ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Απρίλη 2000
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ
Κινητοποίηση στην Εστία Ναυτικών

Αύριο στις 10.30 το πρωί η συγκέντρωση για την ενίσχυση των ανέργων

Το αγωνιστικό τους «παρών» καλούνται να δώσουν αύριο Τετάρτη στις 10.30 το πρωί στην Εστία Ναυτικών, στην οδό Φίλωνος, οι άνεργοι ναυτεργάτες όλων των κλάδων για να απαιτήσουν την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για το Πάσχα. Την κινητοποίηση διοργανώνουν η ΠΕΜΕΝ και η ναυτεργατική Ενωση «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», με αίτημα η οικονομική ενίσχυση να είναι 80 χιλιάδες δραχμές για τους άγαμους και 100.000 για τους έγγαμους. Ταυτόχρονα η αυριανή ναυτεργατική συγκέντρωση θα αποτελέσει και μια πρώτη απάντηση στα σχέδια διάλυσης της Εστίας Ναυτικών, που ήδη έχει καταστρώσει η πλειοψηφία της - διορισμένης από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - διοίκησής της.

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση από την Εστία Ναυτικών θα δώσει μια μικρή ανάσα στους άνεργους ναυτεργάτες, καθώς από αυτούς ελάχιστοι και... τυχεροί θα καταφέρουν να πάρουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση λόγω Πάσχα που ήδη καταβάλλεται από τον Οίκο Ναύτου. Το ποσό που δίνει ο Οίκος Ναύτου ανέρχεται στις ...30 χιλιάδες για τους άγαμους και 45 χιλιάδες για τους έγγαμους, ενώ οι προϋποθέσεις που απαιτούνται είναι τουλάχιστον εξωφρενικές. Να σημειωθεί ότι οι άνεργοι ναυτεργάτες, συντονίζοντας την αγωνιστική δράση τους με την ΠΕΜΕΝ και τον ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, είχαν καταφέρει να πάρουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση από την Εστία Ναυτικών τα περασμένα Χριστούγεννα.

ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ «VILLAGE PARK»
Συγκέντρωση ενάντια στην παρανομία

Το Συντονιστικό Σωματείων στο εμπόριο προχωρά σε κινητοποίηση έξω από το «VILLAGE», αύριο στις 6 το απόγευμα

Αποφασισμένοι να παλέψουν ενάντια στην παράνομη απόφαση της Νομαρχίας Πειραιά, που διευρύνει το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στο «VILLAGE PARK» μέχρι τις 11 το βράδυ, είναι οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και τις υπηρεσίες. Ετσι αύριο Τετάρτη 19 Απρίλη, στις 6 το απόγευμα το Συντονιστικό Σωματείων των Εργαζομένων στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του «VILLAGE PARK» στο Ρέντη. Την απόφαση για κινητοποίηση έλαβε ομόφωνα σε συνεδρίασή της το Σάββατο η Γραμματεία του Συντονιστικού.

Οπως τονίζει το Συντονιστικό, η απόφαση της Νομαρχίας είναι «παράνομη και αντεργατική και αναγκάζει τους εργαζόμενους να δουλεύουν μέχρι τις 11 το βράδυ και έχει απώτερο στόχο την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την κατάργηση του οκτάωρου και την επιβολή καθεστώτος εργασιακού μεσαίωνα». Η απόφαση αυτή - υπογραμμίζει - εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των μεγαλοεργοδοτών και της κυβέρνησης.

Καταλήγοντας το Συντονιστικό, σημειώνει ότι οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων θα συνεχιστούν με διάφορες μορφές για να αποκρουστούν τα αντεργατικά σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας, που θα ενταθούν και με τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Την ασυδοσία του «VILLAGE PARK» επικύρωσε η απόφαση της νομάρχη Πειραιά Μ. Τσανάκη για παράταση της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, που φιλοξενεί, μέχρι τις 11 το βράδυ, από Δευτέρα έως Παρασκευή και μέχρι τις 9 το βράδυ τα Σάββατα. Η νομάρχης δεν έθεσε το θέμα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, που είναι αρμόδιο να αποφασίσει, ενώ δεν εξασφαλίστηκε η απαραίτητη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και των εργοδοτών.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
Προσκλητήριο αγώνα

Καλεί σε αγώνα ενάντια στην εφοπλιστική ασυδοσία και την αντιναυτεργατική κυβερνητική πολιτική

Αγωνιστικό κάλεσμα στους ναυτεργάτες να εντείνουν τους αγώνες τους για την απόκρουση της αντιλαϊκής-αντιναυτεργατικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ απευθύνει με χτεσινή της ανακοίνωση η Κομματική Οργάνωση Ναυτεργατών του ΚΚΕ (ΚΟΝ), υπογραμμίζοντας ότι σήμερα δε χωρά καμία ανοχή και επανάπαυση. «Το εφοπλιστικό κεφάλαιο στήριξε προκλητικά το δικομματισμό με οικονομικά και άλλα μέσα. Ηρθε η ώρα της εξόφλησης των επιταγών», επισημαίνει η ΚΟΝ, η οποία καταθέτοντας ολοκληρωμένο διεκδικητικό πλαίσιο, κάνει σαφές ότι: «Το ΚΚΕ, οι κομμουνιστές ναυτεργάτες δίνουν το αγωνιστικό τους "παρών" συνεχίζοντας την άμεση επικοινωνία με τους εργαζόμενους. Με νέα ορμή ρίχνονται στη μάχη για νέους αγώνες».

Ειδικότερα η ΚΟΝ χαρακτηρίζει «παχιά λόγια» τα περί «ισχυρής Ελλάδας» και «ισχυρής ναυτιλίας», που ανέφερε ο νέος υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Χρήστος Παπουτσής, με την ανάληψη των καθηκόντων του, και σημειώνει: «Τα έχουμε ξανακούσει από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις. "Ισχυρή Ελλάδα", "ισχυρή ναυτιλία" σημαίνει, στη γλώσσα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ισχυρή πλουτοκρατία, ασυδοσία και πρόσθετα κέρδη στο εφοπλιστικό κεφάλαιο. Συρρίκνωση των θέσεων εργασίας, ανεργία, συσσίτια, καθηλωμένοι μισθοί, συντάξεις πείνας, υποβαθμισμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ναυτεργάτες». Οσον αφορά στην «κοινωνική συναίνεση», που ανέφερε ο υπουργός, η ΚΟΝ τονίζει ότι δεν μπορεί να καλλιεργήσει αυταπάτες για την επερχόμενη, οργανωμένη, αντιναυτεργατική επίθεση.

Η ΚΟΝ υπογραμμίζοντας ότι «οι ναυτεργάτες διαθέτουν την πείρα και τη δύναμη και μπορούν να αντιμετωπίσουν με τον αγώνα τους τα αντιναυτεργατικά σχέδια, διεκδικώντας αποφασιστικά την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, προσανατολισμένοι στη δημιουργία των πολιτικών προϋποθέσεων για ριζικές αλλαγές», παρουσιάζει το διεκδικητικό πλαίσιο, το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει: Κατάργηση των αντιναυτεργατικών μέτρων του ΥΕΝ για τις μειώσεις των οργανικών συνθέσεων και τον αφελληνισμό της ναυτιλίας. Προσαρμογή των συνθέσεων στις ανάγκες των πλοίων, άμεση απορρόφηση των ανέργων, ριζική αναδιοργάνωση του ΓΕΝΕ, πάταξη του δουλεμπορικού κυκλώματος.

Επίσης, προστασία όλων των ανέργων, αύξηση του επιδόματος στο 80% του μισθού, ιατροφαρμακευτική κάλυψη, υπολογισμός του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου. Διεύρυνση των ασφαλιστικών- συνταξιοδοτικών κατακτήσεων με αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εφοπλιστών, χτύπημα της εισφοροδιαφυγής, προσαρμογή των συντάξεων στο 80% του μισθού, να μη ριχτούν τα αποθεματικά των Ταμείων στο χρηματιστηριακό τζόγο, αναβάθμιση του Οίκου Ναύτου. Διατήρηση του καμποτάζ, αναβάθμιση των όρων αμοιβής και των συνθηκών εργασίας στα καράβια, κατάργηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, καθιέρωση γνήσιου 35ωρου. Να εκδημοκρατιστεί η ναυτική νομοθεσία και η ναυτική εκπαίδευση.

ΟΜΥΛΕ
Διετής ... «εργασιακή ειρήνη»

Διάρκειας δυο ετών η ΣΣΕ που δέχεται η ΟΜΥΛΕ, αναστολή των κινητοποιήσεων

Στο «γύψο» για δύο χρόνια μπαίνει το συνδικαλιστικό κίνημα στο χώρο των λιμανιών, καθώς χτες το πρωί, παραμονή των προγραμματισμένων απεργιακών κινητοποιήσεων, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΜΥΛΕ, κάνοντας ακόμα ένα βήμα πίσω και από αυτές τις «μισερές» διεκδικήσεις της, δέχτηκε την πρόταση των διοικήσεων των Οργανισμών Λιμένων Πειραιά και Θεσσαλονίκης να έχει δίχρονη διάρκεια η συλλογική σύμβαση εργασίας των υπαλλήλων. Μάλιστα αυτός που ανήγγειλε πρώτος την υποχώρηση της ΟΜΥΛΕ και την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων ήταν ο νέος υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρήστος Παπουτσής κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνάντησης γνωριμίας του με τους ναυτιλιακούς συντάκτες.

Ο υπουργός επισήμανε χαρακτηριστικά ότι με τη ...«λύση» που δόθηκε «αποφεύγονται οι εντάσεις σε μια κρίσιμη περίοδο, που θα δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία των λιμένων και βέβαια θα είχε επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία. Με τη συλλογική σύμβαση εργασίας διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων - μέσα στα περιθώρια του προϋπολογισμού - και εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης». Το πλαίσιο της συλλογικής σύμβασης, που επεξεργάστηκαν από κοινού οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, δεν έχει καμία αναφορά για την ιδιωτικοποίηση των δύο Οργανισμών και τις συνέπειές της.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Συνεχίζεται η «μάχη» των συμβάσεων

Με μεγαλύτερη ένταση συνεχίζονται τις επόμενες μέρες οι στάσεις εργασίας που έχει εξαγγείλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, προκειμένου να υπογραφούν ικανοποιητικές διμερείς συλλογικές συμβάσεις εργασίας με τις τεχνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στα διάφορα εργοτάξια της Αττικής.

Συγκεκριμένα χτες καθολική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων, στην κοινοπραξία «ΟΛΥΜΠΙΚ ΚΕΤΕΡΙΝΓΚ», στις τεχνικές εταιρίες «GMB», «Σαραντόπουλος» και «ΑΣΠΑΤΕ ΤΕΚΝΟΝ» και στους υπεργολάβους που δραστηριοποιούνται στο εργοτάξιο κατασκευής του νέου αεροδρομίου στα Σπάτα, στη στάση εργασίας, που έγινε από τις 12.30 μ.μ. μέχρι το τέλος της βάρδιας.

Για σήμερα Τρίτη 18 Απρίλη το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας προχωρά σε στάσεις εργασίας, στην τεχνική εταιρία «ΚΑΟΥΛΑ», που δραστηριοποιείται στο εργοτάξιο των Σπάτων, ενώ την ίδια μέρα πραγματοποιούν στάση εργασίας (7 π.μ.-9 π.μ.) οι εργαζόμενοι της «ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ», στα εργοτάξια στο Αιγάλεω, στη Μεταμόρφωση και στο Ζεφύρι.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Ταξικό πλαίσιο αγώνα από την ΕΣΑΚ

Σαφείς προτάσεις για την αναβάθμιση του νομού και συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο παρουσίασαν χτες, με συνέντευξη Τύπου, οι συνδικαλιστές που εκλέχθηκαν με το ψηφοδέλτιο της ΕΣΑΚ στη νέα διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας. Παράλληλα, στιγμάτισαν τις απαράδεκτες διαδικασίες, που ακολουθήθηκαν κατά τη διάρκεια του εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου, με ευθύνη της φιλοκυβερνητικής πλειοψηφίας της απερχόμενης διοίκησης και επισήμαναν την ανάγκη για εκλογή αντιπροσωπευτικού προεδρείου.

Το διεκδικητικό πλαίσιο δράσης που παρουσίασαν περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας, την αποτελεσματική λειτουργία του δημόσιου τομέα προς όφελος των εργαζομένων και την απαλλαγή του από το ρόλο εξυπηρέτησης κεφαλαιοκρατών και ημετέρων, την ουσιαστική αύξηση του εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων και τη διεκδίκηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας, στην κατεύθυνση της κατοχύρωσης και διεύρυνσης των εργασιακών δικαιωμάτων. Σε ό,τι αφορά το νομό τοπικά, το διεκδικητικό πλαίσιο προβάλλει την αναβάθμιση της αγροτικής οικονομίας μέσα από παραγωγικούς συνεταιρισμούς με την υποστήριξη της πολιτείας, την επαναλειτουργία και την ανασυγκρότηση των βιομηχανιών της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών, τη βιομηχανική και τουριστική ανάπτυξη και άλλα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ