ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Γενάρη 2008 - Κυριακή 6 Γενάρη 2008
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Μονοτυπίες τριακονταετούς πορείας

Επιλογή μονοτυπιών από τα φοιτητικά του σχεδόν χρόνια έως σήμερα παρουσιάζει (έως 16/2) ο Μάρκος Καμπάνης στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας (Αμερικής 13). Οι περισσότερες δημιουργίες είναι μικρές σε μέγεθος και διαπραγματεύονται οικεία θέματα, όπως αποσπάσματα τοπίων, χώρους, σπανιότερα πρόσωπα ή γυμνά, καθώς και αφηρημένες συνθέσεις. Το μεγαλύτερο μέρος της τριαντάχρονης αυτής ενότητας, εκτίθεται για πρώτη φορά.

Οπως σημειώνει η Ειρήνη Οράτη στον κατάλογο που συνοδεύει την παρουσίαση, «η πολλαπλότητα των εκτυπώσεων που προσφέρει η τεχνική της μονοτυπίας με την παραγωγή σχετικών, όχι όμως πανομοιότυπων, τυπωμάτων που επιβάλλει η χαρακτική, του δίνει τη δυνατότητα να επεξεργαστεί το χρώμα κάθε φορά διαφορετικά, προσβλέποντας σε ένα νέο, συχνά απρόσμενο, αποτέλεσμα. Η προσθήκη άλλων χρωμάτων, η ενίσχυση ή η αποδυνάμωση του μαύρου, τα ανοίγματα των τόνων μετά την πρώτη εκτύπωση, του δίνουν το έναυσμα να προχωρήσει, αξιοποιώντας με ποικίλους τρόπους το βασικό του σχέδιο, μορφοποιώντας το κάθε φορά διαφορετικά. Ετσι, οι νέες συνθέσεις που προκύπτουν περιέχουν το στοιχείο του απροσδόκητου ακόμα και για τον ίδιο τον καλλιτέχνη, κάτι που μετατρέπεται αυτόματα σε αφορμή για περαιτέρω πειραματισμούς στις εκτυπώσεις».

Ο Μ. Καμπάνης γεννήθηκε το 1955 και σπούδασε ζωγραφική στο Λονδίνο. Μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει δουλιά του σε 12 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εκτός από τη ζωγραφική και τη χαρακτική, ασχολείται με την αγιογραφία, την εικονογράφηση βιβλίων, την επιμέλεια εκθέσεων και εκδόσεων.


Δευτέρα

Γεράσιμος Ανδρεάτος
Γεράσιμος Ανδρεάτος
Αφιερωμένη στο μεγάλο γλύπτη Γεράσιμο Σκλάβο, με αφορμή τα 40 χρόνια από τον πρόωρο και τραγικό θάνατό του, είναι η έκθεση, με την οποία ξεκινά τη λειτουργία της η νέα γκαλερί «Καπλανών 5» (Κολωνάκι). Εκθέτουν δώδεκα γλύπτες, οι: Βασίλης Βασίλη, Κώστας Βρούβας, Κώστας Δικέφαλος, Τάκης Κοζόκος, Χρήστος Λαζαράκης, Θόδωρος Παπαγιάννης, Εκτορας Παπαδάκης, Κώστας Ρόθος, Κυριάκος Ρόκος, Γιώργος Σταματόπουλος, Πραξιτέλης Τζανουλίνος, Γιώργος Χουλιαράς. Επιμέλεια: Αθηνά Σχινά. Διάρκεια έως 18/1.

Τρίτη

Εγκαινιάζεται σήμερα στην αίθουσα τέχνης «έκφραση - γιάννα γραμματοπούλου» (Βαλαωρίτου 9α), έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Αντωνόπουλου. Θέμα των παρουσιαζόμενων έργων «Ο θάνατος του Εκτορα».

  • Σήμερα (9 μ.μ.), δίνει την πρώτη του συναυλία στην Αθήνα - στο «Παλλάς» (Βουκουρεστίου 5, τηλ. 210.3213.100) - το μουσικό σύνολο «Piandaemonium», στο οποίο συμμετέχουν οι πιανίστες: Χαράλαμπος Αγγελόπουλος, Αντώνης Ανισέγκος, Ευτυχία Βενιωτά, Δόμνα Ευνουχίδου, Νίκος Ζαφρανάς, Στέφανος Θωμόπουλος, Γεώργιος - Εμμανουήλ Λαζαρίδης, Λενιώ Λιάτσου, Ειρήνη Μαύρου, Χρήστος Νούλης, Θεόδωρος Τζοβανάκης, Κώστας Χάρδας.
Τετάρτη

Ατομική έκθεση ψηφιδωτού της Λυδίας Σαρρή, εγκαινιάζεται (7 μ.μ.) στην γκαλερί «Χρυσόθεμις» (25ης Μαρτίου 20, Χαλάνδρι). Από το 1967 μέχρι σήμερα, η σημαντική δημιουργός έχει πραγματοποιήσει δεκαεπτά εκθέσεις, από τις οποίες οι δέκα ήταν με ψηφιδωτό. Στα έργα της, η Λ. Σαρρή χρησιμοποιεί μια πρωτοποριακή τεχνική, με παραδοσιακά ευφάνταστα υλικά.

  • Συνεχίζεται στο κτίριο της οδού Πειραιώς του Μουσείου Μπενάκη, η αναδρομική έκθεση του Στήβεν Αντωνάκου. Στην έκθεση, που επιμελείται η Κατερίνα Κοσκινά, παρουσιάζονται 250 έργα του δημιουργού, τα οποία καλύπτουν την περίοδο από το 1954 έως σήμερα.
  • Τριάντα χαρακτικά έργα μικρών και μεγάλων διαστάσεων περιλαμβάνονται στην έκθεση του Νίκου Δεσεκόπουλου, που εγκαινιάζεται (8 μ.μ.) στον «Τεχνοχώρο» της Ενωσης Ελλήνων Χαρακτών (Λεμπέση 4 και Μακρυγιάννη).
Πέμπτη

Βασίλης Σκουλάς
Βασίλης Σκουλάς
Η «Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου» υπό την καθοδήγηση του διάσημου Ρώσου αρχιμουσικού Βαλέρι Γκεργκίεφ φιλοξενείται σήμερα και αύριο (8.30 μ.μ.) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στο πρώτο μέρος και των δύο συναυλιών παρουσιάζεται το «Κοντσέρτο για βιολί» του Φιλανδού Γιαν Σιμπέλιους (1865-1957) με σολίστ τον βιολονίστα Λεωνίδα Καβάκο. Στο δεύτερο μέρος, στις 10/1 θα παρουσιαστεί η 4η Συμφωνία του Γκούσταβ Μάλερ (1860-1911) με τη σοπράνο Λόρα Κλέικομ, ενώ στις 11/1 η Συμφωνική του Λονδίνου θα ερμηνεύσει την 1η Συμφωνία του ίδιου μουσουργού (την επονομαζόμενη «Τιτάν»).

  • Στην αίθουσα τέχνης «Αστρολάβος - Δεξαμενή» (Ξανθίππου 11), εγκαινιάζεται έκθεση έργων του Κώστα Τσόκλη.
Παρασκευή

To κουιντέτο «Novitango», μετά από την επιτυχημένη παράσταση «4 εποχές και ένας μύθος» παρουσιάζει (10 μ.μ.) στον «Ιανό» (Σταδίου 24) ένα νέο πρόγραμμα με τις διαφορετικές πτυχές του Nuevo-tango στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.

  • «Ασπρο μαντίλι ανέμιζε...» με τον Βασίλη Σκουλά και τον Γεράσιμο Ανδρεάτο, σήμερα και αύριο (10.30 μ.μ.) στη μουσική σκηνή «Δίπλα στο Ποτάμι» (Λάμπρου Κατσώνη 189, Αγ. Ανάργυροι, τηλ. 210.2610.444).
  • Στο «Σπίτι της Κύπρου» (Ηρακλείτου 10), φιλοξενείται (έως 18/1), έκθεση έργων του Νίκου Κουρούσιη και του Πωλ Κουρούσιη με τίτλο: «Μεταμορφώσεις».
  • Εκθεση ζωγραφικής του Αλκη Πιερράκου, με θέμα το «Ψυχικό», παρουσιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Ψυχικού (Ι. Κοκκώνη 15).
Σάββατο

«Το αιώνιο άρωμα του χρόνου» είναι ο τίτλος της έκθεσης του Κωνσταντίνου Παλιάν, που φιλοξενείται (έως 19/1) στην αίθουσα «Αέναον» (Κατεχάκη 70, Κηφισίας).


Εργο της Λυδίας Σαρρή
Εργο της Λυδίας Σαρρή

Γλυπτό του Κυριάκου Ρόκου
Γλυπτό του Κυριάκου Ρόκου


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ