ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Γενάρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Αποφασιστική ταξική παρέμβαση από τους ανθρώπους του μόχθου

Προχωράμε μπροστά! Το μήνυμα αυτό έστειλαν χτες χιλιάδες εργάτες και εργάτριες μικρομεσαίοι βιοτέχνες και έμποροι, συνταξιούχοι και νεολαία στα μεγάλα συλλαλητήρια που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ σε δεκάδες πόλεις της χώρας. Ηταν μια αποφασιστική απάντηση των λαϊκών στρωμάτων στους ελιγμούς της κυβέρνησης, προκειμένου να περάσει τα αντιασφαλιστικά της μέτρα. Ομως, τα τερτίπια της δεν πείθουν τους εργάτες, δεν τους ξεγελούν. Συσπειρωμένοι στα ταξικά συνδικάτα, με νέες δυνάμεις στον αγώνα, χιλιάδες εργάτες και εργάτριες απαίτησαν την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων Σιούφα και Ρέππα, είπαν «όχι» στο διάλογο της απάτης, σήκωσαν τα λάβαρα των σύγχρονων αναγκών τους.

Τα χτεσινά συλλαλητήρια ήταν μια σημαντική πολιτική παρέμβαση του ταξικού κινήματος που δείχνει τη διέξοδο στη μαζική εγκατάλειψη του δικομματισμού, της πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ντόπιων εκφραστών της. Ηταν ταυτόχρονα και μια απάντηση των ανθρώπων του μόχθου στη σήψη και τη διαφθορά της εξουσίας του κεφαλαίου και της δικομματικής εναλλαγής. Διεμήνυσαν προς πάσα κατεύθυνση ότι η διέξοδος και η ελπίδα βρίσκεται στο κίνημα και στους αγώνες, το μέλλον βρίσκεται στη νέα γενιά που με αποφασιστικότητα και ορμή μπαίνει στο μετερίζι της ταξικής πάλης.

Η σταθερότητα στη γραμμή της ταξικής πάλης, η συνέπεια στους στόχους και στη δράση, η συσπείρωση νέων δυνάμεων στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο - όπως έδειξαν τα χτεσινά συλλαλητήρια - είναι όπλα στα χέρια ολόκληρης της εργατικής τάξης. Για να μην περάσουν τα αντεργατικά σχέδια, για να γίνει πιο αποτελεσματικός ο αγώνας για το μεροκάματο και τους μισθούς. Τα συλλαλητήρια είναι ταυτόχρονα και αφετηρία για την πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 13 Φλεβάρη και δείχνουν το δρόμο της κλιμάκωσης και μετά απ' αυτή. Δείχνουν το δρόμο της εργατικής αντεπίθεσης, το δρόμο για πιο αποφασιστικές αναμετρήσεις με την εξουσία του κεφαλαίου και τους πολιτικούς της εκπροσώπους.

Γέμισε με εργατόκοσμο το κέντρο της Αθήνας

Απάντηση στη σήψη που γεννάει η κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική και οι μηχανισμοί της, αλλά και ξεκάθαρο μήνυμα κλιμάκωσης για την Κοινωνική Ασφάλιση και τις Συλλογικές Συμβάσεις το χτεσινό μαζικό συλλαλητήριο

Eurokinissi

Εργάτες, άντρες και γυναίκες, νεολαίοι και μετανάστες, αυτοαπασχολούμενοι όρθωσαν χτες το απόγευμα το αγωνιστικό τους ανάστημα, πλημμυρίζοντας την καρδιά της Αθήνας. Ομόνοια, Αθηνάς, Σταδίου γεμάτες εργατιά. Γεμάτες αισιοδοξία για την αποτελεσματικότητα των ταξικών αγώνων, του μόνου δρόμου που μπορεί να βάλει εμπόδια, να συγκρουστεί με την αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, να αποσπάσει κατακτήσεις, να ανοίξει το δρόμο για πιο ριζικές αλλαγές προς όφελος της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Στην Ομόνοια, καθώς ξεκινά το συλλαλητήριο, νεολαίοι σχηματίζουν έναν κύκλο γύρω από την εξέδρα, κρατώντας πικέτες με το σύνθημα: «Κανείς νέος με ελαστικές μορφές εργασίας, με ανασφάλιστη δουλιά». Κόσμος από κάθε κλάδο και κάθε γειτονιά φτάνει στην πλατεία με τις μαζικές προσυγκεντρώσεις. Εκεί ο Πειραιάς και η Αττική. Εκεί οι εργαζόμενοι, οι φορείς και οι νεολαίοι. Σε Ομόνοια και οδό Αθήνας, μέχρις όπου φθάνει το μάτι, βλέπεις σημαίες και πανό του ΠΑΜΕ, αγωνιστές και αγωνίστριες κάθε ηλικίας. Ακούγεται το σύνθημα: «Ακρίβεια - φτώχεια - ανεργία αυτή είναι των αστών η εξουσία».

Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκαν ανάμεσα σε άλλους αντιπροσωπεία της Παρέμβασης Αριστερών Πολιτών και του ΔΗΚΚΙ με επικεφαλής το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Ν. Μπουζάνη. Επίσης, σύσσωμη η γραμματεία της ΔΗΣΕΚ με επικεφαλής τον Πολύβιο Τσίρκα, αντιπροσωπεία της Ενωσης Παλαιστινίων Εργατών με επικεφαλής τον Μοχάμετ Ικμέμπι και αντιπροσωπεία της γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.

Μετά τις ομιλίες και τους χαιρετισμούς, ξεκινάει η πορεία. Η οδός Σταδίου γεμίζει διαδηλωτές. Μπροστά το πανό του ΠΑΜΕ: «Ξεσηκωθείτε - Καμιά αναμονή, για να μην περάσουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης». Ακολουθούν οι νεολαίοι με τις πικέτες. Πίσω τα μπλοκ των κλάδων από την Αθήνα διαδέχονται το ένα το άλλο. Οικοδόμοι, μεταλλεργάτες, φαρμακεργάτες, ΟΤΑ και τόσοι άλλοι. Το μπλοκ του Πειραιά βουερό και μεγάλο.

Στην κεφαλή της πορείας, δεξιά και αριστερά, νεολαίοι κρατούν δάδες αναμμένες. Τα λάβαρα του ΠΑΜΕ κυματίζουν, σημαίνοντας ταξικό ανειρήνευτο αγώνα. Η πορεία από το Σύνταγμα ακολουθεί τη Φιλελλήνων, τη Βασιλίσσης Αμαλίας, μπροστά από τη Βουλή και συνεχίζει στην Πανεπιστημίου, ενώ στη Σταδίου βρίσκονται ακόμα μπλοκ αγωνιστών.

Η μαζική παρουσία των ανθρώπων του μόχθου στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ έδωσε και χτες την καλύτερη απάντηση σε όλους εκείνους που προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν και να αποχαυνώσουν την εργατική τάξη. Να την κάνουν συμμέτοχο στην αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, σε βάρος των πραγματικών της συμφερόντων, για να φρενάρουν, να εκτονώσουν την αυξανόμενη αγωνιστικότητά της. Γι' αυτό και το σύνθημα «Στη διαφθορά και τη σαπίλα, οι ταξικές αγώνες η μόνη μας ελπίδα» ακούστηκε ξανά και ξανά χτες στο συλλαλητήριο της Αθήνας, δίνοντας το στίγμα μιας πραγματικά μεγάλης κινητοποίησης.

Η συγκέντρωση στην Ομόνοια
Η συγκέντρωση στην Ομόνοια
Η πορεία στη Σταδίου
Η πορεία στη Σταδίου
Μαζικό και μαχητικό αντάμωμα στη Θεσσαλονίκη

Εργαζόμενοι, μικροί αγρότες και ΕΒΕ από την Κεντρική Μακεδονία βρέθηκαν χτες στην πύλη του Λιμανιού, το οποίο η κυβέρνηση παραδίδει στους ιδιώτες

Motion Team

Μπροστά από την πύλη του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης, που βγήκε στο σφυρί για να παραδοθεί στο κεφάλαιο, ο εργαζόμενος λαός της Θεσσαλονίκης και των άλλων νομών της Κεντρικής Μακεδονίας, που συσπειρώνεται και δίνει τη μάχη μαζί με το ταξικό κίνημα, έστειλε ισχυρό μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση και τις Συλλογικές Συμβάσεις, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις.

Κίνησαν από Ημαθία, Πιερία, Κιλκίς, Σέρρες, Χαλκιδική, Πέλλα. Βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Ηταν εκεί εργάτες και υπάλληλοι των εργοστασίων, του εμπορίου, του Δημοσίου, οι οικοδόμοι και οι καπνεργάτες. Οι απολυμένοι κλωστοϋφαντουργοί της Νάουσας που απαιτούν προστασία όλων των ανέργων. Εργαζόμενοι νέων κλάδων (π.χ. ψυχοκοινωνικές δομές), εργολαβικοί, εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας, εκπαιδευτικοί και πολλοί άλλοι που με αποφάσεις των σωματείων τους βρέθηκαν πλάι στο ταξικό κίνημα δυναμώνοντας τον αγώνα.

Ολοι μαζί, μια γροθιά με τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και εμπόρους, με τους αγρότες που προβάλλουν την απαίτησή τους να σταματήσει η πολιτική που τους ξεκληρίζει, με τους συνταξιούχους όλων των ταμείων που παλεύουν για ανθρώπινες συντάξεις.

Πρόβαλαν αιτήματα πάλης που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας για το μισθό και το μεροκάματο, την Κοινωνική Ασφάλιση, για αποκλειστικά Δημόσια Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια. Απάντησαν στην όξυνση της εργοδοτικής τρομοκρατίας και της κρατικής καταστολής που υπονομεύουν τα δημοκρατικά εργατικά και λαϊκά δικαιώματα και στη Θεσσαλονίκη έχουν πάρει τη μορφή στημένων δικαστικών διώξεων ενάντια στους συνδικαλιστές της ΠΟΕΕΠ.

Από τη συγκέντρωση και την πορεία στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από τη συγκέντρωση και την πορεία στη Θεσσαλονίκη
Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Κώστας Ψυχογιός, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και μέλος της Διοίκησης του ΕΚΘ. Χαιρέτισαν ο Β. Πιτσαλίδης, απολυμένος κλωστοϋφαντουργός, μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, ο Β. Μητσιάκος, εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα ΕΒΕ, ο Μ. Παπαδόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Οδηγών (ΠΟΣΕΜ) και ο Π. Μυλωνάς, μέλος της Διοίκησης της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων στα Εμφιαλωμένα Ποτά (ΠΟΕΕΠ).

Με τη μαχητική πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με τα πανό και τα συνθήματά τους, κάλεσαν τον εργαζόμενο λαό σε αντίσταση και πάλη με μέτωπο το ΠΑΜΕ. Σε όξυνση της ταξικής πάλης, ενάντια στην πλουτοκρατία και τα κόμματά της, τους συνδικαλιστές της.

Σοβαρό καθήκον η κλιμάκωση της πάλης

Αποσπάσματα από την κεντρική ομιλία της χτεσινής συγκέντρωσης

«Η μεγάλη συμμετοχή στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σήμερα σε όλη την Ελλάδα, η μεγάλη συγκέντρωση εδώ στην Αθήνα, η επιτυχία της απεργίας στις 12 Δεκέμβρη με τη μεγάλη συμμετοχή εργατριών και εργατών κάτω από τα λάβαρα του ΠΑΜΕ έχουν φέρει δυσκολίες στην κυβέρνηση, στα κόμματα του ευρωμονόδρομου, στο κεφάλαιο για την υλοποίηση της αντεργατικής πολιτικής τους» τόνισε ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας στην κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης.

Αναφερόμενος στην πείρα από τους χώρους δουλιάς, σημείωσε ότι «πολλοί εργαζόμενοι κατανοούν ότι είτε στην κυβέρνηση είναι η ΝΔ, είτε το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει διαφορά ουσίας. Καταλαβαίνουν πως ο ένας κερνά κι ο άλλος πίνει. Ανάλογα με το ποιος είναι στην κυβέρνηση και ποιος στην αντιπολίτευση καθορίζουν και την τακτική τους. Οι εργαζόμενοι αρχίζουν να καταλαβαίνουν το παιχνίδι τους. Δεν μπορούν με την ίδια ευκολία οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου να τους ξεγελάσουν».

«Απευθυνόμαστε - πρόσθεσε σε άλλο σημείο ο Γ. Τασιούλας - σε όλους τους εργαζόμενους και τονίζουμε ότι η ενότητα μπορεί να κτιστεί σε στέρεο έδαφος, να κτιστεί σε γραμμές και πλαίσιο πάλης που υπηρετούν τα συμφέροντα των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, που εναντιώνονται στο κεφάλαιο, την ΕΕ, την αντιλαϊκή πολιτική του δικομματισμού. Οι σημερινές πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ σιγοντάρουν, στηρίζουν την αντεργατική πολιτική, την εργοδοσία, αφού στηρίζουν την κερδοφορία του κεφαλαίου και συμφωνούν στο όνομα της ανταγωνιστικότητας να απολύει μαζικά εργάτες».

«Εχουμε σοβαρό καθήκον το επόμενο διάστημα να παλέψουμε ακόμη περισσότερο για την ανάπτυξη των αγώνων», πρόσθεσε ο ομιλητής και κατέληξε: «Από τώρα προετοιμάζουμε την απεργιακή κινητοποίηση στις 13 Φλεβάρη. Την απεργία αυτή θα την πάρουν στα χέρια τους οι ταξικές δυνάμεις. Να οργώσουμε τους χώρους δουλιάς. Να στηθούν ακόμα περισσότερες επιτροπές αγώνα σε χώρους δουλιάς και τις συνοικίες. Να γίνουν εκατοντάδες συσκέψεις. Να κάνουμε μεγαλύτερες προσπάθειες για την οικοδόμηση της κοινωνικής συμμαχίας της εργατικής τάξης με τη μικρομεσαία αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης. Να κάνουμε μεγαλύτερες προσπάθειες για την ανάπτυξη της κοινής δράσης ιδιαίτερα με τους μισθωτούς επιστήμονες που αντιμετωπίζουν κι αυτοί την αντιλαϊκή επίθεση».

Χαιρετισμούς στη συγκέντρωση απηύθυναν ακόμα ο Γ. Παπαβασιλείου, μέλος του ΔΣ της ΟΜΥΛΕ και της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, ο Θ. Χρότης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις επιχειρήσεις «Καρφούρ - Μαρινόπουλος, Ντία», ο Θ. Χιντζόγλου, από τη Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ, ο Παν. Γαλανόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας και μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα ΕΒΕ για το Ασφαλιστικό και ο Ερι Ζίλφο, Αλβανός μετανάστης και μέλος του ΔΣ της Ενωσης Ηλεκτροτεχνιτών Αθήνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ