ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Γενάρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Αλληλεγγύη στους 5 Κουβανούς αγωνιστές

Αύριο η συγκέντρωση έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος και Φιλίας και Αλληλεγγύης, διοργανώνει συγκέντρωση αύριο 24 Γενάρη στις 5.00 (στον πεζόδρομο του Μεγάρου Μουσικής) για να επιδώσει στην πρεσβεία των ΗΠΑ τις χιλιάδες υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί για την άμεση απελευθέρωση των 5 Κουβανών αγωνιστών που βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ.

Το κείμενο αυτό, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος, συνυπογράφουν πολλές προσωπικότητες όπως οι: Μίκης Θεοδωράκης, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Νίκος Μαρκάτος, Κώστας Καζάκος, Ευάγγελος Μαχαίρας, Εύη Φάμπα, Αλίκη Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου, Θεόδωρος Αγγελόπουλος, Χάρης Παπαμάργαρης και πολλοί άλλοι. Ανάμεσά τους 44 καθηγητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (συμπεριλαμβανομένου του Πρύτανη και των Αντιπρυτάνεων) και πανεπιστημιακοί, 47 ηθοποιοί, 22 εικαστικοί, 108 δημοσιογράφοι, 227 επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, 680 εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων - δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων και Εργατικών Κέντρων και 4.441 εκπρόσωποι κυρίως επιστημονικών, κοινωνικών ενώσεων και μαζικών φορέων και μεγάλος αριθμός φοιτητών.

Εκδήλωση για την Επανάσταση

Επίσης, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος διοργανώνει εκδήλωση για τα 49 χρόνια από τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης, την Κυριακή στις 27 Γενάρη, στις 10.30 π.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθήνας (Ακαδημίας 50 αίθουσα Τρίτση). Θα μιλήσει ο Πρέσβης της Κούβας στη χώρα μας Ερμες Ερέρα Ερνάντες και θα προβληθεί βίντεο.


ΚΟΥΒΑ
Ενότητα και εμπιστοσύνη στην Επανάσταση

Η συμμετοχή στις έφτασε το 96%

ΑΒΑΝΑ.--

Πάνω από οκτώ εκατομμύρια Κουβανοί ψήφισαν την Κυριακή στις εκλογές για την ανάδειξη των 614 βουλευτών της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας και των 1.201 εκπροσώπων τους για τα Επαρχιακά Συμβούλια.

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής, Μαρία Τερέσα Ρέους, δήλωσε ότι σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα, η συμμετοχή έφτασε το 96% των σχεδόν 8,6 εκατομμυρίων ψηφοφόρων και συγκεκριμένα τόνισε ότι 8.230.832 ψηφοδέλτια ρίχτηκαν στις κάλπες και από αυτά το 91% ήταν υπέρ της ενιαίας ψήφου. Αυτό και μόνο το ποσοστό αποδεικνύει την ενότητα του λαού και την εμπιστοσύνη του προς την Επανάσταση.

Η ίδια υπογράμμισε ότι το αποτέλεσμα αυτό αντικαθρεφτίζει τη δέσμευση και την ενεργή συμμετοχή του λαού στην εκλογή των βουλευτών και των εκπροσώπων του. Υπογράμμισε ότι τα έγκυρα ψηφοδέλτια αποτελούσαν το 95,24% των ψήφων, το 3,73% ήταν λευκά και το 1,04% των ψήφων ήταν άκυρα.

Το αποτέλεσμα αυτό, σύμφωνα με τη Ρέους, αποτελεί επίσης προϊόν σοβαρότητας των πάνω από 192.000 Κουβανών που εργάστηκαν στα 38.000 εκλογικά τμήματα, στα οποία υπήρξε μαζική προσέλευση του λαού παρά τις έντονες βροχοπτώσεις στις δυτικές και κεντρικές περιοχές της χώρας. Καταλήγοντας, η πρόεδρος της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής τόνισε ότι η διαδικασία υπήρξε ικανοποιητική και εκπλήρωσε τις ηθικές αρχές του κουβανικού εκλογικού συστήματος.


ΙΤΑΛΙΑ
Ο Πρόντι ζητά ψήφο εμπιστοσύνης

ΡΩΜΗ.-- Ψήφο εμπιστοσύνης ζήτησε χτες ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ρομάνο Πρόντι, από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της χώρας, ύστερα από την αποχώρηση από το λεγόμενο «κεντροαριστερό» κυβερνητικό συνασπισμό του μικρού κόμματος πρώην Χριστιανοδημοκρατών «Udeur», του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Κλεμέντε Μαστέλα. Αιτία της αποχώρησης ήταν οι καταγγελίες, που φέρουν, τόσο τον ίδιο όσο και την σύζυγό του, να είναι εμπλεκόμενοι σε σκάνδαλο διαφθοράς. Σε επιστολή του προς τον Πρόντι, ο Μαστέλα ισχυρίζεται ότι ήρε την υποστήριξή του στην κυβέρνηση επειδή δεν έτυχε στήριξης στην υπόθεση. Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως πρόκειται για την 32η φορά που τίθεται σε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση του Ρομάνο Πρόντι από το 2006 που κέρδισε τις εκλογές με την υποστήριξη 11 κομμάτων, μεταξύ των οποίων και της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης και των Ιταλών Κομμουνιστών.

Μιλώντας χτες στους βουλευτές, ο Ρομάνο Πρόντι υποστήριξε ότι «μόνο η Βουλή μπορεί να αποφασίσει για τη μοίρα της κυβέρνησης», στην οποία έχει και μιαν άνετη πλειοψηφία. Ο Πρόντι υπερασπίστηκε τη μέχρι τώρα πορεία της κυβέρνησης και ζήτησε τη συνέχιση της εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής «ιδιαίτερα σε μια στιγμή που η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με αρνητικές εξελίξεις». Μίλησε για οικονομική ανάπτυξη και μείωση του δημόσιου ελλείμματος, ενώ υποσχέθηκε περικοπές στους φόρους και αυξήσεις στους μισθούς.

Ωστόσο, ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει την Πέμπτη και από τη Γερουσία, όπου ακόμα και πριν την αποχώρηση του κόμματος του Μαστέλα (το οποίο διαθέτει 3 έδρες στη Γερουσία και 14 βουλευτές στη Βουλή των Αντιπροσώπων), ήταν αναγκασμένος να βασίζεται στη στάση των επτά ισόβιων γερουσιαστών. Η ψηφοφορία στην Κάτω Βουλή αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα το απόγευμα. Πάντως, ο λεγόμενος «κεντροδεξιός» συνασπισμός του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει ζητήσει την παραίτηση του Πρόντι και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Σε περίπτωση που δε λάβει τελικά ψήφο εμπιστοσύνης, ο Πρόεδρος Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο θα πρέπει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές ή να διορίσει μια μεταβατική κυβέρνηση.


Διαπάλη για την πορεία της «Κομμουνιστικής Επανίδρυσης»

Κριτικές φωνές θέτουν σε αμφισβήτηση τη συμμετοχή στην κυβέρνηση Πρόντι

Στα πλαίσια των διεργασιών που γίνονται στην Ιταλία για τη δημιουργία του λεγόμενου ενιαίου Κόμματος της Αριστεράς, συνεχίζεται η έντονη διαπάλη στο Κόμμα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης (ΚΕΙ), όπου αυξάνονται συνεχώς οι κριτικές φωνές προς την ηγεσία του κόμματος και για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση Πρόντι. Συγκεκριμένα, στο τέλος του προηγούμενου χρόνου, δύο μεγάλες περιφερειακές οργανώσεις του Κόμματος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης της Ιταλίας (ΚΕΙ), της Μπολόνια και της Γένοβα, αντιδρώντας στην απόφαση του Εθνικού Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος να αναβάλει το Συνέδριο, φοβούμενο την αντιπαράθεση με τη βάση, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι παραπάνω οργανώσεις, συγκάλεσαν αυτόβουλα σώμα και με μεγάλη πλειοψηφία ενέκριναν δύο θέματα ημερήσιας διάταξης, όπου γίνεται κριτική στη γραμμή της ηγεσίας.

Το ένα θέμα ήταν η συμμετοχή της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης στην κυβέρνηση Πρόντι και το άλλο ήταν για το ενιαίο κόμμα της Αριστεράς «Αριστερά Ουράνιο Τόξο», το νέο μόρφωμα που δρομολογείται και από την ηγεσία της ΚΕΙ. Αυτά τα δύο θέματα, που πρότειναν οι ηγεσίες των παραπάνω οργανώσεων, κατάφεραν να ενώσουν όλες τις δυνάμεις - τάσεις που στέκονται κριτικά στην ηγεσία της ΚΕΙ: «Λ' Ερνέστο», «Να είμαστε κομμουνιστές», «Σφυρί και Δρεπάνι», και το μέρος της Κριτικής Αριστεράς που παρέμεινε στην ΚΕΙ.

Αρνητικός ο απολογισμός της κυβέρνησης Πρόντι

Για το πρώτο θέμα της συμμετοχής της ΚΕΙ στην κυβέρνηση οι παραπάνω οργανώσεις αποφάνθηκαν πως ο απολογισμός της κυβέρνησης Πρόντι, ενάμιση χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας, είναι σαφώς αρνητικός. Σε ανακοίνωση της οργάνωσης της Μπολόνια αναφέρεται: «Το κόμμα μας αποφάσισε να μπει στην κυβέρνηση στη βάση δύο όρων: ένα πρόγραμμα που θα προδιέγραφε ρήξη με τις πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων και θα εξασφάλιζε τη δυνατότητα των κινημάτων να έχουν λόγο στην πολιτική, ως εγγύηση αυτής της ρήξης. Δηλαδή καινοτόμες πολιτικές κοινωνικού χαρακτήρα χωρίς την πολιτική δύο μέτρων και σταθμών και τον σεβασμό στα δικαιώματα των πολιτών».

Στην ανακοίνωση της οργάνωσης της Μπολόνια σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα: «Τα γεγονότα αποδεικνύουν πως αυτοί οι όροι δεν έγιναν σεβαστοί. Η παρουσία μας μαζί με άλλα κόμματα της Αριστεράς, ανεπαρκώς επέδρασε στην κατάκτηση απλώς του σεβασμού του κυβερνητικού προγράμματος που είχε συμφωνηθεί και ο σημερινός πολιτικός άξονας του συνασπισμού, με τη σύσταση και την κάθοδο στη δράση του Δημοκρατικού Κόμματος, έχει στρέψει την πορεία προς θέσεις κεντρώες και εξαιρετικά μετριοπαθούς χαρακτήρα. Ως απόδειξη της περιορισμένης ικανότητάς μας να μετατοπίσουμε προς τα αριστερά τον πολιτικο-κυβερνητικό άξονα, περιοριζόμαστε να αναφέρουμε δύο πρόσφατα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση Πρόντι: Το νομοθετικό διάταγμα για το κράτος πρόνοιας και τις συντάξεις και το πακέτο για την Ασφάλεια. Και τα δύο αυτά μέτρα σπάνε τη δημοκρατική πράξη και θέτουν σε κίνδυνο την αρχή του πολιτισμού (της εργασίας και των δικαιωμάτων) στη χώρα μας. Μία κυβέρνηση που αποδεικνύεται υποτελής στις πιέσεις του Συνδέσμου των Βιομηχάνων και σε καμία περίπτωση αυτόνομη από τις ΗΠΑ, που δε δίνει απαντήσεις στον κοινωνικό τομέα αναφορικά με τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθών, την ανεργία και στην κοινωνική ανασφάλεια. Μια κυβέρνηση που προχώρησε σε μέτρα που πλήττουν τα πιο ασθενή στρώματα των παλιών και «νέων» πολιτών, έχει κόψει τους πολιτικούς και κοινωνικούς δεσμούς με μεγάλο μέρος του λαού που τη στήριξε και την ψήφισε.

Για όλα τα παραπάνω, ως Ομοσπονδία της Μπολόνια, θα δουλέψουμε ώστε η δεσμευτική διάσκεψη πάνω στην πλατφόρμα και το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση, που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του Γενάρη, να αποτελέσει για όλα τα μέλη αυθεντική ευκαιρία αποφασιστικής και συμμετοχικής δημοκρατίας. Η συζήτηση του Γενάρη θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα κομβικά σημεία που μέχρι τώρα δεν τηρήθηκαν, τα σημεία του προγράμματος που εξαφανίστηκαν από την ατζέντα. Εάν, σε αυτή τη συζήτηση δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας, κρίνουμε πως το κόμμα, αφού ακούσουμε και τη γνώμη των μελών, θα πρέπει να τοποθετηθεί εκτός κυβέρνησης και εκτός της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας».


Γ.ΚΑΡ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ