ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2008
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Φωνή λαού ενάντια στη συμφωνία υποταγής στις ΗΠΑ

Αγρότες με τα τρακτέρ τους μπαίνουν στη μεξικανική πρωτεύουσα για να συμμετάσχουν στη διαδήλωση

Associated Press

Αγρότες με τα τρακτέρ τους μπαίνουν στη μεξικανική πρωτεύουσα για να συμμετάσχουν στη διαδήλωση
ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Χιλιάδες αγρότες, ακόμη και με τις οικογένειές τους, εργαζόμενοι, φοιτητές έδωσαν το παρόν στη μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χτες στην κεντρική πλατεία Σόκαλο της μεξικανικής πρωτεύουσας που αποτέλεσε και την κορύφωση των κινητοποιήσεων ενάντια στη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου της Βόρειας Αμερικής (NAFTA-TLCAN).

Επί δύο ημέρες αγρότες, είτε με τα πόδια είτε με τα τρακτέρ τους, εισέρχονταν στην πρωτεύουσα από διάφορα σημεία και συγκεντρώνονταν σε δύο σημεία της πόλης. Ορισμένοι εξ αυτών δε, διήνυσαν χιλιάδες χιλιόμετρα αφού ξεκίνησαν την πορεία τους πολλές μέρες πριν και διέσχισαν σχεδόν όλο το Μεξικό με στόχο να φτάσουν και να διαδηλώσουν στο Σόκαλο χτες, την ημέρα δηλαδή που συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την υπογραφή της «Εθνικής Συμφωνίας για τους Αγρούς», με την οποία ζητείται από τις κυβερνήσεις η επαναδιαπραγμάτευση της NAFTA.

«Χωρίς σιτηρά δεν υπάρχει πατρίδα» φώναζαν οι αγρότες, σύμφωνα με το δίκτυο «Τελεσούρ», όταν ενώθηκαν με χιλιάδες εργαζόμενους, ανθρακωρύχους αλλά και δασκάλους, καθηγητές και δημόσιους υπάλληλους, προκειμένου να πραγματοποιήσουν την πορεία διαμαρτυρίας και να φτάσουν στην κεντρική συγκέντρωση ώστε να απαιτήσουν από την κυβέρνηση του Προέδρου Φελίπε Καλντερόν την επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας. Συμφωνία που, όπως τονίζουν, γίνεται με όρους που είναι όροι υποταγής και θα προκαλέσουν την καταστροφή της εθνικής γεωργίας της χώρας. Με τη συμφωνία που υπογράφτηκε από το Μεξικό, τον Καναδά και τις ΗΠΑ εξαλείφονται όλοι οι φόροι στις εισαγωγές, όπως του καλαμποκιού, των φασολιών, της σκόνης γάλακτος που, αντίθετα, επιδοτούνται από τις γειτονικές χώρες.

ΚΕΝΥΑ
Δολοφονία βουλευτή «παγώνει» τις συνομιλίες

ΝΑΪΡΟΜΠΙ-ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.--

Και δεύτερη δολοφονία βουλευτή του αντιπολιτευόμενου «Πορτοκαλί Δημοκρατικού Κινήματος» σημειώθηκε χτες σε προάστιο της πόλης Ελντορέτ στη Δυτική Κένυα, προκαλώντας άμεσα προσωρινή αναστολή των διαπραγματεύσεων που γίνονται υπό την αιγίδα του πρώην ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ανάμεσα στην αντιπολίτευση και την κυβέρνηση του Προέδρου Μουάι Κιμπάκι.

Ο Νταβίντ Κιμουτάι Του είναι ο δεύτερος (απ' την περασμένη Τρίτη) βουλευτής της αντιπολίτευσης που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τροχονόμο ενώ ετοιμαζόταν να εισέλθει σε ξενοδοχείο συνοδευόμενος από γυναίκα αστυνομικό. Η Αστυνομία απέδωσε το έγκλημα σε ερωτική αντιζηλία αλλά δεν έπεισε τον αρχηγό του «Πορτοκαλί Δημοκρατικού Κινήματος», Ράιλα Οντίνγκα, που κατηγόρησε την κυβέρνηση για «συνωμοσία με στόχο την κοινοβουλευτική αποδυνάμωση της πλειοψηφίας» του κόμματός του...

Γεγονός είναι πάντως πως η δολοφονία του Κιμουτάι Του προκάλεσε νέα σειρά επεισοδίων, συγκρούσεων και εμπρησμών στο Ελντορέτ και άλλα αστικά κέντρα της Δυτικής Κένυας από υποστηριχτές της αντιπολίτευσης.

Στο μεταξύ, χτες, κατά την έναρξη της διάσκεψης κορυφής της Αφρικανικής Ενωσης (ΑΕ) στην έδρα του οργανισμού στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, κάλεσε τους πρωταγωνιστές της κρίσης στην Κένυα «να σταματήσουν τη βία στους δρόμους προτού είναι πολύ αργά». Ο Μπαν Γκι Μουν αναμένεται σήμερα να συναντηθεί στο περιθώριο της διάσκεψης με τον Κενυάτη Πρόεδρο, Μ. Κιμπάκι, και αργότερα να μεταβεί στο Ναϊρόμπι για συνάντηση με τον αρχηγό της κενυατικής αντιπολίτευσης Ρ. Οντίνγκα σε μία προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης.

Ο προεδρεύων της ΑΕ, Αλφα Κονάρε, αναφέρθηκε στην κατάσταση στην Κένυα καλώντας όλους τους Αφρικανούς ηγέτες να σταματήσουν «να κάθονται με τα χέρια σταυρωμένα» και να πάρουν μέτρα για τον τερματισμό της κρίσης, που μέσα σε ένα μήνα έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 1.000 ατόμων...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες σε βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο στη σιιτική συνοικία Κανταμίγια, στο βορειοδυτικό τμήμα της Βαγδάτης και άλλοι 12 τραυματίστηκαν σε τρεις ξεχωριστές βομβιστικές επιθέσεις.

ΣΟΦΙΑ.-- Χιλιάδες εργαζόμενοι από το χαλυβουργείο «Κρεμίκοφτσι» πραγματοποίησαν χτες διαδήλωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της πρωτεύουσας της Βουλγαρίας, απαιτώντας την αποχώρηση του ιδιοκτήτη, Ινδού μεγιστάνα, Πραμόντ Μιτάλ, κυρίως λόγω της καθυστέρησης πληρωμής των μισθών τους.

KITO.-- Η Συντακτική Συνέλευση αποφάσισε υπέρ της άρσης των αδειών εκμετάλλευσης των ορυχείων από τις επιχειρήσεις και της επαναδιαπραγμάτευσης των όρων των συμβολαίων με αντικείμενο την εξασφάλιση του κρατικού ελέγχου επί των πηγών και των εσόδων.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Σε νέες κινητοποιήσεις καλούν τους συναδέλφους τους οι οδηγοί ταξί στη Γαλλία, ενάντια στα αντεργατικά κυβερνητικά σχέδια, που πλήττουν και το δικό τους κλάδο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου, πάνω από 30.000 αυτοκινητιστές διαδήλωσαν την Τετάρτη σε όλη τη Γαλλία, ενώ απείλησε με κλιμάκωση, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-- Καταδικαστική απόφαση κατά της Τουρκίας εξέδωσε χτες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για «απάνθρωπη μεταχείριση» εκ μέρους της τουρκικής αστυνομίας σε τρεις ανθρώπους - ένας εκ των οποίων υπέστη ηλεκτροσόκ στη διάρκεια της αστυνομικής προανάκρισης, ενώ ο δεύτερος ξυλοκοπήθηκε βάναυσα, αλλά και κακοποιήθηκε ειδικά στην περιοχή των γεννητικών του οργάνων. Οι δύο εκ των τριών κατηγορούνταν για συμμετοχή σε «παράνομη οργάνωση», ενώ ο τρίτος για συμμετοχή στο ΡΚΚ.

ΝΤΖΑΜΕΝΑ.-- Εκπρόσωποι ανταρτών του κεντροαφρικανικού Τσαντ ανακοίνωσαν χτες πως κατέλαβαν τη στρατηγική πόλη Μπάθα (στο κέντρο της χώρας περίπου 400 χλμ από την πρωτεύουσα). Παράλληλα, ανακοινώθηκε πως ο στρατός πύκνωσε τις περιπολίες στην πρωτεύουσα Ντζαμένα για να αποτρέψουν την εκεί πιθανότητα εξαπόλυσης μίας ανταρτικής επίθεσης...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ασυλο στη Ρωσία πήραν στο τέλος του 2007 η χήρα του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, Μίρα Μάρκοβιτς, και ο γιος τους, Μάρκο, υποστήριξε χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Μπλιτς» του Βελιγραδίου.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-- Παραιτήθηκε χτες για λόγους υγείας ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ζέιλικο Στουράνοβιτς. Ο Στουράνοβιτς είχε αναλάβει καθήκοντα το Νοέμβρη του 2006 και πριν λίγες βδομάδες είχε νοσηλευτεί μετά τον εντοπισμό όγκου στους πνεύμονες.

ΗΠΑ
Αναζητούνται λύσεις για την οικονομία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε το πακέτο «διάσωσης» της ασθμαίνουσας αμερικανικής οικονομίας που πρότεινε ο Πρόεδρος Μπους αλλά το σκηνικό τροποποιήθηκε σχετικά στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας. Σταματά προς το παρόν η διαδικασία εξπρές για το νομοσχέδιο την οποία επιθυμούσε ο Πρόεδρος Μπους.

Η αρμόδια επιτροπή, με την υποστήριξη και Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών, τροποποίησε το σχέδιο Μπους αυξάνοντας το συνολικό προβλεπόμενο κόστος του πακέτου από 146 δισ. σε 157 δισ. δολάρια. Εκτός των προτεινόμενων επιστροφών φόρων ύψους 600 έως 1.200 δολαρίων για την πλειονότητα των πολιτών - όσους έχουν μηνιαίο εισόδημα έως 3.000 δολάρια και προστατευόμενα μέλη - οι συνταξιούχοι και οι βετεράνοι του πολέμου είναι με βάση το τροποποιημένο σχέδιο στις κατηγορίες που θα τύχουν φοροαπαλλαγών.

Τέλος, η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα (FED) μείωσε εκ νέου, το βασικό δανειστικό επιτόκιό της στο 3%. Προκύπτει λοιπόν μία συνολική μείωση κατά 1,25% του επιτοκίου μέσα σε λιγότερο από 10 ημέρες και το επιτόκιο επανέρχεται πλέον στο χαμηλό επίπεδο του Ιούνη 2005.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ