ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Απρίλη 2000
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Η κυβέρνηση πήρε το μήνυμα των... πολυεθνικών

Δημιουργείται Συντονιστική Επιτροπή Υπουργών, με επικεφαλής τον Θ. Πάγκαλο, ο οποίος δηλώνει ότι «σε ένα μήνα η κατάσταση θα έχει αλλάξει», προδιαγράφοντας έτσι τακτική συνοπτικών διαδικασιών με ό,τι  αυτό συνεπάγεται για τη διαφάνεια και το δημόσιο χρήμα

Ο χώρος όπου θα χτιστεί το Ολυμπιακό Χωριό
Ο χώρος όπου θα χτιστεί το Ολυμπιακό Χωριό
Στη σύσταση Συντονιστικής Επιτροπής Υπουργών, με τη συμμετοχή επτά υπουργείων και στην οποία επικεφαλής θα είναι ο υπουργός Πολιτισμού Θ. Πάγκαλος, φαίνεται πως καταλήγει τελικά η κυβέρνηση, προκειμένου να υλοποιηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, να ικανοποιηθούν δηλαδή με συνοπτικές διαδικασίες οι επιθυμίες μεγάλων οικονομικών συμφερόντων που αδημονούν για το μοίρασμα της ολυμπιακής πίτας...

Την απόφαση της κυβέρνησης ανακοίνωσε χτες ο Θ. Πάγκαλος σε συνέντευξη Τύπου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι με αυτό το οργανωτικό σχήμα η κυβέρνηση κερδίζει χρόνο συγκριτικά με άλλες λύσεις (π.χ. υπουργείο Ολυμπιακών Αγώνων). Στη Συντονιστική Επιτροπή υπουργών θα συμμετέχουν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών, ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού, Δημόσιας Τάξης, Μεταφορών - Επικοινωνιών και Εξωτερικών, ενώ σημείωσε πως θα χρειαστεί απόφαση του πρωθυπουργού για τη σύσταση του συγκεκριμένου οργάνου.

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης ζητούσε από τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων (ΟΕΟΑ) «Αθήνα 2004» Π. Θωμόπουλο - σε συνάντηση που είχαν - να επιταχυνθεί η προετοιμασία για τους αγώνες. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει την «κίτρινη κάρτα» της ΔΟΕ για να κλείσουν σε βάρος του λαού και με συνοπτικές διαδικασίες σημαντικά θέματα που αφορούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αλλωστε ο Θ. Πάγκαλος, μιλώντας για το θέμα, δήλωσε αισιόδοξος ότι «σε ένα μήνα το κλίμα θα έχει αλλάξει. Επρεπε να χτυπήσει το καμπανάκι της ΔΟΕ. Ο κύριος Σάμαρανκ αποτύπωσε την πραγματικότητα». Η συμμετοχή του υπουργείου Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών στη Συντονιστική Επιτροπή Υπουργών σηματοδοτεί και τον ουσιαστικό ρόλο στην προετοιμασία των αγώνων, μια και τα θέματα της μετάδοσης των αγώνων, των τηλεπικοινωνιών και των μεταφορών είναι ορισμένα από τα μεγάλα πακέτα και γι' αυτόν το λόγο από τα κύρια ζητήματα για τη ΔΟΕ, που ζητά να υπάρξουν άμεσα συγκεκριμένες λύσεις και προφανώς... αναθέσεις.

Ακόμα, ο Θ. Πάγκαλος άφησε να εννοηθεί ότι από εδώ και στο εξής θα περιοριστεί ο ρόλος της ΟΕΟΑ. «Το υπουργείο Πολιτισμού είναι κατάλληλο για να συγκεντρώσει και να συντονίσει τα θέματα. Ο κύριος φορέας διοργάνωσης είναι η "Αθήνα 2004" και πρέπει να δραστηριοποιηθεί. Η ευθύνη του κράτους είναι να απαλλάξει το φορέα αυτό από τα δεσμά της γραφειοκρατίας». Τέλος, ο υπουργός Πολιτισμού ανέφερε ότι στις αρχές της επόμενης βδομάδας θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών, με αντικείμενο τη μετοχοποίηση του ΟΠΑΠ, με σκοπό την ανεύρεση πόρων για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Δηλώσεις με ερωτηματικά

Ερωτηματικά προκάλεσε η αναφορά του προέδρου της ΟΕΟΑ Π. Θωμόπουλου μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, σχετικά με την αναγκαιότητα να υπάρξει διαφάνεια στο θέμα της ανάθεσης της ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης των αγώνων σε κάποιον φορέα. Απαντώντας σε ερώτηση για τους τομείς στους οποίους υπάρχουν καθυστερήσεις, ο Π. Θωμόπουλος είπε: «Δουλεύουμε αυτή τη στιγμή με την ΕΤΕΒΑ (σ.σ. χρηματοοικονομικός σύμβουλος της ΟΕΟΑ), γιατί η ΕΤΕΒΑ μελετά τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κάνουμε το Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης. Και νομίζω πως αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να γίνουν όλα με διαφάνεια και με έναν Οργανισμό και μια Τράπεζα, όπως η ΕΤΕΒΑ, η οποία έχει πολύ καλό παρελθόν και πολύ καλή φήμη για τις διεθνείς διαπραγματεύσεις στα θέματα αυτά, τα οποία είναι πολύ λεπτά». Με την παραπάνω δήλωση ο πρόεδρος της ΟΕΟΑ αποκάλυψε ουσιαστικά τη δυσαρέσκεια της ΔΟΕ για το θέμα που δεν έχει «κλείσει» ακόμα ευνοϊκά για τον εκλεκτό της Μ. Ρομέρο. Κάτι που βέβαια αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα, όπως αναφέρουν πληροφορίες...

Ο πρωθυπουργός ζήτησε «επιτάχυνση των πραγμάτων», ενώ ανοιχτό παραμένει το θέμα της αντικατάστασης του διευθύνοντος συμβούλου της ΟΕΟΑ Κ. Μπακούρη. «Δε νομίζω πως τίθεται θέμα για τον κ. Μπακούρη», αρκέστηκε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση ο Π. Θωμόπουλος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αποφάσεις του πρωθυπουργού για τυχόν αλλαγές προσώπων στην ΟΕΟΑ, αλλά και για το οριστικό σχήμα που θα συντονίζει το θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων θα ανακοινωθούν μετά το Πάσχα.

Τέλος, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που ο υπουργός Πολιτισμού έκανε αναφορά στο πρόβλημα συντονισμού, ο πρόεδρος της ΟΕΟΑ δήλωνε: «Νομίζω ότι υπάρχει πολύ καλός συντονισμός»...

Ολοκληρώθηκε ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός

Ολοκληρώθηκε χτες από το ΔΣ της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων (ΟΕΟΑ) «Αθήνα 2004» η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων κοινοπραξιών που συμμετείχαν στον αρχιτεκτονικό και πολεοδομικό διαγωνισμό για το Ολυμπιακό Χωριό. Το ΔΣ συνεδρίασε εκτάκτως και επικύρωσε ομόφωνα τα πρακτικά της Κριτικής Επιτροπής Αξιολόγησης του διαγωνισμού. Συγκεκριμένα, εξετάστηκαν συνολικά 25 μελέτες. Τρεις υποψήφιοι αναδείχτηκαν ισότιμοι νικητές και ο καθένας θα πάρει το ποσό των 40 εκατομμυρίων δραχμών (συνολικά 120 εκατ. δρχ.), ενώ έγιναν και τέσσερις εξαγορές που η κάθε μία κόστισε 20 εκατομμύρια δραχμές (80 εκατ. δρχ.).

Να σημειωθεί ότι η αποσφράγιση των φακέλων με τα στοιχεία των διαγωνιζομένων και η επίσημη ανακήρυξη των νικητών θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη 3 Μάη, σε συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΕΟΑ. Χτες, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΕΟΑ Κ. Βερνίκος έκανε γνωστούς τους κωδικούς των διαγωνιζομένων που νίκησαν και δήλωσε ότι «ούτε το ΔΣ γνωρίζει ποιες είναι οι νικήτριες κοινοπραξίες».

Παρά τον συγκεκριμένο ισχυρισμό, χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» ανέφερε ότι «ολοκληρώθηκε και η διαδικασία αξιολόγησης των μελετών του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού του Χωριού με την τελική ανάθεση στο γραφείο μελετών "ΣΥΝΑΔΙΝΟΣ(σ. σ. μέλος της Επιτροπής Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων) ΔΡΕΤΤΑΣ"». Σε σχετική ερώτηση του «Ρ» αν απασχόλησε το ΔΣ το συγκεκριμένο δημοσίευμα, δεδομένου ότι η ΟΕΟΑ δηλώνει επισήμως πως δε γνωρίζει τους νικητές, αλλά θα τους μάθει την ερχόμενη Τετάρτη, η απάντηση ήταν ότι το θέμα δεν απασχόλησε το ΔΣ της ΟΕΟΑ.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι οι μελέτες των επτά γραφείων (3 νικητές και 4 εξαγορές) θα παραδοθούν στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), ο οποίος θα μπορεί «σύμφωνα με το διαγωνισμό» να επιλέξει μία από τις τρεις ή να συνδυάσει δύο ή και περισσότερες (μπορεί και όλες) μελέτες.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΟΕΟΑ Π. Θωμόπουλος ενημέρωσε τα μέλη του ΔΣ για τη συνάντηση που είχε χτες το πρωί με τον πρωθυπουργό.

Ελλειμμα 8 δισ. δρχ. στην «Ολυμπιακή»

Με αντικείμενο τον προϋπολογισμό του 2000 συνεδριάζει σήμερα το ΔΣ της «Ολυμπιακής Αεροπορίας», λίγες ώρες μετά τις δημόσιες δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Μεταφορών Χρ. Βερελή από το βήμα της Βουλής, ότι «είναι οξύτατα τα ταμειακά προβλήματα» του εθνικού αερομεταφορέα.

Βέβαια, τα οικονομικά στοιχεία της ΟΑ, οι αρμόδιοι της κυβέρνησης τα χρησιμοποιούν σα... λάστιχο, ανάλογα την περίσταση. Αλλοτε τα παρουσιάζουν «ρόδινα» για να υπερηφανευτούν ότι οι επιλογές τους είναι σωστές και αποδίδουν «τα βέλτιστα» και άλλοτε τα εμφανίζουν στο «κόκκινο», είτε για να δικαιολογήσουν τα σκληρά μέτρα που αποφασίζουν σε βάρος των εργαζομένων είτε για να προπαγανδίσουν την πολιτική του ξεπουλήματος.

Την ίδια ώρα που η ΟΑ εμφανίζεται επίσημα να «παράγει ελλείμματα»( περίπου 8 δισ. δρχ. για το 2000), δύο ιδιωτικές αεροπορικές εταιρίες, η «AEGEAN» και «CRONUS», ανακοίνωσαν τη σύναψη «στρατηγικής συνεργασίας» στο δίκτυο εσωτερικού, προσδοκώντας σε αθροιστική αύξηση της επιβατικής τους κίνησης κατά 185%!

Στο μεταξύ, η ΟΑ ανακοίνωσε ότι από σήμερα μέχρι και τις 6 Μάη θα δρομολογήσει έκτακτες πτήσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό, για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες μετακίνησης, λόγω Πάσχα.

Δώρο ταξί 200 δραχμές

Στις 200 δρχ. ορίστηκε με απόφαση του υπουργού Μεταφορών - Επικοινωνιών το δώρο Πάσχα για κάθε μετακίνηση με ταξί. Οι επιπλέον 200 δρχ. θα καταβάλλονται από τους επιβάτες ταξί μέχρι τις 7 Μάη.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Ευθύνεται η κυβέρνηση

Στην κυβέρνηση και στην «Αθήνα 2004» επιρρίπτουν τις ευθύνες για τις «καθυστερήσεις» και τα προβλήματα που διαπιστώνονται στην πραγματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων τέσσερις μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου χτες οι τέσσερις οργανώσεις, WWF Ελλάς, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και Ελληνική Εταιρεία Προστασίας του Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, υπογράμμισαν τη συνεχιζόμενη παντελή έλλειψη περιβαλλοντικής διάστασης της Ολυμπιάδας και την απουσία δημοκρατικού διαλόγου και κοινωνικής συμμετοχής στο σχεδιασμό των έργων. Ταυτόχρονα επισήμαναν την προσπάθεια των αρμοδίων φορέων να επιρρίψουν τις ευθύνες για τα προβλήματα, στις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τους κοινωνικούς φορείς που εκφράζουν αντιρρήσεις και φόβους για τον τρόπο με τον οποίο δρομολογείται η εφαρμογή του ήδη προβληματικού φακέλου της υποψηφιότητας.

Τέλος, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις δήλωσαν ότι με αίσθημα ευθύνης θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για την αποφυγή της περιβαλλοντικής υποβάθμισης από τα ολυμπιακά έργα, προτείνοντας εναλλακτικές χωροθετήσεις, οι οποίες εξασφαλίζουν την προστασία της αττικής φύσης, θα έχουν χαμηλότερο κόστος και θα είναι πιο γρήγορα υλοποιήσιμες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ