ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Απρίλη 2000
Σελ. /24
1944: Η μάχη στο «Κάστρο του Υμηττού»

Το «Κάστρο του Υμηττού»
Το «Κάστρο του Υμηττού»
Στις 28 Απρίλη 1944 γράφεται μια από τις πιο λαμπρές σελίδες του επικού αγώνα του αδάμαστου λαού της Αθήνας κατά των κατακτητών και των συνεργατών τους. Τρεις ΕΠΟΝίτες του ΕΛΑΣ της Αθήνας, ο διμοιρίτης Δημήτρης Αυγέρης και οι μαχητές Κώστας Φολτόπουλος και Θάνος Κιοκμενίδης, αντιμετώπισαν παλικαρίσια 7 ολόκληρες ώρες με τα ατομικά τους όπλα, σ' ένα σπιτάκι της συνοικίας του Υμηττού, 200 χιτλερικούς και ταγματασφαλίτες και, αφού τους προξένησαν μεγάλες απώλειες έπεσαν και οι τρεις στο πεδίο της τιμής.

Ο ελληνικός λαός έστησε ψηλά στην ψυχή του τους τρεις ήρωες. Το σπίτι που λάμπρυναν με τη δόξα τους και οι τρεις ΕΠΟΝίτες το αποκάλεσε «Κάστρο του Υμηττού». Στους μισογκρεμισμένους τοίχους του σπιτιού γράφτηκαν συνθήματα, στα οποία οι Αθηναίοι εκφράζανε το θαυμασμό και την ευγνωμοσύνη τους προς τους υπερασπιστές του:

«Διαβάτη που περνάς από το σπίτι των τριών ηρώων του Υμηττού γονάτισε, σφίξε τη γροθιά σου και ορκίσου εκδίκηση». «Εδώ μέσα έπεσαν ηρωικά οι Δ. Αυγέρης, Κ. Φολτόπουλος, Θ. Κιοκμενίδης: ΕΠΟΝ». «Τιμή και δόξα στους ήρωες: ΕΛΑΣ- ΕΠΟΝ».

Τέλος η Διοίκηση του Α΄ Σώματος Στρατού του ΕΛΑΣ, σε ημερήσια διαταγή της έγραφε:

«... Ούτω ο διμοιρίτης Αυγέρης Δημήτριος και οι μαχηταί Φολτόπουλος Κωνσταντίνος και Κιοκμενίδης Αθανάσιος την 28.4.44 εκεί εις τον οικίσκον του Υμηττού έστησαν λαμπρόν Ηρώον Δόξης... Το ολοκαύτωμα των αξίων και υπέροχων αυτών μαχητών του ΕΛΑΣ των Αθηνών, πυρσός πατριωτισμού, πυρπολεί τα ψυχάς μας τας ημέρας αυτάς... Αιωνία η μνήμη των τριών ανδρείων...».

Η μάχη των τριών ηρωικών ΕΠΟΝιτών έγινε την αμέσως επόμενη μέρα της μεγάλης διαδήλωσης του αθηναϊκού λαού κατά της τρομοκρατίας και της επιστράτευσης. Στις 27 Απρίλη, εξάλλου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη παλλαϊκή απεργία. Η απεργία εκείνη συνέβαλε στο σπάσιμο της τρομοκρατίας και ματαίωσε την καινούρια προσπάθεια των κατακτητών για μαζική επιστράτευση για τα «τάγματα εργασίας».

ΠΡΟΣΩΠΑ 28 ΑΠΡΙΛΗ

1900 Γεννήθηκε ο Μορίς Τορέζ.Ηγετική μορφή του γαλλικού και διεθνούς εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος. Ως το 1920 εργαζόταν ως εργάτης γης και ανθρακωρύχος. Από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας, το 1920, συγκαταλέγεται στα επιφανέστερα στελέχη του. Από το 1930 έως το 1964, ήταν Γενικός Γραμματέας του Κόμματος. Για την επαναστατική του δράση υπέστη πολλές διώξεις. Στηριγμένος στις αρχές του μαρξισμού - λενινισμού, κατά τη δεκαετία του '30, ο Τορέζ θεμελίωσε θεωρητικά το σύνθημα για τη δημιουργία του Λαϊκού Μετώπου σαν συμμαχία της εργατικής τάξης με την εργαζόμενη αγροτιά και τα μεσαία στρώματα των πόλεων. Πρωτοστάτησε στη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου της Γαλλίας (1935 - 1938).

Καιρός

Στην Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπεται άστατος καιρός, κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα, θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις, που βαθμιαία κατά τόπους θα πυκνώσουν και υπάρχει πιθανότητα τις απογευματινές ώρες να σημειωθούν σποραδικές καταιγίδες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά, νοτιοανατολικά μέχρι μέτριοι και στα ανατολικά βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 10-23, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 11-26, στα νησιά από 14-24 και στη Θεσσαλονίκη από 12-23 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται αραιές νεφώσεις που κατά περιόδους θα είναι πιο πυκνές. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12-25 βαθμούς.

ΑΝΩΔΥΝΑ σχετικά πέρασε η «βδομάδα των παθών» για το Συνασπισμό. Στο προσκήνιο, αλλά στο παρασκήνιο οι διεργασίες συνεχίζονται και αναμένεται να κορυφωθούν ως την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, που θα εξετάσει και θα εγκρίνει τα ντοκουμέντα του Συνεδρίου. (σελίδα 6)

ΚΡΙΣΙΜΕΣ συνομιλίες πραγματοποιούν από χτες στο Λονδίνο αντιπροσωπείες υπουργών της κυβέρνησης του προέδρου της Ζιμπάμπουε με Βρετανούς αξιωματούχους σε μία προσπάθεια να εκτονωθεί η κλιμακούμενη ένταση που έχει προκληθεί στην αφρικανική αυτή χώρα (σελίδα 9)

ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ αδιέξοδα έχουν περιέλθει πολλοί καπνοπαραγωγοί του νομού Τρικάλων, οι οποίοι αν και πούλησαν την παραγωγή του 1999, δεν έχουν πάρει ακόμα ολόκληρο το ποσό της επιδότησης που δικαιούνται. (σελίδα 10)

ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ αγορά έβαλε «πόδι» και η Τράπεζα Πειραιώς, στα πλαίσια της στρατηγικής διείσδυσης του τραπεζικού - βιομηχανικού κεφαλαίου στις αγορές της Βαλκανικής και της Κεντροανατολικής Ευρώπης. (σελίδα 10)

ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ βραδιά, προς τιμήν της Εθνικής Αντίστασης, διοργάνωσε το περιοδικό «Εμβόλιμον» και οι φίλοι του, στα Ασπρα Σπίτια της Βοιωτίας, όπου ζουν και εργάζονται εκατοντάδες εργαζόμενοι της «Πεσινέ». (σελίδα 16)

Η ΕΘΝΙΚΗ Αντίσταση έχει και σήμερα, όπως και κάθε Παρασκευή, τη δική της σελίδα, με ειδήσεις από τις οργανώσεις των αντιστασιακών, ανακοινώσεις και ψηφίσματα (σελίδα 18)

ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ σαν χρώμα του αγώνα και του έρωτα διαλέγει σαν βάση η Λέσχη Κινηματογράφου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης στο νέο της πρόγραμμα για τους μήνες Μάη και Ιούνη, κάτω από το γενικό τίτλο «Εναλλακτικοί δρόμοι του πολιτισμού». (σελίδα 19)

ΜΕ ΤΡΙΑ Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα (Λάρισας, Ιωαννίνων και Καλαμάτας εγκαινιάζεται ένας νέος θεσμός με τίτλο «Μάιος, μήνας ΔΗΠΕΘΕ στο Εθνικό Θέατρο», στη σκηνή «Κοτοπούλη - Ρεξ» και πρεμιέρα στις 4 Μάη (σελίδα 19)

ΠΡΟΪΟΝΤΑ και φαγητό μόνο των εταιριών «Μακ Ντόναλντ» και «Κόκα - Κόλα» θα έχουν δικαίωμα να τρώνε οι χιλιάδες των θεατών, που θα θελήσουν να παρακολουθήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, αν εγκριθεί η πρόταση, που ήδη έθεσε επίσημα η ΟΕΟΑ. (σελίδα 23)

ΓΕΓΟΝΟΤΑ 28 ΑΠΡΙΛΗ

1789 Η «ανταρσία του Μπάουντι». Επιστέφοντας από την Ταϊτή προς την Αγγλία, το πλήρωμα του πλοίου «Μπάουντι» στασιάζει και πετάει τον καπετάνιο Ουίλιαμ Μπλέικ στη μέση του Ωκεανού, πάνω σε μια σχεδία. Ο σκληρός Μπλέικ κατάφερε να διασχίσει 3.500 μίλια και να φτάσει σώος στο Τιμόρ, κοντά την Ιάβα, στις 14 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς.

1814 Ο Ναπολέων Βοναπάρτης περιορίζεται στο νησί Ελβα ως «αιχμάλωτος της Ευρώπης».

1821 Στη σύσκεψη της Καρύταινας οι Ελληνες οπλαρχηγοί εκλέγουν το Θεόδωρο Κολοκοτρώνη αρχιστράτηγο του Αγώνα.

1920 Εγκαθιδρύεται στο Αζερμπαϊτζάν η σοβιετική εξουσία.

1945 Ο Μπενίτο Μουσολίνι εκτελείται από παρτιζάνους μαζί με την ερωμένη του Κλάρα Πετάτσι. Τα κορμιά τους εκτέθηκαν σε δημόσια θέα.

1969 Ο πρόεδρος της Γαλλίας Κάρολος Ντε Γκολ παραιτείται μετά την απόρριψη με δημοψήφισμα των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που πρότεινε.

34η ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΔΡΟΜΗΣ

Ανακοινώνεται η απομάκρυνση του Βουκ Ντράσκοβιτς από τη θέση του αντιπροέδρου της Γιουγκοσλαβίας. Ακολουθούν οι παραιτήσεις άλλων τριών υπουργών. «Συγγνώμη» για τις ατέλειες της τεχνολογίας ζητεί το ΝΑΤΟ για το χτύπημα στη Σουρντούλιτσα.

Στην Αθήνα, είκοσι ανώτατοι δικαστικοί, μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας με ένα κοινό τους κείμενο καταγγέλλουν τη διάπραξη σειράς εγκλημάτων από τους ηγέτες του ΝΑΤΟ στην επιδρομή κατά της Γιουγκοσλαβίας. Παράλληλα, οι είκοσι του ΣτΕ τονίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση παραβιάζει κατάφωρα το Σύνταγμα, όταν διευκολύνει τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα, με τη διέλευσή τους από την ελληνική επικράτεια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ