ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Φλεβάρη 2008
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε κοινό αγώνα αγρότες, κτηνοτρόφοι

Η ΠΑΣΥ καλεί τους αγροτοκτηνοτρόφους να δώσουν μαζικό «παρών» στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί στις 11 στο άγαλμα Βενιζέλου και στην πορεία που θα ακολουθήσει στην ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Σε κοινό αγώνα αγρότες, κτηνοτρόφοι και εργαζόμενοι θα καταδικάσουν αύριο με μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη την πολιτική που τους ξεκληρίζει, που συρρικνώνει την εγχώρια παραγωγή, που δημιουργεί σύγχρονους τσιφλικάδες, διασφαλίζοντας τεράστια κέρδη στο κεφάλαιο. Την πολιτική που αφαιρεί καθημερινά από την εργατική τάξη της χώρας μας τη σταθερή δουλειά, το 8ωρο, τα ασφαλιστικά δικαιώματα, που στηρίζει την ακρίβεια.

Στην περιοδεία τους χτες στα χωριά της Δυτικής Θεσσαλονίκης τα στελέχη της ΠΑΣΥ, ανάμεσά τους και ο Βαγγέλης Μπούτας, μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ, κάλεσαν αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετέχουν μαζικά αύριο στις 11 το πρωί στη συγκέντρωση της ΠΑΣΥ στο Αγαλμα Βενιζέλου και στην πορεία που θα ακολουθήσει προς την ΑΓΡΟΤΙΚΑ.

Ο Βαγγ. Μπούτας αναφέρθηκε στην ΚΑΠ που ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και που σημαίνει με απλά λόγια, όπως τόνισε, ότι οι μικροί θα πρέπει να ξεκληριστούν, τα σύγχρονα τσιφλίκια να αντικαταστήσουν τη μικρή παραγωγή και να συγκεντρωθεί η μικρή παραγωγή σε λίγα χέρια. «Ολη η κατάσταση προς τα εκεί οδηγεί και δεν το κρύβει πλέον η κυβέρνηση και ο υπουργός Γεωργίας, ανεξάρτητα αν προσπαθεί με διάφορους τρόπους να το "περάσει" ότι είναι μονόδρομος αυτή η κατάσταση», τόνισε.

«Εμείς παλεύουμε να μην περάσει αυτή η πολιτική, να ανατραπεί και στη θέση της να υπάρξει μια πολιτική που θα στηρίζεται στη μικρομεσαία αγροτιά και μια αγροτική οικονομία που θα στηρίζεται στον παραγωγικό συνεταιρισμό». Ακόμη έκανε λόγο για τα άμεσα αιτήματα των αγροτοκτηνοτρόφων για τα οποία αγωνίζεται η ΠΑΣΥ, όπως η προστασία της εγχώριας παραγωγής, η μείωση του κόστους παραγωγής, η επιδότηση στις ζωοτροφές και στα εφόδια, η στήριξη των συνεταιρισμών, η πλήρης κάλυψη των ζημιών από όλες τις αιτίες κλπ.

Να πάρουν μέρος μαζικά στο παναγροτικό συλλαλητήριο καλεί τους συναδέλφους του ο Στέλιος Βογιατζής, πρόεδρος του σωματείου κτηνοτρόφων Ανατολικής Θεσσαλονίκης. «Η οικονομική μας κατάσταση χειροτερεύει μέρα με την ημέρα, δηλώνει. Οι ζωοτροφές έχουν ανέβει 120-130% σε σχέση με πέρσι (το καλαμπόκι από 15 λεπτά πέρσι έφτασε φέτος τα 35 λεπτά). Την ίδια ώρα οι βιομηχανίες συνεχίζουν να δίνουν τις ίδιες χαμηλές τιμές στο γάλα. Ο καταναλωτής στη συνέχεια πληρώνει αυτό το γάλα 3 και 4 φορές πάνω από την αξία που το αγοράζουν από μας οι βιομηχανίες. Οπως φαίνεται οι μισές και περισσότερες κτηνοτροφικές μονάδες θα αναγκαστούν μέχρι το τέλος του χρόνου να βάλουν λουκέτο».

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Με στήριγμα την πολιτική του δικομματισμού

Προβληματισμοί τραπεζιτών για το μέγεθος και τη διάρκεια της κρίσης, που δημιούργησαν οι ίδιοι, φορτώνοντας τις επιπτώσεις στα λαϊκά στρώματα

Με αποφασιστικό μοχλό τις διάφορες κρατικομονοπωλιακές ρυθμίσεις των κυβερνήσεων του δικομματισμού οι ντόπιοι τραπεζικοί όμιλοι πέτυχαν να ξανοιχτούν στην ευρύτερη γειτονική περιοχή, όπου και απέσπασαν σημαντικά μερίδια αγοράς και κερδών.

Σε συνέδριο του Economist ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, έκανε λόγο για «σημαντικό περιφερειακό ρόλο» των ντόπιων τραπεζών, σημειώνοντας ότι στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης έχουν περίπου μερίδιο αγοράς που ξεπερνά το 20%. Απαριθμώντας τις κυβερνητικές παρεμβάσεις σε όφελος των τραπεζιτών αναφέρθηκε στην πλήρη ιδιωτικοποίηση τραπεζών και έκανε ειδική αναφορά στην «επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος των τραπεζοϋπαλλήλων», δηλαδή στην κυβερνητική παρέμβαση καρατόμησης ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Εμφανίστηκε επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά τους επενδυτικούς κινδύνους για τις ντόπιες τράπεζες, στη σημερινή συγκυρία της κρίσης, λέγοντας ότι «δε φαίνεται να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα τραπεζικών συστημάτων άλλων χωρών». Προτεραιότητα της κυβέρνησης για το αμέσως επόμενο διάστημα είναι η πλήρης εφαρμογή του νόμου για τις πρώην ΔΕΚΟ και η επέκτασή του στα «νοσοκομεία, στα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ», ώστε, όπως ισχυρίστηκε, «να υπάρχουν αξιόπιστοι προϋπολογισμοί και ισολογισμοί σε όλο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα». Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων εστιάζεται πλέον στις υποδομές, που ενδιαφέρουν μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Το συνέδριο του Economist επικεντρώθηκε στις επιπτώσεις της κρίσης στις χρηματαγορές. Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Π. Θωμόπουλος είπε πως την τελευταία 20ετία παρατηρείται αυξανόμενη συμμετοχή σε επενδυτικά προϊόντα υψηλού ρίσκου, «κίνδυνος που δεν αξιολογήθηκε επαρκώς». Τραπεζίτης της «Morgan Stanley» δήλωσε ότι η «κρίση θα περάσει στην πραγματική οικονομία». Περίπου ίδιες είναι οι εκτιμήσεις του Α. Λαμφαλουσί, πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής επιτροπής που αναμόρφωσε το πλαίσιο εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Το συγκεκριμένο στέλεχος δήλωσε ότι από την «δύσκολη κατάσταση θα βγούμε όχι πολύ γρήγορα και όχι αναίμακτα». Είναι δηλαδή φανερό ότι ετοιμάζονται να φορτώσουν τα αποτελέσματα της κρίσης, που οι ίδιοι δημιούργησαν, στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων.

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2008
Υστέρηση εσόδων το Γενάρη

Με ρυθμό αισθητά χαμηλότερο από το φιλόδοξο στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση, αυξήθηκαν τα κρατικά έσοδα το Γενάρη του 2008. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα συνολικά έσοδα που εισπράχθηκαν από τις ΔΟΥ και τα Τελωνεία τον προηγούμενο μήνα ανήλθαν σε 5,2 δισ. ευρώ και εμφανίζουν αύξηση 8,5% έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2007. Να σημειωθεί ότι ο ετήσιος στόχος του προϋπολογισμού εσόδων προβλέπει μεσοσταθμική αύξηση 12,1%, γεγονός που σημαίνει ότι το συγκεκριμένο μήνα σημειώθηκε υστέρηση 3,6 ποσοστιαίων μονάδων. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η κυβέρνηση έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο, ότι σε περίπτωση κατά την οποία η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δεν είναι ικανοποιητική, να καταφύγει στη λήψη πρόσθετων μέτρων, με πιο πιθανή αυτή της αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ. Κάτι για το οποίο, άλλωστε, έχει αναλάβει δεσμεύσεις και στην ΕΕ.

ΔΕΗ ΑΕ - ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
Κόντρα συμφερόντων για την «Αλουμίνιον»

Την αντίδρασή της εξέφρασε χτες η ΔΕΗ με αφορμή δημοσιεύματα υπέρ της ένταξης της ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας της «Αλουμίνιον της Ελλάδος» στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας ως συμπαραγωγού, με το επιχείρημα ότι είναι απαραίτητη για την επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος της χώρας, αλλά θα ωφελήσει και τη ΔΕΗ που θα περιορίσει τις ακριβές εισαγωγές.

Η ΑτΕ ξεκίνησε να φτιάξει ηλεκτροπαραγωγική μονάδα για να καλύπτει πρωταρχικά τις ανάγκες της (αυτοπαραγωγός - συμπαραγωγός) και στην πορεία διαπίστωσε ότι συμφέρει να πουλά το σύνολο της παραγωγής (μόνο συμπαραγωγός) ακριβά στο σύστημα και να αγοράζει όσο χρειάζεται... φτηνά από τη ΔΕΗ. Γι' αυτό έχει ζητήσει τη μετατροπή της άδειας λειτουργίας της από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και στο μεταξύ δεν ενεργοποιεί τη μονάδα της (περίπου 330 MW).

Η ΔΕΗ από την πλευρά της, ως Ανώνυμη Εταιρία που κοιτά πλέον αυστηρά το συμφέρον των μεγαλομετόχων της, επισημαίνει ότι η μονάδα της ΑτΕ πράγματι θα έπρεπε να έχει ενταχθεί στο σύστημα από τον Ιούλη του 2007, αλλά με τον αρχικό της χαρακτήρα της αυτοπαραγωγής. Μέχρι τότε δεσμεύει μια μονάδα 300 MW για την ΑτΕ και εισάγει πανάκριβο ρεύμα.

  • Με τον πρόεδρο της ΔΕΗ Τ. Αθανασόπουλο συναντήθηκε χτες το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, σχετικά με τα μνημόνια συνεργασίας με RWE και ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ, ωστόσο δεν προέκυψε κάτι νεότερο. Απ' ό,τι φάνηκε δε θα εισαχθεί το θέμα στο επόμενο ΔΣ της ΔΕΗ.
ΕΝΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
Ανακοίνωσαν τη σύσταση Ομοσπονδίας

Τη σύσταση δευτεροβάθμιας καταναλωτικής οργάνωσης, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών (ΠΟΜΕΚ) με διακριτικό τίτλο «Η Παρέμβαση» ανακοίνωσαν χτες οι εκπρόσωποι 15 ενώσεων καταναλωτών. Συγκεκριμένα, την Ομοσπονδία συστήνουν οι: ΒΙΟΖΩ, ΕΚΠΟΙΖΩ, ΙΝΚΑ Μακεδονίας, ΙΝΚΑ Ιωαννίνων, ΙΝΚΑ Ημαθίας, Νέο ΙΝΚΑ, Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών, Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Σερρών, Ενωση Καταναλωτών Λέσβου, Ενωση Καταναλωτών Καβάλας, Ενωση Καταναλωτών Ηρακλείου, Ενωση Καταναλωτών Μεσσηνίας, Πατραϊκή Ενωση Καταναλωτών, Ενωση Καταναλωτών Χαλκιδικής, Ενωση Καταναλωτών Κιλκίς.

Ως βασικές αρχές της νεοσύστατης Ομοσπονδίας παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων η προώθηση των συμφερόντων και της προάσπισης των δικαιωμάτων των καταναλωτών, της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της προαγωγής της βιώσιμης κατανάλωσης στα πλαίσια μιας οικολογικής αντίληψης, της ανεξαρτησίας από οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα. Ομως, όσο καλοδιατυπωμένες κι αν είναι οι διακηρύξεις των καταναλωτικών οργανώσεων, στο βαθμό που η δράση τους κινείται στο πλαίσιο των κανόνων και πολιτικών που διέπουν την «ελεύθερη αγορά», θα συνεχίσουν να αποτελούν το άλλοθι των εκάστοτε κυβερνώντων για τη συνέχιση αυτών των πολιτικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ