ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Οξυνση της σύγκρουσης, κλιμάκωση με απεργία

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων έχει ήδη αποφασίσει νέα απεργιακή κινητοποίηση σε ημερομηνία που θα καθορίσει από κοινού με Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα που συνεδριάζουν για το ίδιο θέμα

Από την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη
Η προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή σήμανε το καμπανάκι του τελικού γύρου στην αναμέτρηση για τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση. Οι επόμενες μέρες είναι μέρες ευθύνης για όλους. Οι αγώνες του προηγούμενου διαστήματος, στην οργάνωση των οποίων είχαν καθοριστική συμβολή το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα, έχουν δημιουργήσει μια κρίσιμη «μαγιά», ικανή να πυροδοτήσει ακόμα πιο μαζικές κινητοποιήσεις, να εκφράσει τις αγωνιστικές διαθέσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων, που βλέπουν τα εναπομείναντα ασφαλιστικά τους δικαιώματα να κινδυνεύουν με νέα καρατόμηση.

Μετά την απεργία της Τετάρτης και τις μαζικές συγκεντρώσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος σε όλη τη χώρα, οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ συνεδριάζουν έκτακτα και αποφασίζουν την απεργιακή κλιμάκωση της πάλης. Το ίδιο αίτημα έχουν ήδη υποβάλει σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ οι ταξικές δυνάμεις. Ηδη, η Ομοσπονδία των Οικοδόμων αποφάσισε την κήρυξη απεργίας σε ημερομηνία που θα καθορίσει μαζί με άλλες Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα. Είναι αυτή η στάση που τώρα απαντά στο μέγεθος της επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Η συνέχιση του αγώνα, με ακόμα μεγαλύτερη απαιτητικότητα, αναδεικνύεται σε καθήκον πρώτης γραμμής για κάθε εργάτη και υπάλληλο, για κάθε νέο και νέα.

Με το δοκιμασμένο πλαίσιο του ΠΑΜΕ

Οι επόμενες μέρες είναι μέρες κρίσιμες. Η μαζικότητα, ο προσανατολισμός, η διάρκεια και η συνέπεια της πάλης μπορούν να καθορίσουν τις εξελίξεις προς όφελος της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Να δυσκολέψουν την κυβέρνηση, να εμποδίσουν τα μέτρα, να βελτιώσουν τη θέση των εργαζομένων στην αναμέτρηση με το κεφάλαιο και τους εκφραστές του. Σ' αυτό το καμίνι, που διαρκώς ζεσταίνεται, ο καθένας κρίνεται από τη στάση του απέναντι στα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων. Απέναντι στην ουσία της προωθούμενης μεταρρύθμισης και όσων έχουν αναλάβει να τη φέρουν σε πέρας.

Το πλαίσιο πάλης του ΠΑΜΕ δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται καθημερινά στην πράξη. Το ΠΑΜΕ δε νομιμοποίησε τους ελιγμούς της κυβέρνησης. Καταδίκασε τον «κοινωνικό διάλογο» σε κάθε μορφή του. Απάντησε από την πρώτη στιγμή στην άθλια και επικίνδυνη προπαγάνδα για την αναγκαιότητα δήθεν των αλλαγών. Ξεσκέπασε τους πραγματικούς φταίχτες, την πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, της ΕΕ. Κάλεσε έγκαιρα τους εργαζόμενους να μην παραπλανηθούν από την αλλαγή προσώπων στην ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης, από τις σκόπιμες διαρροές περί δήθεν «ήπιων» αλλαγών.

Να βαθύνει η σύγκρουση

Το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα πάλεψαν χωρίς διακοπή για την οργάνωση του αγώνα ενάντια στα αντιασφαλιστικά μέτρα. Ανοιξαν πλατιά τη συζήτηση με τους εργαζόμενους για την αναγκαιότητα αυτή η μάχη να δοθεί ολοκληρωμένα. Να υψωθεί ένα ισχυρό ταξικό ανάχωμα, που θα αποτρέψει τα νέα μέτρα και θα βάλει ζήτημα κατάργησης των αντιασφαλιστικών νόμων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, θα προβάλει διεκδικήσεις στο ύψος των σύγχρονων και πραγματικών αναγκών της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Μ' αυτόν το στόχο οργανώθηκαν χιλιάδες εξορμήσεις και περιοδείες στους τόπους δουλειάς και τις συνοικίες, συγκροτήθηκαν Επιτροπές Αγώνα, διοργανώθηκαν τοπικά και περιφερειακά συλλαλητήρια, μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις.

Μ' αυτή τη σημαντική πείρα, με νέες δυνάμεις και με ανοιχτό το άλλο μεγάλο μέτωπο, αυτό των Συλλογικών Συμβάσεων, τα ταξικά συνδικάτα καλούν σε ξεσηκωμό. Για να οξυνθεί η σύγκρουση με την κυβέρνηση και τους εργοδότες, που θέλουν πάση θυσία να περάσουν τα μέτρα. Για να καταδικαστεί η πολιτική του ΠΑΣΟΚ, που επί της ουσίας συνδράμει την αντιασφαλιστική επίθεση, η οποία εξελίσσεται στη βάση των δικών του νόμων. Για να βαθύνει η αντιπαράθεση με τη συνδικαλιστική πλειοψηφία που επιδιώκει να εγκλωβίσει τους εργαζόμενους σ' έναν αγώνα υπεράσπισης του νόμου Ρέππα, να αθωώσει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Για να αποκαλυφθεί η τακτική εκείνων που στηρίζουν τις επιλογές της πλειοψηφίας και συμβάλλουν στο να διατηρούνται συγχύσεις και αυταπάτες σε πλατιά λαϊκά στρώματα.

Εκδήλωση της Γραμματείας Γυναικών

Εκδήλωση, με θέμα «Η μητρότητα στο στόχαστρο της αντιλαϊκής πολιτικής», διοργανώνει η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ την Τετάρτη 27 του Φλεβάρη στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20). Συνθήκες δουλειάς, εργασιακές σχέσεις, απολύσεις εγκύων ή όσων θέλουν να αποκτήσουν παιδί, νομοθετικές αλλαγές, κόστος της μητρότητας, υποδομές, μαιευτήρια, παιδικοί σταθμοί, προληπτική υγιεινή μητέρας και παιδιού, συμβουλευτικοί σταθμοί, είναι μερικά από τα θέματα που θα συζητηθούν στην εκδήλωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ