ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Γενάρη 2008 - Κυριακή 6 Γενάρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΥ
Αναδίνεται η οσμή της δικομματικής πολιτικής

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η υπόθεση Ζαχόπουλου «ήρθε κουτί» να δέσει στο όλο πολιτικό σκηνικό, στα παρακμιακά φαινόμενα της κούφιας δικομματικής αντιπαράθεσης. Τα επικοινωνιακά επιτελεία της κυβέρνησης της ΝΔ από τη μια και του ΠΑΣΟΚ από την άλλη επιχειρούν να φέρουν την υπόθεση στα μέτρα τους για να αποφύγουν τα χειρότερα και αν είναι δυνατό να αποκομίσουν και κέρδη. Και οι δύο εταίροι του δικομματισμού είναι αντιμέτωποι με μια αντίφαση: την ίδια ώρα να εμφανίζονται ως τιμητές αλλά και απολογητές για την παρακμή που η πολιτική τους παράγει.

Οσο σοβαρό κι αν είναι το θέμα δεν μπορεί και δεν πρέπει να σκεπάσει τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα που διαρκώς οξύνονται με αφορμή την ένταση των αντιλαϊκών πολιτικών. Ωστόσο, υπάρχουν πλευρές αυτής της υπόθεσης που χρειάζεται να εστιάσουμε την προσοχή μας, όπως είναι η πολιτική αποχαρακτηρισμού αρχαιολογικών χώρων με κύριο στόχο την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών ομίλων.

Η μεν κυβέρνηση της ΝΔ, λοιπόν, επιχειρεί να συγκαλύψει το πολιτικό υπόβαθρο του σκανδάλου γύρω από την υπόθεση Ζαχόπουλου, αδυνατώντας όμως να απαντήσει στα ερωτήματα που διαρκώς πληθαίνουν και απειλούν να διαψεύσουν τη «ροζ» εκδοχή που προσπάθησε να προβάλει το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Ετσι στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής εμφάνισε την κυβέρνησή του να βρίσκεται σε «διαρκή σύγκρουση με τα φαινόμενα της διαφθοράς», με προφανή στόχο να ξεπεράσει την κρίση αλλά και ταυτόχρονα να αποστρέψει την προσοχή του λαού από τη γενικευμένη επίθεση που ετοιμάζει να εξαπολύσει σε βάρος των λαϊκών, ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Από την άλλη πλευρά το ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσει την υπόθεση Ζαχόπουλου στην κατεύθυνση της όξυνσης της δικομματικής αντιπαράθεσης, αποφεύγει συστηματικά να αγγίξει την ουσία, δηλαδή τη φωλιά που επωάζει τέτοια σκάνδαλα, δηλαδή την πολιτική που εξίσου υπηρετεί και προωθεί και το ίδιο. Είναι χαρακτηριστικό πως 17 βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή περιορίζουν το θέμα, αναφέροντας ότι η υπόθεση συγκεντρώνει όλα «τα χαρακτηριστικά της αυθαιρεσίας, απαξίωσης των θεσμών, αδιαφάνειας, διαφθοράς και υποκρισίας». Επίσης κάνουν λόγο για «κατακράτηση υλικού σε συρτάρια του γραφείου του Πρωθυπουργού, αλλά και συγκεκριμένων δικαστικών λειτουργών». Επίσης, ζητούν την άμεση πρόσκληση στη Βουλή για κατάθεση όλων των υπουργών Πολιτισμού από το 2004 και μετά συμπεριλαμβανομένου και του Κ. Καραμανλή.

Μένει έτσι στο απυρόβλητο το όλο σκανδαλώδες πλαίσιο μέσα στο οποίο έδρασε υπό την ιδιότητα του γενικού γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού ο Χ. Ζαχόπουλος. Είναι τα θέματα διαχείρισης οικονομικών ζητημάτων και κονδυλίων, οι τουλάχιστον 200 υποθέσεις αποχαρακτηρισμού αρχαιολογικών χώρων προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων, που χειρίστηκε. Οι υποθέσεις αυτές, όπως και εκείνες που αφορούν τη διαχείριση κονδυλίων δισεκατομμυρίων ευρώ, πάνε ολοταχώς για συγκάλυψη, επειδή προφανώς ήταν μέσα στις κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής.

Η καρδιά της υπόθεσης

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε την περασμένη Πέμπτη, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σημείωσε:

«Από όπου να πιάσεις αυτή την υπόθεση, βρωμάει! Τι να πιάσεις και τι να αφήσεις;

Εμείς συγκεντρώνουμε την προσοχή μας στο εξής πράγμα: Στην πολιτική αποχαρακτηρισμού αρχαιολογικών περιοχών με κύριο στόχο την εξυπηρέτηση, την εγκατάσταση δραστηριοτήτων επιχειρηματικών ομίλων. Εμείς συγκεντρώνουμε την προσοχή μας στην καρδιά της υπόθεσης. Γιατί όλα τα άλλα, κατά τη γνώμη μας, δεν προσθέτουν τίποτε άλλο. Η πολιτική της κυβέρνησης είναι γνωστή και οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι ακέραιες και από αυτή την άποψη εκεί συγκεντρώνουμε την προσοχή μας.

Να το πω κι άλλη μια φορά: Εχουμε ανοίξει το θέμα της χρήσης γης τα τελευταία χρόνια. Εδώ η γη πουλιέται. Δε θα μείνει τίποτε που να μην έχει πουληθεί. Ακόμη και τις καμένες περιοχές θα τις πουλήσουν. Αυτό είναι το κύριο ζήτημα. Τώρα αν τις πουλάει το υπουργείο Πολιτισμού ή τις πουλάει ο Αλογοσκούφης ή με ποιον τρόπο θα τις πουλήσουν, αυτό είναι μια πλευρά του ζητήματος. Η ουσία είναι ότι πουλιέται η γη».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Η ΚΟΒ Κερατέας του ΚΚΕ γιορτάζει τα 90 χρόνια από τη μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση με εκλεκτούς μεζέδες και άφθονο κρασί την Παρασκευή 11 Γενάρη, στις 8.00 μ.μ., στην ταβέρνα «ο Παύλος», Ποσειδώνος και Σωκράτους, στην Κερατέα.

-- Εκδήλωση για τα 90χρονα της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης διοργανώνει η ΝΕ Πέλλας του ΚΚΕ, την Κυριακή 13 Γενάρη, στις 6.30 μ.μ., στο «Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο» της Αριδαίας. Θα μιλήσει ο Φίλιππος Γεωργουδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Συνεστίαση για τα 90χρονα του ΚΚΕ πραγματοποιεί η Κομματική Οργάνωση Πρόνοιας και οι Κομματικές Οργανώσεις Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και Γονέων και Κηδεμόνων την Κυριακή 13 Γενάρη. Η συνεστίαση θα γίνει στη 1.30 μ.μ. στο κέντρο «Μεταξύ μας» (Ελ. Βενιζέλου 83, πρώην Γράμμου, στο Μοσχάτο).

-- Συνεστίαση για τα 90 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ διοργανώνει η ΝΕ Σερρών του ΚΚΕ, το Σάββατο 19 Γενάρη στο «στέκι του ΡΑΦ». Θα παραβρεθεί και θα χαιρετίσει ο Γιώργος Μαυρίκος, βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κυκλοφόρησαν οι «Δρόμοι της Ειρήνης»

Κυκλοφόρησαν οι «Δρόμοι της Ειρήνης», το περιοδικό της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), με αφιερώματα, ρεπορτάζ και άρθρα για όλα τα επίκαιρα ζητήματα που αφορούν το κίνημα ειρήνης και την ανάπτυξη της δράσης του ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Κεντρικό σύνθημα που αναγράφεται στο εξώφυλλο του περιοδικού: «ΟΧΙ στην "αντιπυραυλική ασπίδα" των ΗΠΑ. Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια».

Διαβάστε, ανάμεσα στα θέματα που φιλοξενεί:

-- Κόσσοβο: Πυριτιδαποθήκη στην καρδιά των Βαλκανίων.

-- Το κόστος του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.

-- Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη Κινημάτων Ειρήνης.

-- ΗΠΑ - Ρωσία: Στα πρόθυρα νέας κούρσας εξοπλισμών.

Το «Παζάρι της Ειρήνης»

Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) διοργανώνει και φέτος έως τις 11 Γενάρη 2008 το «ΠΑΖΑΡΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ», στα γραφεία της, Θεμιστοκλέους 56, Εξάρχεια. Οι ώρες λειτουργίας του θα είναι κάθε μέρα, πρωί 9-2 και απόγευμα 6-8.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ»
Να ενισχύσουμε την προσπάθειά της

Για μια ακόμη χρονιά, για τις γιορτές των Χριστουγέννων, η «Δημοκρατική Μέριμνα» πραγματοποιεί οικονομική εξόρμηση, προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες άπορων αγωνιστών, θυμάτων πολιτικής δίωξης, στους οποίους παρέχει ηθική και υλική βοήθεια. Είναι γνωστό ότι ένας αριθμός αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του εμφυλίου πολέμου, που αγωνίστηκαν για τη λευτεριά της πατρίδας, παρά τις υποσχέσεις της πολιτείας, παραμένουν αβοήθητοι.

Το έργο της περίθαλψής τους ανέλαβε από την ίδρυσή της η «Δημοκρατική Μέριμνα», χορηγώντας μικρά χρηματικά βοηθήματα, που προέρχονται από συνδρομές μελών και προσφορές φίλων και τις οικονομικές εξορμήσεις το Πάσχα και τα Χριστούγεννα.

Οι προσφορές γίνονται δεκτές στα γραφεία της «Δημοκρατικής Μέριμνας» στην οδό Ακαδημίας 78, τηλέφωνο 210.3822.776, και στην Εθνική Τράπεζα στο λογαριασμό 129/592361-13.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ