ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Γενάρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ ΠΡΟΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα χειροτερέψει τις σχέσεις

Από παλιότερη διαδήλωση στην Ουκρανία ενάντια στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ

Associated Press

Από παλιότερη διαδήλωση στην Ουκρανία ενάντια στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ
Εκατοντάδες επιχειρήσεις του αμυντικού τομέα της Ουκρανίας θα αντιμετωπίσουν σοβαρές δυσκολίες, σε περίπτωση που η Ουκρανία ενταχτεί στο ΝΑΤΟ, προειδοποίησε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Οι σχέσεις μας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας θα εξαρτηθούν από την ετοιμότητα των εταίρων μας να τις συνεχίσουν, αλλά επίσης σε σημαντικό βαθμό κι από το πώς θα εξελιχθεί η διεθνής πολιτική γραμμή των γειτόνων μας», είπε ο Λαβρόφ, που πρόσθεσε ότι έχει υπόψη του το αίτημα της ηγεσίας της Ουκρανίας προς το ΝΑΤΟ για έναρξη της διαδικασίας ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε σ' έναν «τεράστιο αριθμό επιχειρήσεων» της Ουκρανίας, που από την εποχή ακόμη της ΕΣΣΔ, συνεργάζεται με αντίστοιχες επιχειρήσεις για την παραγωγή προϊόντων.

Ο Λαβρόφ σημείωσε ακόμη «ότι η πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ είναι μια πολιτική κληρονομημένη από την Ψυχρό Πόλεμο» και κατήγγειλε πως «ένας αριθμός νέων μελών του ΝΑΤΟ προσπαθεί δραστήρια να ηρωοποιήσει τους ναζί, να ξαναγράψει την ιστορία».

Να σημειωθεί πως στις παραμονές της συνέντευξης του Σ. Λαβρόφ είχε κυκλοφορήσει ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, στην οποία σημειωνόταν πως «κάθε χώρα είναι ελεύθερη να επιλέξει τους δρόμους εξασφάλισης της ασφάλειάς της», όμως ταυτόχρονα υπογράμμιζε πως «η νέα σημαντική διεύρυνση του ΝΑΤΟ μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές στρατιωτικο - πολιτικές αλλαγές, που αναπόφευκτα θα θίξουν τα συμφέροντα της Ρωσίας». Στην ίδια ανακοίνωση υπενθυμίζεται το Σύμφωνο Φιλίας του 1997 ανάμεσα στις δύο χώρες, όπου γίνεται αναφορά στη «στρατηγική συνεργασία» Ρωσίας - Ουκρανίας.


Ι.Π.

ΙΤΑΛΙΑ - ΒΟΥΛΗ
Ψήφο εμπιστοσύνης στον Ρ. Πρόντι

ΡΩΜΗ.--

Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε χτες από τη Βουλή των Αντιπροσώπων η λεγόμενη «κεντροαριστερή» κυβέρνηση του Ρομάνο Πρόντι, συγκεντρώνοντας συνολικά 326 ψήφους υπέρ και 275 κατά. Για σήμερα έχει σειρά η ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στη Γερουσία, όπου η κυβέρνηση βασίζεται πλέον από την ψήφο των επτά ισόβιων γερουσιαστών, που διορίζονται στη Γερουσία σε αναγνώριση της προσφοράς τους στην πολιτική ζωή.

Η αποχώρηση του μικρού κόμματος «Udeur» του παραιτηθέντα υπουργού Δικαιοσύνης Κλεμέντε Μαστέλα από την κυβέρνηση έχει «στοιχίσει» στην κυβέρνηση 14 βουλευτές στη Βουλή των Αντιπροσώπων και 3 έδρες στη Γερουσία. Παράλληλα, με ανακοίνωσή του το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών - το οποίο μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό - δηλώνει ότι οι τρεις γερουσιαστές του δε θα υπερψηφίσουν την κυβέρνηση για παροχή εμπιστοσύνης. Ωστόσο, ένας απ' αυτούς τους γερουσιαστές με νεότερη δήλωσή του διαχώρισε τη θέση του και ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τον Ρομάνο Πρόντι.

Μέχρι στιγμής, οι δύο ισόβιοι γερουσιαστές ο πρώην Πρόεδρος της χώρας, Οσκαρ Σκάλφαρο και ο Τζιούλιο Αντρεότι έχουν δηλώσει τη στήριξή τους προς την κυβέρνηση.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πριν την ψηφοφορία ο Πρόντι επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά το Προεδρικό Μέγαρο για συνομιλίες με τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος, σε περίπτωση που ο Ιταλός πρωθυπουργός δε λάβει σήμερα ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γερουσία - όπως εξάλλου προέβλεπε χτες η πλειοψηφία του ιταλικού Τύπου - θα πρέπει είτε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές είτε να διορίσει μια μεταβατική κυβέρνηση. Σύμφωνα με δύο ιταλικά πρακτορεία ειδήσεων («Ansa» και «RadioCor») εικάζεται ότι ο Πρόντι δε θα παραστεί στη Γερουσία, ενώ ανέφεραν ότι ο Ναπολιτάνο πρόκειται να υποδείξει στον Ιταλό πρωθυπουργό να παραιτηθεί πριν από την ψηφοφορία στη Γερουσία.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΤΑΒΟΣ.-- O κίνδυνος ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας και η κρίση που σοβεί από μελλοντικές ελλείψεις σε τρόφιμα και νερό, εξαιτίας της αλλαγής του κλίματος, είναι τα θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, οι εργασίες του οποίου άρχισαν χτες και θα διαρκέσουν έως την Κυριακή.

ΚΙΤΟ.-- Οι αρχές του Ισημερινού ανακοίνωσαν ότι αρχίζουν έρευνα σε βάρος του κόμματος Partido Sociedad Patriotica (PSP) και του ηγέτη του Λούσιο Γκουτιέρες, για συνωμοσία προκειμένου να δωροδοκήσουν μέλη της Συντακτικής Συνέλευσης που πρόσκειται στη συμπολίτευση. Το Εκουαδόρ δεν πρόκειται να συνάψει συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με τις ΗΠΑ (TLC) δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Μαρία Ισαμπέλ Σαλβαδόρ.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Το αντιπολιτευόμενο «Πορτοκαλί Δημοκρατικό Κίνημα» ανέβαλε τις προγραμματισμένες για σήμερα εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τη νόθευση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών, προκειμένου να δώσει μία ευκαιρία στη μεσολάβηση που ξεκίνησε ο πρώην ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Χτες, αντικυβερνητικοί διαδηλωτές πυρπόλησαν κυβερνητικό κτίριο στο Ναϊρόμπι, αναγκάζοντας δεκάδες εργαζόμενους να «αποδράσουν» απ' τα παράθυρα...

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Αντικατοχικές δυνάμεις εξαπέλυσαν χτες επίθεση με όλμους στο αεροδρόμιο του Μογκαντίσου και στο προεδρικό μέγαρο, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός 13χρονου αγοριού και τον τραυματισμό τριών αμάχων.

ΜΑΖΑΡ - Ι - ΣΑΡΙΦ.-- Σε θάνατο καταδικάστηκε χτες, στο βόρειο Αφγανιστάν, Αφγανός δημοσιογράφος με την κατηγορία εξύβρισης του Ισλάμ, με εσφαλμένη ερμηνεία στίχων του κορανίου. Σύμφωνα με τον αδερφό του δημοσιογράφου, η δίκη πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς καν να δοθεί η δυνατότητα δικηγόρου και υπεράσπισης στον κατηγορούμενο.

ΑΝΟΪ.-- Ενας 32χρονος άνδρας απεβίωσε στο νοσοκομείο τροπικών ασθενειών στο Ανόι, από την επαρχία Τουγέν Κουάνγκ, του Βιετνάμ, με τους γιατρούς να καταδεικνύουν ως αιτία θανάτου το θανατηφόρο στέλεχος Η5Ν1, της γρίπης των πτηνών. Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, ο άνδρας είχε καταναλώσει κρέας από νεκρά πουλερικά...

ΔΥΤΙΚΗ ΒΕΓΓΑΛΗ.-- Με ταχύτατους ρυθμούς εξαπλώνεται ο ιός της γρίπης των πτηνών (Η5Ν1), στην πολιτεία της Δυτικής Βεγγάλης στην Ινδία, καθώς συνολικά εννιά επαρχίες έχουν ήδη μολυνθεί. Οι αρχές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η επιδημία σημαίνει θανάτωση ακόμα περισσοτέρων πτηνών, αντί των 2 εκατομμυρίων, που εκτιμήθηκε αρχικά και όταν ο ιός βρισκόταν σε επτά επαρχίες.

ΗΠΑ ΚΑΤΑ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ
Και πάλι το πρόσχημα... των ναρκωτικών

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

«Οι ΗΠΑ δεν έχουν το δικαίωμα και το ηθικό κύρος να στήνουν ένα διεθνές δικαστήριο για τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών» θα δηλώσει ο Χόρχε Βαλέρο, εκπρόσωπος της Βενεζουέλας στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (OAS), για να προσθέσει ότι η Βενεζουέλα κατηγορηματικά καταδικάζει τις δηλώσεις του Τζον Γουόλτερς, επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ Πολιτικής Ελέγχου των Ναρκωτικών (ONDCP), που χαρακτήρισε τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες ως «μεγάλο διαμεσολαβητή» του εμπορίου κοκαΐνης...

Στην ειδική συνεδρίαση του OAS τόνισε ότι οι χαλκευμένες κατηγορίες έχουν «μοναδικό στόχο να προκαλέσουν σοβαρό πλήγμα στην ηθική και πολιτική αξιοπιστία της μπολιβαριανής διαδικασίας και του ίδιου του προέδρου Τσάβες».

Στο χορό μπήκαν και λακέδες των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, θα υποβάλλουν αίτημα ο Τσάβες να υποβληθεί σε τοξικολογική εξέταση... Αιτία, η πρόσφατη δήλωσή του τελευταίου, ότι ο Βολιβιανός Πρόεδρος Εβο Μοράλες, του στέλνει φύλλα κόκας (που ως γνωστόν χρησιμοποιούν οι Ινδιάνοι και δεν έχει καμιά σχέση με την κοκαΐνη, που είναι προϊόν χημικής επεξεργασίας).

ΒΟΛΙΒΙΑ
Μοράλες: «Δε γυρνάμε πίσω»

ΛΑ ΠΑΣ.--

«Δεν πρόκειται να γυρίσουμε πίσω από το δρόμο που ξεκινήσαμε δύο χρόνια πριν», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, κατά τη διάρκεια της ομιλίας τους στο Κοινοβούλιο με αφορμή τη συμπλήρωση των δύο χρόνων από την ανάληψη της προεδρίας του.

Παρά το γεγονός ότι ο Εβο Μοράλες απέφυγε σκοπίμως να αναφερθεί αναλυτικά στις βίαιες προσπάθειες υπονόμευσης εκ μέρους της αντιπολίτευσης, εντούτοις τα μηνύματα προς όσους επιδιώκουν την ανατροπή της κυβέρνησης ήταν σαφή: Η πορεία των ριζικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που χαράσσει η κυβέρνηση είναι αμετάκλητη. Παράλληλα, τόνισε ότι υπάρχει χώρος για όλους σε αυτό που αποκάλεσε «δημοκρατική και κοινωνική επανάσταση», με τον όρο της διατήρησης της ενότητας της χώρας. Αναφέρθηκε, τέλος, στα πολύ σημαντικά βήματα στην καταπολέμηση του αναλφαβητισμού, στην υγεία, με τη στήριξη και την αλληλεγγύη της Κούβας και της Βενεζουέλας.

Αλληλεγγύη στους πέντε Κουβανούς πατριώτες

Σήμερα η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην αμερικάνικη πρεσβεία

Σήμερα, στις 5μ.μ., στον πεζόδρομο του Μεγάρου Μουσικής ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης διοργανώνει συγκέντρωση για να επιδώσει στην πρεσβεία των ΗΠΑ τις χιλιάδες υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί για την άμεση απελευθέρωση των πέντε Κουβανών αγωνιστών που βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ επειδή ξεσκέπασαν τα επιθετικά σχέδια αντικουβανικών ομάδων του Μαϊάμι ενάντια στην Κούβα.

Το κείμενο αυτό, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συνδέσμου, συνυπογράφουν πολλές προσωπικότητες όπως οι: Μίκης Θεοδωράκης, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Νίκος Μαρκάτος, Κώστας Καζάκος, Ευάγγελος Μαχαίρας, Εύη Φάμπα, Αλίκη Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου, Θεόδωρος Αγγελόπους, Χάρης Παπαμάργαρης και πολλοί άλλοι. Μεταξύ των υπογραφόντων βρίσκονται 44 καθηγητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και πανεπιστημιακοί, 47 ηθοποιοί, 22 εικαστικοί, 108 δημοσιογράφοι, 227 επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, 680 εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων - δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων και Εργατικών Κέντρων και 4.441 εκπρόσωποι κυρίως επιστημονικών, κοινωνικών ενώσεων και μαζικών φορέων, καθώς και μεγάλος αριθμός φοιτητών.

Εκδήλωση για τα 49χρονα της Επανάστασης

Επίσης, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος διοργανώνει εκδήλωση για τα 49 χρόνια από τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης, την Κυριακή 27 Γενάρη, στις 10:30 π.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθήνας (Ακαδημίας 50 - Αίθουσα Τρίτση). Θα μιλήσει ο Κουβανός Πρέσβης στη χώρα μας, Ερμες Ερέρα Ερνάντες και θα προβληθεί βίντεο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ