ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Απρίλη 2000
Σελ. /28
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προγραμματισμένο ... «δούλεμα» των αγροτοκτηνοτρόφων

Φτώχεια και ξεκλήρισμα είναι η πραγματική δέσμευση της νέας κυβέρνησης Σημίτη

Προγραμματισμένο δούλεμα των αγροτοκτηνοτρόφων αποτέλεσαν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή που διαλάλησαν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Γεωργίας.

Απ' όσα είπαν, φάνηκε ξεκάθαρα ότι η νέα κυβέρνηση Σημίτη θα δώσει ανοδική ώθηση στην υλοποίηση της αντιαγροτικής πολιτικής που επιτάσσουν τα επιτελεία των Βρυξελλών και ο ΠΟΕ, στο όνομα της εξυπηρέτησης των κερδοσκοπικών συμφερόντων του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Και ακόμα πιο ξεκάθαρα φάνηκε ότι η κυβέρνηση έχει προδιαγράψει μια πολιτική που θα αυξήσει τη φτώχεια και θα επιταχύνει το μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών.

Αυτό άλλωστε επιτάσσουν και οι εντολές της «Ατζέντας 2000», τις οποίες η κυβέρνηση τις εμφανίζει υποκριτικά ως δήθεν εργαλεία ανάπτυξης. Και για να πείσει η κυβέρνηση, ξαναρίχνει για πολλοστή φορά τα 9,5 τρισ. δραχμές που θα δοθούν τα επόμενα χρόνια από την «Ατζέντα 2000» και το Γ' ΚΠΣ. Μόνο, όμως, που τα κονδύλια αυτά - που είναι σαφώς μειωμένα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια - κάθε άλλο παρά αύξηση του εισοδήματος των αγροτοκτηνοτρόφων και ανάπτυξη της υπαίθρου υπόσχονται. Σε αυτό συνηγορεί και άλλη μια «πονηρή» εξαγγελία της κυβέρνησης, που έγινε διά στόματος υπουργού Γεωργίας και είναι η λεγόμενη πολιτική εξωγεωργικής απασχόλησης και συμπληρωματικής απασχόλησης των αγροτών. Δηλαδή, η κυβέρνηση ομολογεί τεχνηέντως ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες δε θα καταφέρουν να επιβιώσουν και να ψάξουν να βρουν άλλη δουλιά. Η ίδια όμως δε διευκρινίζει ποιες είναι οι εξωγεωργικές απασχολήσεις και οι τρόποι να βρεθούν συμπληρωματικά εισοδήματα για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι μικρομεσαίοι αγρότες.

Από τα λεγόμενα του υπουργού Γεωργίας στη Βουλή προκύπτει επίσης ότι η μέγιστη υποκρισία της κυβέρνησης κρύβεται πίσω από το σλόγκαν «βελτίωση της ποιότητας και ανταγωνιστικότητας» και «εκσυγχρονισμό των θεσμών». Γιατί πίσω από τα λόγια αυτά υπάρχει η δεδομένη πολιτική βούληση για βελτίωση των κερδών των εμποροβιομηχάνων. Το ότι θα συμβεί το δεύτερο φαίνεται και από το τοπίο που διαμορφώνει η κυβέρνηση, ώστε να εξυπηρετηθούν στο ακέραιο οι αξιώσεις των εμποροβιομηχάνων. Μέσα στη χρονιά που διανύουμε, η κυβέρνηση θα βάλει μπρος τη διάλυση των συνεταιρισμών και τη μετατροπή τους σε ΑΕ, τη σύσταση των διεπαγγελματικών οργανώσεων, καθώς και τη σύσταση διαφόρων εταιριών, όπως οι «Αγροεξαγωγές ΑΕ». Παντού τον έλεγχο θα τον έχουν οι εμποροβιομήχανοι.

Στο ίδιο πλαίσιο κινείται η πορεία ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ, υπό το «φερετζέ» της μετοχοποίησης και της έκδοσης προμετόχων, καθώς και της ιδιωτικοποίησης του ΕΛΓΑ και των οργανισμών έγγειων βελτιώσεων. Η «εταιριο-λαγνεία» της κυβέρνησης δεν έχει τελειωμό, αφού, όπως εξήγγειλε στη Βουλή ο υπουργός Γεωργίας, θα συσταθούν και εταιρίες διαχείρισης ποσοστώσεων, αγροτοτουρισμού και αγροτικών δεδομένων. Το τελευταίο σε απευθείας σύνδεση με τη δημιουργία δορυφορικού αγροτικού καναλιού, που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, αποσκοπεί στην πληροφοριακή υποδούλωση των αγροτών σε ένα μηχανισμό προπαγάνδας που λειτουργεί σε όφελος των συμφερόντων των ντόπιων εμποροβιομηχάνων και των πολυεθνικών.

Οσο για τους μικρομεσαίους αγρότες, αυτοί θα εξακολουθούν να αναρωτιούνται πώς γίνεται να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και να έχουν κάποιο όφελος, αφού το κόστος παραγωγής θα ανεβαίνει και οι τιμές και επιδοτήσεις θα πέφτουν. Επίσης, οι αγρότες θα συνεχίζουν να δέχονται την κοροϊδία κατάμουτρα, αφού θα πασχίζουν να παράγουν όλο και καλύτερα ποιοτικά προϊόντα, τα οποία όμως θα αγοράζουν εκβιαστικά, με τη στήριξη κυβέρνησης και ΕΕ, όλο και σε πιο χαμηλές τιμές οι εμποροβιομήχανοι.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ
Τους «άρπαξαν»... τα καπνά

Στο έλεος της ασύδοτης δράσης των καπνεμπόρων βρίσκονται 100 περίπου καπνοπαραγωγοί της επαρχίας Ελασσόνας, αφού εξαναγκάστηκαν να πουλήσουν την παραγωγή της περσινής σοδειάς σε εξευτελιστικές τιμές.

Πρόκειται για καπνοπαραγωγούς από τα χωριά Δολίχη, Γεράνια, Ολυμπιάδα, Παλαιόκαστρο, Μεσοχώρι, οι οποίοι είχαν συνάψει συμβόλαια για την πώληση του καπνού με την «ΑΤΤΙΚ» του γνωστού καπνεμπόρου και στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Χαρδαλιά, αλλά η εταιρία ανακοίνωσε πως χρεοκόπησε και δεν μπορεί να τ' αγοράσει. Τότε επέδειξε «ενδιαφέρον» για την αγορά των καπνών ο καπνέμπορος Παπαδόπουλος. Εκμεταλλευόμενος την απελπιστική κατάσταση που είχαν περιέλθει οι καπνοπαραγωγοί, που φοβούνταν μήπως μείνει απούλητη η παραγωγή, καθώς και το θεσμικό πλαίσιο που του «προσφέρει» η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αγόρασε τα καπνά σε τιμές πολύ μικρότερες απ' αυτές που προβλέπονταν στα συμβόλαια. Είναι χαρακτηριστικό ότι χωρίς να ληφθεί καν υπόψη η ποιοτική βαθμολόγηση των καπνών, η τιμή αγοράς τους ανέρχεται από 100 έως 150 δραχμές το κιλό, ενώ πέρσι έφτανε μέχρι και 400 δραχμές.

Οι καπνοπαραγωγοί βλέποντας να πουλούν τον κόπο τους για «ένα κομμάτι ψωμί» εκφράζουν την οργή και την αγανάκτησή τους, καταγγέλλοντας τόσο τον καπνέμπορο Χαρδαλιά - με τον οποίο ανάλογα προβλήματα αντιμετώπισαν και στο παρελθόν - όσο και το νέο αγοραστή που, ουσιαστικά, τους άρπαξε κοψοχρονιάς την παραγωγή. Επίσης, καταγγέλλουν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία με τις αποφάσεις της - όπως αυτή για τη διάλυση του Οργανισμού Καπνού - ενισχύει την ασυδοσία και την κερδοσκοπία των καπνεμπόρων.

Τελειώνουν τον ΕΛΓΑ

Οι κυβερνητικοί παράγοντες διαβουλεύονται για το πώς θα εμπαίξουν πιο αποτελεσματικά τους αγροτοκτηνοτρόφους

Το έδαφος για τη διάλυση του ΕΛΓΑ αρχίζει να προετοιμάζει επιμελώς η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, ο νέος υφυπουργός Γεωργίας, Βαγγ. Αργύρης, ανακοίνωσε χτες ότι είχε συνάντηση με τη διοίκηση του ΕΛΓΑ και συζήτησαν για τις κατευθύνσεις του συντασσόμενου νομοσχεδίου για το Εθνικό Σύστημα Προστασίας της Αγροτικής Δραστηριότητας (ΕΣΠΑΔ).

Μόνο όμως που ακόμα και σε αυτή τη γενικόλογη ανακοίνωση διαφαίνεται καθαρά η πρακτική κοροϊδίας της κυβέρνησης, αφού οι γενικές κατευθύνσεις για την αναμόρφωση του ΕΛΓΑ έχουν ήδη προαποφασιστεί, στη βάση των εντολών της ΕΕ και του ΠΟΕ. Και το σχετικό νομοσχέδιο είναι ήδη έτοιμο και έχει ενταχθεί σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας, που προβλέπει παράλληλα την ιδιωτικοποίηση των δασών και των οργανισμών έγγειων βελτιώσεων.

Πίσω από το ΕΣΠΑΔ κρύβεται η πρόθεση της κυβέρνησης να επιφέρει ένα ακόμα οδυνηρό πλήγμα σε βάρος των αγροτών. Ο ΕΛΓΑ υποβαθμίζεται και διαλύεται στο όνομα εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων, δηλαδή ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών. Από την άλλη, η Πολιτική Σχεδιασμού Εκτάκτων Αναγκών του υπουργείου Γεωργίας (ΠΣΕΑ) καταργείται και ενσωματώνεται στον ΕΛΓΑ, ώστε η κυβέρνηση να γλιτώνει κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επίσης, οι αγρότες θα καλούνται στο εξής να πληρώνουν δυσβάσταχτες εισφορές για να απολαμβάνουν ακόμα μικρότερη ασφαλιστική κάλυψη. Το αποτέλεσμα θα είναι να εξαναγκαστούν οι αγρότες να πέσουν στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, τις οποίες μάλιστα θα επιχορηγεί ο κρατικός προϋπολογισμός!

Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι ο τίτλος Εθνικό Σύστημα Προστασίας της Αγροτικής Δραστηριότητας υποδηλώνει από μόνος του τις πονηρές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά για το περιεχόμενο του νέου νομοσχεδίου, για πρώτη φορά εισάγονται οι όροι «αγροτικό εισόδημα» και «καταστροφικός κίνδυνος».

Το πρώτο σημαίνει ότι οι αποζημιώσεις θα καταβάλλονται από το «υπόλειμμα» του ΕΛΓΑ, όταν η ζημιά που θα υποστεί ένας αγροτοκτηνοτρόφος θα υπερβαίνει το 30% του συνολικού εισοδήματός του. Αν δηλαδή, για παράδειγμα, ένας αγρότης που καλλιεργεί βαμβάκι, τεύτλα και στάρι και κηπευτικά, πάθει ζημιά στο βαμβάκι ακόμα και 100%, εφόσον η ζημιά αυτή είναι μικρότερη του 30% του συνολικού εισοδήματος που θα εισπράξει από όλες τις καλλιέργειες μαζί, τότε δε θα δικαιούται αποζημίωσης.

Ο όρος «καταστροφικός κίνδυνος» έρχεται να αντικαταστήσει τον όρο «φυσική καταστροφή» και στον πρώτο προστίθενται άλλοι δύο όροι «κατ' ένταση» και «κατ' έκταση». Δηλαδή, αν ένας κεραυνός, για παράδειγμα, σκοτώσει όλα τα ζώα ενός μεμονωμένου κτηνοτρόφου, τότε τίθεται όρος κατ' έκταση, που σημαίνει ότι οι άλλοι κτηνοτρόφοι της περιοχής δεν έπαθαν ζημιά και έτσι αυτός δε θα δικαιούται αποζημίωσης.

Το απόγειο της ξεφτίλας

Δεν έχει τελειωμό ο κατήφορος της ξεφτίλας για τους καρεκλοκένταυρους της ΓΕΣΑΣΕ. Στο... όνομα πάντα της δημοκρατίας οι νόθοι τιτλούχοι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ ερίζουν, κατόπιν εορτής, για το ποιος είναι άξιος να εκπροσωπήσει τους αγρότες!

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Τ. Πεβερέτος, που εκλέχτηκε από το πρόσφατο νόθο συνέδριο της ΓΕΣΑΣΕ στο νέο ΔΣ, αφού τον έβγαλαν εκτός παιχνιδιού, θυμήθηκε να καταγγείλει τους εκπροσώπους της πράσινης διοίκησης της Συνομοσπονδίας ότι τον ήθελαν για άλλοθι. Ο νέος πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ Στ. Κουρνιάκος ανταπάντησε χτες, αναφέροντας ότι η αποχώρηση του Πεβερέτου σχετίζεται μόνο με προσωπικές επιδιώξεις του. Στη γελοία αυτή αντιπαράθεση ο Στ. Κουρνιάκος πρόσθεσε και το εξής αμίμητο: Το ότι δεν υπήρξε ομοφωνία στην εκλογή του νέου προεδρείου αποτελεί επιβεβαίωση της δημοκρατίας. Το τελευταίο, μόνο ως σύντομο ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί. Γιατί από το 1994 και μετά οι ΠΑΣΟΚοΣΥΝεταίροι αρκούνταν στη μοιρασιά των νόθων τίτλων τους και οδήγησαν σκόπιμα τη Συνομοσπονδία στην πλήρη ανυποληψία.

Και η αθέατη πλευρά του καυγά ανάμεσα στους καρεκλοκένταυρους της ΓΕΣΑΣΕ φαίνεται να περιορίζεται στο ποιος θα «ροκανίσει» τα περισσότερα από τα 400 εκατ. δραχμές περίπου που παρακρατούνται από τις εισφορές των αγροτών για τον ΕΛΓΑ. Δηλαδή, οι αυτοδιορισμένοι «άρχοντες» της νόθας διοίκησης της ΓΕΣΑΣΕ αλληλοδαγκώνονται για το ποιος θα πάρει τα αργύρια, ώστε να εξυπηρετήσει καλύτερα τις αντιαγροτικές εντολές της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Ντροπή τους!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ