ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Απρίλη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αμερικανο-τρομοκρατικά

Η ετήσια έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, που εκδίδεται και για να επιβεβαιώσει το ρόλο των ΗΠΑ ως παγκόσμιου χωροφύλακα, επιφυλάσσει και κάποιες δυσάρεστες αναφορές για την Ελλάδα. Μάλιστα, η έκθεση θα δοθεί στη δημοσιότητα περί τα τέλη του μήνα, γεγονός που αναμένεται να ρίξει «σκιές» στην επίσκεψη που πραγματοποιεί από τις 1 έως τις 5 Μάη στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, που, ανεπισήμως, έχει αποκομίσει η ελληνική κυβέρνηση, στην έκθεση θα επικρίνεται η στάση της Ελλάδας στην υπόθεση Οτσαλάν και θα επισημαίνονται οι αδυναμίες των ελληνικών αρχών να αντιμετωπίσουν «τρομοκρατικά χτυπήματα», όπως αυτό της επίθεσης με ρουκέτα εναντίον της κατοικίας του Γερμανού πρεσβευτή στην Αθήνα και εναντίον επιχειρήσεων αμερικανικών συμφερόντων με γκαζάκια.

Οπως είναι γνωστό, οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται με την ελληνική κυβέρνηση την υπογραφή Συμφωνίας περί αστυνομικής συνεργασίας. Οι Αμερικανοί, μάλιστα, πιέζουν για την «ενίσχυση» του ελληνικού νομικού πλαισίου, ώστε να γίνει αποτελεσματικότερη η δίωξη. Οι αμερικανικές απαιτήσεις, ωστόσο, δημιουργούν προβλήματα στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς, στην ουσία, η Ουάσιγκτον προσπαθεί να επέμβει στην ελληνική νομοθεσία και απαιτεί εκχώρηση αρμοδιοτήτων, από ελληνικές υπηρεσίες σε αντίστοιχες αμερικανικές, οι οποίες θα δρουν στον ελληνικό χώρο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με αυτό το θέμα, μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως «η Ελλάδα είναι μια χώρα, η οποία με πολύ δραστήριο τρόπο και σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και τις άλλες χώρες της ΕΕ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της μάστιγας της τρομοκρατίας. Είμαστε μια χώρα, η οποία αγωνίζεται για την ειρήνη, την πολιτική σταθερότητα και στο εσωτερικό της χώρας μας - σε ζηλευτό επίπεδο, σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης ή και τις ΗΠΑ - έχουμε εξασφαλίσει να υπάρχει ασφάλεια και τάξη για τους πολίτες. Αυτά είναι αγαθά, τα οποία έχουμε κατακτήσει με την προσπάθεια όλων μας και θα τα περιφρουρήσουμε και στο μέλλον».

Κυκλοφορεί το περιοδικό «Δρόμοι της Ειρήνης»

Κυκλοφορεί ήδη εδώ και αρκετό καιρό το 14ο τεύχος του τριμηνιαίου περιοδικού «Δρόμοι της Ειρήνης» για τους μήνες (Δεκέμβρη 1999 και Γενάρη, Φλεβάρη 2000), που εκδίδεται από την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη. Η πρώτη επαφή με το περιοδικό σίγουρα θα συγκλονίσει τον αναγνώστη. Στο εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο του περιοδικού δημοσιεύεται φωτογραφικό υλικό που φανερώνει με τον πιο ωμό τρόπο τα εγκλήματα που διέπραξαν οι ΝΑΤΟικοί φονιάδες στη Γιουγκοσλαβία. Πρόκειται για ένα φωτογραφικό ντοκουμέντο, που δείχνει το φρικαλέο πρόσωπο του φασισμού της Νέας Τάξης Πραγμάτων ή, όπως εύστοχα τονίζουν οι εκδότες του περιοδικού, το σύγχρονο «Τέταρτο Ράιχ»...

Στις σελίδες του περιοδικού μπορεί ο αναγνώστης να διαβάσει ένα μικρό αφιέρωμα για τον αγωνιστή της ειρήνης Νίκο Νικηφορίδη, που πριν 49 χρόνια δολοφονήθηκε από το αμερικανόδουλο και μισαλλόδοξο καθεστώς. Επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανακοίνωση της ΕΕΔΥΕ, μέσα από την οποία υπογραμμίζεται ό ρόλος του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και η σύμπραξή τους στα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ. Το άρθρο του Αντ. Δαμίγου, στο οποίο αναλύει την έννοια του «μιλιταρισμού», φιλοξενείται στην 9η σελίδα του περιοδικού.

Δυο πολύ σημαντικά θέματα, το πρώτο για τον ανταγωνισμό των εξοπλισμών, που βάζουν σε νέα τροχιά οι Αμερικανοί, και το δεύτερο για τις νέες απειλές και επεμβάσεις του ΝΑΤΟ στη Σερβία και τα Βαλκάνια, παρουσιάζουν επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η ανάλυση του δημοσιογράφου Κ. Ζηλάκου για τον επαγγελματικό στρατό, που έχει άμεσο στόχο την πλήρη ΝΑΤΟποίηση του ελληνικού στρατού, είναι ένα από τα θέματα που φανερώνουν τους πραγματικούς στόχους του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Πολύ ενδιαφέρουσα είναι και η ανάλυση του Αν. Αντανασιώτη, μέλους της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, για το Σύμφωνο Σταθερότητας, το οποίο χαρακτηρίζει ως «ένα κατάπτυστο κείμενο».

Εκτενές, επίσης, ρεπορτάζ δημοσιεύεται στις σελίδες του περιοδικού για τη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, που έγινε στην Καισαριανή στις 5 του Φλεβάρη. Τέλος, υπάρχουν ρεπορτάζ για πολλές άλλες εκδηλώσεις της ΕΕΔΥΕ καθώς και για άλλα ενδιαφέροντα θέματα.

Στις 4 - 14 Μάη το 22ο Δεκαήμερο Ειρήνης

Ο τελευταίος μήνας της άνοιξης, ο Μάης, έχει συνδυαστεί με μερικές από τις κορυφαίες εκδηλώσεις αντίστασης και του ελληνικού και του παγκόσμιου λαϊκού κινήματος. Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή και Υφεση και Ειρήνη ανακήρυξε το Μάη του 2000 μήνα αντιιμπεριαλιστικής δράσης. Στις 4-14 του μήνα θα πραγματοποιηθεί το 22ο Δεκαήμερο Ειρήνης και μέσα σ' αυτό το χρονικό διάστημα θα γίνουν μια σειρά από φιλειρηνικές και αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις.

Συγκεκριμένα στις 10-14 του Μάη , στην πατρίδα μας θα γίνει για δεύτερη φορά το Παγκόσμιο Συνέδριο Κινημάτων Ειρήνης, το οποίο θα «φιλοξενηθεί» στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Πρόκειται για μια τεράστια σε σημασία διοργάνωση, αφού εκπρόσωποι από περίπου 50 χώρες του κόσμου θα δώσουν το «παρών», θα ανταλλάξουν εμπειρίες και απόψεις και θα συντονίσουν τον αγώνα τους κατά της Νέας Τάξης Πραγμάτων.

Οπως όλα τα προηγούμενα δεκαήμερα ειρήνης, έτσι και αυτό, θα κορυφώσει τις εκδηλώσεις του με την Μαραθώνια πορεία, την Κυριακή 14 Μάη, στη μνήμη του μάρτυρα και αγωνιστή της Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη. Αφετηρία της πορείας ο τύμβος του Μαραθώνα και τερματισμός η πλατεία Συντάγματος. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε, σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου της ΕΕΔΥΕ, ότι όλο το μήνα θα πραγματοποιηθούν εκατοντάδες εκδηλώσεις σε όλα σχεδόν τα σημεία της χώρας.

Η ΕΕΔΥΕ, στη διακήρυξη που εξέδωσε, απευθύνεται στον ελληνικό λαό και τον καλεί να εντείνει τους αγώνες του, να συσπειρωθεί στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ειρήνης. Απευθυνόμαστε, υπογραμμίζεται στη διακήρυξη, «σε όλους εκείνους που ανεξάρτητα από την πολιτική επιλογή που έκαναν και που αντιλαμβάνονται το ζοφερό μέλλον που επιφυλάσσει η παγκοσμιοποίηση του τρόμου και της βαρβαρότητας της Νέας Τάξης να συσπειρωθούν στον κοινό αγώνα για την απόκρουση σήμερα και την ανατροπή αύριο του ευρωατλαντικού φασισμού».

Συναυλία ειρήνης

Στο πλαίσιο του Δεκαημέρου Ειρήνης, η ΕΕΔΥΕ θα διοργανώσει την Κυριακή 7 του Μάη 2000, στις 9μμ, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, συναυλία με τον Δημήτρη Μητροπάνο, ο οποίος μαζί με την ορχήστρα του θα χαρίσει μια ανεπανάληπτη βραδιά, με ένα πλούσιο πρόγραμμα προσαρμοσμένο ειδικά για μια συναυλία που είναι αφιερωμένη στο παγκόσμιο κίνημα ειρήνης.

Στο σχετικό δελτίο Τύπου επισημαίνεται: «Το γεγονός αυτό θα αποτελέσει μια εξαίρετη ευκαιρία για να ανακαλέσουμε τραγούδια από το παρελθόν μέσα από αφιερώματα σε μεγάλους συνθέτες της ελληνικής μουσικής όπως τον Θεοδωράκη, τον Μούτση, τον Τόκα και άλλους, αλλά και σύγχρονα τραγούδια του Δ. Μητροπάνου που ο κόσμος έχει αγαπήσει. "Ομορφη πόλη", "Ενα δειλινό", "Ρόζα" είναι ένα μικρό δείγμα από τα όσα οι θεατές θα έχουν την τύχη να απολαύσουν.

Στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας θα ακουστούν συνθέσεις που όχι μόνο άντεξαν στο χρόνο αλλά κάποιες φορές καθόρισαν τη μουσική εξέλιξη του τόπου μας.

Η συναυλία αυτή θα σηματοδοτήσει την έναρξη του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ειρήνης, που θα λάβει χώρα στην Ελλάδα με την παρουσία 500 συνέδρων προερχόμενων από φιλειρηνικές οργανώσεις και κινήματα από όλο τον κόσμο».

Κ. ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΚΗΣ
Δυσκολεύει την επίλυση του Κυπριακού η απόφαση του Ελσίνκι

Στην τοποθέτησή του στη διάρκεια της συνεδρίασης της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Κύπρου που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία στις 17 και 18 Απρίλη, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κ. Αλυσανδράκης, τόνισε ότι το Κόμμα δεν είναι καθόλου αισιόδοξο για την πορεία του Κυπριακού μετά την απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής στο Ελσίνκι. Με την απόφαση αυτή ενθαρρύνθηκε από τη μια μεριά η αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς και από την άλλη του Ντενκτάς.

Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του Ετσεβίτ ότι το Κυπριακό λύθηκε με την εισβολή του '74 και στην ανυπαρξία προόδου στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Παραπέρα τόνισε ότι η προοπτική ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ χωρίς λύση του Κυπριακού, θα εξασκήσει αφόρητες πιέσεις στην κυπριακή κυβέρνηση, να δεχτεί λύσεις συνομοσπονδιακής μορφής και μπορεί ακόμα να οδηγήσει και στη διχοτόμηση της Κύπρου. Τόνισε ότι η ΕΕ έχει πολλαπλά συμφέροντα απέναντι στην Τουρκία - οικονομικά, στρατιωτικά και άλλα. Υπενθύμισε ότι το 25% του περισσεύματος των εμπορικών συναλλαγών της ΕΕ με τις υπό ένταξη χώρες, προέρχεται από την Τουρκία. Ετσι δεν είναι περίεργο ότι η ΕΕ ανέχεται την τουρκική αδιαλλαξία και ακόμα την ενθαρρύνει, επιβραβεύοντάς τη με την ιδιότητα της υπό ένταξη χώρας.

Σημείωσε ότι η ΕΕ δε δίστασε να βομβαρδίσει τη Γιουγκοσλαβία και να συνωμοτεί για την ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης αυτής της χώρας για το μόνο λόγο ότι ήταν εμπόδιο στα σχέδιά της στα Βαλκάνια. Βεβαίως δε θα ζητούσαμε να βομβαρδιστεί η Τουρκία για να αναγκαστεί να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο, αλλά ανάμεσα στην πολεμική επιδρομή και το «χάιδεμα» της Τουρκίας, υπάρχουν ενδιάμεσοι δρόμοι.

Τέλος απ' αφορμή τις δηλώσεις Βερχόιγκεν ότι η παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων δεν αποτελεί πρόβλημα για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ζήτησε από τον εκπρόσωπο της Επιτροπής να του διευκρινίσει τι χαρακτήρα θεωρεί η Επιτροπή ότι έχουν αυτά τα στρατεύματα. Η αρχική απάντηση προσπάθησε να δικαιολογήσει τη δήλωση Βερχόιγκεν και έκανε αναφορά στις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Μετά από επιμονή του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, δόθηκε η απάντηση ότι το θέμα δεν καλύπτεται από το κοινοτικό κεκτημένο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ