ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Με όπλα την κινδυνολογία και τα ψέματα

Στη σημερινή ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός θα επιστρατεύσει τον κίνδυνο «κατάρρευσης» του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά και τα δικαιώματα των «επόμενων γενιών», για να δικαιολογήσει την κατεδάφιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων

Η κινδυνολογία περί «κατάρρευσης των ταμείων», η διαίρεση των εργαζομένων και τα τερατώδη ψέματα για τα δικαιώματα των νέων γενιών, θα αποτελέσουν τα βασικά όπλα στη φαρέτρα του Κ. Καραμανλή, προκειμένου να πείσει για την «αναγκαιότητα» κατεδάφισης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της προ ημερήσιας διάταξης συζήτησης σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τους «βασικούς άξονες» της αντιασφαλιστικής επίθεσης, δίνοντας έμφαση στη δικαιολόγηση των νέων αντιασφαλιστικών μέτρων, ενώ φυσικά θα στείλει μήνυμα αποφασιστικότητας «για την προώθηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης». Παράλληλα, θα αφήσει να εννοηθεί ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα περάσει σύντομα από τη Βουλή, σημαίνοντας «το τέλος του διαλόγου» - κοροϊδία.

Βασικό επιχείρημα που θα επικαλεστεί ο πρωθυπουργός είναι ότι με τη «μεταρρύθμιση» στο Ασφαλιστικό θα διασφαλιστεί «η καταβολή συντάξεων σε όλους και σε βάθος χρόνου», αποκρύπτοντας ότι πρόκειται για συντάξεις πείνας που θα δίνονται ολοένα και πιο αργά. Δε θα παραλείψει να επαναλάβει τον σαθρό κυβερνητικό ισχυρισμό ότι πρόκειται για «κοινωνικά επιβλημένη μεταρρύθμιση», καταφεύγοντας και στην κινδυνολογία περί κατάρρευσης των ασφαλιστικών ταμείων αν δε ληφθούν τώρα μέτρα.

Δίνοντας μια πρόγευση της σημερινής πρωθυπουργικής ομιλίας, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε χτες την «ανάγκη που υπάρχει ώστε να γίνει ασφαλιστική μεταρρύθμιση και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα όλων των Ελλήνων, με τρόπο δίκαιο και αποτελεσματικό σε βάθος χρόνου», ισχυριζόμενος ότι αυτό «έχει αναγνωριστεί από τη μεγάλη πλειοψηφία, τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών». Και αυτό παρά την καθολική αντίθεση των εργαζομένων που εκφράστηκε και με τη συμμετοχή τους στις δύο πανεργατικές απεργίες.

Παράλληλα, ο Κ. Καραμανλής θα επιχειρήσει να εμφανιστεί συνεπής με τις προεκλογικές δεσμεύσεις - τα περιβόητα τρία «δεν» («δε θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας, δε θα μειωθούν οι συντάξεις, δε θα αυξηθούν οι εισφορές»), ενώ ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση κινούνται τα μέτρα που προωθεί σήμερα η κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα ψήφισης του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό, η κυβέρνηση προχωρά με συνοπτικές διαδικασίες ώστε να ψηφιστεί το αργότερο σε ένα μήνα από τη Βουλή.

Διαίρει και βασίλευε

Βασική επιδίωξη του κυβερνητικού επιτελείου για το επόμενο διάστημα είναι να διαιρέσει τους εργαζόμενους και να αποδυναμώσει τους αγώνες τους. Προκειμένου να διασπάσει το αγωνιστικό μέτωπο, η κυβέρνηση άρχισε να διαλαλεί σε όλους τους τόνους ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αφορά τον ιδιωτικό και όχι το δημόσιο τομέα, επιχειρώντας να τραβήξει μια ακόμα τεχνητή «διαχωριστική γραμμή» μεταξύ των εργαζομένων, ενώ ενισχύει και τις «παλαιότερες»: παλαιοί - νέοι, προνομιούχοι -οικονομικά ασθενέστεροι κ.ο.κ.

Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι ο Ευ. Αντώναρος θυμήθηκε χτες να επισημάνει ότι «η εν λόγω ασφαλιστική μεταρρύθμιση αφορά εκείνους οι οποίοι απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα», επιχειρώντας να σηκώσει τείχη μεταξύ των εργαζομένων που πλήττονται εξίσου από τους αντιασφαλιστικούς νόμους των γαλαζοπράσινων κυβερνήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να μη συμπεριληφθούν στο «ταμείο επιστημόνων» όλα τα ταμεία που αρχικά σχεδιαζόταν, π.χ. να δημιουργηθεί ξεχωριστό ταμείο Τύπου. Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Γ. Σουφλιάς, δηλώνοντας ότι «τις απόψεις μου για το ασφαλιστικό τις έχω πει στον πρωθυπουργό και στην υπουργό Απασχόλησης».

ΠΑΣΟΚ
Στηρίζει πιστά την αντιασφαλιστική πολιτική

«Εφαρμόστε το νόμο Ρέππα, στο σύνολό του». Αυτό είναι το ...σκληρό μήνυμα που θα στείλει σήμερα το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της προ ημερήσιας διάταξης συζήτησης στη Βουλή για το Ασφαλιστικό. Πίσω από τις ...αντιπολιτευτικές κορόνες που θα χρησιμοποιήσει ο Γ. Παπανδρέου εναντίον του πρωθυπουργού και της ΝΔ, θα φροντίσει να ξεκαθαρίσει ότι το ΠΑΣΟΚ θα μείνει πιστό στις κοινές αντιασφαλιστικές ευρωενωσιακές αποφάσεις, που ακολουθεί ο δικομματισμός, με στόχο την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και τη μείωση των συντάξιμων αποδοχών.

Πρόγευση για τις θέσεις που θα διατυπώσει ο Γ. Παπανδρέου έδωσαν χτες με συνεντεύξεις τους κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Η υπεύθυνη του τομέα Οικονομίας του Πολιτικού Συντονιστικού Οργάνου Λ. Κατσέλη, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο δήλωσε ότι η «αντιπρόταση» του ΠΑΣΟΚ στις αντιασφαλιστικές προτάσεις της κυβέρνησης «είναι η πλήρης εφαρμογή» του νόμου Ρέππα, «συν η λήψη συμπληρωματικών μέτρων και τροποποιήσεων, όπου χρειάζονται»... Στηρίζει, δηλαδή, το νόμο που προβλέπει την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια(!) και τη μείωση συντελεστή αναπλήρωσης των συντάξεων, βάσει του ίδιου νόμου από το 80% στο 70%.

Η ίδια, επιχειρώντας να παραπλανήσει τα λαϊκά στρώματα, εγκάλεσε τη ΝΔ για ...«στρεβλή εφαρμογή του νόμου»!

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Θ. Πάγκαλος με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του «Αλφα» ισχυρίστηκε ότι «δε θα υπήρχαν αυτή τη στιγμή συντάξεις, αν δεν υπήρχε ο Ρέππας», ενώ πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ για το Ασφαλιστικό έχει «πολύ προχωρημένες θέσεις σε σχέση με όλους τους άλλους κομματικούς οργανισμούς».

Είναι σίγουρο ότι το ΠΑΣΟΚ διαγωνίζεται με την κυβέρνηση και πλειοδοτεί σε αντιασφαλιστικές προτάσεις για «να παρατείνει τον εργάσιμο βίο», να καταργήσει πολλές κατηγορίες των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, να αντικαταστήσει τις συντάξεις με προνοιακά επιδόματα, να απαλλάξει τους εργοδότες από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, να προχωρήσει στη σταδιακή ιδιωτικοποίηση του Ασφαλιστικού Συστήματος.

«Προοδευτική διακυβέρνηση»

Νερό στο μύλο των διεργασιών που επεξεργάζεται η άρχουσα τάξη για το πολιτικό σύστημα έριξε χτες ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης παρουσιάζοντας τους όρους, όπως υποστήριξε, μιας «προοδευτικής διακυβέρνησης». Μιλώντας σε εκδήλωση του ΟΠΕΚ, ο Κ. Σημίτης ανέφερε ότι «φορέας της προοδευτικής διακυβέρνησης δεν μπορεί να είναι ένα κόμμα, αλλά ένας ευρύτερος πολιτικός και κοινωνικός χώρος, διότι ακριβώς το σύμπτωμα της εποχής είναι μια διάχυτη απαισιοδοξία που εκφράζεται και ως αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος».

Ο πρώην πρωθυπουργός, εκφράζοντας την αγωνία του συστήματος, μίλησε για «ευρύτερο πολιτικό χώρο», προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση του δικομματισμού φέρνοντας στην επιφάνεια τα «διπολικά σενάρια». Κρούοντας μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου για τα αστικά κόμματα ανέφερε ότι «η αστάθεια προκαλεί συνεχείς αλλαγές, τα κοινωνικά στρατόπεδα παρουσιάζουν ισχυρές ρωγμές, ενώ συνεχώς αμφισβητούνται προνόμια, πλεονεκτήματα, θέσεις εξουσίας». Ανέφερε ότι η ταυτόχρονη φθορά κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, «συμβαίνει, όταν συντηρούνται οι υπάρχουσες ισορροπίες με μηχανισμούς, όταν καταβάλλεται προσπάθεια αποκλεισμού των μεταρρυθμίσεων». Ουσιαστικά, κάλεσε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να επισπεύσουν τις συναινετικές τους προσπάθειες για την προώθηση των αντιδραστικών και αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη φθορά τους.

Ο ίδιος άφησε αιχμές και για τον Γ. Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι «ορισμένοι αναζητούν διέξοδο στην επιστροφή στο παρελθόν», ενώ σ' άλλο σημείο αναρωτήθηκε: «Γιατί να απορούμε που δε μας εμπιστεύονται οι πολίτες, όταν εμείς οι ίδιοι αμφισβητούμε τα επιτεύγματά μας;», αναφερόμενος ουσιαστικά στην «εκσυγχρονιστική» περίοδο του ΠΑΣΟΚ.

  • Με επιστολή της προς την πρόεδρο της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής Μ. Κόλλια - Τσαρουχά, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Επιτροπής, Αν. Διαμαντοπούλου, έκανε γνωστό ότι «το ΠΑΣΟΚ δε θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Επιτροπής, λόγω της άρνησής της να κληθεί ο πρωθυπουργός, ως πρώην υπουργός Πολιτισμού, σχετικά με τις εξελίξεις στο υπουργείο Πολιτισμού και την υπόθεση Ζαχόπουλου».
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Κλίμα τρομοκρατίας από τη ΔΑΚΕ

Την καλλιέργεια κλίματος τρομοκρατίας, από ομάδα συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Δήμου Αθήνας του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, χτες το πρωί, κατά την έναρξη της περιοδείας κλιμακίου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαυρίκο μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, στους εργαζόμενους της διεύθυνσης Κηποτεχνίας και Πρασίνου του Δήμου Αθήνας, «ομάδα συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ παρενέβησαν με φωνές και απειλές και απαίτησαν να απομακρυνθεί το τηλεοπτικό συνεργείο του 902, που συνόδευε την αντιπροσωπεία του Κόμματος».

Οπως αναφέρεται στην καταγγελία της Κομματικής Οργάνωσης, «ο πραγματικός στόχος τους ήταν να μην ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για τις θέσεις του ΚΚΕ για το Ασφαλιστικό». Και τονίζει: «Κάνουμε καθαρό ότι η προσπάθεια να εμποδιστεί η δράση του ΚΚΕ, η επαφή του με τους εργαζόμενους και το λαό, θα πέσουν στο κενό».

«Καλούμε τους εργαζόμενους», καταλήγει η καταγγελία, «στο Δήμο Αθήνας να αποκρούσουν στο μέλλον τέτοιες ενέργειες, να μην επιτρέψουν να καλλιεργηθεί κλίμα τρομοκρατίας, να παλέψουν μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για την ανατροπή της αντιλαϊκής, αντεργατικής πολιτικής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ