ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
Τράβα το δρόμο σου

κι άστους να ανησυχούν

Του Ανδρέα Πετρουλάκη από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Του Ανδρέα Πετρουλάκη από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Κάθε που ο κόμπος φτάνει στο χτένι, η κυβέρνηση - όποια κυβέρνηση - ανακοινώνει μέτρα. Διαρκούν όσο το διάβασμα του σχετικού ρεπορτάζ. Η ακρίβεια στην αγορά δεν υπάρχει επειδή η κυβέρνηση δεν είχε αντιληφθεί τόσον καιρό πως στενάζει ο κόσμος, αλλά ακριβώς γιατί η κυβέρνηση - η κάθε αστική κυβέρνηση - υπάρχει για να ευνοεί τον καλπασμό των κερδών.

Οι εργάτες που θέλουν να αντιμετωπίσουν αυτήν τη «νομιμότητα» είναι υποχρεωμένοι να γίνουν «παράνομοι». Να επιβάλουν, δηλαδή, το δικό τους ταξικό δίκιο ενάντια στο δίκιο των αφεντικών τους. Η αντιγραφή μουσικής είναι μια ανώδυνη «παρανομία». Κανένας δημιουργός δε χάνει δεκάρα. Αντίθετα, όλο το σύστημα συνεχίζει να κερδίζει. Ισως, πρόσκαιρα, να θίγεται ένα μικρό ποσοστό κέρδους στο τμήμα παραγωγής των πολυεθνικών. Το σύστημα κερδίζει ήδη από τα κομπιούτερ που πουλάει ως τα «σι ντι» που χρησιμοποιούνται για τις αντιγραφές (οι ίδιες εταιρείες πουλάνε κι αγοράζουν και δημιουργούς και κενά «σι ντι»). Ασε τη διαφήμιση που γίνεται από τη χωρίς διαφημιστικό κόστος πλατιά κυκλοφορία της μουσικής που με τη σειρά της τροφοδοτεί όλο το εμπορικό κύκλωμα του θεάματος. Να λένε, λοιπόν, «ευχαριστώ» σ' όσους αντιγράφουν μουσική, γιατί πολύ απλά τη διαδίδουν πλατιά. Και ας γίνει σ' όλους καθαρό: Το εμπόριο σκοτώνει τη μουσική.

Πραγματική παρανομία για το σύστημα είναι η οργάνωση των εργατών σε αντικαπιταλιστική βάση και η διαδήλωση ενάντια στην ίδια την εξουσία των καπιταλιστών.

Εχουν λόγο, λοιπόν, οι αστοί που ανησυχούν. Εχουν τόσο λερωμένη τη φωλιά τους που τρέμουν τη μέρα που το χέρι του τιμωρού λαού θα ξανασηκωθεί με ανεπίστρεπτο τρόπο. Γι' αυτό και τρελαίνονται όταν διαπιστώνουν πως η δράση του ΚΚΕ είναι παράδειγμα ταξικής δράσης για όλη την τάξη. Βαθιά ένοχοι για εγκλήματα κατά της ίδιας της ανθρωπότητας, οι αστοί αναγνωρίζουν τον εχθρό από τον οποίο κινδυνεύουν. Ξέρουν για παράδειγμα πως όταν οι εργάτες γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια την αστική νομιμότητα στο κύριο, την ιδιοκτησία, τότε όλα είναι δυνατά. Μέχρι και να κηρυχτεί παράνομο το ίδιο το κεφάλαιο.

Πάμε γι' άλλα: Εχει, λέει, πέσει πανικός στο Δημόσιο για τις συντάξεις. Τι να πουν και οι εργάτες στον ιδιωτικό τομέα όπου δεν υπάρχει παράθυρο διαφυγής; Εκεί είναι όλα ήδη αμερικάνικα. Που σημαίνει πως επειδή δεν μπορούν να ζήσουν μόνο με τη σύνταξη συνεχίζουν να δουλεύουν στις σκαλωσιές ή να μπαρκάρουν ανασφάλιστοι και μετά τη σύνταξη.

Είπαμε «Αμερική» και θυμηθήκαμε κάτι τύπους που ζητάνε να παραδειγματιστούμε από το αμερικάνικο πρότυπο δημοκρατίας: Οπου ένα 20% που δικαιούνται ψήφο αποφασίζει για τη ζωή του 100% του πληθυσμού. Στην καλύτερη των περιπτώσεων κοντά 60 εκατομμύρια αποφασίζουν για τα 300 εκατομμύρια του πληθυσμού από τους οποίους 12 εκατομμύρια είναι στη φυλακή, 4 εκατομμύρια χωρίς πολιτικά δικαιώματα και 40 εκατομμύρια σ' αυτούς που ψάχνουν όλη μέρα για ένα (αριθμός ένα) κομμάτι ψωμί. Το κλειδί αυτής της δημοκρατίας είναι 1,67 δισ. δολάρια που δίνει το κεφάλαιο για να εκλεγεί η κυβέρνησή του. Αυτή η δημοκρατία δεν είναι ούτε για το βόθρο. Θα τον βρωμίσει.

Ασχετο: Στις 14 Φλεβάρη 1974 - σαν χτες - η χούντα των συνταγματαρχών παρουσίασε σαν πρώτο θέμα στις εφημερίδες της τάξης που εκπροσωπούσε την «εξόντωση» του ΚΚΕ. Επρόκειτο για τη σύλληψη στελεχών του κλιμακίου της ΚΕ του ΚΚΕ. Οι κομμουνιστές που πιάστηκαν εκείνη τη μέρα βασανίστηκαν άγρια όπως τόσοι άλλοι σύντροφοί τους παράλληλα. Αυτοί που πανηγύριζαν για την «εξόντωσή» τους είναι πάνω κάτω οι ίδιοι που και σήμερα δεν αντέχουν τη δράση του ΚΚΕ και τη θεωρούν παράνομη. Το κακό για τα τσιράκια των αστών είναι πως οι εργάτες έχουν γραμμένο στην καρδιά τους το όνομα του Αμπατιέλου, του Καλούδη, της Γιάννου. Κι αγνοούν προκλητικά κάτι επώνυμους λακέδες.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΑΛΛΟΙ ΚΟΣΜΟΙ

Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΩΝ ΕΝΟΧΩΝ: «Η κατάληψη του "Σκάι" από συνδικαλιστές του ΚΚΕ δεν ήταν πρωτοφανής (...) ήταν η φυσική εξέλιξη της ανομίας που - στο όνομα της "επανάστασης" - κυριαρχεί στον τόπο. Είναι συνέχεια της ταλαιπωρίας που υφίστανται 4 εκατ. άνθρωποι, επειδή μερικές εκατοντάδες μέλη του ΚΚΕ κάνουν την επαναστατική τους γυμναστική στο κέντρο της Αθήνας (...) αν κάποιος ζητήσει την εφαρμογή των νόμων για τα επαναστατικά αυτά χάπενιγκ, τότε έχουμε "φασιστική εκτροπή". Κυρίως έχει να κάνει με το ιδεολογικό πραξικόπημα που επιτυχώς διέπραξε η Αριστερά σ' αυτόν τον τόπο. Κατόρθωσε να θεωρείται η αριστερή παρανομία δίκαιη και η δεξιά παρανομία εκτροπή (...) η μεγαλύτερη νίκη της Αριστεράς είναι το περίεργο μονοπώλιο της πολιτικής ηθικής που μεταπολιτευτικά της έχει αποδοθεί (...) επειδή μαρτύρησε από το μετεμφυλιακό κράτος, πέρασε και την άποψη ότι έχει αγιοποιηθεί» (ο Π. Μανδραβέλης στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΜΙΑ ΚΑΘΑΓΙΑΣΜΕΝΗ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ: «Η δισκογραφική βιομηχανία στην Ελλάδα εξακολουθεί να καταγράφει μείωση πωλήσεων εξαιτίας της αλματώδους ανάπτυξης των πειρατικών μουσικών cd (...) η πειρατεία στη μουσική αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα πάνω από το 50% της διακίνησης τόσο διεθνούς όσο και του εγχώριου ρεπερτορίου» (το ρεπορτάζ στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΚΙ ΕΝΑ ΔΙΑΡΚΕΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣΜΑ: «Η ακρίβεια που τους τελευταίους μήνες έχει αναγορευτεί σε υπ' αριθμό ένα πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, απασχόλησε την Κυβερνητική Επιτροπή η οποία ενέκρινε μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων και δράσεων που στόχο έχουν την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων της αγοράς, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας» (το ρεπορτάζ επίσης στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ - ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ με το ΠΑΜΕ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Προσγειώνεται η ανάπτυξη

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ασφαλιστικό αυστηρό, αλλά με αναδίπλωση στα επιμέρους

ΕΘΝΟΣ: ΚΑΤΑΘΕΣΗ οργής για το Ασφαλιστικό

ΤΟ ΒΗΜΑ: Απεργούν και ...3 υπουργοί

Ο ΛΟΓΟΣ: ΑΠΕΡΓΙΑ «βαρόμετρο»

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ

Η ΧΩΡΑ: Θέλησαν να με μπλέξουν

ΤΑ ΝΕΑ: Μπούμερανγκ τα ψέματα για Κλαδά

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: Κι έζησαν αυτοί καλά

Η ΑΥΓΗ: Να τους σταματήσουμε

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΜΕΤΡΑ κατά της ακρίβειας

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 12.952 νέες προσλήψεις

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μπαράζ μηνύσεων από τις Βρυξέλλες

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Λειψή εικόνα

«Τα προωθούμενα μέτρα έχουν προκαλέσει πανικό μεταξύ των ασφαλισμένων, αφού μόνο κατά τον πρώτο μήνα του έτους (2008) υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης 2.400 δημόσιοι υπάλληλοι (1.100 πέρυσι). Και αυτό καθώς: Ανατρέπονται τα όρια ηλικίας των γυναικών-μητέρων, αφού καταργείται η πρόωρη συνταξιοδότηση. Το πέναλτι πρόωρης εξόδου γίνεται 8% (από 4,5% σήμερα) κάτι που μειώνει τις αποδοχές όσων κάνουν χρήση διατάξεων πρόωρης εξόδου. Γίνεται υποχρεωτική ενοποίηση των Ταμείων και δημεύεται το 10% των κοινωνικών πόρων. Περιορίζεται στο 20% η επικουρική σύνταξη. Αυξάνεται στο 60ό έτος, από 58ο σήμερα, το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση με 35ετία» (το ρεπορτάζ στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Στον ιδιωτικό τομέα όλα είναι ήδη ...αμερικάνικα

«Στην Ευρώπη οι κυβερνήσεις προσπαθούν να κρατήσουν τους εργαζομένους στη δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα, αλλά στην Αμερική αποκαλύφθηκε πρόσφατα ένα μεγάλο μυστικό: Οι πραγματικοί λόγοι που ακόμη και οι υπερήλικοι εξακολουθούν να εργάζονται. Θα πίστευε κανείς πως άνθρωποι άνω των 55 ετών εξακολουθούν να εργάζονται μόνο και μόνο επειδή τους αρέσει; Μάλλον όχι. Ερευνα που έκανε το αμερικανικό Ινστιτούτο Εργασιακών Παροχών δείχνει πως οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι δεν εγκαταλείπουν τη δουλειά για δύο βασικούς λόγους: Για να μη χάσουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και για να βάλουν κάτι στην άκρη για τη σύνταξη (...) Τα υπόλοιπα ότι δηλαδή ο άνθρωπος σήμερα ζει περισσότερο και παραμένει ακμαίος ακόμη και μετά τα εξήντα και πως η δουλειά μπορεί να δίνει ένα νόημα στη ζωή του ακόμη και μέχρι τα γεράματα, είναι παραμύθια (...) Δεν πρόκειται για "ενεργητικούς", αλλά για "παθητικούς" εργαζομένους, όπως τους χαρακτηρίζει η έρευνα (...) Αυτό που βλέπουμε στην πραγματικότητα είναι πως (...) το δικαίωμα του εργοδότη να απολύει όποτε θέλει και όσους θέλει, δεν επιτρέπει πια στους εργαζομένους να στηρίζονται στη δουλειά τους (...) Η δουλειά τους δεν είναι εγγυημένη, αλλά αν τύχει να αρρωστήσουν, το μοναδικό εγγυημένο είναι πως θα πεθάνουν στον δρόμο. Οι ηλικιωμένοι (...) θέλουν να αποσυρθούν από τη δουλειά, αλλά δεν μπορούν. Η μοναδική τους ασφάλεια για το μέλλον είναι τα δυο τους χέρια, όσο κι αν αυτά είναι γερασμένα κι όσο θα βρίσκουν ακόμη δουλειά» (ο Ρ. Βρανάς στα ΝΕΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ