ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΠΟ
Επέλεξε «ευαισθησία», όχι απεργία...

«Ευαισθησία», «πολιτισμό» και «υπευθυνότητα» (sic) επικαλείται η συμβιβασμένη ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων του Υπουργείου Πολιτισμού (ΠΟΣΥΠΠΟ) για να αναστείλει την προγραμματισμένη, προειδοποιητική 48ωρη απεργία που είχε εξαγγείλει για χθες και σήμερα, «συνεκτιμώντας τις τελευταίες εξελίξεις που διαμορφώνονται στο ΥΠΠΟ μετά το "ατυχές" γεγονός με τον μέχρι πρότινος γενικό γραμματέα του υπουργείου, κ. Χρήστο Ζαχόπουλο (...) και για λόγους καθαρά πολιτικού πολιτισμού», προσθέτοντας ότι «θα επανακηρύξει» την απεργία!

Η ΠΟΣΥΠΠΟ επικαλείται και την «έμμεση "φόρτιση" που δημιουργήθηκε στους εργαζόμενους στο ΥΠΠΟ και στην κοινή γνώμη», δηλώνοντας «ότι δεν υπαναχωρεί από τις διεκδικήσεις των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων». Στην ίδια ανακοίνωση, η ΠΟΣΥΠΠΟ καταγγέλλει για «αντιδημοκρατική συμπεριφορά» τον υπουργό Πολιτισμού, Μ. Λιάπη, με τον οποίο είχαν συνάντηση την ώρα της απόπειρας του πρώην γγ. Η κινητοποίηση ανεστάλη την ώρα που η ΠΟΣΥΠΠΟ λέει ότι «έχουμε γίνει μάρτυρες μιας πρωτοφανούς απαξίωσης των εργαζομένων από την παρούσα πολιτική ηγεσία» (σ.σ. από τις προηγούμενες όχι;) χαρακτηρίζοντας ως «ενδεικτικό» γι' αυτό το ότι ο υπουργός απουσίαζε από το πρόσφατο συνέδριό της! Ο ίδιος, επίσης, έστειλε στην ομοσπονδία και αγωγή για να κηρυχτεί η ματαιωμένη απεργία «παράνομη και καταχρηστική»! Παρ' όλ' αυτά, η ΠΟΣΥΠΠΟ «ευελπιστεί» πως στο «μεταξύ η πολιτική ηγεσία θα εκτιμήσει καλύτερα τα δίκαια αιτήματά μας»!

Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι η ΠΟΣΥΠΠΟ εμφανίζεται «ευαισθητοποιημένη» απέναντι σε μια κυβέρνηση που αφήνει χιλιάδες συμβασιούχους του ΥΠΠΟ απλήρωτους, που απέλυσε ήδη τουλάχιστον 200, λόγω των αντεργατικών διατάξεων του ΠΔ - «Παυλόπουλου» και αναμένονται και άλλες απολύσεις, αλλά και τη στιγμή που το ΥΠΠΟ «περί άλλα τυρβάζει» και σήμερα ανοίγει για το κοινό το ισόγειο του νέου Μουσείου Ακρόπολης με μια έκθεση για την ανασκαφή στου Μακρυγιάννη.

Εάν η ΠΟΣΥΠΠΟ νομίζει πως η υπαναχώρησή της από την απεργία «εκθέτει» το ΥΠΠΟ λαθεύει, διότι η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και οι αντιδραστικές επιλογές της στον πολιτισμό συνεχίζονται κανονικά. Αντίθετα, η ηγεσία της ομοσπονδίας εκτίθεται στους εργαζόμενους, οι οποίοι «σύρονται» να ετεροκαθορίζουν τους όρους της συλλογικής διεκδίκησης με ένα γεγονός που θα μπορούσε να αποτελέσει επίκαιρο, συμπληρωματικό αίτημα της απεργίας για το πώς ο δικομματισμός διαχειρίζεται την πολιτιστική κληρονομιά.

Στα αιτήματα της «αναβληθείσας» απεργίας περιλαμβάνονται η θεσμοθέτηση και αύξηση του πολιτιστικού επιδόματος, η υλοποίηση των υπογραμμένων συμβάσεων της ομοσπονδίας με «τις μέχρι τώρα πολιτικές ηγεσίες», η υλοποίηση των υπογραμμένων ή συμφωνημένων ειδικών κλαδικών αιτημάτων των εργαζομένων (διοικητικών, αρχαιοφυλάκων, εργατοτεχνιτών, συντηρητών, υπαλλήλων ΓΓΑ, υπαλλήλων ΤΑΠ κλπ.).


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Σύγχρονη Εποχή»: Στρατής Τσαμπής «Στην αγκαλιά της εργατικής τάξης (ιστορική διαδρομή)». (Αυτοβιογραφικό και ιστοριογραφικό βιβλίο του αξέχαστου στελέχους του ΚΚΕ για την ένταξή του στο λαϊκό κίνημα, μαθητή ακόμα στη μεταξική δικτατορία, έπειτα στο ΚΚΕ, στην Αντιφασιστική Οργάνωση Ναυτικού και την ΟΕΝΟ, στο ΔΣΕ Σάμου - Ικαρίας για την πολιτική προσφυγιά, την παράνομη δράση του και τη φυλάκισή του στα χρόνια της χούντας και τη συνέχιση των αγώνων του νόμιμου πια ΚΚΕ). Θωμάς Βουγιουκλής «Απόπειρα ποίησης - από πείρα ποίησης ένοχος» (ποιήματα, β΄ έκδοση επαυξημένη).

-- Ζήτρος: Ξενοφών «Οικονομικός» (εισαγωγή, περίληψη, μετάφραση, σχόλια Εφη Δημητριάδου - Τουφεξή, πρόλογος Δημήτριος Λυπουρλής. Στο αυτοβιογραφικό αυτό έργο του Ξενοφώντα, μαθαίνουμε την καθημερινή οικογενειακή ζωή, τις αγροτικές εργασίες των Αθηναίων, τα καθήκοντα των αντρών και γυναικών για την οικογενειακή οικονομία και τη διαχείρισή της). Αρατος ο Σολεύς «Φαινόμενα και διοσημεία» (μετάφραση, σχόλια Θεόδωρος Γ. Μαυρόπουλος, πρόλογος Σταύρος Ι. Αυγολούπης. Το βιβλίο αυτό στη σειρά «Αρχαίοι Συγγραφείς», αποτελεί μια ιδιοτυπία, καθώς πρόκειται για το αστρονομικό ποίημα του Ελληνα γιατρού και ερασιτέχνη αστρονόμου Αράτου, από τους Σόλους της μικρασιατικής Κιλικίας, συγκαιρινού του Θεόκριτου - 3ος π.Χ. αιώνας. Ο Αρατος, βασιζόμενος και στις αστρονομικές και μετεωρολογικές παρατηρήσεις του Ευδόξου και Θεόφραστου, συνέθεσε με δακτυλικό εξάμετρο, μια ποιητική θεώρηση του έναστρου ουρανού και των μετεωρολογικών σημαδιών).

- Δ.Ν. Παπαδήμα: Νικόλαος Α.Ε. Καλοσπύρος «Η ανάταξη της ερώτησης στο μάθημα των κλασικών γλωσσών» (μελέτη για το είδος και τη φύση των ερωτήσεων που υποβάλλονται στους μαθητές στη σχολική εκπαιδευτική διαδικασία και στις εξετάσεις για την ερμηνεία των κλασικών κειμένων).

-- Καστανιώτης: Λευτέρης Παπαδόπουλος «Εν αρχή ην ο Καζαντζίδης (Από τον Ακη Πάνου ως τη Μαρινέλλα» (Ο σπουδαίος στιχουργός καταθέτει μ' αυτό το βιβλίο κείμενά του για δέκα συν ένα μεγάλα πρόσωπα του ελληνικού τραγουδιού: Μπιθικώτση, Πάνου, Μαρινέλλα, Φαραντούρη, Κουγιουμτζή, Σπανό, Μούτση, Μικρούτσικο, Νταλάρα, Χατζηνάσιο. Ενδέκατο πρόσωπο είναι ο Καζαντζίδης για τη μοναδικότητά του, του οποίου μιλούν σχεδόν όλοι οι προαναφερόμενοι).

Εκδόσεις Παρισιανού Α.Ε. (Οδυσσέως 9, Μεταμόρφωση, 210-2815.902): Σάμουελ Μπέκετ «Ελευθερία» (μετάφραση Νίκη Μιχαλά. Αυτό το θεατρικό έργο που μεταφράζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο κορυφαίος δραματουργός Μπέκετ δεν ήθελε να περιληφθεί στην έκδοση των Απάντων του. Το έργο γράφτηκε το 1947, στα γαλλικά. Η σύντροφος του συγγραφέα το έδωσε στο Ζαν Βιλάρ για να το ανεβάσει στο Εθνικό Λαϊκό Θέατρο, αλλά δεν ανεβάστηκε καθώς ο Μπέκετ δε δέχτηκε τον όρο του Βιλάρ να απαλειφθεί μια πράξη και ορισμένα πρόσωπα του έργου). Αθανάσιος Ντινόπουλος «"Αναζητώντας το χαμένο χρόνο" (Μια νευρολογική ανάγνωση)» (Μελέτη για το αυτοβιογραφικό έργο του Μαρσέλ Προυστ «Αναζητώντας το χαμένο χρόνο», για τις γνώσεις του Προυστ σχετικά με τις επιστημονικές κατακτήσεις της εποχής του, για τη μνημονική, νευρολογική και ψυχαναλυτική λειτουργία του Προυστ στη μακρόχρονη συγγραφή αυτού του έργου του).

-- «Ροδακιό»: Ελένη Γ. Ζαχαριάδου «Η μαμά δε λέει ψέματα ποτέ» (μυθιστόρημα με ήρωα ένα φτωχό νέο με ειδικές ανάγκες, που μια γνωριμία του τον σώζει από την απελπισία). Γιάννης Στ. Γαβαλάς «Τα σύνεργα της γραφής» (μυθιστόρημα). Δάφνη Νικήτα «Το βροχερό βαγόνι» (ποιητική συλλογή).

-- Κλεοπάτρα Παναγή: «Του αγώνα και...» (το πρώτο ποιητικό βιβλίο μιας νέας αγωνίστριας, απογόνου αγωνιστών, που σ' αυτό το βιβλίο της χρησιμοποιεί ως ψευδώνυμο τα ονόματα των γονιών της. Τα ποιήματά της γεμάτα ευαισθησία και ουμανισμό, αντλούνται από τα βιώματα και τα συναισθήματά της στους δρόμους του αγώνα. Πληροφορίες: Εκδόσεις Γκολέμα: Σόλωνος 120, 210-3813.349).

-- «Χελάνδιον» (Καρνεάδου 9, 210-9029.800) Αλέκος Ε. Φλωράκης «Η Παναγία της Τήνου και η μονή Κεχροβουνίου» (εικονογραφημένη μελέτη για την αρχιτεκτονική, τις εικόνες, τα τέμπλα και τα κειμήλια των δύο ναών). Μανόλης Γ. Σέργης «Μονές των Κυκλάδων (Α΄ τόμος, μονές Σύρου, Πάρου, Νάξου, Αμοργού)» (εικονογραφημένη μελέτη για την αρχιτεκτονική, την εικονογραφία, τα κειμήλια και το περιβάλλον των μονών σ' αυτά τα νησιά).

-- «Διαβάζω» (μηνιαία επιθεώρηση του βιβλίου. Τεύχη 477, 478, 479).

-- «Μέντωρ» (χρονογραφικό και ιστοριοδιφικό Δελτίο της Αρχαιολογικής Εταιρείας, τεύχος 83, 20ος έτος).

Χορεύοντας στη Λυρική

Το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα παρουσιάσει τα «Τέσσερα τελευταία τραγούδια» του Ρίχαρντ Στράους σε χορογραφία Ρούντι βαν Ντάντσιχ και «Μπαρόκ εν Ρολ» του Ζαν Φιλίπ Ραμό σε χορογραφία Πιερ Ταβερνιέ, στις 18 του Γενάρη (8 μ.μ.), στο Θέατρο «Ολύμπια». Τα «Τέσσερα τελευταία τραγούδια» αποτελούν μία από τις σημαντικότερες χορογραφίες του πολύ σημαντικού Ολλανδού χορευτή και χορογράφου Ρούντι βαν Ντάντσιχ και πρωτοπαρουσιάστηκαν το 1977 από το Εθνικό Μπαλέτο της Ολλανδίας.

Στην παράσταση της ΕΛΣ χορεύουν: Σταυρούλα Καμπουράκη, Αλεξάντερ Νέσκοβ, Μάνια Καραβασίλη, Ελτον Ντιμρότσι, Χριστίνα Μακρίδου, Βαγγέλης Μπίκος, Ολγα Ζουρμπίνα, Αγάπιος Αγαπιάδης, Ευρυδίκη Ισαακίδου, Ντανίλο Ζέκα, Βανέσα Κουρκούλου, Αντώνης Κορούτης, Μαρία Κουσουνή, Ιγκόρ Σιάτζκο, Νατάσα Σιούτα, Γιώργος Βαρβαριώτης, Στράτος Παπανούσης. Στο μπαλέτο «Μπαρόκ εν Ρολ» χορεύουν: Ευρυδίκη Ισαακίδου, Χριστίνα Μακρίδου, Ντανίλο Ζέκα, Αγάπιος Αγαπιάδης, Δήμητρα Λαούδη, Ιβάνα Κατσούλα, Ζωή Σχοινοπλοκάκη, Αλίνα Στεργιανού, Βανέσα Κουρκούλου, Μήτση Στεργιανού, Αννα Φράγκου, Εκτορ Μπολάνο, Αγγελική Βαενά, Ελένη Κλάδου, Νίκος Τήλιος, Θανάσης Σολωμός, Αντώνης Κορούτης, Φλώριαν Παππάς. Συμμετέχουν οι σολίστ και το Corps de Ballet της ΕΛΣ. Παραστάσεις επίσης θα δοθούν στις 19, 20, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31/1. Τηλέφωνα ταμείου: 210.3612.461, 210.3643.725.

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, με τους Γιώργο Υδραίο, Σοφία Μιχαηλίδου και τον συνθέτη Μιχάλη Τρανουδάκη (πιάνο), στη μουσική σκηνή «Δίαυλος» (Δράκου 9, Κουκάκι, τηλ. 210 9248737). Παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με τραγούδια σε στίχους μεγάλων ποιητών.

Το Θεραπευτικό Πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ «ΔΙΑΒΑΣΗ» μας προσκαλεί στο χριστουγεννιάτικο παζάρι που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Συντάγματος, αίθουσα εκδηλώσεων «Μετρό», αύριο (11 πμ - 7 μμ) και τη Δευτέρα (10 πμ - 2 μμ). Οι επισκέπτες θα βρουν χειροποίητα δώρα, στολίδια και γλυκά φτιαγμένα από τις δημιουργικές ομάδες του Προγράμματος, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να φτιάξουν τα δικά τους στολίδια στα εργαστήρια που θα λειτουργούν στο χώρο, όπου θα υπάρχει και περίπτερο ενημέρωσης για το κοινό. Τα έσοδα του παζαριού θα διατεθούν για τις ανάγκες του πΠογράμματος.

Η ΚΝΕ στο «Συρμό»

Νεανική γιορτινή νότα δίνει στο «Συρμό» το πολιτιστικό πρόγραμμα της ΚΝΕ. Τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται οι εξής δραστηριότητες:

Την Τρίτη, 25 Δεκέμβρη, στις 10.30 μ.μ., διοργανώνεται χριστουγεννιάτικο γλέντι.

Την Τετάρτη, 26 Δεκέμβρη, στις 10 μ.μ., το πρόγραμμα περιλαμβάνει βραδιά flamenco «fuego y aire από την ομάδα flamenco «Alma gitana» της Κατερίνας Βούλγαρη.

Την Πέμπτη, 27 Δεκέμβρη, στις 9.30 μ.μ., διοργανώνεται συναυλία με τους «Τρεις παραλλαγές» και «Ασπονδοι και Echo».

Το εισιτήριο για τις μέρες των γιορτών είναι 5 ευρώ.

«Χίλιες και Μία Νύχτες» στο Μουσείο Μπενάκη

Το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί (κάθε Παρασκευή από 25/1 έως 7/3, 8μ.μ.) στο χώρο του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης (Αγίων Ασωμάτων 22 και Διπύλου 12, Κεραμεικός) την παραμυθού Σάσα Βούλγαρη με νέα επιλογή ιστοριών από τις Χίλιες και Μία Νύχτες. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ενήλικο κοινό και περιλαμβάνει τις παρακάτω ιστορίες: «Το Εβένινο Αλογο». «Η ιστορία της πανούργας Δαλιδάς και της κόρης της Ζενάμπ της Κουνελοπιάστρας». «Η ιστορία του Ψαρά και του Τελώνιου». «Ιστορίες του χαλίφη Χαρούν αλ Ρασίντ» και άλλες ερωτικές ιστορίες. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο τηλέφωνο: 210-3251311.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ