ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Απρίλη 2000
Σελ. /32
ΠΡΟΣΩΠΑ 26 ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΗ

1798 Γεννιέται ο Ευγένιος Ντελακρουά. Ο σπουδαιότερος Γάλλος ρομαντικός ζωγράφος. Ανάμεσα στα αριστουργήματά του και ο πίνακας «Η Ελλάδα πάνω από τα ερείπια του Μεσολογγίου». Πέθανε το 1863.

1937: Η καταστροφή της Γκουέρνικα

Στις 26 Απρίλη 1937, όταν μαινόταν στην Ισπανία ο Εμφύλιος Πόλεμος, η γερμανική πολεμική αεροπορία ισοπεδώνει, ύστερα από ένα βομβαρδισμό τριών ολόκληρων ωρών την Γκουέρνικα, μια μικρή πόλη στη χώρα των Βάσκων, σκοτώνοντας χίλιους ανυπεράσπιστους άμαχους. Η βάρβαρη καταστροφή της Γκουέρνικα, ιερής πόλης των Βάσκων, προκάλεσε την αγανάκτηση των προοδευτικών ανθρώπων όλου του κόσμου. Δεν ήταν μόνο η επέμβαση της Γερμανίας στο πλευρό του Φράνκο κατά των δημοκρατικών, ήταν και ένα σήμα κινδύνου για την ανθρωπότητα από τη φονική ναζιστική πολεμική μηχανή, που απειλούσε πλέον ολόκληρη την Ευρώπη.

Η σαραντάχρονη δικτατορία του Φράνκο εμπόδισε την ιστορική έρευνα σχετικά με τη σφαγή της Γκουέρνικα. Η επίσημη εκδοχή της φρανκικής προπαγάνδας ήταν ότι η πόλη πυρπολήθηκε από του «ερυθρούς στασιαστές» για τους δικούς τους προπαγανδιστικούς σκοπούς. Φυσικά κανείς δεν μπορούσε να δεχτεί κάτι τέτοιο. Ενα ερώτημα που απασχολούσε τους ιστορικούς ήταν αν ο βομβαρδισμός έγινε με τη συναίνεση των εθνικιστών, ή αν οι Γερμανοί έδρασαν ανεξάρτητα, κάνοντας μια γενική δοκιμή των μεθόδων αεροπορικής καταστροφής που επρόκειτο να παίξουν τόσο σημαντικό ρόλο στον επερχόμενο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Γερμανοί μεταπολεμικοί πολιτικοί πάντως συνέκλιναν στην άποψη ότι για τη σφαγή ευθύνονται από κοινού οι ναζί και ο Φράνκο.

Η Γκουέρνικα βομβαρδισμένη και όπως την είδε ο Π. Πικάσο
Η Γκουέρνικα βομβαρδισμένη και όπως την είδε ο Π. Πικάσο
Ο βομβαρδισμός της Γκουέρνικα δεν ήταν η μόνη «συνδρομή» της ναζιστικής Γερμανίας στον Φράνκο. Ο ίδιος ο Χίτλερ υπολόγιζε ότι η «βοήθεια» έφτασε τα 400 εκατομμύρια μάρκα, ποσό αστρονομικό για τα δεδομένα εκείνης της εποχής. Δεν έγινε γνωστός ο αριθμός των Γερμανών που πολέμησαν από τις φασιστικές γραμμές, αλλά το γεγονός ότι από το φρανκικό καθεστώς παρασημοφορήθηκαν 29.113 Γερμανοί αξιωματικοί και στρατιώτες δείχνει το μέγεθος της ανάμειξης.

«Κραυγές παιδιών, κραυγές γυναικών, κραυγές πουλιών», σημείωνε στο ημερολόγιό του ο μεγάλος Ισπανός ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο, λίγο πριν καταγράψει στον ομώνυμο πίνακά του την καταστροφή της Γκουέρνικα, κληροδοτώντας στην αιωνιότητα τη μεγαλύτερη αγριότητα του πολέμου.

Καιρός

Στην Κεντρική και Βόρεια ηπειρωτική Ελλάδα, το Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο προβλέπεται άστατος καιρός κατά περιόδους νεφελώδης με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις που τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή καταιγίδες μικρής διάρκειας. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βορειοδυτικοί μέτριοι και στα ανατολικά δυτικοί, νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά από 9-23, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 11-27, στα νησιά από 14-24 και στη Θεσσαλονίκη από 13-22 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα τοπικής βροχής ή καταιγίδας κυρίως το απόγευμα στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15-26 βαθμούς.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΣ και ολοκληρώνοντας την παρουσίαση της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή, ο «Ρ» δημοσιεύει σήμερα τις ομιλίες των βουλευτών του ΚΚΕ (σελίδες 8-9)

«ΕΠΙΣΗΜΗ πρεμιέρα» χτες των ενστάσεων κατά του κύρους της εκλογής βουλευτών, ενώ αναμένεται από σήμερα «μπαράζ» ενστάσεων και θεωρείται σίγουρο ότι τις επόμενες μέρες θα αλλάξουν χέρια αρκετές έδρες βουλευτών (σελίδα 10)

ΧΙΛΙΑΔΕΣ Πορτογάλοι πήραν χτες μέρος στις διαδηλώσεις και τις εκδηλώσεις που έγιναν σε όλη τη χώρα για το γιορτασμό της 26ης επετείου από την κίνηση των δημοκρατικών αξιωματικών του στρατού, που οδήγησε στην «Επανάσταση των Γαριφάλων» και τερμάτισε οριστικά τη δικτατορία που ταλάνιζε το λαό και τη χώρα για 41 ολόκληρα χρόνια (σελίδες 16-17)

ΜΕΡΕΣ Ιούλη, με διαδηλώσεις και οδοφράγματα, φαίνεται ότι ξημερώνουν από χτες στο Ιράν, μετά την, «εντυπωσιακή» σε αριθμό, απαγόρευση κυκλοφορίας η οποία επιβλήθηκε σε σειρά εφημερίδων και πολιτικών εντύπων που έχουν ταχθεί υπέρ της «μεταρρυθμιστικής» πολιτικής του Προέδρου Χαταμί (σελίδες 16- 17)

ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ τραπέζι αποτελεί παράδοση για την ελληνική οικογένεια και πάντα είναι χρήσιμες μια σειρά συμβουλές, για την καλύτερη δυνατή και υγιεινή διατήρηση, προετοιμασία και παρασκευή των τροφών, ώστε να αποφευχθούν... δυσάρεστες εκπλήξεις (σελίδα 22)

ΣΤΑ ΟΡΙΑ της εξαθλίωσης έχουν κυριολεκτικά οδηγηθεί οι 180 συμβασιούχοι υπάλληλοι του Δήμου Μενιδίου, οι οποίοι έχουν να πληρωθούν από τις 23 του Γενάρη, ενώ κυβέρνηση και δημοτική αρχή προσπαθούν να κρύψουν την αδιαφορία τους, παίζοντας τον «παπά» (σελίδα 23)

ΣΕ ΒΑΡΟΣ των λεγόμενων μικρών κομμάτων ήταν ο χρόνος που διατέθηκε από τα δελτία ειδήσεων των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, εκτίμησε η Επιτροπή Ελέγχου Εκπομπών Προεκλογικής Περιόδου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, αφού, ως γνωστόν, δεν τηρήθηκε η αναλογική ισότητα (σελίδα 27)

«ΚΟΚΚΙΝΟ» θα επιδιώξει να... βάψει σήμερα στη Γλυφάδα ο Ολυμπιακός το πρωτάθλημα της Α1 ανδρών κόντρα στον Ηρακλή, στον τρίτο μεταξύ τους τελικό για την κατάκτηση του πρωταθλήματος βόλεϊ (σελίδα 31)

32η ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΔΡΟΜΗΣ

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τάλμποτ φθάνει στη Μόσχα για επαφές με τον Τσερνομίρντιν. Παρουσιάζεται ρήγμα στους κόλπους της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης μεταξύ Μιλόσεβιτς και Ντράσκοβιτς. Το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφασίζει αυστηρές κυρώσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας και συνέχιση των βομβαρδισμών. Στο Βελιγράδι ο αριθμός των νεκρών από το χτύπημα στη γιουγκοσλαβική τηλεόραση φτάνει τους 16.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ 26 ΑΠΡΙΛΗ

1828 Η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Τουρκία ως ένδειξη της υποστήριξης της στη μάχη της Ελλάδας για την ανεξαρτησία της.

1886 Οι Αγγλογάλλοι απέκλεισαν τον Πειραιά.

1915 Η Ιταλία υπογράφει τη Συνθήκη του Λονδίνου, με τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Ρωσία και έτσι εντάσσεται στις δυνάμεις της Αντάντ.

1944 Κηρύσσεται γενική απεργία σε Αθήνα και Πειραιά. Τον ίδιο χρόνο σχηματίζεται στο Κάιρο η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου.

1945 Συλλαμβάνεται για προδοσία ο στρατάρχης Ερίκος Πετέν, αρχηγός του καθεστώτος συνεργασίας Βισί στη Γαλλία κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

1946 Στη Σελίτσανη Αγυιάς οι χωροφύλακες και οι μοναρχικοί κάνουν συλλήψεις και δολοφονούν 9 δημοκρατικούς. Οι κάτοικοι του χωριού αντιμετωπίζουν τους δολοφόνους με τη μαζική λαϊκή αυτοάμυνα και με τα ίδια μέσα. Σκοτώνουν 3 χωροφύλακες, τρέπουν σε φυγή τους υπόλοιπους και ελευθερώνουν τους συλληφθέντες.

1949 Οι κυβερνήσεις της Αμερικής και της Αγγλίας κάνουν πρόταση στον πρεσβευτή της ΕΣΣΔ στις ΗΠΑ, Αντρέι Γκρομίκο, να συζητηθεί το ζήτημα για τα μέτρα διακανονισμού της κατάστασης στην Ελλάδα και τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου. Ο Γκρομίκο δηλώνει ότι για τη ρύθμιση του ζητήματος θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί η τελευταία ειρηνευτική δήλωση της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης της Ελεύθερης Ελλάδας.

1994 Η Νότια Αφρική διεξάγει τις πρώτες εκλογές, με τις φυλές όλων των χρωμάτων για την ανάδειξη Εθνοσυνέλευσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ