ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Απρίλη 2000
Σελ. /28
Μηχανή κατανάλωσης εθνικών κυριαρχκών δικαιωμάτων
  • Προτάσεις και απόψεις που διατυπώνονται στη Διακυβερνητική Διάσκεψη
  •  Αποκαλυπτική συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας, Ιμπέρ Βεντρίν

Παπαγεωργίου Βασίλης

Καθώς οι συζητήσεις στη Διακυβερνητική Διάσκεψη μπαίνουν στο κρισιμότερο στάδιό τους, συστηματοποιούνται οι απόψεις και οι προτάσεις από την πλευρά των κυρίαρχων οικονομικών και πολιτικών δυνάμεων για τις «θεσμικές αλλαγές» στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Υπενθυμίζουμε ότι η Διακυβερνητική οφείλει να ολοκληρώσει τις εργασίες της στο τέλος του 2000, επί γαλλικής προεδρίας, με αποφάσεις που θα ανατρέπουν εκ βάθρων τις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων στην ΕΕ.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι οι απόψεις που διατύπωσε πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ιμπέρ Βεντρίν. Σε συνέντευξή του στη μεγάλης κυκλοφορίας γαλλική εφημερίδα «Ουέστ-Φρανς» του Μπορντό, ο Βεντρίν δήλωσε ότι η στάθμιση των ψήφων στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ πρέπει να βρίσκεται σε στενότερη αντιστοιχία με τον πληθυσμό της κάθε χώρας και να περιοριστούν οι αποφάσεις που λαμβάνονται με ομοφωνία - προτάσεις που ευνοούν τις μεγάλες χώρες της Ενωσης. Οι δηλώσεις του έχουν ιδιαίτερο βάρος, δεδομένου ότι η Γαλλία αναλαμβάνει την προεδρία της Ενωσης από τον Ιούνη, στο εξαιρετικά κρίσιμο εξάμηνο της ψήφισης της νέας συνθήκης που θα εισαγάγει τη θεσμική μεταρρύθμιση.

Σύμφωνα με τις απόψεις του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, τις οποίες συμμερίζονται και η γερμανική ηγεσία αλλά και οι κυβερνήσεις αρκετών κρατών-μελών, οι μικρές χώρες-μέλη είναι το εμπόδιο στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων. Γράφει λοιπόν: «Οι μεγάλες χώρες δεν μπορούν να δεχτούν ότι μερικές χώρες, που αντιπροσωπεύουν ένα πολύ μικρό τμήμα του πληθυσμού της Ευρώπης, μπορούν είτε να επιβάλλουν αποφάσεις είτε να τις εμποδίζουν».

Αυτές οι προτάσεις, που φαίνεται ότι συγκεντρώνουν πλέον μια ισχυρή υποστήριξη μέσα στην ΕΕ, οδηγούν μοιραία στη διαμόρφωση ενός Διευθυντηρίου, όπου θα συγκεντρώνονται όλες σχεδόν οι εξουσίες.

Φυσικά, καταργείται κάθε έννοια ισοτιμίας στη συμμετοχή των κρατών-μελών αφού τα μικρότερα κράτη-μέλη δε χάνουν απλώς το δικαίωμα στη διαμόρφωση των αποφάσεων, αλλά και το δικαίωμα να εμποδίζουν με το «βέτο» τη λήψη μιας απόφασης που πιθανόν στρέφεται κατά των συμφερόντων τους.

Η κατάργηση του «βέτο» και η επέκταση της αρχής της ειδικής πλειοψηφίας είναι το καίριο χτύπημα στην ισοτιμία. «Θεωρούμε επιθυμητό να επεκτείνουμε την ειδική πλειοψηφία, για παράδειγμα, στο κοινωνικό πεδίο και σε ορισμένες δημοσιονομικές αποφάσεις», λέει ο Ιμπέρ Βεντρίν, προδιαγράφοντας τις αποφάσεις της Διακυβερνητικής.

Σε ένα άλλο σημαντικό θέμα της Διακυβερνητικής αναφέρθηκε σε πρόσφατό του άρθρο το περιοδικό «Εκόνομιστ». Στο οποίο τονίζεται:

Στη διάλεκτο της ΕΕ η επίμαχη ιδέα περιγράφεται ως «ευελιξία» ή «ενισχυμένη συνεργασία», μολονότι ο αρχικός όρος ήταν «διαφοροποιημένη ολοκλήρωση». Η γενική ερμηνεία συνίσταται στο ότι μια συγκεκριμένη ομάδα χωρών της ΕΕ είναι ελεύθερες να εκπονήσουν νέο Σύνταγμα ή και νέο καθεστώς εντός της Ενωσης, με στόχο γενικώς την ενδυνάμωση της ενότητας, μολονότι άλλες χώρες επέλεξαν να μείνουν εκτός. Αυτή ακριβώς η «αντίφαση» μπορεί να εκληφθεί ως ρήξη με τη βασική αρχή περί Ενωσης και ισότιμης συμμετοχής. Μία πρώτη εκδοχή της «ευελιξίας» υιοθετήθηκε στη διάρκεια προγενέστερης Διακυβερνητικής (1996-'97), με κατάληξη τη Συνθήκη του Αμστερνταμ, σε ισχύ από τον περασμένο χρόνο. Ομάδες χωρών έχουν το ελεύθερο να πράξουν κατά βούληση, εφόσον άλλες χώρες της ΕΕ δεν είχαν αντιρρήσεις. Αλλη αντίφαση...

Οι εξελίξεις στη Διακυβερνητική δείχνουν ότι οι ιθύνουσες δυνάμεις της ΕΕ προετοιμάζουν συστηματικά και με ταχύτατους ρυθμούς το αντιδραστικό πολιτικό τους οικοδόμημα. Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι σήμερα, ενώ συμμετέχει στις διαδικασίες, δεν έχει ανακοινώσει τίποτα για την πορεία τους, αφού είναι στις προθέσεις της να διαπραγματευτεί την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων με ανταλλάγματα μια αμφιλεγόμενη θέση στο κλαμπ των ισχυρών.

ΟΤΑΝ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
Το ΕΥΡΩ χάνει τη μάχη με το δολάριο

Ηκατρακύλα του ΕΥΡΩ έναντι του δολαρίου συνεχίζεται. Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα έφθασε προχτές στην κατώτερη τιμή του, στα 91,67 σεντς. Στο διάστημα που μεσολάβησε από τις 4 Γενάρη 1999 (ημέρα της εμφάνισης του ΕΥΡΩ στις διεθνείς αγορές - χρηματαγορές με τιμή 1,1906 δολάρια) μέχρι σήμερα έχασε το 23% της αξίας του έναντι του δολαρίου. Στο ίδιο διάστημα, το ΕΥΡΩ έχασε το 27,5% της αξίας του και έναντι του γιεν.

Οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στις αρχές της περασμένης χρονιάς ισχυρίζονταν ότι το ΕΥΡΩ πολύ σύντομα, μέσα στο 1999, θα γινόταν το πιο ισχυρό νόμισμα στον κόσμο. Οι εξελίξεις τους διέψευσαν αποστομωτικά. Το ΕΥΡΩ έπεσε θύμα όχι μόνο του καλπάζοντος δολαρίου λόγω της δυναμικής της οικονομίας των ΗΠΑ, αλλά και των ίδιων των αντινομιών και των αντιφάσεων που χαρακτηρίζουν το εγχείρημα της ΟΝΕ. Η προσπάθεια παράκαμψης της αρχής της ανισόμετρης ανάπτυξης του καπιταλισμού στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης πληρώνεται τώρα με την αδυναμία παρέμβασης για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Η πιθανή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για άνοδο των «ευρωεπιτοκίων» θα προκαλέσει διαφορετικές συνέπειες στα κράτη - μέλη, αναλόγως του επιπέδου της ανάπτυξής τους.

Παρ' όλα αυτά, οι αρχιτέκτονες της ΟΝΕ, επιχειρούν να στηριχτούν στην πτώση του ΕΥΡΩ για να πουν ότι γι' αυτήν ευθύνονται οι μισθοί και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Η σφιχτή εισοδηματική πολιτική και η επιτάχυνση των «διαρθρωτικών αλλαγών» είναι γι' αυτούς, το φάρμακο...

ΕΥΡΩΒΟΛΕΣ
Η καραμέλα

Η «ανταγωνιστικότητα» είναι το σύγχρονο ευαγγέλιο των ιθυνόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» οι «δεκαπέντε» καλούν τους εργαζόμενους στα κράτη - μέλη να αποδεχτούν τις σαρωτικές «διαρθρωτικές αλλαγές», ακόμη και αυτές που θα τους γυρίσουν στον εργασιακό Μεσαίωνα και θα καταργήσουν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Ηδη από το 1992 οι αρχιτέκτονες της ΕΕ έφεραν την «ανταγωνιστικότητα» στην πρώτη γραμμή της οικονομικής τους πολιτικής. Εξάλλου ο πλήρης τίτλος της «Λευκής Βίβλου», την οποία εισηγήθηκε ο τότε πρόεδρος της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ, ήταν: «Λευκή Βίβλος για την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση». Ηταν το πρώτο επίσημο κοινοτικό κείμενο που συνέδεε την «ανταγωνιστικότητα» με την απασχόληση, την ανεργία, τις εργασιακές σχέσεις και την κοινωνική ασφάλιση.

Στην επιχείρηση «ανταγωνιστικότητα» πρώτο θύμα ήταν το εισόδημα των εργαζομένων. Οι μισθοί κρίθηκαν ότι ήταν ο σημαντικότερος παράγοντας επιβάρυνσης του κόστους παραγωγής. Τα προγράμματα σταθεροποίησης και «σύγκλισης» οδήγησαν σε μια άνευ προηγουμένου συμπίεση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών. Υπολογίζεται ότι μέσα στα τελευταία επτά χρόνια η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων εργαζομένων μειώθηκε τουλάχιστον κατά 16%.

Οταν τα εισοδήματα των εργαζομένων έφτασαν στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο, οι ιθύνοντες «ανακάλυψαν» ότι ο νέος μεγάλος εχθρός της «ανταγωνιστικότητας» ήταν το «μη μισθολογικό κόστος εργασίας». Στην κατηγορία αυτή συμπεριέλαβαν το «κόστος» των θεμελιακών εργασιακών δικαιωμάτων, των κατακτήσεων των εργαζομένων του τελευταίου αιώνα, αλλά και του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης. Επρεπε, λοιπόν, να σαρωθούν όλα τα εμπόδια που εμπόδιζαν την «ανταγωνιστικότητα» των ευρωπαϊκών πολυεθνικών έναντι των αμερικανικών και των γιαπωνέζικων. Ιδού ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς λειτουργεί η «ανταγωνιστικότητα» ως «δούρειος ίππος» και άλλοθι στην επίθεση του κεφαλαίου κατά των εργαζομένων σ' όλο τον κόσμο.

Στις αρχές του 1999 η «Τζένεραλ Μότορς» απέλυσε 11.000 εργαζόμενους και δήλωσε ότι σκόπευε να απολύσει το 1/3 του εργατικού δυναμικού της μέχρι το 2000. Οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης δήλωσαν ότι με τις αποφάσεις τους θέλουν να αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητα της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας έναντι της προπορευόμενης γιαπωνέζικης. Ενα μήνα αργότερα η «Φολκσβάγκεν» ανακοινώνει μέτρα αναδιάρθρωσης της παραγωγής για να γίνει ανταγωνιστικότερη στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, μεταξύ αυτών 2.500 απολύσεις, κατάργηση του οκτάωρου, μερική απασχόληση με μείωση των αποδοχών. Σχεδόν αμέσως η «Ρενό» ανακοινώνει το δικό της πρόγραμμα αναδιαρθρώσεων με απολύσεις, περικοπές επιδομάτων, μείωση ωρών απασχόλησης με μείωση αποδοχών. Ακριβώς ένα χρόνο μετά η «Τογιότα» ανακοινώνει ότι για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της έναντι της αμερικανικής και ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας προβαίνει σε μείωση προσωπικού. Φαύλος κύκλος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ