ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά στους ΟΤΑ

Μετά τα συλλαλητήρια στις 7 Νοέμβρη και την απεργία στις 12 Δεκέμβρη οι ταξικές δυνάμεις βάζουν πλώρη για νέες συγκεντρώσεις στις 22 Γενάρη και απεργιακές κινητοποιήσεις
Μετά τα συλλαλητήρια στις 7 Νοέμβρη και την απεργία στις 12 Δεκέμβρη οι ταξικές δυνάμεις βάζουν πλώρη για νέες συγκεντρώσεις στις 22 Γενάρη και απεργιακές κινητοποιήσεις
Σε συνέχεια των συλλαλητηρίων στις 7 Νοέμβρη και των μεγάλων απεργιακών συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ στις 12 Δεκέμβρη, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα κλιμακώνει τον αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση και τις Συλλογικές Συμβάσεις, με νέα συλλαλητήρια στις 22 Γενάρη και την προετοιμασία των δυνάμεών του για απεργία. Η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να θολώσει τα νερά και να εκτονώσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων. Σ' αυτή την κατεύθυνση, η νέα υπουργός Απασχόλησης δήλωσε ότι θα υλοποιηθεί η δέσμευση της κυβέρνησης και θα κατατεθεί η διάταξη που έχουν υπογράψει οι υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομίας για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα στους ΟΤΑ.

Αυτή η δήλωση της υπουργού παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ ούτε λίγο, ούτε πολύ, σαν δώρο, αφού, όπως ισχυρίζονται, η κυβέρνηση εντάσσει δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στους ΟΤΑ στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και έτσι υλοποιεί τις προεκλογικές της υποσχέσεις.

Η αλήθεια είναι ότι ο κλάδος, με μπροστάρη τις ταξικές δυνάμεις, εδώ και 18 χρόνια έχει δώσει σκληρούς, πολυήμερους αγώνες για την ένταξη στα ΒΑΕ. Μόνο την τελευταία τετραετία με κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουμε πάνω από 35 ημέρες απεργίας για τα ΒΑΕ, με τελευταία πέρσι τον Απρίλη, οπότε, μετά από 10 μέρες απεργία και με μαζική συμμετοχή των εργαζομένων, ανάγκασε την κυβέρνηση να υποχωρήσει από την αδιαλλαξία της και να υποσχεθεί ένταξη του κλάδου στα ΒΑΕ στο πνεύμα του κανονισμού του ΙΚΑ.

Πάνω από ενάμιση χρόνο μετά από αυτή την απεργία, η κυβέρνηση της ΝΔ επιταχύνει την αντιασφαλιστική επίθεση σε βάρος των εργαζομένων, με όχημα το νόμο 3029/02 (νόμο Ρέππα)του ΠΑΣΟΚ για αποχαρακτηρισμό επαγγελμάτων από τα ΒΑΕ. Η διάταξη που επικαλείται η υπουργός Απασχόλησης καταργεί επαγγέλματα που περιέχει ακόμα και αυτός ο παρωχημένος κανονισμός του ΙΚΑ και περιορίζεται στις παρακάτω ειδικότητες: Στους εργαζόμενους που ασχολούνται με τη συγκομιδή και αποκομιδή, μεταφορά, διαλογή, επιστασία, καταστροφή απορριμμάτων, σε συνεργεία συντήρησης και επισκευής των μέσων καθαριότητας και με το πλύσιμο αυτών, καθώς και οδοκαθαριστές, εργάτες αφοδευτηρίων, χειριστές μηχανημάτων σαρώθρων, εργάτες ταφής - εκταφής νεκρών, καθαριστές οστών, εργάτες και τεχνίτες ασφαλτόστρωσης, τοποθετητές μαρμάρων και πλακών, κατεργαστές και κόπτες μαρμάρων, σφαγείς και εκδορείς ζώων και πτηνών και εναερίτες ηλεκτρολόγοι.

Αυτές οι ειδικότητες «δικαιούνται σύνταξη από το Δημόσιο, εφόσον έχουν συμπληρώσει οι μεν άνδρες το 58ο έτος της ηλικίας τους, οι δε γυναίκες το 53ο», χωρίς η σύνταξη που θα πάρουν να είναι πλήρης, αλλά πολύ μικρότερη, με βάση τα χρόνια υπηρεσίας. Και βέβαια πολύ πολύ μικρότερη για τις γυναίκες. Επιπρόσθετα, όπως αναφέρεται στη διάταξη, «το ανωτέρω προσωπικό υπόκειται στην καταβολή πρόσθετης ειδικής εισφοράς 4,3% επί του βασικού μισθού και επί του ποσού του επιδόματος ειδικής απασχόλησης, αναδρομικά από του διορισμού τους ή της μονιμοποίησής του». Δηλαδή, οι εργαζόμενοι που εντάσσονται στα ΒΑΕ, θα πληρώσουν διπλά και τρίδιπλα για να εξασφαλίσουν μια σύνταξη πείνας μερικά χρόνια νωρίτερα από τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης που ισχύουν μέχρι σήμερα.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζει τον αντιασφαλιστικό νόμο του ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνει ότι τα δύο κόμματα είναι συνένοχα στην επίθεση σε βάρος των εργαζομένων και στόχος τους είναι το πετσόκομμα της λίστας των ΒΑΕ, κατ' εντολή της Ευρωένωσης και των βιομηχάνων. Τεράστιες είναι οι ευθύνες και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που συμμετείχε ενεργά στη διαμόρφωση του 3029/02 (νόμου Ρέππα) και σήμερα τον υπερασπίζεται, δίνοντας πολύτιμο χέρι βοήθειας στο πετσόκομμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων από την κυβέρνηση και τα κόμματα του κεφαλαίου.

Επίσης τεράστιες είναι και οι ευθύνες της πλειοψηφίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΣΚ). Η πρόταση για τα ΒΑΕ, που κατέθεσαν προς το υπουργείο, είναι χειρότερη και από τον κανονισμό του ΙΚΑ (π.χ. επασφάλιστρο, ειδικότητες κλπ.) και επιβεβαιώνει τον κατάπτυστο συμβιβασμό και τις δεσμεύσεις τους απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, μπροστά στα ανοιχτά για τους εργαζόμενους μέτωπα (Ασφαλιστικό, εργασιακές σχέσεις, συμβασιούχοι κ.ά.). Οι παρατάξεις της πλειοψηφίας συμφώνησαν με την κυβέρνηση για το σταμάτημα της απεργίας τον Απρίλη του 2006.

Τα αιτήματα που πρόβαλλαν και προβάλλουν είναι πολύ πίσω από τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Αντί να διεκδικήσουν την ένταξη του κλάδου στα ΒΑΕ και να απαιτήσουν την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, η πρότασή τους βοήθησε ουσιαστικά το έργο της κυβέρνησης που αποχαρακτηρίζει επαγγέλματα από τα ΒΑΕ.

Αντί να αποκαλύψουν και να καταδικάσουν τις κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) για τα οικονομικά των ταμείων, που χάθηκαν στο χρηματιστήριο και στα δομημένα ομόλογα, αντί να διεκδικήσουν πίσω τα κλεμμένα, αντί να απαιτήσουν να μη δοθεί ούτε ένα ευρώ στον τζόγο, αντί να αναδείξουν την τεράστια εισφοροδιαφυγή από κράτος και εργοδότες (δήμους), πρότειναν - και η κυβέρνηση έκανε αποδεκτό - επασφάλιστρο 4,3%, ζητώντας ουσιαστικά από τον εργαζόμενο να ξαναπληρώσει για ένταξη στα ΒΑΕ, αφήνοντας τους εργοδότες στο απυρόβλητο.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για τη στάση αυτών των παρατάξεων και να τους καταδικάσουν. Να συστρατευτούν με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ. Συνεχίζουμε την πάλη μας με τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 22 Γενάρη και την προετοιμασία για απεργιακή κινητοποίηση. Εγκαιρα οργανώνουμε την πάλη μας ενάντια στα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, στη βάση των πραγματικών συμφερόντων των εργαζομένων που πληρώνουν διπλά και τρίδιπλα για την ασφάλιση και τη σύνταξή τους, ενώ οι εργοδότες (δήμοι) απαλλάσσονται από τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα ασφαλιστικά μας ταμεία.

Το πλαίσιο αιτημάτων του ΠΑΜΕ, οι αγώνες στους οποίους πρωτοστάτησε και θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, για την ένταξη του κλάδου στα ΒΑΕ με βάση την ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση της ΔΑΣ ΟΤΑ για χαρακτηρισμό ως χώρων βαρέας και ανθυγιεινής εργασίας των ΟΤΑ είναι:

  • Οι εργαζόμενοι σε ΧΥΤΑ, ΣΜΑ, Διαλογή στην πηγή, καθαριότητα, καθαρίστριες εσωτερικών χώρων, πλύστες και συντηρητές κάδων, τεχνίτες επισκευής απορριμματοφόρων, πλύστες απορριμματοφόρων, εργάτες νεκροταφείων, εργάτες και τεχνίτες πράσινου, άσφαλτου, οδοσήμανσης, εργάτες αφοδευτηρίων, εργαζόμενοι σε οικοδομικές εργασίες, ηλεκτρολόγοι, σε εναέρια δίκτυα, υδραυλικοί, μάγειροι, τραπεζοκόμοι, βρεφονηπιοκόμοι σε παιδικούς σταθμούς και νοσηλευτικό προσωπικό σε ΚΑΠΗ, Δημοτικά Ιατρεία, Βοήθεια στο Σπίτι, γυμναστές, μουσικοί πνευστών, αρχειοθέτες βιβλιοθηκονόμοι, εργαζόμενοι σε φωτοτυπικά μηχανήματα να ενταχτούν τώρα στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
  • Διεύρυνση της ένταξης στα ΒΑΕ με νέους χώρους βάσει της επικινδυνότητας και ανθυγιεινότητας της εργασίας.
  • 30ωρο - 5μερο - 6ωρο μείωση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης με πλήρη σύνταξη στα 55 για τους άντρες στα 50 για τις γυναίκες.
  • Αμεση λήψη μέτρων για την υγιεινή κι ασφάλεια εργαζομένων ανάλογα με το χώρο, το επάγγελμα, τα καθήκοντα.
  • Αμεση προκήρυξη θέσεων γιατρών Εργασίας και τεχνικών Ασφαλείας με πλήρη κι αποκλειστική απασχόληση σε κάθε χώρο (ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων).
  • Κατάργηση της εισφοράς των εργαζομένων (επασφάλιστρο).
  • Ασφαλιστική κάλυψη από το κράτος και τους δήμους για όσα χρόνια έχει διανύσει ο εργαζόμενος σε χώρους που χαρακτηρίζονται επικίνδυνοι και ανθυγιεινοί.
  • Καθιέρωση της εργοδοτικής εισφοράς για ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου και ασθενειών.
  • Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και ανάλογες ειδικές ετήσιες άδειες για τους εργαζόμενους.
  • Εμβολιασμός όλων για ηπατίτιδα, τέτανο κλπ. και ετήσιος προληπτικός έλεγχος.
  • Δημιουργία Κρατικού Σώματος Τεχνικών Ασφαλείας και Ιατρών Εργασίας συνδεδεμένων με το ΕΣΥ και κατάργηση των ιδιωτικών ΕΞΥΠΠ.
  • Να είναι δεσμευτικές οι αποφάσεις των Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας.

Μπάμπης ΒΟΡΤΕΛΙΝΟΣ
Στέλεχος του ΠΑΜΕ

Νεκρός 29χρονος εργάτης

Ενας ακόμα νεκρός εργάτης προστέθηκε στη λίστα των δολοφονημένων στους τόπους δουλιάς για το 2007. Πρόκειται για τον Μελέτιο Μπουτσίνη, 29 ετών, ο οποίος την περασμένη Τρίτη βρέθηκε νεκρός σε φρεάτιο μέσης πίεσης φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ σε εργοτάξιο της παλιάς Εθνικής Ελευσίνας - Θήβας (42ο χιλιόμετρο). Την εργολαβία του έργου έχει η ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ. Μέχρι και χτες δεν έγινε δυνατόν να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια για το θάνατο του νεαρού εργάτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ