ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΜΑΛΙΑ
Ενας χρόνος από την αμερικανο-αιθιοπική επέμβαση

Associated Press

Σαν χτες, πριν ακριβώς ένα χρόνο, τα αμερικανικά βομβαρδιστικά απογειώνονταν από τη βάση στο Τζιμπουτί για μία ακόμη επέμβαση στη Σομαλία. Οι βόμβες ρίχνονταν «απλόχερα» όχι στο όνομα του «ανθρωπισμού», όπως είχε κάνει το 1992-93 η κυβέρνηση του τότε προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, αλλά στο όνομα της «μάχης κατά της τρομοκρατίας».

Στο σομαλικό έδαφος, όμως, δεν ήταν μόνο οι Αμερικανοί κομάντος που δρούσαν (όπως μαθεύτηκε αργότερα) ψάχνοντας «τρομοκράτες και συνεργάτες της Αλ Κάιντα». Ηταν και χιλιάδες (χριστιανοί...) Αιθίοπες στρατιώτες που εισέβαλαν στη (μουσουλμανική...) Σομαλία με πρόσκληση του Σομαλού φιλοαμερικανού προέδρου Γιουσούφ Αμπντουλαχί. Σήμερα, ο 72χρονος Αμπντουλαχί είναι κλινήρης σε νοσοκομείο του Ναϊρόμπι. Οχι όμως και τα 2/8 του σομαλικού λαού των περίπου 8.400.000 ανθρώπων, που χρήζουν άμεσης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης....

Υπηρεσίες του ΟΗΕ υπολογίζουν ότι σήμερα, εξαιτίας της αμερικανο-αιθιοπικής επέμβασης, πάνω από 2.000.000 άμαχοι παλεύουν για επιβίωση. Είτε σε άθλιους προσφυγικούς καταυλισμούς... Είτε επιβιβαζόμενοι σε ένα απ' τα δουλεμπορικά πλοιάρια του Μποκάσο (της βόρειας Σομαλίας) με προορισμό την Υεμένη και από κει σε κάποια απ' τις πλούσιες χώρες της Αραβικής Χερσονήσου και της Ευρώπης.

Ομως, τα ζοφερά αποτελέσματα της αμερικανο-αιθιοπικής επέμβασης στο σομαλικό λαό δε σταματούν εδώ.

Ενα χρόνο μετά, έχει εγκαταλείψει την (κάποτε ήρεμη...) πρωτεύουσα, Μογκαντίσου, το 60% των περίπου 2.500.000 εκατομμυρίων κατοίκων της. Οσοι απέμειναν - αναφέρει χαρακτηριστικά πρόσφατο οδοιπορικό του βρετανικού καναλιού Channel 4 - έχουν ξεχάσει να περπατούν. Μόνο τρέχουν! Τρέχουν για να γλιτώσουν απ' τις αδέσποτες σφαίρες των αιθιοπικών στρατευμάτων, που πλέον ξεσπούν στους εναπομείναντες άμαχους για τις συνεχείς αποτυχίες στα πεδία των συγκρούσεων με τους Σομαλούς ισλαμιστές και τις αντικατοχικές δυνάμεις.

Μέσα σ' αυτόν τον πρώτο χρόνο της αμερικανο-αιθιοπικής επέμβασης, οι νεκροί ξεπερνούν τους 6.000 (οι περισσότεροι άμαχοι). Κανείς δεν ξέρει αν σ' αυτούς συγκαταλέγονται κάποιοι απ' τις δεκάδες χιλιάδες σοβαρά τραυματίες ή απ' το 26% των παιδιών που υποσιτίζεται εδώ και μήνες...

Εντούτοις, δεν είναι μόνο οι ζοφερές συνέπειες της επέμβασης πάνω στο σομαλικό λαό, που στη συντριπτική του πλειοψηφία αντιδρά στην παρουσία των αιθιοπικών στρατευμάτων και της δύναμης των περίπου 1.800 Ουγκαντέζων στρατιωτών της Αφρικανικής Ενωσης. Δραματικές είναι οι συνέπειες της επέμβασης και σε πολιτικό επίπεδο...

Η μεταβατική κυβέρνηση (που σχηματίστηκε στο Ναϊρόμπι το 2004 από πέντε χώρες της Ανατολικής Αφρικής...) του νεοδιορισθέντος πρωθυπουργού (ως τότε διευθυντής της σομαλικής Ερυθράς Ημισελήνου) Νουρ Χουσεΐν Χασάν ουσιαστικά παραπαίει. Υποτίθεται ότι αυτός ο «ουδέτερος» (σύμφωνα με τις επιθυμίες των ΗΠΑ) πρωθυπουργός, που στερείται οιασδήποτε πολιτικής και λαϊκής βάσης, θα εκτόνωνε την ένταση. Το αντίθετο! Οι συγκρούσεις ισλαμιστών-αιθιοπικών στρατευμάτων κορυφώνονται μέρα με τη μέρα. Η σύγχυση στους κόλπους του «κοινοβουλίου» και της νέας 31μελούς κυβέρνησης (που ακόμη δεν έχει ορκιστεί) συνεχίζεται...

Το εφιαλτικό πείραμα ΗΠΑ - Αιθιοπίας να «εκδημοκρατιστεί» η Σομαλία (ώστε να επιβληθεί μία «ταιριαστή» φιλοδυτική κυβέρνηση που θα μοιράσει πρόθυμα και χωρίς πολλές απαιτήσεις πιθανές άδειες για γεωτρήσεις πετρελαίου στις ξένες πολυεθνικές) απέτυχε. Οπως απέτυχε και ο ...«εξαγνισμός» της χώρας απ' τους «ισλαμιστές» που στο μυαλό των επιτελείων της κυβέρνησης Μπους ταυτίζονται με οποιονδήποτε αντιτάσσεται στην ξένη επέμβαση και κατοχή...

Κοντολογίς, η πρώτη επέτειος απ' την έναρξη της πιο πρόσφατης αμερικανικής εισβολής και επέμβασης προκάλεσε (όπως ήταν αναμενόμενο...) πολύ περισσότερα προβλήματα απ' ό,τι φαντάζονταν - ή μήπως επιδίωκαν κιόλας; - τα επιτελεία των ιμπεριαλιστικών κέντρων. Γεγονός που καταγράφεται σε μία συγκυρία που όχι μόνον δεν εκτονώνεται, αλλά και βαθαίνει η κρίση αποσταθεροποίησης ευρύτερα στο Κέρας της Ανατολικής Αφρικής, τόσο στο εσωτερικό της Αιθιοπίας, όσο και στις σχέσεις αυτής με τη γειτονική της Ερυθραία...

ΔΑΝΙΑ
Χριστουγεννιάτικες μπίζνες από ΜΚΟ

Χρυσές δουλιές κάνουν τον τελευταίο καιρό διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) στη Δανία, αφού, με την ευκαιρία των Χριστουγέννων, σοφίστηκαν να πουλήσουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες στους «αφελείς» και φιλάνθρωπους μικροαστούς στη Δανία.

Τα Χριστούγεννα κατά παράδοση, όπως και στις περισσότερες χώρες, γίνεται υπερβολική κατανάλωση δώρων, όχι μόνο μεταξύ παιδιών, αλλά και μεγάλων. Ετσι φέτος, οι διάφορες ΜΚΟ βγήκαν από νωρίς στην αγορά, ποντάροντας στα φιλανθρωπικά συναισθήματα και στον βορειοευρωπαϊκό κοσμοπολιτισμό, με καλοδουλεμένες καμπάνιες, προτείνοντας στον κόσμο αντί να σπαταλήσει τα λεφτά του στην αγορά άσκοπων δώρων, να τα τοποθετήσει μέσω των ΜΚΟ, σε φιλανθρωπικές ενέργειες για τη βοήθεια των φτωχών στις χώρες της αφρικανικής ηπείρου.

Ετσι μπορεί κανείς, πληρώνοντας από 50 έως 100 ευρώ, να προσφέρει μια γίδα σε μια αφρικανική οικογένεια, να αγοράσει 1 κυβικό μέτρο καθαρού αέρα χωρίς CO2, να αγοράσει 1 τετραγωνικό μέτρο δάσους με την εγγύηση ότι δε θα καταστραφεί (ύστερα από την υπόσχεση των μονοπωλιακών ομίλων που καθημερινά καταστρέφουν χωρίς κανέναν ενδοιασμό την αφρικανική γη για την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους ότι θα σεβαστούν αυτές τις προσφορές), να προσφέρει ένα μπουκάλι καθαρό νερό.

Ενας άλλος τρόπος είναι η κατάθεση ενός ποσού, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση, για να δοθούν δάνεια - ιδιαίτερα σε γυναίκες - ώστε να ξεκινήσουν επιχειρηματικές δραστηριότητες, (καθαρίστριες, ράφτρες κλπ.), με την προϋπόθεση ότι αν τελικά οι δουλιές πάνε καλά, να δοθεί πίσω το δάνειο ή να δοθεί σε άλλον δανειστή, αλλά και στην περίπτωση που δεν πάει καλά η νέα επιχείρηση, να παρακρατηθεί.

Ετσι οι διάφορες ΜΚΟ, που καθημερινά ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια, παρέχουν κάθε άλλοθι στον ιμπεριαλισμό, για να μην αποκαλύπτονται τα πραγματικά αίτια της φτώχειας και της εξαθλίωσης των αφρικανικών και άλλων λαών, ούτε στους «καημένους» Αφρικανούς, ούτε στους «ηλίθιους» Ευρωπαίους μικροαστούς. Οι ίδιες ΜΚΟ θησαυρίζουν, εκμεταλλευόμενες και την εθελοντική δουλιά απροβλημάτιστων και καλοπροαίρετων πολιτών, ενώ τα διευθυντικά τους στελέχη απολαμβάνουν μισθούς και προνόμια που θα τα ζήλευαν πολλά διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων.

Εκτός αυτού, κάνουν και βρώμικη ιδεολογική δουλιά, περνώντας ιδέες σε εξαθλιωμένους ότι με δάνεια 100 και 200 ευρώ μπορούν να γίνουν καπιταλιστές. Και αν στο τέλος αποτύχουν, κάποιος «φιλεύσπλαχνος» Ευρωπαίος θα έχει εγγυηθεί για την πληρωμή της ζημιάς...

ΙΝΔΙΑ - ΚΙΝΑ
Στρατιωτική άσκηση «οικοδόμησης εμπιστοσύνης»

ΠΕΚΙΝΟ, ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Κοινή στρατιωτική άσκηση ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη, Κίνα και Ινδία, μετά από 45 χρόνια ψυχρότητας μεταξύ τους, προκειμένου να δώσουν ένα μήνυμα ενότητας, όπως είπαν, προς πάσα κατεύθυνση και κυρίως όσον αφορά τους εξτρεμιστές, τους αυτονομιστές και τους «τρομοκράτες» των δύο χωρών. Η άσκηση, που θα διαρκέσει μέχρι και τις 28 Δεκέμβρη, πραγματοποιείται στη νοτιοδυτική επαρχία της Κίνας, Γιουνάν.

Οπως δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εθνικής Αμυνας, η παρούσα άσκηση γίνεται προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών, να προωθηθεί η αμυντική συνεργασία τους και να ενισχυθεί η μεταξύ τους συνεργασία για την προώθηση της ειρήνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είχαν ψυχραθεί μετά το σύντομο αλλά ιδιαίτερα αιματηρό πόλεμο του 1962...

ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Νέο Σύνταγμα μέχρι το Μάη

KITO.--

Εως τις 20 Μάη του 2008 η Συντακτική Συνέλευση του Εκουαδόρ θα έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της και την κατάρτιση του νέου Συντάγματος και εντός 45 ημερών το νέο Σύνταγμα θα τεθεί στην ετυμηγορία του λαού για την έγκρισή του μέσω δημοψηφίσματος, σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασιών, όπως ανέφερε ανακοίνωση του κόμματος Alianza Pais, πολιτικής πλατφόρμας που έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη Συντακτική Συνέλευση.

Τα μέλη της Συντακτική Συνέλευσης οριστικοποιούν αυτές τις μέρες τους μηχανισμούς για τη συγγραφή του νέου Συντάγματος βάσει των προτάσεων που έκαναν λαϊκές οργανώσεις και το σχέδιο που παρουσίασε η Εθνική Επιτροπή Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Σε περίπτωση που το νέο Σύνταγμα εγκριθεί κατά το δημοψήφισμα, τότε το επόμενο βήμα θα είναι η προκήρυξη νέων εκλογών τον Οκτώβρη του 2008. Τοπικά Μέσα αναφέρουν ότι θα είναι υποψήφιος και ο νυν πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα. Επίσης δεν έχει αποκλειστεί η πιθανότητα η Συντακτική Συνέλευση να συνεχίσει να υφίσταται ως Σώμα ή να συσταθεί ειδική Επιτροπή που θα επιλέξει η Συντακτική Συνέλευση, εν είδει μεταβατικής κυβέρνησης, μέχρι την ορκωμοσία νέας κυβέρνηση το Γενάρη του 2009.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ