ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Απρίλη 2000
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Αντιδράσεις και κινητοποιήσεις για την πώληση αυτοκινητοβιομηχανιών

Απο τις κινητοποιήσεις των εργατών της ΝΤΑΙΒΟΥ

Associated Press

Απο τις κινητοποιήσεις των εργατών της ΝΤΑΙΒΟΥ
ΣΕΟΥΛ.-

Με συλλήψεις συνδικαλιστών και επιδρομή σε κεντρική βιομηχανική μονάδα της αυτοκινητοβιομηχανίας ΝΤΑΕΒΟΥ δοκίμασαν χτες οι νοτιοκορεατικές αστυνομικές δυνάμεις να σταματήσουν τις εδώ και δύο μήνες κινητοποιήσεις και απεργίες των περίπου 10.000 εργαζομένων. Το ίδιο 24ωρο ανακοινώθηκε η πώληση της αυτοκινητοβιομηχανίας «ΣΑΜΣΟΥΝΓΚ ΜΟΤΟΡΣ» από τη γαλλική ΡΕΝΟ έναντι 542 εκατομμυρίων δολαρίων, υπό τον όρο πως η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία δε θα επωμιστεί τα χρέη της πρώτης, τα οποία ανέρχονται σε 3,7 δισ. δολάρια!

Η επιδρομή των περίπου 60 αστυνομικών στο εργοστάσιο της ΝΤΑΕΒΟΥ στο Μπουπγιόνγκ (30 χλμ δυτικά της Σεούλ) έγινε χτες λίγο πριν τα ξημερώματα και είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη τουλάχιστον 20 συνδικαλιστών, εκ των οποίων οι επτά αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από ολιγόωρες ανακρίσεις. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο Τσου Γιανγκ-χο, συνδικαλιστής ηγέτης και διοργανωτής των απεργιών στο βιομηχανικό συγκρότημα της ΝΤΑΕΒΟΥ.

Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων επιλέχθηκε να γίνει στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μια που τις δεδομένες ώρες οι περισσότεροι απεργοί - εργαζόμενοι βρίσκονταν στα σπίτια τους. Γι' αυτό το λόγο, η επιδρομή των αστυνομικών δε μετεξελίχθηκε σε σοβαρά επεισόδια. Ωστόσο, λίγες ώρες μετά τη «νυχτερινή» επιδρομή των αστυνομικών, συγκεντρώθηκαν στο χώρο του εργοστασίου περισσότεροι από 3.000 εργαζόμενοι που αποφάσισαν να συνεχίσουν τον απεργιακό αγώνα, που έχουν ξεκινήσει από τις 15 Φλεβάρη.

Εδώ και δύο μήνες, οι περίπου 10.000 εργαζόμενοι στην αυτοκινητοβιομηχανία ΝΤΑΕΒΟΥ πραγματοποιούν πολύωρες στάσεις εργασίας ή και 24ωρες απεργίες διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης να πουλήσει την εταιρία σε ξένο «επενδυτή», ο οποίος θα καθοριστεί τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν πολυήμερες απεργίες, θεωρώντας πως η συμφωνία πώλησης της ΝΤΑΕΒΟΥ σε έναν από τους επίδοξους αγοραστές («Τζένεραλ Μότορς», «Φορντ», «Ντάμλερ Κράισλερ», «Φίατ» ή «Χιουντάι») θα συνοδευτεί από μεγάλο κύμα απολύσεων. Οπερ φοβούνται και οι εργαζόμενοι στις νοτιοκορεατικές αυτοκινητοβιομηχανίες ΧΙΟΥΝΤΑΪ και ΚΙΑ, οι οποίοι προέβησαν στις αρχές του τρέχοντος μήνα σε 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις συμπαράστασης, συνολικής διάρκειας μίας βδομάδας.

Η ΡΕΝΟ αγόρασε τη ΣΑΜΣΟΥΝΓΚ ΜΟΤΟΡΣ με 562 εκατ.δολάρια...

Το ξεπούλημα σημαντικού μέρους των «δεύτερων» τροχών της νοτιοκορεατικής αυτοκινητοβιομηχανίας σε, ως επί το πλείστον, αμερικανικές ή ευρωπαϊκές εταιρίες φαίνεται πως έχει «μέλλον» και αυτό επειδή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τις βγάλει.... στο σφυρί παρά τις οξύτατες αντιδράσεις των εργαζομένων.

Κάπως έτσι, χτες, την ώρα που οι εργαζόμενοι στην αυτοκινητοβιομηχανία ΝΤΑΕΒΟΥ εκδήλωσαν την απόφασή τους να κορυφώνουν τον απεργιακό τους αγώνα και σε μία περίοδο που οι εργαζόμενοι στις αυτοκινητοβιομηχανίες ΚΙΑ και ΧΙΟΥΝΤΑΪ βλέπουν τη δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης, επικυρώθηκε η συμφωνία εξαγοράς της «Σάμσουνγκ Μότορς» από τη γαλλική «Ρενό».

Οι πιστωτές της «Σάμσουνγκ Μότορς» ανακοίνωσαν πως ενέκριναν την εξαγορά, έναντι 562 εκατ δολαρίων, από τη γαλλική «Ρενό», η οποία έτσι θα γίνει η πρώτη ξένη κατασκευάστρια αυτοκινήτων που διεισδύει σήμερα στη νοτιοκορεατική αγορά αυτοκινητοβιομηχανίας, την οποία αποτελούν οι εταιρίες «Χιουντάι», «Κία» και «Νταεβού».

Την ανακοίνωση για την πώληση της ΣΑΜΣΟΥΝΓΚ ΜΟΤΟΡΣ έκανε χτες ένας από τους 16 πιστωτές της «Σάμσουνγκ», μετά τη συνάντηση που είχαν στην τράπεζα Χανβίτ, τον κύριο πιστωτή της αυτοκινητοβιομηχανίας. Ο ίδιος τόνισε πως βάσει της επικυρωθείσας συμφωνίας η «Ρενό» θα καταβάλει 562 εκατ. δολάρια και πως η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία δεν... πρόκειται να επωμιστεί τα χρέη της εταιρίας, που ανέρχονται σε 3.7 δισ. δολάρια!

Η γαλλική εταιρία υποστηρίζει πως θα διατηρήσει τους 2.000 εργάτες της «Σάμσουνγκ» και θα επαναδραστηριοποιήσει τη γραμμή παραγωγής της. Το εργοστάσιο της εταιρίας στο Πουσάν, που σήμερα υπολειτουργεί, έχει δυνατότητες παραγωγής 240.000 αυτοκινήτων το χρόνο και η «Ρενό» υπολογίζει ότι θα κατακτήσει το 10-15% της κορεατικής αγοράς, που από τον περασμένο χρόνο βρίσκεται σε περίοδο σαφούς ανάκαμψης.

ΙΡΑΝ
«Αρωμα» Ιουλίου με διαδηλώσεις

Με αποχή και καθημερινές μαζικές κινητοποιήσεις σε πανεθνικό επίπεδο απαντούν οι Ιρανοί φοιτητές στην απαγόρευση 13 μεταρρυθμιστικών πολιτικών εντύπων

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Μέρες Ιουλίου, με διαδηλώσεις και οδοφράγματα, φαίνεται ότι ξημερώνουν, από χτες, στο Ιράν μετά την, «εντυπωσιακή» σε αριθμό, απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε σε σειρά εφημερίδων και πολιτικών εντύπων που έχουν ταχθεί υπέρ της «μεταρρυθμιστικής» πολιτικής του Προέδρου Χαταμί. Η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε ακόμη περισσότερο από το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε το Ανώτατο Θρησκευτικό Δικαστήριο σε βάρος ενός εξέχοντος μεταρρυθμιστή κληρικού και από την ανακοίνωση της ακύρωσης της εκλογής ενός ακόμη υποψηφίου «μεταρρυθμιστή» βουλευτή στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

Με πανεθνικές κινητοποιήσεις, για πρώτη φορά μετά την εξέγερση του περασμένου Ιουλίου, και αποχές από τα μαθήματά τους απαντούν οι Ιρανοί φοιτητές στην απαγόρευση της κυκλοφορίας 13 εντύπων που πρόσκεινται στον «μεταρρυθμιστή» Πρόεδρο. Η παλινωδία του Ανώτατου Δικαστηρίου, που την τελευταία στιγμή ήρε την απαγόρευση για την εφημερίδα «Sobh e emrouz», «μειώνοντας» τον αριθμό των λογοκριμένων εντύπων σε 13, δεν κατεύνασε διόλου τα πνεύματα. Οι αίθουσες των Πανεπιστημίων της χώρας είναι, από χτες, κενές, ενώ κινητοποιήσεις είχαν προγραμματιστεί σε όλες τις πόλεις με εξέχουσα τη διαδήλωση των φοιτητών του Πανεπιστημίου Χαζέχ Νασίρ Τουσί, του μεγαλύτερου της ιρανικής πρωτεύουσας. Μέχρι το απόγευμα δεν είχαν αναφερθεί επεισόδια ή συγκρούσεις, αλλά οι δυνάμεις ασφαλείας ενίσχυαν τις θέσεις τους, καθώς κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί σε καθημερινή βάση.

«Λάδι στη φωτιά» έριξε και το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από το Ανώτατο Θρησκευτικό Δικαστήριο σε βάρος του μεταρρυθμιστή κληρικού Χασάν Ετσκεβαρί, ο οποίος, πριν από λίγες ημέρες, συμμετείχε σε διάσκεψη Ιρανών αντικαθεστωτικών, στο Βερολίνο, στο οποίο ασκήθηκε κριτική για το ιρανικό καθεστώς. Οι κατηγορίες που βαραίνουν τον Ετσκεβαρί, που βρίσκεται εκτός Ιράν, είναι δράση κατά της εθνικής ασφάλειας, προπαγάνδα κατά του συστήματος και ανάρμοστη συμπεριφορά για κληρικό. Το σκηνικό της έντασης συμπληρώνει η ακύρωση της εκλογής του 12ου υποψηφίου των μεταρρυθμιστών με την αιτιολογία ότι παρατηρήθηκαν «παρατυπίες» στην εκλογική διαδικασία. Η διεκδίκηση της έδρας παραπέμφθηκε στη διεξαγωγή επαναληπτικής ψηφοφορίας.

Υπό το βάρος των απαγορεύσεων και των κινητοποιήσεων έγινε η έναρξη της δίκης των υπόπτων για την απόπειρα δολοφονίας κατά του Σαΐντ Χατζαριάν, στενού συνεργάτη του Χαταμί και διευθυντή της εφημερίδας «Sobh e emrouz». Η δίκη των 2 κατηγορουμένων, που φέρονται να συνδέονται στενά με παραστρατιωτικές ομάδες υπό τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, γίνεται κεκλεισμένων των θυρών.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Κυβερνητική κρίση προκαλούν οι γκρίνιες του ΔΝΤ

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Κυβερνητική κρίση σοβεί στην Ινδονησία μετά την προχτεσινή απόφαση του προέδρου Ουαχίντ να απολύσει τον υπουργό Εμπορίου - Βιομηχανίας, Γιουσούφ Κάλα και τον υπουργό Επενδύσεων, Λακσαμάνα Σουκάρντι...

Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ανώτερα στελέχη κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση τού Προέδρου Ουαχίντ, εκδήλωσαν χτες την πρόθεσή τους ακόμη και να αποσύρουν την υποστήριξή τους στο κυβερνητικό σχήμα.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ο Ουαχίντ ανακοίνωσε τις απολύσεις των δύο υπουργών λίγο μετά την προχτεσινή συνάντησή του με τον ασκούντα καθήκοντα προέδρου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Στάνλεϊ Φίσερ. Ο Φίσερ είχε ασκήσει έντονες κριτικές σε βάρος της Τζακάρτα κατηγορώντας την κυβέρνηση της Ινδονησίας πως δεν προχωρεί στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της ώστε να πραγματοποιήσει οδυνηρές - για το λαό... - οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Και πάλι άμαχοι τα θύματα των «συνηθισμένων» πληγμάτων

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Για δεύτερη φορά σε διάστημα μικρότερο των δύο βδομάδων, οι «συνήθεις» βομβαρδισμοί των συμμαχικών αεροσκαφών κατά θέσεων της ιρακινής αεράμυνας «χρεώνονται» με απώλειες αμάχων. Σύμφωνα με ανακοίνωση που μετέδωσε το επίσημο ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, ένας πολίτης έχασε τη ζωή του και αρκετοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επιδρομών, που πραγματοποίησαν, χτες, αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη κατά εγκαταστάσεων της ιρακινής αντιαεροπορικής άμυνας στη «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» στο βόρειο Ιράκ. Στο στόχαστρο των συμμαχικών αεροσκαφών βρέθηκε η ευρύτερη περιοχή της πόλης Μπασικάχ, 30 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μοσούλης. Ως συνήθως, η ανακοίνωση της αμερικανικής διοίκησης ήταν ολιγόλογη και χαρακτήρισε «αντίποινα» τα συμμαχικά πλήγματα, όπως γίνεται, σχεδόν, καθημερινά από τις αρχές του 1999 έως σήμερα.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
26 χρόνια από την «επανάσταση των γαριφάλων»

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-

Χιλιάδες Πορτογάλοι πήραν χτες μέρος στις διαδηλώσεις και τις εκδηλώσεις που έγιναν σε όλη τη χώρα για τον εορτασμό της 26ης επετείου από την κίνηση των δημοκρατικών αξιωματικών του Στρατού που οδήγησε στην «επανάσταση των γαριφάλων» και τερμάτισε οριστικά τη δικτατορία που ταλάνιζε το λαό και τη χώρα για 41 ολόκληρα χρόνια.

Ο φετινός εορτασμός είχε και ένα στοιχείο πρωτόγνωρο. Ανάμεσα στους διαδηλωτές που διέσχιζαν την κεντρική οδική αρτηρία της πόλης την Αβενίδα ντε Λιμπερτάδε, αστυνομικοί με πολιτικά και με γαρίφαλα -τα σύμβολα της «επανάστασης»- στα πέτα, όχι μόνο συμμετείχαν στις διαδηλώσεις αλλά προσέδωσαν και ένα πιο μαχητικό χαρακτήρα, καθώς διαμαρτύρονται γιατί 26 χρόνια μετά δεν έχουν ακόμη το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι και το απαιτούν.

Η χτεσινή τους διαμαρτυρία έρχεται να προστεθεί στις κινητοποιήσεις που έχουν ήδη αρχίσει από μέρες, ενώ όπως δήλωσαν θα δώσουν ακόμη πιο μαχητικό παρών κατά τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ