ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Γενάρη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΟΧΙΚΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ
Θα πάρουν εξοπλισμό μετά την αντιπυρική περίοδο!

Ο «Ρ» αποκαλύπτει έγγραφο του Αρχηγείου της Πυροσβεστικής, με το οποίο ομολογείται ότι μεγάλο μέρος του εξοπλισμού θα παραδοθεί μετά το καλοκαίρι

Εγγραφο του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συμβασιούχων Πυρόσβεσης Διάσωσης αποκαλύπτει πως οι εποχικοί πυροσβέστες θα παραλάβουν βασικά είδη του εξοπλισμού τους (στολές, μπότες, γάντια κ.ά.) αν όχι μετά, σίγουρα προς το τέλος της φετινής αντιπυρικής περιόδου (Μάης - Οκτώβρης 2008)!

Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει πως η κυβέρνηση, με τις πράξεις της, θα στείλει 5.500 εποχικούς πυροσβέστες και αυτό το καλοκαίρι στις φωτιές χωρίς βασικά μέτρα προστασίας! Κι όλα αυτά όταν πέρσι που η χώρα κάηκε από άκρη σε άκρη, 75 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 9 συμβασιούχοι πυροσβέστες και 2 αεροπόροι, χάθηκαν στις φλόγες.

Εξοπλισμός κατόπιν ...εορτής!

Το συγκεκριμένο έγγραφο είναι αποκαλυπτικό για το πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την ασφάλεια των 5.500 μερικώς απασχολούμενων πυροσβεστών. Σύμφωνα με το Αρχηγείο, λοιπόν:

1. Είναι άγνωστο πότε θα παραδοθούν 6.000 στολές, αν και οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για τον περασμένο ...Γενάρη. Και είναι άγνωστο, αφού ο διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη.

2. Επιπλέον, άλλες 11.000 στολές εκτιμάται ότι θα παραδοθούν το Σεπτέμβρη, λίγο πριν τελειώσει η αντιπυρική περίοδος...

3. 6.000 ζευγάρια γάντια κανείς δεν ξέρει πότε θα παραληφθούν από τους εποχικούς, αφού ο διαγωνισμός ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες. Αγνωστο παραμένει το πότε θα δοθούν άλλα 4.000 άρβυλα, αν και ο διαγωνισμός ξεκίνησε στο τέλος του περασμένου Ιούλη. Ακόμα και το Αρχηγείο, δεν είναι σε θέση να ανακοινώσει πότε θα παραδοθούν...

Χωρίς βασικά μέρη του εξοπλισμού τους θα παλέψουν και φέτος με τις φλόγες οι πυροσβέστες

Associated Press

Χωρίς βασικά μέρη του εξοπλισμού τους θα παλέψουν και φέτος με τις φλόγες οι πυροσβέστες
Οι άνθρωποι που πάσχιζαν να σβήσουν τις φωτιές σε όλη την Ελλάδα βλέπουν πως οι εκκλήσεις τους, πέρσι το καλοκαίρι και ειδικά μετά τον άδικο χαμό των τριών συναδέλφων τους τον περασμένο Ιούλη στο Ρέθυμνο, δεν εισακούστηκαν από τους υπεύθυνους. Ο νυν γραμματέας της Ομοσπονδίας, Αλέξανδρος Φαραντάκης, τότε είχε δηλώσει για τους άτυχους πυροσβέστες πως «αν είχαν την αλουμινένια κουβέρτα, αν είχαν μάσκα για τα μάτια, την αναπνευστική συσκευή, σαφώς δε θα είχαμε αυτό το τραγικό αποτέλεσμα. Στις 5 Ιουνίου μπήκε στο ΦΕΚ να πάρουμε μέσα αυτοπροστασίας και δεν τα έχουμε πάρει όμως ακόμα».

Οπως αποδεικνύεται, οι εξαγγελίες και οι αποφάσεις έγιναν και αυτές ...στάχτη! Οπως και οι προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης για το 8μηνο (αντί 4,5 μηνών που θεωρητικά ίσχυε μέχρι φέτος) και όπως αποκάλυψε πριν λίγες μέρες ο «Ρ» δεν εφαρμόστηκε.

Εκτός των παραπάνω αποκαλύψεων, το έγγραφο του Β΄ Κλάδου διοικητικής υποστήριξης του Αρχηγείου του Σώματος της Πυροσβεστικής κρύβει και άλλες ...εκπλήξεις.

Παρόμοιο με τις στολές και τα άρβυλα είναι και το σκηνικό με τις μάσκες δασοπυρόσβεσης και το φίλτρο που χρησιμοποιείται σ' αυτές. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για παράδοση τον Απρίλη, όταν ο ένας διαγωνισμός για τις 7.000 μάσκες και τα 35.000 φίλτρα είναι ακόμη σε εξέλιξη και ο άλλος για τις 9.000 μάσκες και τα 45.000 φίλτρα βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της αξιολόγησης προσφορών.

Το έγγραφο του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος
Το έγγραφο του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος
Και αν τα ...βασικά είναι άγνωστο πότε θα παραδοθούν, πόσο μάλλον τα «δευτερεύοντα», όπως το υδροδοχείο - με το διαγωνισμό να επαναλαμβάνεται - και τις θερινές μπλούζες. Αντίθετα, η ετοιμότητα της κρατικής μηχανής, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου που θα αρχίσει την 1η Μάη, φαίνεται να υπάρχει μόνο για τις ζώνες, γνωστές ως «Α/Τ», για τις οποίες «υπάρχει επαρκές απόθεμα στις αποθήκες του ΠΣ».

Αλλά ακόμη και αυτές οι «κατόπιν εορτής» ημερομηνίες τελούν υπό αίρεση, αφού, όπως επισημαίνεται στο ίδιο έγγραφο, υπάρχει επιφύλαξη «για τροποποίηση των ημερομηνιών παράδοσης στην περίπτωση προσφυγών, ενστάσεων ή άλλων ένδικων μέσων και αφορούν τους διαγωνισμούς προμήθειας»...


Πέτρος ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΑΤΡΑΣ
Ενωμένοι αντιστέκονται στις βιαιότητες

Σε αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκονται οι πρόσφυγες και το λαϊκό κίνημα της Πάτρας, μετά και τη λήξη του τελεσιγράφου της Αστυνομίας για τη μαζική εκδίωξή τους από την πόλη. Οι ίδιοι οι πρόσφυγες αντιστέκονται και παραμένουν ενωμένοι στο χώρο του καταυλισμού, παρά τις συλλήψεις που κάνει καθημερινά η Αστυνομία.

Στο πλευρό των προσφύγων βρέθηκαν και χτες ο Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής του ΚΚΕ, ο Στάθης Κεραμιδάς, νομαρχιακός σύμβουλος με τη ΝΑΣ Αχαΐας, ο Κώστας Πελετίδης, επικεφαλής της ΔΑΣ «Πάτρα Μπροστά» και δημοτικός σύμβουλος και ο Αντρέας Αντωνόπουλος, εκ μέρους της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα και τις Λαϊκές Ελευθερίες».

Στη συζήτηση που ακολούθησε, ζήτησαν την υποστήριξη του Κόμματος και των υπόλοιπων φορέων για τα αιτήματά τους, να χορηγηθεί πολιτικό άσυλο σε όσους το επιθυμούν, να τους χορηγηθούν έγγραφα με τα οποία να μπορούν να ταξιδεύουν νόμιμα κι ελεύθερα στις χώρες προορισμού τους και να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος χώρος προσωρινής διαμονής με ανθρώπινες συνθήκες. Ανέφεραν, επίσης, τις δυσκολίες που συναντούν στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν τα απαραίτητα έγγραφα.

Η αντιπροσωπεία επισήμανε πως το επόμενο διάστημα εκτός της αλληλεγγύης, της συμπαράστασης και της πολιτικής στήριξης, θα υπάρξει άμεση παρέμβαση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» για τη νομική υποστήριξή τους.

Παραμονεύει ο θάνατος αντί η ελπίδα...

Περίπου 11.000 άνθρωποι δοκίμασαν να περάσουν στην Ελλάδα από τις τουρκικές ακτές κατά τους πρώτους 11 μήνες του 2007. Αρκετοί βρήκαν το θάνατο από πνιγμό, πριν αποβιβαστούν στη «γη της επαγγελίας». Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, ο αριθμός των μεταναστών που έφτασαν στη χώρα μας από τις τουρκικές ακτές έχει υπερδιπλασιαστεί σε σύγκριση με το 2006.

Οπως τόνισε χτες ο επικεφαλής του γραφείου Ελλάδας της Υπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, Γ. Τσαρπόπουλος, σε ημερίδα για τη λαθραία μετανάστευση, που πραγματοποιήθηκε στο ΥΕΝ, μόνο στους πρώτους 11 μήνες του 2007 σε Σάμο, Χίο και Λέσβο συνελήφθησαν 10.961 αλλοδαποί, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για όλο το 2006 ήταν 4.007. Επισήμανε επίσης ότι το 2007 πάνω από 120 άνθρωποι χάθηκαν από πνιγμό, έναντι μόλις 19 το 2006, 26 το 2005 και 54 το 2004.

ΚΟ ΖΕΦΥΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Υπόθεση του λαού η προστασία της Πάρνηθας

Η ανάγκη να γίνει το ζήτημα της προστασίας της Πάρνηθας υπόθεση όλου του μαζικού λαϊκού κινήματος, τονίστηκε στη χτεσινή εκδήλωση που οργάνωσε η ΚΟ Ζεφυρίου του ΚΚΕ. Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο της δίμηνης καμπάνιας που έχει ανακοινώσει και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ για την προστασία της Πάρνηθας και την αντιπλημμυρική προστασία, με συγκεντρώσεις, περιοδείες, συναντήσεις με φορείς, που θα κορυφωθούν με επιστημονική ημερίδα στα μέσα του Μάρτη.

Πρώτος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Θάνος Τραβασάρος, μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, ο οποίος παρουσίασε τις θέσεις και τα αιτήματα του Κόμματος και κατήγγειλε ότι οι πολιτικές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν την κύρια ευθύνη για τους εμπρησμούς των δασών.

Στην κατάσταση της Πάρνηθας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, αλλά και στο βιασμό του δρυμού που είχε ξεκινήσει καιρό πριν αναφέρθηκε ο δασολόγος Αντώνης Θεοχάρης.

Ο Βαγγέλης Κορές, τοπογράφος - μηχανικός, μίλησε από την πλευρά του για την ανυπαρξία έργων υποδομής αντιπλημμυρικής προστασίας στις πόλεις γύρω από την Πάρνηθα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ