ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ - ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΕΣ
Εφτασαν σε 1 δισ. ευρώ στο 11μηνο

Στα 3,6 εκατ. ευρώ τη μέρα τα κάθε είδους «φέσια», σύμφωνα με τα στοιχεία της «Τειρεσίας ΑΕ»

Eurokinissi

Στο 1 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε στο 11μηνο Γενάρης - Νοέμβρης του 2007 η αξία των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών.

Την κατάσταση ασφυξίας πληρώνουν πρώτα και κύρια οι μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες στους οποίους ο μηχανισμός της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς μετακυλίει όλα τα κρισιακά φαινόμενα της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Ταυτόχρονα -και παρά τα συνεχή μέτρα ελέγχου και αποτροπής από την πλευρά των τραπεζών - σε διόγκωση συνεχίζουν και τα τραπεζικά δάνεια των νοικοκυριών που καθημερινά βγαίνουν στο κόκκινο, τα οποία όπως προκύπτει από στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας έχουν την τάση να αυξάνουν ακολουθώντας την αύξηση της συνολικής μάζας του δανεισμού. Με αυτό το δεδομένο, τα δάνεια των νοικοκυριών που βρίσκονται σε καθυστέρηση από τρεις μήνες και πάνω, το μήνα Σεπτέμβρη του 2007, όταν ο συνολικός δανεισμός των νοικοκυριών είχε φτάσει σε 100 δισ. ευρώ, είχαν προσεγγίσει τα 5 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας δείχνουν ότι το 5% της αξίας των δανείων που συνάπτουν τα νοικοκυριά, αργά ή γρήγορα θα κριθεί από τις τράπεζες ως «επισφαλές». Η συγκεκριμένη κατάσταση είναι αποτέλεσμα των αυξανόμενων δυσκολιών με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπα τα νοικοκυριά εξαιτίας της καθήλωσης των εισοδημάτων σε επίπεδα που πλέον βρίσκονται πολύ κάτω ακόμη και από τον επίσημο τιμάριθμο. Πρόσθετες και ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες προκαλεί η νομισματική πολιτική της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που συνεχίζουν σε ρότα αύξησης των επιτοκίων «ξελαφρώνοντας» ακόμη περισσότερο τα λαϊκά εισοδήματα.

Είναι δηλαδή φανερό ότι τα μαύρα κατάστιχα της «Τειρεσίας ΑΕ» μακραίνουν καθημερινά με νέα ονόματα επαγγελματιών και δανειοληπτών σε μια εξέλιξη που οδηγεί σε δικαστικά μέτρα, πλειστηριασμούς και κατασχέσεις από την πλευρά των τραπεζών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει από τις τράπεζες η «Τειρεσίας ΑΕ», τα «φέσια» στο 11μηνο Γενάρης - Νοέμβρης 2007 εμφανίζουν τα εξής:

  • Ακάλυπτες επιταγές: Διαμορφώθηκαν σε 859,6 εκατ. ευρώ (από περίπου 1 δισ. ευρώ στο 11μηνο του 2006). Ο αριθμός τεμαχίων για τις ακάλυπτες επιταγές έφτασε σε 82.904
  • Απλήρωτες συναλλαγματικές: Η αξία τους διαμορφώθηκε σε 167,9 εκατ. ευρώ (από 175,4 εκατ. ευρώ) και σε αριθμό τεμαχίων στις 112.486
  • Συνολικά τα κάθε είδους φέσια έφτασαν σε 1,03 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί 3,6 εκατ. ευρώ για κάθε εργάσιμη μέρα.
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Αμεσα μέτρα υπέρ του τουριστικού κεφαλαίου

Τη δική τους απαίτηση για επιτάχυνση των κυβερνητικών ρυθμών προσθέτουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού σε αυτή των μεγαλοβιομηχάνων, για άμεση υλοποίηση των αντιλαϊκών «μεταρρυθμίσεων». Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) επισημαίνει σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ότι παρά τα βήματα προόδου που έχουν γίνει στον τομέα του τουρισμού, «παραμένουν σημαντικές διαρθρωτικές αδυναμίες που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος μας στο άμεσο μέλλον». Με απλά λόγια, ιδιαίτερα οι μεγάλες επιχειρήσεις ανησυχούν ότι τις επόμενες χρονιές, ξεκινώντας από το 2008, η «κούρσα» ανόδου τζίρων και κερδών μπορεί να περιοριστεί.

Σύμφωνα με τα ίδια τα στοιχεία του ΣΕΤΕ, η αύξηση των τουριστικών εισπράξεων ήταν 4,71% το 2005 και 5,08% το 2006, ενώ το πρώτο επτάμηνο του 2007 (Ιαν.- Σεπ.) αυξήθηκαν κατά 1,05%, στα 10.106,5 εκατ. ευρώ από 10.001,3 εκατ. ευρώ. Πρακτικά, οι μεγάλες κυρίως, τουριστικές επιχειρήσεις αποκομίζουν τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα κέρδη ως αποτέλεσμα της τεράστιας οικονομικής δαπάνης που επωμίστηκε ο ελληνικός λαός για την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων και τη σημαντική αύξηση της δημόσιας δαπάνης για τη διαφημιστική προβολή της χώρας, που ξεπερνά τα 40 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό συνεχίζουν να αποτελούν «πειραματόζωα» των ελαστικών μορφών απασχόλησης και εργασιακών σχέσεων, όσο και των χαμηλών αμοιβών, καθώς δεν περίσσεψε τίποτα γι' αυτούς από την οικονομική ευημερία των αφεντικών.

Μιλώντας για «τα διαρθρωτικά και διαχρονικά προβλήματα του ελληνικού τουρισμού», ο ΣΕΤΕ κάνει σαφείς τις θέσεις του, εκτός ίσως από το θέμα του ειδικού χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό, όπου εκφράζει ερωτηματικό για το τελικό περιεχόμενό του και λύπη για «την πλήρη απουσία διαλόγου», όταν οι κυβερνητικές θέσεις έχουν διατυπωθεί με πολύ συγκεκριμένο τρόπο και κινούνται στην κατεύθυνση της πολεοδομικής και χωροταξικής ασυδοσίας προς όφελος μεγάλων τουριστικών συμφερόντων.

Επιπρόσθετα, ο ΣΕΤΕ:

  • Απαιτεί άμεσα τη λειτουργική νομιμοποίηση τουριστικών εγκαταστάσεων και μονάδων με παράλληλη «πολεοδομική νομιμοποίηση των ιδίων αυτών χώρων». Πρόκειται για αυθαίρετες παρεμβάσεις των τουριστικών μονάδων που ζητούν εκ των υστέρων νομική κάλυψη.
  • Ο ΣΕΤΕ παίρνει θέση και στο θέμα της «Ολυμπιακής», με απόλυτη προσήλωση στα επιμέρους συμφέροντα των μεγάλων μονάδων, οι οποίες συνάπτουν απευθείας συμφωνίες με μεγάλους τουριστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για κάλυψη των δωματίων τους. Ζητά «ελεύθερο ανταγωνισμό με ίσους όρους για όλους και αποφυγή μονοπωλιακών καταστάσεων».
  • Ακόμη περισσότερο, ο ΣΕΤΕ ζητά την προσέλκυση περισσότερων αερομεταφορέων και τίθεται υπέρ των συμπράξεων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τόσο στα αεροδρόμια, όσο και στα λιμάνια, διεκδικώντας μερίδιο από το «φαγοπότι» που στήνεται σε υποδομές του δημοσίου ή με δημόσιο χρήμα, κατά περίπτωση.

Ο ΣΕΤΕ ανακοίνωσε επίσης, τη συνεργασία του με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με την οποία αναμένεται να παρασχεθεί επιστημονική τεκμηρίωση για τη διαμόρφωση των θέσεων του Συνδέσμου, αλλά και να αναπτυχθεί το ερευνητικό έργο του Πανεπιστημίου, με τρόπο που δεν προσδιορίζει επακριβώς...

ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ
Στα 2,7 δισ. ευρώ ο «καθαρός» φόρος

Περισσότερα από 2,7 δισ. ευρώ «καθαρό» φόρο, έχει εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών, μετά την εκκαθάριση 5.477.264 φορολογικών δηλώσεων του οικονομικού έτους 2007 (αφορούν εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2006). Το πρόβλημα εν προκειμένω, δεν εντοπίζεται τόσο στο μεγάλο ή μικρό ύψος του επιπλέον φόρου που προκύπτει από την εκκαθάριση των δηλώσεων, όσο στο ότι το σύστημα άμεσης φορολογίας λειτουργεί αναδιανεμητικά υπέρ των υψηλών εισοδημάτων και σε βάρος των «μεσαίων» και των χαμηλότερων, όσων κινούνται πάνω από τα όρια του αφορολόγητου των 12.000 ευρώ. Και αυτό γιατί η σύμπτυξη των φορολογικών κλιμακίων - μόλις 4 - σε συνδυασμό με τη συνεχή μείωση των φορολογικών συντελεστών των υψηλών εισοδημάτων, έχει σαν αποτέλεσμα τη μεταφορά φορολογικών βαρών από τους πλούσιους στα χαμηλότερα εισοδήματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών - ήδη ανακοινώθηκε η 16η αποστολή 30.897 φορολογικών δηλώσεων - συνολικά ως σήμερα έχουν εκκαθαριστεί και αποσταλεί στους υπόχρεους 5.477.264 φορολογικές δηλώσεις. Από αυτές:

  • Το 1.660.251 ή το 30,31% του συνόλου είναι χρεωστικές, το φορολογούμενο εισόδημα των οποίων ανήλθε σε 41,85 δισ. ευρώ και ο επιπλέον φόρος στα 3,57 δισ. ευρώ.
  • Το 1.379.887, ή το 25,19% του συνόλου είναι πιστωτικές. Το φορολογούμενο εισόδημα ανήλθε στα 26,30 δισ. ευρώ και ο επιστρεφόμενος φόρος στα 859,81 εκατ. ευρώ.
  • Τα 2.437126 ή το 44,50% του συνόλου είναι μηδενικές με φορολογούμενο εισόδημα 17,51 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό φορολογούμενο εισόδημα των 5.477.264 δηλώσεων, ανήλθε σε 85,67 δισ. ευρώ και ο καθαρός φόρος - χρεωστικός μείον πιστωτικός - στα 2,72 δισ. ευρώ.

«Χ. ΡΟΚΑΣ ΑΒΕΕ»
Μείωσε τη συμμετοχή της η «Iberdrola»

Η έμμεση συμμετοχή της ισπανικής «Iberdrola» στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας «Χ. ΡΟΚΑΣ ΑΒΕΕ» μειώθηκε στο 42,16% από 52,70%, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας. Πρόκειται για αναλογική μείωση του ποσοστού της, καθώς διέθεσε στο χρηματιστήριο το 20% της θυγατρικής της εταιρείας «Iberdrola Renovables», η οποία κατέχει άμεσα το 52,70% της «ΡΟΚΑΣ».

Η εξέλιξη αυτή δεν επηρεάζει επί της ουσίας τον έλεγχο της «ΡΟΚΑΣ» από τον ισπανικό ενεργειακό κολοσσό, ο οποίος μέσω της ελληνικής εταιρείας διατηρεί ένα πολύ μεγάλο μερίδιο ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ