ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Γενάρη 2008
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Οι αγώνες να χτυπούν στην καρδιά της αντιδραστικής πολιτικής

Την ανάγκη για αγώνες με ταξικά χαρακτηριστικά επισημαίνει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ, στην εισήγησή της στις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ και των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

«Οι φιλολαϊκές αλλαγές δε χαρίζονται, καταχτιούνται με ταξικούς αγώνες για ριζικές ανατροπές». Με αυτό το κάλεσμα και με διεκδικητικό πλαίσιο που αντιπαλεύει την πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου στην Παιδεία, οι ταξικές δυνάμεις στους εκπαιδευτικούς απευθύνονται στις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ και των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που γίνονται το επόμενο διάστημα. Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 13 Φλεβάρη και προτείνει νέα 24ωρη απεργία το Φλεβάρη και 48ωρη το Μάρτη με νέες γενικές συνελεύσεις για κλιμάκωση.

Οι εκπαιδευτικοί συζητούν τις εισηγήσεις των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, καθώς το ΔΣ της ΟΛΜΕ εισηγείται στις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ μια 48ωρη απεργία μέσα στο Μάρτη, ενώ το ΔΣ της ΔΟΕ με ψήφους της ΠΑΣΚ και των Παρεμβάσεων κατέληξε σε εισήγηση για 5ήμερη απεργία, ξεκινώντας από τις 3 Μάρτη και συνέχιση με την ίδια μορφή.

Στην εισήγηση της ΕΣΑΚ ΔΕΕ προς τις γενικές συνελεύσεις, σημειώνεται η αναγκαιότητα των αγώνων. «Οι αγώνες μας, για να είναι αποτελεσματικοί και νικηφόροι, πρέπει να μπορούν να χτυπήσουν στην καρδιά την αντιδραστική, αντιεκπαιδευτική πολιτική και να έχουν πλαίσιο και στόχους πάλης αντίστοιχους με το βάρος της επίθεσης. Τα αιτήματά τους πρέπει να φωτίζουν το πρόβλημα, να προσανατολίζουν σωστά, να πολιτικοποιούν τελικά τις συνειδήσεις. Οι αγώνες να μην είναι αποσπασματικοί, ασυντόνιστοι και κλεισμένοι στο μικρότερο ή ευρύτερο κύκλο των κομματιών της εκπαίδευσης, γιατί έτσι οδηγούν στη λογική ο καθένας μόνος του, καλλιεργούν συντεχνιακές αντιλήψεις και ευκαιριακές εξάρσεις, με αποτέλεσμα άλλοτε η μορφή να αγνοείται και άλλοτε να θεοποιείται, λες και αυτή από μόνη της καθορίζει τη δυναμική και το περιεχόμενό τους».

Οι ταξικές δυνάμεις στους εκπαιδευτικούς επισημαίνουν για μια ακόμα φορά ότι η πάλη στην Παιδεία δεν αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς, αλλά είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων, όλων των κλάδων, ανεξάρτητα από το μορφωτικό τους επίπεδο. «Και αυτό, γιατί η αντίσταση στην επίθεση στην Παιδεία συνδέεται όλο και πιο στενά με την αντεπίθεση στον τομέα της εργασίας και της οικονομίας. Για όλους αυτούς τους λόγους, η πάλη για την Παιδεία αφορά όλους, και πρώτα από όλα την εργατική τάξη. Γιατί, η εργατική τάξη, ως η τάξη που παράγει τον πλούτο χωρίς να καρπώνεται τα αποτελέσματα της εργασίας της, είναι εκείνη που μπορεί να διεκδικήσει ριζικές αλλαγές στον τομέα της Παιδείας, της εργασίας και να συνδέσει την πάλη αυτή με τον αγώνα για μια άλλη κοινωνία. Με αυτήν την πρωταρχική εκτίμηση παλεύουμε να προσλάβουν οι αγώνες για την εκπαίδευση διευρυμένη - παλλαϊκή - πανεργατική φυσιογνωμία και χαρακτηριστικά συντονισμού, κλιμάκωσης, σύγκρουσης και ρήξης», σημειώνεται στην εισήγηση.

Το πρόγραμμα δράσης που προτείνει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ είναι:

  • Ακατάπαυστη συντονισμένη δράση στους χώρους δουλειάς για τη διασφάλιση της μαζικής συμμετοχής στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 13 του Φλεβάρη. Να πάρει η απεργία, πέρα από τη δυναμική της, χαρακτηριστικά προοπτικής.
  • Αμεση κλιμάκωση με Συλλαλητήρια σε όλες τις μεγάλες πόλεις στις 20 Φλεβάρη, 24ωρη απεργία στις 28 Φλεβάρη.
  • Συλλαλητήρια στις 5 Μάρτη και 48ωρη απεργία στις 12 και 13 Μάρτη με νέες Γενικές Συνελεύσεις για κλιμάκωση, σε συντονισμό με το αγωνιστικό εργατικό κίνημα και τις κινητοποιήσεις του.
Ταξικό διεκδικητικό πλαίσιο

Αιτήματα που αντιπαλεύουν τις στρατηγικές επιλογές του μεγάλου κεφαλαίου για την εκπαίδευση και την εργασία, για να μη γίνεται η εκπαίδευση δεξαμενή αμόρφωτων νέων ανθρώπων, «ελαστικών απασχολήσιμων» και ανέργων, προβάλλει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ στις γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ και των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, προτάσσει τα ζητήματα της αύξησης των δαπανών για την Παιδεία στο 15%, όχι στη στην εισβολή των επιχειρήσεων στην εκπαίδευση, ενιαίο 12χρονο Βασικό Υποχρεωτικό σχολείο για όλα τα παιδιά και μόνο μετά την ολοκλήρωση της γενικής μόρφωσης. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (Σιούφα και Ρέππα). Κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα δημόσιο, καθολικό, υποχρεωτικό. Κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Γνήσιες και ουσιαστικές ΣΣΕ χωρίς περιορισμούς και απαγορεύσεις, σε όλα τα επίπεδα του συνδικαλιστικού κινήματος και για όλα τα θέματα. Προβάλλει την ανάγκη για συνολική ακύρωση της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού και της σχολικής μονάδας, κατοχύρωση ενιαίας και αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες, κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης κάθε βαθμίδας, της παραπαιδείας, ενιαία εργασιακά δικαιώματα για όλους τους εκπαιδευτικούς.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΓΟΝΕΩΝ ΑΘΗΝΑΣ, ΠΕΙΡΑΙΑ, ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ
Συνέχεια στις κοινές τους πρωτοβουλίες

Η εκπαίδευση των παιδιών των μεταναστών και τα προβλήματα των νηπιαγωγείων στο επίκεντρο της συζήτησης

Συνέχεια των πρωτοβουλιών του προηγούμενου διαστήματος που είχαν μεγάλη απήχηση στους γονείς, δόθηκε χτες από τις Ομοσπονδίες Γονέων Αθήνας, Πειραιά και Ανατολικής Αττικής, βάζοντας στο στόχαστρο όσα απασχολούν τους γονείς και κυρίως τα παιδιά τους.

Ενα από τα πρώτα θέματα που απασχόλησαν τη χτεσινή σύσκεψη, είναι το ζήτημα των μεταναστών στην εκπαίδευση, καθώς «στο σημερινό δημόσιο σχολείο όπου τα μεταναστόπουλα αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι των μαθητών, η κατάσταση όλο και χειροτερεύει. Οι τάξεις υποδοχής στα περισσότερα σχολεία έχουν καταργηθεί, το ολοήμερο έχει μετατραπεί σε "πάρκινγκ" παιδιών, 40 - 50 παιδιά στοιβαγμένα σε μια αίθουσα με το δάσκαλο να μοιάζει περισσότερο με φύλακα - παιδονόμο παρά με εκπαιδευτικό - παιδαγωγό. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ακόμα και για τα αυτονόητα, απ' την απλή βεβαίωση γιατρού για τη γυμναστική, ως τη ληξιαρχική πράξη γέννησης των παιδιών και την άδεια παραμονής τους, οδηγούν στην παραπέρα περιθωριοποίησή τους», επισημάνθηκε. Οι Ομοσπονδίες υπογράμμισαν ότι «τα διαπολιτισμικά σχολεία, δεν αποτελούν λύση, στοιχίζουν πανάκριβα στους γονείς, οδηγούν σε γκετοποίηση, ξεκόβουν τα παιδιά από τη γλωσσική πραγματικότητα της χώρας στην οποία ζουν». Οι γονείς επισήμαναν ότι το ζήτημα των μεταναστών, ιδιαίτερα η μόρφωση των παιδιών τους, η καταπολέμηση κάθε είδους διαχωρισμού με βάση την εθνικότητα, το χρώμα, τη θρησκεία πρέπει να γίνει υπόθεση του λαϊκού κινήματος.

Σχετικά με τα νηπιαγωγεία, η υποχρεωτικότητα των οποίων εφαρμόζεται φέτος για πρώτη φορά, αναφέρθηκε ότι «μέχρι σήμερα μόνο 6 στα 10 νήπια εντάσσονταν στην προσχολική αγωγή. Το 2005 70.000 νήπια έμειναν εκτός προσχολικής αγωγής. Οι υποδομές είναι οι χειρότερες σε σχέση με όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, με νήπια στριμωγμένα σε ακατάλληλες αίθουσες, υπόγεια, παλιά μισθωμένα κτίρια, αποθήκες, όπου οι γονείς χρυσοπληρώνουν απ' την πρώτη κιόλας μέρα τα εκπαιδευτικά υλικά». Οι γονείς εξέφρασαν την απαίτηση για καθιέρωση 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής με σύγχρονη υποδομή σε παιδαγωγικά μέσα και προσωπικό και κάλεσαν τους συλλόγους και τις ενώσεις, να εμποδίσουν την παράδοση της δημόσιας προσχολικής αγωγής και σιγά σιγά ολόκληρης της εκπαίδευσης, στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Επίσης, μεγάλη συζήτηση έγινε για τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς και σε βιβλία.

Τέλος, οι Ομοσπονδίες εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στις καθαρίστριες των σχολείων, καθώς «τις γνωρίζουμε, τις φωνάζουμε με τ' όνομά τους, αναγνωρίζουμε το σημαντικό έργο που επιτελούν στα σχολεία» και αντιτάχθηκαν στον εξαναγκασμό των καθαριστριών να δουλεύουν μέχρι τα 70 τους χρόνια για να πάρουν σύνταξη.

ΕΤΕΠ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Στάση εργασίας αύριο

Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις προχωρά το Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό (ΕΤΕΠ) των πανεπιστημίων με κάλεσμα της Ομοσπονδίας του κλάδου. Οι εργαζόμενοι προχωρούν σε στάση εργασίας αύριο Παρασκευή, από τις 11 το πρωί και μέχρι τη λήξη του ωραρίου τους. Θα προσυγκεντρωθούν στα Προπύλαια στις 12.30 το μεσημέρι και θα μεταβούν στο υπουργείο Παιδείας, όπου αναμένεται το μεσημέρι αντιπροσωπεία του ΔΣ της Ομοσπονδίας τους να συναντηθεί με την ηγεσία του υπουργείου.

Το ΕΤΕΠ απαιτεί ικανοποίηση μισθολογικών και θεσμικών αιτημάτων του κλάδου, νέες προσλήψεις, κατάργηση και μη εφαρμογή του νόμου - πλαισίου για τα ΑΕΙ, καμιά ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, όχι στην αναγνώριση των ψευτοσχολών, γενναία χρηματοδότηση για την ανώτατη εκπαίδευση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ