ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Απρίλη 2000
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Σκιές» στην πορεία προς το «μεσαίο χώρο»

Τα πρώτα εμπόδια στην επιχείρηση μετάλλαξης της ΝΔ σε κόμμα του «μεσαίου χώρου» και τις οργανωτικές μεταβολές που τη συνοδεύουν, συναντά η ηγεσία της ΝΔ. Προς το παρόν οι επιφυλάξεις και αντιρρήσεις εκφράζονται σε παρασκηνιακό επίπεδο, αλλά, όλες ενδείξεις συνηγορούν, ότι θα εκδηλωθούν δημόσια στην πορεία προς το έκτακτο συνέδριο που θα γίνει στις αρχές Ιούνη.

Η τελευταία απόφαση του προέδρου της ΝΔ για τη στελέχωση του σχήματος των τομεαρχών έχει προκαλέσει δυσαρέσκειες αλλά κυρίως έχει δημιουργήσει ζήτημα με τον Μιχ. Λιάπη, ο οποίος τελικά δε συμπεριλαμβάνεται στο νέο ηγετικό σχήμα. Ο ξάδελφος του Κ. Καραμανλή δεν προτίθεται, όπως λένε οι πληροφορίες, να δημιουργήσει πρόβλημα στις επιδιώξεις του προέδρου της ΝΔ, αλλά θα κρατάει αποστάσεις και θα στέκεται κριτικά απέναντι σε αυτές. Ο Μ. Λιάπης έμεινε εκτός του σχήματος των τομεαρχών, παρότι ο Κ. Καραμανλής του πρότεινε να αναλάβει τον τομέα του υπουργείων Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, επειδή δυσαρεστήθηκε από μεθοδεύσεις της ηγεσίας που παρουσίαζαν εδώ και μέρες ως γεγονός την απομάκρυνσή του από τη Γραμματεία του Πολιτικού Σχεδιασμού, αλλά κυρίως γιατί δεν εισακούστηκαν οι προτάσεις που είχε κάνει στον πρόεδρο της ΝΔ για ορισμένες αλλαγές και μετακινήσεις προσώπων που πρέπει να γίνουν (Αρ. Σπηλιωτόπουλος, Γ. Λούλης). Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μ. Λιάπης θα προχωρήσει σε δηλώσεις την ερχόμενη βδομάδα. Ομως οι επιλογές του Κ. Καραμανλή για τους τομεάρχες επικρίθηκαν στο χτεσινό άρθρο του «Ελεύθερου Τύπου», στο οποίο διατυπώνεται ανοιχτά η διαφωνία για «την παρουσία στελεχών χωρίς μεγάλο ειδικό πολιτικό βάρος ή ειδικές γνώσεις σε τομείς αιχμής» και ως τέτοιους αναφέρει τους τομείς παιδείας (Γ. Καλός) και αγροτικής ανάπτυξης (Θ. Νάκος).

Ταυτόχρονα, όμως, ο διευθυντής της εφημερίδας Γ. Κύρτσος, σε ενυπόγραφο άρθρο του συμφωνεί με τη στρατηγική του μεσαίου χώρου ως σύλληψη, αλλά εξαιρετικά δύσκολη στην εφαρμογή της και γι' αυτό θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Πρώτον, να ανέβει το ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο της ΝΔ. Δεύτερον, θα πρέπει να στηρίζεται σε γερές κομματικές βάσεις και, τρίτον, «το άνοιγμα στο μεσαίο χώρο δεν πρέπει να γίνει σε βάρος της πολυσυλλεκτικότητας της ΝΔ. Ειδικά για το τελευταίο ζήτημα, ορισμένοι εκπρόσωποι των ακροδεξιών (Ανδρεουλάκος, Καρατζαφέρης, κ.ά.) περιμένουν στην πορεία προς το συνέδριο να ξεκαθαριστεί αν χωράνε στο «μεσαίο χώρο» και με βάση τις απαντήσεις που θα πάρουν ετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Στο μεταξύ, η ηγεσία της ΝΔ φροντίζει με κάθε επισημότητα να συντηρεί το θέμα της αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος. Για το σκοπό αυτό οι βουλευτές της ΝΔ προχώρησαν στην κατάθεση μιας σειράς Ερωτήσεων που αφορούν διάφορες πλευρές του εκλογικού αποτελέσματος. Συγκεκριμένα, οι πέντε Ερωτήσεις που κατέθεσαν αφορούν τις προεκλογικές προσλήψεις, τον αριθμό των ελληνοποιήσεων, τη μαζική απονομή του τίτλου του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης το τελευταίο τρίμηνο, καθώς και τη διαφορά του αριθμού των εκλογέων που έδωσε η «Δέλτα Πληροφορική» από εκείνον που παρουσιάζει η υπουργός Εσωτερικών.

ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΠΕΒΛΗΘΗ Η ΧΟΥΝΤΑ
«Θεία Πρόνοια» και «Εθνική Κυβέρνηση»

5ο Μέρος

Αντιχουντική διαδήλωση στο Μόντρεαλ του Καναδά
Αντιχουντική διαδήλωση στο Μόντρεαλ του Καναδά
Οπως αποδείχτηκε αμέσως μετά την επικράτηση του πραξικοπήματος της στρατιωτικής χούντας και από ορισμένα σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν με θεαματικό τρόπο, η δικτατορία δε στράφηκε μόνο εναντίον του κομμουνισμού, που στο όνομα αυτού του «κινδύνου» κατελύθησαν οι ελευθερίες του ελληνικού λαού. Δεν άργησε να διαπιστωθεί και από τα πλέον συντηρητικά στρώματα του λαού, και να υπογραμμιστεί από δημοσιογραφικά όργανα της Ευρώπης, κάθε άλλο παρά φίλα προς τον κομμουνισμό και τα αριστερά κόμματα, ότι πρόκειται για την «πιο απαίσια και απεχθή φασιστική δικτατορία», που δεν επιτρέπει σε κανένα Ελληνα, όσο ψηλά και αν στέκεται στην πολιτική ιεραρχία, να σκεφθεί για τα πολιτικά προβλήματα της Ελλάδας. Πίστευε ότι αυτό το προνόμιο το είχε εξασφαλίσει από τη «θεία πρόνοια» μόνο η «εθνική κυβέρνηση» - όπως είχε συμβεί και με τον Χίτλερ.

Ο Κ. Καραμανλής (που βρισκόταν αυτοεξόριστος στο Παρίσι μετά τη δολοφονία του βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη) άφηνε να εννοηθεί ότι ο βασιλιάς και η χούντα είχαν υποσχεθεί ότι μόνο η Αριστερά θα χτυπηθεί, ενώ θα προετοίμαζε το έδαφος για άνοδο στην εξουσία της Δεξιάς (εδώ οπωσδήποτε ονειρευόταν και την επιστροφή του στην Ελλάδα για τα περαιτέρω...). Αυτό ήτο και το όνειρο του Παλατιού και των Αμερικανών, αφού κάπως έτσι είχε γίνει η συμφωνία. «Αλλά αυτή η τεχνητή γονιμοποίηση ποτέ δεν μπόρεσε, ούτε θα μπορέσει να φέρει γνήσιους καρπούς. Γι' αυτό κιόλας η δικτατορία εγκατέλειψε την υπόσχεσή της, και προχώρησε στον αφανισμό κάθε δημοκρατικής διαδικασίας στα πολιτικά πράγματα και γενικά σ' όλη τη ζωή της χώρας». Πέρασε με τις ερπύστριες των αμερικανικών τανκς, όχι μόνο από τα πολιτικά κόμματα, αλλά και από όλες τις πνευματικές και εκπολιτιστικές οργανώσεις, στο συνδικαλιστικό κίνημα, στον Τύπο, στην Παιδεία, στα πανεπιστήμια, για να καταλήξει στις επαίσχυντες δηλώσεις «νομιμοφροσύνης», για να εξευτελίσει την ανθρώπινη προσωπικότητα.

Η στάση του Κ. Καραμανλή

Η στάση του Κ. Καραμανλή μας οδηγεί και σε κάποιες άλλες αξιοπρόσεχτες αποκαλύψεις, που πρέπει να υπογραμμίσουμε.

Ο Κωνσταντόπουλος του «Ελεύθερου Κόσμου», θεωρητικός της χούντας, είχε γράψει στην εφημερίδα του ότι πριν - πολύ πριν από την επιβολή του πραξικοπήματος είχαν οργανώσει μια ημιπαράνομη, ή μυστική εταιρία που μελετούσε τα «εθνικά θέματα» και έκανε τους σχεδιασμούς για την αντιμετώπισή τους. Τα μέλη της ήσαν όλα επιλεγμένα από το περιβόλι της λεγόμενης «καλής κοινωνίας». Συμμετείχε και ο Κ. Καραμανλής, και ο Γ. Παπαδόπουλος, ο μετέπειτα δικτάτορας. Τότε είχε το βαθμό του ταγματάρχη. Σε μια σύσκεψη που έγινε στο σπίτι μεγιστάνα, κάπου στα βόρεια προάστια, ο Κ. Καραμανλής - έγραφε ο Κωνσταντόπουλος - πρόσεξε ιδιαίτερα την «πνευματική ευστροφία» του Παπαδόπουλου και σε κάποια στιγμή είπε στον Κωνσταντόπουλο: «Αυτόν τον αξιωματικό πρέπει να τον προσέξουμε ιδιαιτέρως. Είναι αξιόλογος και θα μας είναι πολύ χρήσιμος».

Δε χωρά καμιά αμφιβολία ότι ο Κ. Καραμανλής ήταν γνώστης των πάντων. Και ένας από αυτούς που βοήθησαν την επιβολή της χούντας.

Επίσης τα χρόνια της χούντας υπήρξαν δυο ινγκόγνιτο παρουσίες του Κ. Καραμανλή στο Μόντρεαλ του Καναδά (μερικοί από τον εκεί «καλό μας κόσμο» μιλούσαν για περισσότερες) και μυστικές συσκέψεις με «παράγοντες» του εφοπλιστικού κόσμου. Κάποιοι τέτοιοι, που συνεργάζονταν τότε με τη χούντα και τη βοηθούσαν, έρχονταν και από την Αμερική. Στόχος των συσκέψεων πρέπει να ήταν η εξεύρεση μιας λύσης αντικατάστασης της χούντας με ένα δεξιό σχήμα αποδεκτό και από το Παλάτι, και από τους Αμερικανούς.

Μια «κίνηση» για την «ομαλή» ανατροπή της δικτατορίας, χωρίς πολιτικούς και πολιτειακούς κραδασμούς, είχε περίπου εκδηλωθεί στην Αθήνα. Στην «κίνηση» αυτή πρωτεύοντα ρόλο έπαιζαν από την πλευρά της Δεξιάς ο Ευάγγελος Αβέρωφ, ο Γιώργος Ράλλης και ορισμένοι εκδότες εφημερίδων. Λέγεται ότι η «κίνηση» αυτή συνεργάστηκε με τον Κ. Καραμανλή και ότι ήταν γνωστή η ύπαρξή της και η σύνθεσή της στη χούντα, γι' αυτό και εξουδετερώθηκε γρήγορα.

Εδώ, όμως, πρέπει να πούμε ότι μόνο η Αριστερά, πρώτη, πλατιά και σωστά οργανωμένη, κήρυξε αμείλικτο πόλεμο εναντίον της δικτατορίας, με όλες της τις δυνάμεις, και δημιουργούσε καθημερινά τις προϋποθέσεις για μια βαθύτερη και πλέον συντονισμένη αντίσταση εναντίον του νεοφασισμού.

Εφιαλτική αβεβαιότητα

Η εφημερίδα «Ν. Υ. Τάιμς» της 28ης Μάη 1967 είχε γράψει πως ο βασιλιάς ανέφερε από το ραδιόφωνο ότι η χούντα τού είχε δώσει υπόσχεση, ότι σε διάστημα έξι μηνών θα είχε προχωρήσει στη σύνταξη του νέου Συντάγματος και θα το είχε υποβάλει σε λαϊκό δημοψήφισμα. Στο ίδιο άρθρο, η ίδια εφημερίδα έγραφε: «Η Ελλάδα ζει υπό τον ζυγόν στρατοκρατών τυρράνων με περιορισμένες πνευματικές ικανότητες, και το πλέον αυθαίρετο καθεστώς έχει πάρει τη θέση του νόμιμου κράτους. Χιλιάδες άνθρωποι υποφέρουν στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως και στις φυλακές, ενώ ένας ολόκληρος λαός ζει το δράμα μιας εφιαλτικής αβεβαιότητας. Ομως, ο βασιλιάς έχει λάβει την υπόσχεση επανόδου στο συνταγματικό καθεστώς, υπόσχεση όμως που δε φαίνεται να προέρχεται από ομόφωνη γνώμη της χούντας. Πράγματι, εάν η κατάσταση στην Ελλάδα δεν ήταν τόσο τραγική, θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την υπόθεση αυτή σαν μια έξοχη κωμωδία. Η Ελλάδα σήμερα δε χρειάζεται καθόλου ένα νέο Σύνταγμα. Εκείνο που αποτελεί ανάγκη για την Ελλάδα σήμερα, είναι η δίωξη και τιμωρία εκείνων που κατήργησαν το Σύνταγμα για να ανακόψουν την προοδευτική πορεία του ελληνικού λαού και να τον εμποδίσουν να εκλέξει την κυβέρνησή του».

Με το βασιλικό πραξικόπημα της 15ης Ιούλη 1965, η Μοναρχία έγινε ο πρώτος νεκροθάφτης του Ελληνικού Συντάγματος.

Η χούντα δεν κατάργησε οριστικά, αλλά ανέστειλε την ισχύ ένδεκα, από τα εκατόν δέκα τέσσερα άρθρα του Συντάγματος (τα άρθρα: 5, 6, 8, 10, 11, 12, 14, 18, 20, 95, 97), που αφορούν όλα τις ελευθερίες του ατόμου και τα δικαιώματα του πολίτη.

Εδώ θα πρέπει να υπενθυμίσουμε την κατάθεση (στις 21 Φλεβάρη 1963) πρότασης της κυβέρνησης Καραμανλή, η οποία έτεινε προς την αναθεώρηση του Συντάγματος. Το κείμενο αυτό, το οποίο δεν είχε συνέχεια επειδή έπεσε η κυβέρνηση, περιλάμβανε 22 άρθρα που αλλοίωναν σοβαρά τη συνηθισμένη λειτουργία της κειμένης Νομοθεσίας. Το πνεύμα του κειμένου ήταν καθαρά αυτοκρατορικό.

Τελικά, όλα τα μέτρα έτειναν στο να ελαττώνουν τα δικαιώματα των πολιτών και των κοινοβουλευτικών αντιπροσώπων...

Αύριο το τελευταίο μέρος

Του
Χρήστου ΚΟΛΥΒΑ

Μπαράζ ενστάσεων χτες στο Εκλογοδικείο

Μπαράζ ενστάσεων χτες στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (Εκλογοδικείο), καθώς κατατέθηκαν 14 ενστάσεις κατά του κύρους της εκλογής βουλευτών από τα δύο μεγάλα κόμματα. Στις περισσότερες ενστάσεις οι πρώτοι αναπληρωματικοί βουλευτές στρέφονται κατά των βουλευτών που εκλέχθηκαν στην τελευταία θέση και επικαλούνται κώλυμα εκλογιμότητας για μη έγκαιρη παραίτηση από θέσεις του δημοσίου ή των ΟΤΑ.

Τα «σκάγια» από τις ενστάσεις άγγιξαν και τον πρωθυπουργό και βουλευτή Α' Πειραιά Κ. Σημίτη. Ενσταση κατέθεσε ο δικηγόρος Πρ. Μιχαηλίδης που στρέφεται κατά της εκλογής όχι μόνο του Κ. Σημίτη, αλλά και των Ε. Γιαννόπουλου και Π. Παναγιωτόπουλου, και των δύο μεγάλων κομμάτων, υποστηρίζοντας ότι η γενική εκλογή βουλευτών είναι ακυρωτέα στο σύνολό της, επειδή προκλήθηκε πρόωρη διάλυση της Βουλής κατά παράβαση του Συντάγματος.

Επίσης, ενστάσεις κατατέθηκαν χτες εναντίον των βουλευτών:

Πέντε πολίτες κατά της πρώην αθλήτριας και βουλευτίνας Σ. Σακοράφα (ΠΑΣΟΚ), επειδή δεν παρατήθηκε έγκαιρα από τη Δημοτική Επιχείρηση Αμαρουσίου όπου εργαζόταν. Κατά του Π. Μαντούβαλου (ΝΔ) κατέθεσε ένσταση ο συνυποψήφιος Γ. Σαββόπουλος. Ο Β. Οικονόμου (ΝΔ) υπέβαλε ένσταση κατά του συνυποψηφίου του Αθ. Μπούρα. Ο Ν. Παπαφιλίππου (ΝΔ) στρέφεται κατά του Μ. Παπαδόπουλου (ΠΑΣΟΚ). Τρεις ιδιώτες έκαναν ένσταση κατά του Αθ. Ασκητή (ΠΑΣΟΚ). Επίσης, δύο εκλογείς στρέφονται κατά του βουλευτή Π. Βαρδίκου. Εναντίον του Ι. Βοϊνά στρέφεται ο αναπληρωματικός βουλευτής Δ. Κατσικόπουλος. Ενσταση κατά του Στ. Δαϊλάκη υπέβαλε ο συνυποψήφιος βουλευτής Ε. Σαραφόπουλος. Εναντίον του Ι. Κουτσούκου υπέβαλε ένσταση ο πρώην υπουργός Γ. Σκουλαρίκης. Κατά της εκλογής Π. Αντωνόπουλου στρέφονται οι Γ. Σκουλαρίκης και Γ. Χρονόπουλος. Τέλος, ένσταση κατά του Ι. Τζαμτζή υπέβαλε ο συνυποψήφιος Χ. Μπίνος.

Αύριο, Σάββατο στον «902 TV»

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902» αύριο Σάββατο:

Στις 21.45 τη συναυλία - μουσική δωματίου του Γιώργου Μηνά. Θα ακουστούν σημαντικά έργα όπως «οι τελευταίοι βηματισμοί» σε στίχους Μανώλη Αναγνωστάκη, παραλλαγές του Αιγαίου για σόλο πιάνο, που βραβεύτηκε στον 7ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό στη Σόφια.

Επισπεύδεται η έρευνα για τις παράνομες ελληνοποιήσεις

Στο θέμα με τον Ουκρανό Σεργκέι Κότοβιτς, ο οποίος ψήφισε κανονικά ως Ελληνας πολίτης στις εκλογές της 9ης Απριλίου, αναφέρθηκε χτες και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος. Ο Ουκρανός πολίτης, όπως διαπιστώθηκε και από την Εισαγγελία Πειραιά, αν και συνελήφθη στο παρελθόν για δολοφονία συμπατριώτη του, κυκλοφορούσε με πλαστά έγγραφα που του είχαν χορηγηθεί από τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να του εκδοθεί εκλογικό βιβλιάριο για να ψηφίσει στις εκλογές της 9ης Απριλίου!

Σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων, ο Μ. Σταθόπουλος απάντησε χτες ότι ζήτησε από τις εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές την επίσπευση της προκαταρκτικής έρευνας για τις παράνομες ελληνοποιήσεις, η οποία γίνεται υπό την εποπτεία του εισαγγελέα Πρωτοδικών Ισ. Ντογιάκου. Ο υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε να αποπερατωθεί η έρευνα το συντομότερο δυνατόν.

Η έρευνα αυτή διατάχτηκε εδώ και αρκετό καιρό, πολύ πριν τις πρόσφατες εκλογές και μετά από σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου, τα οποία έκαναν λόγο για παράνομες ελληνοποιήσεις, όπως στο χώρο των αθλητών, ροζ κυκλώματα κλπ.

Πάντως, η περίπτωση του Ουκρανού Σεργκέι Κότοβιτς βάζει επί τάπητος για άλλη μια φορά το μέγα ζήτημα με τις παράνομες ελληνοποιήσεις και τις ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για όλη αυτή την κατάσταση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ