ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Πιέζουν για ενίσχυση της κατοχής οι ΗΠΑ

Η κατοχή βαφτίζει τρομοκράτες ακόμα και βρέφη ή υπερήλικες

Associated Press

Η κατοχή βαφτίζει τρομοκράτες ακόμα και βρέφη ή υπερήλικες
Εντείνουν τις πιέσεις τους προς πάσα κατεύθυνση οι ΗΠΑ, απαιτώντας ενίσχυση της κατοχής στο Αφγανιστάν από τους συμμάχους τους. Η Ουάσιγκτον παρακολουθεί τους Ταλιμπάν να ισχυροποιούνται και κερδίζουν έδαφος στις λαϊκές συνειδήσεις, καθώς ο κόσμος προοδευτικά αποστασιοποιείται από το κατοχικό καθεστώς και διεκδικεί το δικαίωμά του στην αυτοδιάθεση, με τους ισλαμιστές να παρουσιάζονται ως η μόνη εναλλακτική λύση, στην παρούσα χρονική στιγμή. Οι γραμμές των Ταλιμπάν ενισχύονται καθώς όλο και περισσότεροι νέοι οργανώνονται σε αυτούς και η επιρροή τους αυξάνει, καθώς ο κόσμος τούς παρέχει στήριξη και κάλυψη.

Αντίθετα οι ΗΠΑ και η ηγεσία του ΝΑΤΟ προσπαθούν να πείσουν τους συμμάχους για την «αναγκαιότητα» ενίσχυσης της κατοχής στο Αφγανιστάν, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα, η ασφάλεια και η δικαιοσύνη στη χώρα. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, μάλιστα, Ρόμπερτ Γκέιτς πραγματοποίησε πρόσφατα και μία εκτεταμένη περιοδεία στις αμερικανοκρατούμενες περιοχές, προκειμένου να αποδείξει τη χρησιμότητα της «κατοχής».

Περιοδεία Γκέιτς

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ δε δίστασε να υποστηρίξει ότι από την εισβολή και κατά τη διάρκεια της κατοχής του Αφγανιστάν, προήχθη η πολιτική σταθερότητα και η δικαιοσύνη, μειώθηκαν τα φαινόμενα διαφθοράς, ενώ υπήρξε και έντονη οικονομική ανάπτυξη. Ζήτησε από τις χώρες που συμμετέχουν στις δυνάμεις της ISAF να διατηρήσουν και να ενισχύσουν τα στρατεύματά τους, προκειμένου να εξασφαλιστεί το «επιθυμητό» αποτέλεσμα.

Ωστόσο, ο Αμερικανός αξιωματούχος παρέλειψε κάτι ιδιαίτερα σημαντικό στις αναφορές του, που είναι η καθημερινή και ανηλεής σφαγή αμάχων από τις «συμμαχικές δυνάμεις» του κατοχικού στρατού. Αντίθετα, υποστήριξε ότι πρόκειται για προπαγάνδα των Ταλιμπάν, που «βαφτίζουν» αμάχους ισλαμιστές μαχητές, ώστε να αυξήσουν τη σφαίρα επιρροής τους και να προσεταιριστούν νέους οπαδούς.

Τακτικές είναι και οι δηλώσεις του στηριζόμενου από τις κατοχικές δυνάμεις, προέδρου του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, που ζητά συνεχώς αύξηση των ξένων δυνάμεων στη χώρα του, προκειμένου να την προασπίσουν από τον «ισλαμιστικό εξτρεμισμό» και τους τρομοκράτες, ενώ άφησε και αιχμές κατά του Πακιστάν, όταν κάλεσε τις ξένες δυνάμεις να πολεμήσουν την τρομοκρατία, η οποία όπως είπε εδρεύει εκτός Αφγανιστάν. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, δε, στη γερμανική εφημερίδα «Μπιλτ», ο Αφγανός πρόεδρος καλεί τις γερμανικές και κατ' επέκταση όλες τις κατοχικές δυνάμεις να παραμείνουν στη χώρα, για τουλάχιστον δέκα χρόνια ακόμα...

Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ βλέπουν ότι χάνουν συνεχώς έδαφος στο Αφγανιστάν, οι απώλειές τους αυξάνονται και διακυβεύονται τα συμφέροντά τους στην περιοχή, αν υπάρξει ανατροπή της παρούσας κατάστασης. Σε μία προσπάθεια, λοιπόν, να διασφαλίσουν τις ιμπεριαλιστικές τους βλέψεις, ξεκίνησαν μία ιδιότυπη αντιτρομοκρατική «σταυροφορία», προσπαθώντας να διασώσουν κυρίως την αξιοπρέπειά τους...

Η κατοχή στο Αφγανιστάν δεν είναι από τα εγχειρήματα που θα εγκαταλειφθούν εύκολα και αναίμακτα από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, καθώς αποδεικνύει καθημερινά ότι δεν καταθέτει τα όπλα, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να χαρακτηρίζει Ταλιμπάν ακόμα και παιδιά αμάχους, που βρίσκονται στο διάβα τους...


ΜΕΞΙΚΑΝΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Διώξεις, φυλακίσεις και φτώχεια

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Σε απόλυτη φτώχεια διαβιούν περίπου 2,9 εκατομμύρια Μεξικανοί στις ΗΠΑ ή το 26% της μεξικανικής κοινότητας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία (που προφανώς υπολείπονται των πραγματικών) που περιέχονται σε έκθεση του υπουργείου Εσωτερικών του Μεξικού, που πιθανώς εξαναγκάστηκε μετά από την κατακραυγή -εξαιτίας των νέων αντιμεταναστευτικών μέτρων των ΗΠΑ - να λάβει κάποιες αποστάσεις ή έστω να αποτυπώσει την εφιαλτική πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι Μεξικανοί μετανάστες.

Η έκθεση του υπουργείου Εσωτερικών του Μεξικού αναφέρει επίσης ότι από τα 29,3 εκατομμύρια Μεξικανών υπηκόων που ζουν στις ΗΠΑ τα 6,2 είναι «χωρίς χαρτιά», γεγονός που τους κάνει αντικείμενο πάσης φύσης διώξεων αλλά και αντικείμενο πιθανής απέλασης ή ακόμη και φυλάκισης στα ειδικά κέντρα κράτησης μεταναστών. Επιπροσθέτως, 68% των εργαζομένων Μεξικανών που διέσχισαν τα σύνορα των ΗΠΑ για την τριετία 2002-2005 αναζητώντας εργασία στις ΗΠΑ δεν είχαν τα αναγκαία χαρτιά. Επίσης, κατά το Εθνικό Συμβούλιο Πληθυσμού το 40% των μεταναστών εισέρχεται στις ΗΠΑ μέσω των κοινοτήτων που γειτνιάζουν στην έρημο Σονόρα. Κατά τη μεξικανική κυβέρνηση τουλάχιστον 437 υπήκοοί τους έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να εισέλθουν στις ΗΠΑ εξαιτίας διαφόρων αιτιών, αλλά κυρίως εξαιτίας της αυξανόμενης στρατιωτικοποίησης των συνόρων.

Η στρατιωτικοποίηση των συνόρων αποτελεί μέρος του πακέτου των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ, που μεταξύ άλλων προέβλεπαν ένα «περίπλοκο σχήμα» ή καλύτερα ένα σύστημα σύγχρονης δουλείας, με αντάλλαγμα την υπό όρους νομιμοποίηση 12 εκατομμυρίων μεταναστών που βρίσκονται «χωρίς χαρτιά» στις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση σκληραίνει ολοένα περισσότερο τα μέτρα εναντίον των μεταναστών και προχώρησε σε σημαντική αύξηση του αριθμού των συνοροφυλάκων - το 2006 ο Αμερικανός πρόεδρος αύξησε κατά 6.000 άνδρες τη δύναμη της Συνοριοφυλακής, η οποία έφθασε στους 18.000 άνδρες - και σε επιβολή αυστηρότερων προστίμων σε βάρος όσων προσλαμβάνουν μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα δίχως έγγραφα. Επίσης, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας, προωθείται η άσκηση πιέσεων προς «απείθαρχες χώρες», με πρώτο το Μεξικό, προκειμένου να δεχτούν τον αναγκαστικό επαναπατρισμό υπηκόων τους που βρίσκονται στις ΗΠΑ παράνομα.


ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Τα παιδιά θύματα των μεταρρυθμίσεων

Ευημερούσα η εικόνα της Γερμανίας σύμφωνα πάντα με τα οικονομικά στοιχεία, εντούτοις ένα στα επτά παιδιά ζουν σε οικογένεια που στηρίζεται από το κοινωνικό επίδομα... Αυτό είναι και το συμπέρασμα της πρόσφατης Εκθεσης του 2007 για το παιδί, που συνέταξε η γερμανική Οργάνωση Αρωγής του Παιδιού.

Μπορεί η γερμανική πολιτεία να έχει να επιδείξει μεγάλη δραστηριότητα σε σχέση με την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας, αλλά, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της γερμανικής Οργάνωσης Αρωγής του Παιδιού, Τόμας Κρίγκερ, οι ενέργειες έχουν διακοσμητικό χαρακτήρα. Επίδομα παιδιού, επίδομα γονέων, αύξηση των ευκαιριών απασχόλησης του παιδιού σε προσχολική ηλικία, όλα ωραία και καλά, αλλά εκείνο που χρειάζεται η χώρα είναι ουσιαστικότερα μέτρα για τη μακρόπνοη αντιμετώπιση της φτώχειας. Γιατί η κατάσταση είναι δραματική, τονίζει ο Κρίγκερ.

Σύμφωνα με την έκθεση, υπολογίζεται σε πάνω από 1,5 εκατομμύριο ο αριθμός των ανήλικων που εξαρτώνται από το κοινωνικό επίδομα. Πρόκειται για σχεδόν διπλάσιο αριθμό από το 2005, όταν αποφασίστηκε η συγχώνευση των ταμείων ανεργίας και κοινωνικού επιδόματος. Κι αυτό παρά το ότι κάθε χρόνο μειώνεται ο αριθμός των γεννήσεων. Η φτώχεια στα παιδιά είναι ένα φαινόμενο με αυξανόμενες διαστάσεις, επισημαίνει ο Γίργκεν Μπόρχερτ, δικαστής και από τους συγγραφείς της έκθεσης. Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι ευκαιρίες για την εκπαίδευση δεν επαρκούν και οι αριθμοί σπάνε κόκαλα. Υπάρχουν 6 εκατομμύρια παιδιά κάτω 7 χρονών με γονείς που δηλώνουν ετήσιο εισόδημα γύρω στα 15.300 ευρώ. Το 1965 ένα στα 75 παιδιά ζούσε από το κοινωνικό επίδομα. Το 2006 το αντίστοιχο ποσοστό είναι ένα στα έξι. Η γερμανική Οργάνωση Αρωγής του Παιδιού ζητά μεταρρύθμιση στο σύστημα φορολόγησης του οικογενειακού εισοδήματος και θεωρεί ότι ιδιαίτερα το επίδομα παιδιού θα πρέπει να αποτελέσει εργαλείο εξασφάλισης των βασικών αναγκών των ανηλίκων. Ενα άλλο αίτημα αφορά στην αύξηση του ποσού που δίδεται για τους παιδικούς σταθμούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ