ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ
Διαμαρτυρία για τις αυξήσεις στα εισιτήρια

Αντιπροσωπεία των ταξικών δυνάμεων συναντήθηκε χτες με τον υπουργό Μεταφορών

Τις απαράδεκτες αυξήσεις - «χαράτσια» στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, που πλήττουν ακόμα περισσότερο το πενιχρό λαϊκό εισόδημα, κατήγγειλαν χτες το πρωί εκπρόσωποι των ταξικών συνδικάτων και η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ, σε συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών, Κ. Χατζηδάκη. Αν και οι συνδικαλιστές είχαν ειδοποιήσει για την επίσκεψή τους, την αντιπροσωπεία «υποδέχτηκαν» οι αστυνομικές δυνάμεις και μόνο μετά από πιέσεις ο υπουργός δέχτηκε τελικά να συναντήσει τους συνδικαλιστές.

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ κατέθεσαν υπόμνημα με το οποίο μεταξύ άλλων ζητούν να μην επιβληθούν οι απαράδεκτες αυξήσεις, δωρεάν μετακίνηση στα ΜΜΜ τις πρωινές ώρες και φτηνό εισιτήριο για τις υπόλοιπες ώρες, δωρεάν μετακίνηση για τους άνεργους, τους μαθητές, τους φοιτητές, σύγχρονες δημόσιες, δωρεάν και φτηνές συγκοινωνίες. Τα αιτήματα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος φέρνει με Ερώτηση και στη Βουλή το ΚΚΕ, απαιτώντας να παρθούν πίσω οι αυξήσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Στη χτεσινή συνάντηση, ο υπουργός υπερασπίστηκε τις αυξήσεις, ενώ στα αιτήματα που διατύπωσε το ΠΑΜΕ αντέτεινε την «έλλειψη χρημάτων», επιβεβαιώνοντας ότι για τις λαϊκές ανάγκες δεν περισσεύει φράγκο, σε αντίθεση με την εξυπηρέτηση των εργοδοτικών κερδών. Μετά τη συνάντηση, ο Χρ. Κατσώτης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, κατήγγειλε τις αυξήσεις, που φτάνουν έως και 150%, ενώ εξέφρασε και την αντίθεση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στις ιδιωτικοποιήσεις στις μεταφορές.

ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ - ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ
Παιχνίδια στην πλάτη των καθαριστριών

Επίσχεση εργασίας από χτες και δυναμική παρέμβαση από τις ταξικές δυνάμεις

Παιχνίδια με τις θέσεις εργασίας και το μεροκάματο 64 καθαριστριών και καθαριστών στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, οι οποίοι από χτες προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας για το δικαίωμα στη σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα, παίζουν οι εργολάβοι καθαριότητας και η διοίκηση του Πολυτεχνείου. Συγκεκριμένα, η σύμβαση της εταιρείας καθαρισμού (ιδιοκτησίας Γκιώνη) με το Πολυτεχνείο έχει λήξει, ωστόσο ο εργολάβος συνεχίζει να απασχολεί τις εργαζόμενες και μάλιστα απλήρωτες από τον Γενάρη. Ταυτόχρονα η διοίκηση του Πολυτεχνείου προχώρησε «εν κρυπτώ» στην υπογραφή σύμβασης με νέα εταιρεία καθαρισμού (ιδιοκτησίας Ρεντζεπέρη).

Χτες παρουσία συνδικαλιστών του Συνδικάτου Καθαριστριών και Καθαριστών Αθήνας, της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ, της Επιτροπής Αγώνα του ΠΑΜΕ Πολυτεχνείου και φοιτητών της ΠΚΣ πραγματοποιήθηκε συνέλευση των εργαζομένων όπου και αποφασίστηκε η επίσχεση εργασίας. Σε συνάντηση με τον αντιπρύτανη Γ. Σπαθή (στέλεχος του ΣΥΝ), ο τελευταίος προκλητικά δήλωσε ότι δε μιλάει με συνδικαλιστές! Μετά την αποφασιστική παρέμβαση συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ αναγκάστηκε να ανακαλέσει τα όσα είχε δηλώσει και συναντήθηκε μαζί τους.

Οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν όλο αυτό το παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες των εργαζομένων, καθώς και τις σοβαρότατες ευθύνες της Πρυτανείας που όχι μόνο συναινεί να αναλαμβάνουν ιδιώτες εργολάβοι την καθαριότητα του Πολυτεχνείου, αλλά να κάνει και τα στραβά μάτια μπροστά στην εξόφθαλμη εκμετάλλευση των εργαζομένων. Ξεκαθάρισαν δε, ότι δε θα κάνουν βήμα πίσω και μέχρι να ικανοποιηθούν πλήρως τα αιτήματα των εργαζομένων.

Προχτές, μέρα πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, ο νέος εργολάβος ειδοποιούσε εργαζόμενες να πάνε να υπογράψουν πρόσληψη, όταν οι εργαζόμενες δεν έχουν απολυθεί και αποζημιωθεί από τον προηγούμενο εργολάβο. Την ίδια μέρα απεργοί, κατά τη διάρκεια περιφρούρησης της απεργίας, ανακάλυψαν κλειδωμένες (!) καθαρίστριες στο κτίριο της διοίκησης, με ευθύνη της Πρυτανείας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΟΛΠ ΑΕ
Σφίγγουν τον κλοιό της τρομοκράτησης

Εντείνεται η προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ μέσω της διοίκησης της ΟΛΠ ΑΕ, να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και να ανακόψει τους αγώνες τους που συνεχίζονται εδώ και δύο μήνες, με αποχή από υπερωρίες και την εργασία τα Σαββατοκύριακα. Χτες η διοίκηση του ΟΛΠ, με διάφορες μεθοδεύσεις, προσπάθησε να αναγκάσει ομάδες εργασίας λιμενεργατών να δουλέψουν υπερωριακά. Μάλιστα, εντείνοντας τους εκβιασμούς και τις πιέσεις, διευθυντές κάλεσαν λιμενεργάτες να δηλώσουν ξεχωριστά ο καθένας αν θα συνεχίσουν να απέχουν από τις υπερωρίες ή όχι.

Οι λιμενεργάτες δίνοντας απάντηση στην τρομοκρατία συνέχισαν και χτες καθολικά την αποχή από την υπερωρία. Χτες έγινε και συνάντηση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας με τους διευθύνοντες συμβούλους των ΟΛΠ και ΟΛΘ στο ΥΕΝ. Την ίδια στιγμή, η διοίκηση του ΟΛΠ παίρνει πίσω απόφαση που αφορά στην παραχώρηση 16.325 τετραγωνικών μέτρων στο Δήμο Δραπετσώνας και 500 στο Δήμο Περάματος. Η άρση των αποφάσεων αυτών, ήταν ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της χτεσινής συνεδρίασης της διοίκησης. Κάτοικοι από τους παραπάνω δήμους, μαζί με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έκαναν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη διάρκεια της συνεδρίασης, οπότε και αποφασίστηκε τελικά από τη διοίκηση να «παγώσει» το θέμα για ένα μήνα.

ΑμΕΑ
Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία!

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
«Οχι στο περιθώριο του ανταγωνισμού, ζωή με αξιοπρέπεια και δικαιώματα», «Δημοσιοποίηση της σχολής και αναβάθμισή της», «Αμεσες προσλήψεις για όλους τους ικανούς προς εργασία αναπήρους», «Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους στην ειδική αγωγή», «Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους», απαίτησαν οι σπουδαστές του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) ΑμΕΑ στο Γαλάτσι, μαζί με τους εκπαιδευτικούς και γονείς και κηδεμόνες τους, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας χτες έξω από το ΚΕΚ και συμβολικό αποκλεισμό της οδού Γαλατσίου.

Κατήγγειλαν τη διαρκή υποβάθμιση της επαγγελματικής κατάρτισης σαν αποτέλεσμα της αντιλαϊκής - αντιαναπηρικής πολιτικής των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Την ίδια ώρα οι εκπαιδευτικοί παραμένουν απλήρωτοι από τον περασμένο Οκτώβρη, ενώ εργάζονται ως ωρομίσθιοι, ακόμα και αν διδάσκουν στο ΚΕΚ ΑμΕΑ για περισσότερα από 15 χρόνια! Στο πλευρό των σπουδαστών βρέθηκαν και μίλησαν στη συγκέντρωση εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα Νέων Αναπήρων, της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, της Κομματικής Οργάνωσης Πατησίων, Κυψέλης, Αχαρνών του ΚΚΕ.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ: 24ωρη απεργία στις 28 Φλεβάρη, πανελλαδική σύσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων των Σωματείων στις 29 Φλεβάρη και σύγκληση του Γενικού Συμβουλίου την ίδια μέρα. Νέα 24ωρη απεργία στις 7 Μάρτη, αποχή από κάθε εργασία στις 8, 9 και 10 Μάρτη, 48ωρη απεργία στις 11 και 12 Μάρτη, με νέα σύγκληση Γενικού Συμβουλίου στις 12 Μάρτη, αποφάσισε χτες η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ ΟΤΑ. Η ΔΑΣ ΟΤΑ συμφώνησε με τις κινητοποιήσεις, διαφώνησε ως προς το πλαίσιο.

ΓΙΑΤΡΟΙ: Την επιμονή στις θέσεις για το «περιεχόμενο της κλαδικής συμφωνίας» (16.1.2008), που οδηγούν στην εφαρμογή της αντεργατικής κοινοτικής οδηγίας για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, επανέλαβε χτες ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Αριστείδης Καλογερόπουλος, κατά τη συνάντηση με την ηγεσία της ΟΕΝΓΕ, στην οποία δε συμμετείχε η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών. Αυτή τη φορά δε συμμετείχε και η ΑΡΣΙ, η οποία έχει δηλώσει ότι θα μετέχει στις συναντήσεις ως παρατηρητής. Ακολούθησε σύγκληση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ, όπου υπήρξε συμφωνία των ΔΗΚΝΙ, ΠΑΣΚ Γιατρών και ΑΕΓ για τη συνέχιση του «διαλόγου» μετά τις πρόσθετες διευκρινίσεις του υπουργείου.

Βρήκε τους «τρομοκράτες»;

Οι εργαζόμενοι στη δημοτική επιχείρηση ΑΔΕΚΤ ΑΕ της Ρόδου παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 16 μήνες. Κινδυνεύοντας να μείνουν στο δρόμο, προχώρησαν την περασμένη Δευτέρα σε συμβολική κατάληψη του κτιρίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Οπως καταγγέλλουν, χτες ο εισαγγελέας Ρόδου τους έστειλε προφορικά τελεσίγραφο πως αν δε φύγουν από το κτίριο θα ενεργοποιήσει τον «αντιτρομοκρατικό νόμο» που ψήφισαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Η καταγγελία δείχνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τους πραγματικούς στόχους αυτού του νόμου. Η έκφραση της αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της ΑΔΕΚΤ είναι επιβεβλημένη. Η πρόκληση και ο κίνδυνος αφορά σε όλη την εργατική τάξη. Και σαν τέτοια πρέπει να απαντηθεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ