία, έχουν μπει πλέον οι μισθοφορικές παραστρατιωτικές ομάδες που έχουν στήσει οι Αμερικανοί και μπορούν κατά αυτόν τον τρόπο να εμφανίζουν για εσωτερικούς λόγους «πρόοδο στο Ιράκ σε ζητήματα ασφαλείας»...

Η «πρόοδος» λοιπόν κόστισε τη ζωή χτες σε 36 ανθρώπους, μεταξύ αυτών και ένας κατοχικός Αμερικανός στρατιώτης. Συγκεκριμένα, στην επαρχία Ντιγιάλα, 13 Ιρακινοί που ανήκουν σε «πολιτοφυλακές και ενεργούν κατά της Αλ Κάιντα», ένας Αμερικανός στρατιώτης και τέσσερις Ιρακινοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους από την επίθεση αυτοκτονίας.

Σε άλλες επιθέσεις, πάντα με επίκεντρο την επαρχία Ντιγιάλα, σκοτώθηκαν ακόμη 12, ενώ στην πόλη Αλ - Χασιμίγια, σε ολονύκτιες μάχες με Ιρακινούς στρατιώτες - ενεπλάκησαν και Αμερικανοί στρατιώτες καθώς και σουνίτες πολιτοφύλακες - σκοτώθηκαν 15 Ιρακινοί που κατά τις αρχές είναι «οπαδοί της οργάνωσης του Οσάμα μπιν Λάντεν». Τέλος, στην πόλη Μπακούμπα ένας Ιρακινός στρατιώτης σκοτώθηκε από έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού στην άκρη του δρόμου. Την Τετάρτη σε διάφορες επιθέσεις σκοτώθηκαν 57 Ιρακινοί και ακόμη 12 τραυματίστηκαν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ