ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Γενάρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Επέκταση της αστυνομοκρατίας και ... αναβάθμιση πρακτόρων
  • Νέα μέτρα που πλήττουν το λαϊκό κίνημα αποφασίστηκαν χτες
  • Σήμερα κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών

«Η εμπέδωση της ευρύτερης δυνατής κοινωνικής αποδοχής - συναίνεσης στις προληπτικές και κατασταλτικές δράσεις της Αστυνομίας». Αυτό το απόσπασμα από τη χτεσινή εισήγηση του υπουργού Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλου, στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής σε θέματα δημόσιας τάξης και ασφάλειας. Η τελευταία συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η οποία ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση.

Οι άλλοι δυο άξονες είναι η ουσιαστική συνεργασία των κρατικών μηχανισμών καταστολής με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως γίνεται με τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης Παραβατικότητας και τα μνημόνια συνεργασίας με τις Δημοτικές Αστυνομίες, καθώς και «η βελτίωση των υποδομών και ο εκσυγχρονισμός των μεθόδων έρευνας, συλλογής και αξιοποίησης πληροφοριών».

Ετσι, θα συνεχιστούν οι προσπάθειες πάταξης του δικαιώματος της διαδήλωσης με τις επελάσεις των ΜΑΤ σε βάρος λαϊκών κινητοποιήσεων, όπως, για παράδειγμα, συνέβη στα φοιτητικά συλλαλητήρια της περσινής χρονιάς, η ηλεκτρονική τους παρακολούθηση μέσω του συστήματος C4i και το «στρίμωγμά» τους σε λωρίδες κυκλοφορίας, η αναβάθμιση των υπηρεσιών που θα φακελώνουν φιλάθλους με πρόσχημα τη βία στα γήπεδα, οι αστυνομικές επιχειρήσεις τύπου «Πόλις», όπου χιλιάδες πολίτες ελέγχονται αυθαίρετα ως εν δυνάμει ύποπτοι από τα αστυνομικά όργανα.

Κατά τον Π. Παυλόπουλο, η στρατηγική της κυβέρνησης «στηρίζεται ιδίως στο διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο αστυνομικής δράσης, το οποίο είναι προσαρμοσμένο στα προβλήματα εγκληματικότητας που αναπτύσσονται σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο». Ανάμεσα στις «δράσεις» των αρχών, θα είναι και η «εμφανής αστυνόμευση - επιτήρηση και οι έλεγχοι σε πολυσύχναστους χώρους και ιδιαίτερα σε χώρους όπου κινούνται ανήλικοι», καθώς και η «ανάπτυξη επαφών και συνεργασίας με εξειδικευμένους σε θέματα ανηλίκων, ιδιωτικούς και δημόσιους, φορείς».

Ενα ακόμα θέμα που συζητήθηκε ήταν η ...αναβάθμιση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ). Σήμερα κατατίθεται στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο. Τον περσινό Οκτώβρη ο Π. Παυλόπουλος είχε ανακοινώσει σχετικές ρυθμίσεις, οι οποίες θα καθιστούσαν την ΕΥΠ ικανή «ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία μας, αλλά και τη διεθνή κοινότητα από πλευράς εγκληματικών απειλών». Είναι γνωστό, όμως, ότι «απειλές» έχουν βαφτιστεί από διεθνείς ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς η δράση εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων, αλλά και απεργίες σε επιχειρήσεις που αφορούν το λεγόμενο δημόσιο συμφέρον. Παρακολουθήσεις και φακέλωμα θα αναβαθμιστούν και επιπλέον θα είναι στην απόλυτη ευχέρεια της ΕΥΠ η διαχείριση αυτού του υλικού.

Παράλληλα, συζητήθηκε και το σχέδιο νόμου για την «ομογενοποίηση» του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.). Το τελευταίο έχει προκαλέσει αντιδράσεις από συνδικαλιστές, αφού προχτές σχετικό διάβημα διαμαρτυρίας πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων στο υπουργείο Εσωτερικών. Σε αυτό τονίζεται η αντίθεσή της στο προωθούμενο σχέδιο νόμου για «ρύθμιση θεμάτων προσωπικού ΕΛ.ΑΣ.». Η ΠΟΑΣΥ υπογραμμίζει πως με αυτό προωθείται ένα αυταρχικό μοντέλο διοίκησης, υπονομεύεται ο θεσμός των πανελλήνιων εξετάσεων στις αστυνομικές σχολές, ενώ πραγματοποιούνται βιαστικές ενσωματώσεις ανειδίκευτων υπαλλήλων με τον τρόπο που «ομογενοποιούνται» ειδικοί φρουροί και συνοριοφύλακες με το υπόλοιπο προσωπικό. Το σχέδιο νόμου αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Φλεβάρη.


ΠΑΣΟΚ
Ενταση της εσωκομματικής αντιπαράθεσης

Εντείνεται η εσωκομματική αντιπαράθεση στο ΠΑΣΟΚ, αφού μετά τις προχτεσινές προειδοποιήσεις της Χαριλάου Τρικούπη προς το «ρεύμα» Βενιζέλου να μην προχωρήσει στην ίδρυση «ομίλου πολιτικού προβληματισμού», ο Ευάγ. Βενιζέλος επιτέθηκε σε «όσους αναζητούν ή κατασκευάζουν αφορμές» και ζήτησε συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου.

Η Χαριλάου Τρικούπη, σχολιάζοντας την ίδρυση του «ομίλου», που πρόκειται να ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, μέσω του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «κινήσεις που εκ των πραγμάτων δε συμβάλλουν στην ενότητα του ΠΑΣΟΚ. Δημιουργούν σύγχυση, αποπροσανατολίζουν, δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του κόσμου του ΠΑΣΟΚ που πληγώνουν τη βάση μας».

Αμεση ήταν η αντίδραση του Ευάγ. Βενιζέλου, ο οποίος με ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ανώνυμοι "κύκλοι" διακινούμενοι από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ τροφοδότησαν σωρεία δημοσιευμάτων για απειλές διαγραφής εάν συσταθεί ένα σωματείο πανεπιστημιακών και άλλων ενεργών πολιτών που κινούνται στον ευρύτερο χώρο των ιδεών της κεντροαριστεράς».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι στο «ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει εσωκομματική αντιπολίτευση» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να υπάρχει εσωκομματική δημοκρατία χωρίς διαχωρισμούς και αποκλεισμούς στελεχών, σε τοπικό μάλιστα επίπεδο». Αναφερόμενος ειδικότερα στον «όμιλο», που είναι έτοιμος να ιδρύσει, με νόημα επισήμανε ότι «το ΠΑΣΟΚ ενθαρρύνει την ίδρυση μη κυβερνητικών οργανώσεων, "άτυπων δικτύων επικοινωνίας, ομίλων, δεξαμενών σκέψης" κ.ο.κ. και πιστοποιεί τα σχήματα αυτά ώστε να μετέχουν στο Συνέδριό του»...

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Ραγκούσης απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το αν θα υπάρξουν διαγραφές στελεχών αν «δημιουργηθεί όμιλος προβληματισμού από στελέχη του ΠΑΣΟΚ», ενώ συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου ανέφεραν χτες ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα συναντηθεί με τον Ευάγ. Βενιζέλο. Ο συντονιστής της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου Χρ. Πολυζωγόπουλος με συνέντευξή του στο «κόκκινο» ανέφερε πως στο ΠΑΣΟΚ «δε θέλουμε μικρομάγαζα. Αν κάποιοι θέλουν, μπορούν να κάνουν αυτή την επιλογή»...

Την ίδια στιγμή ο Γ. Παπαντωνίου, πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, με συνέντευξή του στο «Φλας» έριξε «νερό στο μύλο» των σεναρίων που προωθεί η άρχουσα τάξη για «ανασύσταση» του πολιτικού συστήματος. Ο Γ. Παπαντωνίου μίλησε για «ένα συνολικό τμήμα της κοινωνίας μας, αυτό που κινείται στον κεντροαριστερό προοδευτικό χώρο που συγγενεύει με την Κεντροδεξιά και αρχίζει από την Αριστερά και συγγενεύει με την Κεντροδεξιά» και «τώρα αισθάνεται πολιτικά ορφανό» και «το ερώτημα είναι πώς θα καλυφθεί, είτε από μια ανασύνταξη του ιδίου του ΠΑΣΟΚ που θα επανέλθει σε μια μεταρρυθμιστική τροχιά είτε από ενδεχόμενα νέες πολιτικές εκφράσεις»...

Εξάλλου χτες ο Γ. Ραγκούσης διέψευσε δημοσίευμα εφημερίδας του Βελγίου («Soir»), σύμφωνα με το οποίο υπάρχει πρόταση στους κόλπους των «Ευρωπαίων σοσιαλιστών» για τοποθέτηση του Γ. Παπανδρέου στη θέση «υπουργού Εξωτερικών» της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη θέση του Χ. Σολάνα, δηλώνοντας ότι ο Γ. Παπανδρέου ούτε «γνωρίζει» ούτε «υιοθετεί» τέτοια σενάρια.

Σήμερα θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συντονιστικό Οργανο του ΠΑΣΟΚ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ