ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Γενάρη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
Αγρια επίθεση των ΜΑΤ σε διαδηλωτές

Με δακρυγόνα, προπηλακισμούς και συλλήψεις ήρθαν αντιμέτωποι κάτοικοι που διαμαρτύρονταν για τη δημιουργία χώρου ταφής απορριμμάτων

Μια άγρια επίθεση με δακρυγόνα, προπηλακισμούς και δυο συλλήψεις από δυνάμεις των ΜΑΤ, αντιμετώπισαν χτες οι κάτοικοι του δημοτικού διαμερίσματος Καρβουναρίου στην Παραμυθιά που αντιδρούν στην επικείμενη κατασκευή διανομαρχιακού Χώρου Ταφής Απορριμμάτων στην περιοχή Αριζα.

Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις που ανέπτυξαν το προηγούμενο διάστημα, απαίτησαν και στη χτεσινή τους δυναμική συγκέντρωση να σταματήσει η κατασκευή του έργου που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση - απέχει μόλις 500 μέτρα - από οικισμούς και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει πρόταση-απόφαση από το 2003 του δημοτικού Συμβουλίου Παραμυθιάς για κατασκευή ΧΥΤΑ στη θέση Φλαμουριά για την οποία υπάρχει η συναίνεση των κατοίκων, μια λύση η οποία ούτε καν έχει εξεταστεί.

Σ' αυτό τον αγώνα για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, η απάντηση που δόθηκε από την κυβέρνηση ήταν ο αυταρχισμός και η καταστολή από τις δυνάμεις των ΜΑΤ που παραμένουν εδώ και βδομάδες μπροστά από το χώρο κατασκευής για να περιφρουρήσουν τις εργολαβικές εργασίες από τον εχθρό- λαό.

Οι δυνάμεις αυτές «χτύπησαν» την κινητοποίηση όταν οι κάτοικοι πλησίασαν το χώρο. Οι διαδηλωτές αγανακτισμένοι από την απρόκλητη αυταρχική επίθεση - συνέχεια ανάλογων επεμβάσεων σε Τεμπλόνι και Λευκίμμη της Κέρκυρας για το ίδιο ζήτημα - συγκεντρώθηκαν έξω από το αστυνομικό τμήμα Ηγουμενίτσας όπου οδηγήθηκαν οι δυο συλληφθέντες και απαίτησαν την απελευθέρωσή τους, κάτι που έγινε τελικά.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης που σταμάτησε συμβολικά έξω από τη Νομαρχία και το πολιτικό γραφείο του υφυπουργού Οικονομικών και βουλευτή του νομού Θεσπρωτίας Αντώνη Μπέζα για να εκφραστεί η αγανάκτηση και οργή στους εκπροσώπους της κυβερνητικής πολιτικής που έκαναν μετεκλογική στροφή 180 μοιρών, αθετώντας τις υποσχέσεις τους για μη κατασκευή ΧΥΤΑ στη συγκεκριμένη περιοχή.

Αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στην Κέρκυρα από κατοίκους της Λευκίμμης που συγκεντρώθηκαν στα δικαστήρια της πόλης όπου εξεταζόταν η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε υποβληθεί από περιβαλλοντικό σύλλογο για αναστολή των εργασιών κατασκευής ΧΥΤΑ. Η υπόθεση τελικά αναβλήθηκε και θα εκδικαστεί στις 20 Φλεβάρη.

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ»
Υποψήφιος πρόεδρος του ΔΣΑ ο Μανώλης Κοκκινάκης

Η παράταξη παλεύει για την ανατροπή των συσχετισμών στο ΔΣΑ, ενάντια στην εκμετάλλευση των νέων δικηγόρων και για την προάσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων

Ο Μανόλης Κοκκινάκης, υποψήφιος πρόεδρος του ΔΣΑ
Ο Μανόλης Κοκκινάκης, υποψήφιος πρόεδρος του ΔΣΑ
Με το Μανώλη Κοκκινάκη επικεφαλής και υποψήφιο πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (ΔΣΑ), έναν άνθρωπο με γνωστή συνεπή αγωνιστική συνδικαλιστική προσφορά, μαχόμενο δικηγόρο, η «Αγωνιστική Συμπαράταξη Δικηγόρων Αθήνας» κατεβαίνει στις προσεχείς δικηγορικές εκλογές που θα γίνουν στις 24 και 25 Φλεβάρη.

Στο συνδυασμό συμμετέχουν κομμουνιστές, δικηγόροι του αριστερού και προοδευτικού χώρου, άνθρωποι με πλούσια δράση στους κοινωνικούς και μαζικούς αγώνες. Η «Αγωνιστική Συμπαράταξη», όπως επισημάνθηκε στην προχτεσινή συγκέντρωσή της, είναι η δύναμη ρήξης που στοχεύει στην ανατροπή των συσχετισμών στο ΔΣΑ, στην πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση των νέων δικηγόρων και στην προάσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Οπως ανέφερε ο Μ. Κοκκινάκης, η «Αγωνιστική Συμπαράταξη» εκφράζει τα συμφέροντα των αυτοαπασχολούμενων μαχόμενων δικηγόρων, των μισθωτών δικηγόρων - ιδιαίτερα των νέων - που βιώνουν την εκμετάλλευση, ως φτηνό επιστημονικό δυναμικό. Την ίδια στιγμή παρουσιάζεται εξοβελισμός από τη δικηγορία και η υπαλληλοποίηση σημαντικού μέρους του σώματος, ως συνέπεια της «οικονομίας της αγοράς» που οδηγεί στον πλήρη μετασχηματισμό του δικηγορικού λειτουργήματος και την επιβολή συγκεντροποιημένων μορφών παροχής υπηρεσιών με αμιγώς επιχειρηματικό-κεφαλαιουχικό χαρακτήρα οργάνωσης.

Ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συμπαράταξης» σημείωσε ότι μπροστά στις δραματικές για την πλειοψηφία των δικηγόρων εξελίξεις, οι κυρίαρχες συνδικαλιστικές παρατάξεις που πρόσκεινται στη ΝΔ, στο ΠΑΣΟΚ και στο ΣΥΝ επιλέγουν το δρόμο της ένοχης σιωπής και της συμπόρευσης με τις κυβερνητικές και ευρωενωσιακές πολιτικές, υπηρετώντας τα συμφέροντα των μεγαλοδικηγόρων, που ταξικά άλλωστε εκπροσωπούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συζήτηση που ακολούθησε νέος δικηγόρος από την «Κίνηση Νέων Ασκούμενων Μαχόμενων Δικηγόρων» σημείωσε ότι οι κυρίαρχες παρατάξεις του ΔΣΑ τώρα ανακάλυψαν τους νόμους Σιούφα και Ρέππα για το Ασφαλιστικό, όταν η «Αγωνιστική Συμπαράταξη» ολόκληρη την τριετία έβαζε στην πρώτη γραμμή του αγώνα της το Ασφαλιστικό.

Τέλος, στη διακήρυξη της «Αγωνιστικής Συμπαράταξης Δικηγόρων Αθήνας» σημειώνεται ότι η παράταξη αυτή «με τις θέσεις και τη μέχρι τώρα δράση της, έχει αποδείξει ότι αποτελεί το συνεπή ριζοσπαστικό πόλο συσπείρωσης και αγώνα για να ανατραπεί η ζοφερή σημερινή κατάσταση. Η ενίσχυση της παράταξης θα συμβάλει αποφασιστικά στην προσπάθεια για την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων στο Σύλλογό μας προς όφελος των μισθωτών και μαχόμενων δικηγόρων, στον αγώνα για την ικανοποίηση ώριμων εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας, τη λειτουργία και απονομή της Δικαιοσύνης προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Παραπομπή για απόβλητα και άγρια πτηνά

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Απόφαση προσφυγής εναντίον της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πήρε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφορικά με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και την προστασία των άγριων πτηνών. Την ίδια στιγμή, τέθηκε στο αρχείο προηγούμενη προσφυγή για τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας αστικών λυμάτων στην περιοχή της Ψυττάλειας, καθώς έκρινε ότι οι «μονάδες που κατασκευάστηκαν λειτουργούν με ικανοποιητικό τρόπο».

Οσον αφορά τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, η Κομισιόν υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα παραβιάζει διατάξεις της οδηγίας (75/442) για τα στερεά απόβλητα, η οποία προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι τα στερεά απόβλητα θα διατίθενται χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του ανθρώπου και χωρίς να βλάπτουν το περιβάλλον».

Σχετικά με την προστασία των άγριων πτηνών, η Επιτροπή σημειώνει ότι δεν ενσωματώθηκε πλήρως από τις ελληνικές αρχές στο εθνικό δίκαιο η οδηγία, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η δημιουργία ζωνών προστασίας στα καταφύγια όπου υπάρχουν άγρια πτηνά.

Θετική γνωμοδότηση

«Πράσινο φως» έδωσε χτες με απόφασή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην κρατική χρηματοδότηση των «συμβάσεων παραχώρησης», δηλαδή στην ιδιωτικοποίηση των οδικών αξόνων, σημειώνοντας ότι «οι επιδοτήσεις για την κατασκευή και αναβάθμιση τέτοιου είδους οδικών υποδομών στην Ελλάδα δε συνιστούν κρατική ενίσχυση»!

Σύμφωνα με τις τρεις συμβάσεις παραχώρησης που ελέγχθηκαν από την Επιτροπή, οι ελληνικές αρχές θα χορηγήσουν: 500 εκατ. ευρώ για το τμήμα Μαλιακός - Κλειδί, 300 εκατ. για τον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα και του κλάδου Λεύκτρο - Σπάρτη και 278 εκατ. για την κατασκευή των τμημάτων αυτοκινητοδρόμου Μαλιακός - Κλειδί, Τέμπη - Σκοτίνα και Ευαγγελισμός - Λεπτοκαρυά.

ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΣτΕ
Αντίθετοι με τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη

Στον υπουργό Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκη διαβιβάστηκε το πρακτικό της Ολομέλειας του ΣτΕ που αφορά τις αλλαγές στη διοικητική Δικαιοσύνη. Στην απόφαση του ΣτΕ σημειώνεται ότι οι συνταγματικές επιταγές επιβάλλουν να ανήκει στην πλειοψηφία των συμβούλων Επικρατείας η αρμοδιότητα να κατανέμει τους δικαστές στα Τμήματα, σύμφωνα με δέσμη κριτηρίων. Επίσης, σημειώνεται ότι ο νομοθέτης «δεν μπορεί ούτε να αναθέσει την αρμοδιότητα αυτή σε άλλο όργανο ούτε να τη φαλκιδεύσει». Οσον αφορά την ίδρυση νέου Τμήματος, οι δικαστές του ΣτΕ θεωρούν ότι θα δημιουργήσει δυσεπίλυτα προβλήματα στη λειτουργία των υφιστάμενων Τμημάτων.

Οικογενειακή τραγωδία

Απροστάτευτα και αβοήθητα ζούσαν τέσσερα νεαρά κορίτσια, εκ των οποίων τα τρία ανήλικα, σε μία τρώγλη του χωριού Λοφίσκος στη Θεσσαλονίκη. Ο βοσκός πατέρας δεν μπορούσε να προσφέρει το παραμικρό και η μητέρα στο παρελθόν είχε νοσηλευτεί σε ψυχιατρικό ίδρυμα, ενώ μόνο οι κάτοικοι του χωριού πρόσφεραν ό,τι μπορούσαν για να διευκολύνουν τη δύσκολη καθημερινότητα της οικογένειας.

Μετά από καταγγελία γειτόνων, αστυνομικοί και εισαγγελέας έσπευσαν στο σπίτι που θύμιζε περισσότερο στάβλο και βρήκαν τα παιδιά ρακένδυτα, πεινασμένα και αφυδατωμένα. Τα δύο μεγαλύτερα κορίτσια διακομίστηκαν στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» και υποβλήθηκαν σε σειρά εξετάσεων, ενώ οι δύο μικρότερες αδερφές μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ