ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΤΟΝΙΑ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Ο κόκκινος αντάρτης δικαιώθηκε!
  • Καταδικάστηκαν οι φιλοναζιστικές αρχές της Λετονίας
  • Σημαντική αποδείχτηκε η παρέμβαση του ΚΚΕ

Ο Λετονός αγωνιστής

Associated Press

Ο Λετονός αγωνιστής
Ο πιο γνωστός αντάρτης της Λετονίας, ο Βασίλι Κόνονοφ, που οι φιλο-ναζιστικές αρχές της Λετονίας, στα πλαίσια της αναθεώρησης της Ιστορίας, συνέλαβαν, δίκασαν και φυλάκισαν, (για ένα διάστημα 20 μηνών), με την κατηγορία της διάπραξης «εγκλημάτων πολέμου», δικαιώθηκε τελικά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), που εδρεύει στο Στρασβούργο. «Ηταν η νίκη μου, για την οποία αγωνίστηκα 8 ολόκληρα χρόνια», δήλωσε ο 84χρονος αντιφασίστας βετεράνος, όταν πήρε στα χέρια του την 45σέλιδη απόφαση, που εκδόθηκε στις 18/12. Κρατώντας την απόφαση του δικαστηρίου, πρόσθεσε πως «εδώ αναγνωρίζεται ότι η Λετονία δεν είχε κανένα δικαίωμα να προχωρήσει σε δίωξη εναντίον μου».

Η υπόθεση του Βασίλι Κόνονοφ

Να θυμίσουμε ότι ο Βασίλι Κόνονοφ, 18χρονος Κομσομόλος το '41, εντάχθηκε στις αντάρτικες οργανώσεις που δρούσαν στην περιοχή της Βαλτικής. Το τέλος του πολέμου τον βρήκε επικεφαλής ολιγομελούς ομάδας παρτιζάνων, που είχε στο ενεργητικό της τον εκτροχιασμό 14 τρένων των κατακτητών και πλήθος ακόμη ενεργειών σαμποτάζ στα μετόπισθεν του εχθρού. Για τη δράση του αυτή τιμήθηκε από το σοβιετικό κράτος με την υψηλότερη διάκριση, το Παράσημο Λένιν. Οπως αναφέρουν συμπολεμιστές του, αλλά και αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων που εκτυλίχτηκαν το 1944, στο χωριό Μάλιε Μπάτι δρούσε μια καλά εξοπλισμένη από τους Γερμανούς φασίστες ομάδα δοσιλόγων. Στις 29/02/44 αυτή η ομάδα κατάφερε να περικυκλώσει και να εξολοθρεύσει 12 αντάρτες που βρέθηκαν στην περιοχή. Η διοίκηση των παρτιζάνικων δυνάμεων στη Λετονία αποφάσισε μετά από αυτό να εξοντώσει αυτήν την ομάδα προδοτών. Η επιχείρηση ανατέθηκε στην παρτιζάνικη ομάδα του Β. Κόνονοφ (ο οποίος καταγόταν από γειτονικό χωριό), που με επιτυχία την εκτέλεσε στις 27/05/1944, εξολοθρεύοντας το φυλάκιο των δοσιλόγων, σκοτώνοντας 9 απ' αυτούς στο χωριό Μάλιε Μπάτι.

Γι' αυτήν την επιχείρηση διώχτηκε από τις αρχές της Λετονίας μετά την αντεπανάσταση του 1991 και τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Συγκεκριμένα, συνελήφθη και κρατήθηκε στη φυλακή από τις 17/08/98. Καταδικάστηκε την 21η Γενάρη του 2000 σε 6 χρόνια φυλάκιση. Στις 25 Απρίλη του 2001 το Ανώτατο Δικαστήριο της Λετονίας, κάτω από την παγκόσμια κατακραυγή αντιφασιστικών οργανώσεων, ακύρωσε την καταδίκη και αναγνώρισε τις κατηγορίες ως «ανεπαρκώς στηριγμένες και αποδεδειγμένες». Τον ίδιο μήνα, ο Β. Κόνονοφ αποδέχτηκε την πρόταση του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν και πήρε τη ρωσική υπηκοότητα. Ξαναδικάστηκε όμως και καταδικάστηκε στις 30 Απρίλη 2004 από το Ανώτατο Δικαστήριο της Λετονίας σε ποινή 20 μηνών, με την κατηγορία της «διάπραξης εγκλημάτων πολέμου». Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ευθυνόταν για το θάνατο 9 δήθεν «αθώων», κατά τη διάρκεια επίθεσης της αντάρτικης ομάδας του στο χωριό Μάλιε Μπάτι. Ο Βασίλι Κόνονοφ καταδικάστηκε έτσι σε ποινή φυλάκισης που είχε ήδη εκτίσει. Μετά την απελευθέρωσή του μετακόμισε στη Ρωσία, όμως κίνησε τη διαδικασία εκδίκασης της υπόθεσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για να ξεμπροστιάσει όλους αυτούς που προσπαθούν να ξαναγράψουν την Ιστορία στη Λετονία, μετατρέποντας σε «ήρωες» τους συνεργάτες των ναζί και τους Σοβιετικούς αντάρτες σε «εγκληματίες».

Η σημαντική παρέμβαση του ΚΚΕ

Να σημειώσουμε πως το ΚΚΕ επανειλημμένα, κι από τότε που προέκυψε η δίωξη του αντιφασίστα βετεράνου, έθεσε το ζήτημα της δίωξης του Β. Κόνονοφ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μάλιστα, μετά από παράκληση και του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας (το οποίο δεν εκπροσωπείται στο Ευρωκοινοβούλιο), οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ παρενέβησαν εντονότερα στο θέμα, αφού το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) δέχτηκε την προσφυγή, αλλά, παρά την προχωρημένη ηλικία και την ύπαρξη ογκολογικής ασθένειας του Β. Κόνονοφ, αρνούνταν την κατά προτεραιότητα εξέταση της υπόθεσης.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, κατέθεσε σχετική Ερώτηση το Νοέμβρη του 2005, στην οποία μεταξύ άλλων ρωτούσε: «Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Συμβούλιο, ώστε να επισπευστεί η συζήτηση της προσφυγής στο ΕΔΔΑ και να αποκατασταθεί εν ζωή ο αντιφασίστας αγωνιστής, δεδομένου μάλιστα ότι η απόφαση των λετονικών αρχών συνιστά επίσημη δικαίωση των συνεργατών του φασιστικού Αξονα, γεγονός που προσβάλλει την ιστορική μνήμη και το αντιφασιστικό φρόνημα των λαών της ΕΕ;».

Η παρέμβαση του ΚΚΕ, όπως και η διεθνής πίεση άλλων αντιφασιστικών οργανώσεων, έπιασε τόπο!


Ι. Π. - Ε. Β.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Επίθεση σε τέμενος

ΠΕΣΑΒΑΡ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Κορυφώνεται η ένταση στο Πακιστάν, ενόψει των εκλογών της 8ης Γενάρη του 2008, με την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε χτες σε τέμενος κοντά στη Χαρσάντα, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 51 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και δεκάδες ακόμα να τραυματιστούν. Μεταξύ των θυμάτων είναι και μικρά παιδιά, καθώς την ώρα της επίθεσης πραγματοποιούνταν προσευχή.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της τοπικής αστυνομίας, Φερόζ Σαχ, «περισσότεροι από 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν», εκφράζοντας φόβους ότι ο αριθμός θα ανέβει κατακόρυφα. Σύμφωνα με τις αρχές, ο καμικάζι είχε στόχο τον πρώην υπουργό Εσωτερικών, Αφτάμπ Σερπάο και στενό συνεργάτη του Περβέζ Μουσάραφ, ο οποίος αν και βρισκόταν στο τέμενος είναι σώος.

Την επίθεση καταδίκασε και ο πρόεδρος Π. Μουσάραφ, κάνοντας λόγο για «διεφθαρμένο πνεύμα» εξτρεμιστών ισλαμιστών, στους οποίους απέδωσε την επίθεση. Οπως υποστήριξε ο Πακιστανός πρόεδρος, «μια χούφτα εξτρεμιστών θέλουν να επιβάλουν το διεφθαρμένο πνεύμα τους σε μια τεράστια πλειοψηφία μετριοπαθών και πιστών μουσουλμάνων, πράγμα που είναι εντελώς απαράδεκτο», συμπληρώνοντας ότι κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί επίθεση σε ένα τέμενος τη στιγμή που προσεύχονται δεκάδες ανυποψίαστοι άνθρωποι και κυρίως μικρά παιδιά.

Το καθεστώς Μουσάραφ, στα πλαίσια της συνεργασίας του με τις ΗΠΑ, για την «πάταξη της τρομοκρατικής απειλής», δε διστάζουν να εκμεταλλευτούν τέτοιου είδους γεγονότα, προκειμένου να εντείνουν τις «εκκαθαριστικές» επιχειρήσεις του στρατού στις περιοχές των φυλών.

ΗΠΑ
Παραγκουπόλεις, το νέο «αμερικανικό θαύμα»

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

Μια νέα πόλη από σκηνές έχει αρχίσει από το καλοκαίρι να δημιουργείται έξω από την πόλη Οντάριο της Καλιφόρνιας σε ένα χώρο ανάμεσα στο αεροδρόμιο και τους παρακείμενους αυτοκινητόδρομους, δίπλα στα προάστια που μέχρι πολύ πρόσφατα εθεωρούντο ως τα πιο αναπτυγμένα της Νότιας Καλιφόρνιας.

Είναι η «πόλη των σκηνών», στην οποία καταφεύγουν οικογένειες από την περιοχή ανατολικά του Λος Αντζελες, που πλέον δεν έχουν στέγη διότι έχουν πληγεί από τη στεγαστική κρίση της χώρας. Το καλοκαίρι το Tent City είχε περίπου 20 κατοίκους, ενώ τώρα ο πληθυσμός του έχει δεκαπλασιαστεί και ανάμεσα στους μόνιμους κατοίκους βρίσκονται και πολλά παιδιά.

Εξάλλου, σήμερα όλο και περισσότερες οικογένειες δεν τα καταφέρνουν πλέον και βρίσκονται αντιμέτωπες με τις κατασχέσεις τόσο στην Καλιφόρνια όσο και σε ολόκληρη τη χώρα, με αποτέλεσμα το κοινωνικό κόστος της κατάρρευσής τους να καταλήγει σε υψηλότερους αριθμούς άστεγων αλλά και αύξηση των ασθενειών. Αν και κανείς από τους τωρινούς κατοίκους του Tent City δεν ισχυρίζεται ότι είναι θύμα κατασχέσεων, όλοι συμφωνούν ότι η ύπαρξη και μόνο της «πόλης των σκηνών» αποτελεί σύμπτωμα της γενικότερης καθοδικής πορείας της οικονομίας. Τοπικοί ειδικοί στα ζητήματα στέγης χαρακτηρίζουν ζήτημα χρόνου το να καταλήξει εκεί μία οικογένεια μετά από την κατάσχεση.

ΠΟΛΩΝΙΑ - «ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ» ΤΩΝ ΗΠΑ
«Ναι» με... προϋποθέσεις

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Η Πολωνία δε θα δεχτεί την εγκατάσταση της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στο έδαφός της αν δε δοθούν 100% εγγυήσεις ότι η συγκεκριμένη εγκατάσταση θα υπηρετήσει την εθνική ασφάλεια της χώρας, επισημαίνει ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, σε συνέντευξή του στη χτεσινή έκδοση της εφημερίδας «Super Express».

Ομως, ο Πολωνός πρωθυπουργός δεν ξεκαθαρίζει στη συνέντευξη τι ακριβώς θεωρεί «εγγυήσεις ασφάλειας» και πιθανά να αναφέρεται στις επιδιώξεις της Πολωνίας να ζητήσει από τις ΗΠΑ να διαθέσει πυραύλους «Πάτριοτ» ή άλλες εγκαταστάσεις ώστε να προστατευτεί από μια πιθανή ρωσική επίθεση, που μπορεί να έρθει ως αντίποινα για την εγκατάσταση της «ασπίδας» στην Πολωνία.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα της εγκατάστασης της «ασπίδας» στην Ανατολική Ευρώπη έχει δημιουργήσει σημαντικές αντιδράσεις εκ μέρους της Ρωσίας, η οποία για δικά της συμφέροντα, σημειώνει ότι θα δημιουργήσει μια αλλαγή στους συσχετισμούς δύναμης και σημαντικό κίνδυνο για την περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ